10 Kasım'a özel Atatürk'ün en sevdiği yemekler ve son isteği...

Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan Enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen Enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Atatürk'ün tadını merak ettiği fakat hiç yiyemediği Enginar haricinde sevdiği yemekler de vardı. Kuru fasulye ya da Mustafa Kemal Atatürk'ün deyimiyle yağlı fasulye, en sevdiği yemek olarak biliniyor. Yoğunluğundan ötürü yemek saatleri sürekli değiştiği için aşçılar tarafından mutfakta devamlı yağlı fasulye hazır bulundurulurdu. Karnıyarık ve etli bamya da sevdiği diğer yemekler arasındaydı. Yağlı fasulyenin yanında yemeyi en sevdiği yemek ise pirinç veya bulgur pilavıdır. Gece geç saatlerde acıktığında ise yağlı veya ağır yemekler yerine daha hafif olan peynirli omleti tercih ediyordu.

Kahvaltılarda da peynirli omlet yemeyi seven Mustafa Kemal Atatürk, yemeğe çok düşkün biri değildi.10 Kasım 1938 Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü Buna rağmen Selanik'te geçen çocukluğunda annesinin yaptığı Selanik usulü ıspanaklı börek de sevdiği yemekler arasındaydı. Tatlı olarak ise irmik helvasını severdi. Sebzelerden kuşkonmaz seven, hatta Yalova Devlet Çiftliği'nde kuşkonmaz yetiştiren Atatürk, bu sebzeyi en çok haşlanmış olarak severdi. Sevdiğini veya en azından merak ettiğini bildiğimiz Enginar ise vefat etmeden önce istediği son yemek oldu. Ne yazık ki yemek olarak son isteği olan Enginarı tadamadan 10 Kasım 1938'de aramızdan ayrıldı...

Haberin Devamı

10 Kasıma özel Atatürkün en sevdiği yemekler ve son isteği...

 

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

İçerdiği vitamin ve mineral değerleriyle tüm yemek tarifleri ve zeytinyağlılar içinde kendine ayrı bir yer bulması yetmezmiş gibi baharı müjdeleyen ve sağlık dostu sebzelerin başında gelen enginarı, zeytinyağı ve garnitür olarak bilinen sebze karışımıyla Mart ayının gelişiyle pazar tezgahlarında yavaş yavaş yerini almaya başlayan enginarın gelişini sağlıklı bir sofra hazırlayarak kutlamak gerek. Zeytinyağlı tariflerinin en sevilenlerinden zeytinyağlı enginar adım adım Chef Rüzgar SÜNBÜL anlatımıyla karşınızda! Unutmadan: Enginarı sadece için değil sağlık için de tüketenlerdenseniz, yaprak kısımlarını ziyan etmeyin. Bu tarifte yerleri olmayabilir ancak onları çiğ ya da zeytinyağlı olarak salata yapımında kullanabilirsiniz. Bu Tarif Chef Rüzgar SÜNBÜL Ve Lezizz Tarafından

Haberin Devamı

10 Kasıma özel Atatürkün en sevdiği yemekler ve son isteği...

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TARİFİ İÇİN

MALZEMELER

½ su bardağı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet patates
1 adet büyük boy havuç
1 su bardağı dondurulmuş bezelye
8 adet ayıklanmış enginar
2 adet taze sıkılmış limon suyu
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz

SERVİSİ İÇİN

¼ demet dereotu

PÜF NOKTASI

Sap ve yaprak kısımlarından ayıklanmış taze enginarları, kararmamaları için limonlu suda bekletmeye özen gösterin.

YAPILIŞI

Bir tavada yarım su bardağı zeytinyağı ile 1 adet küp doğranmış soğanı hafif pembeleşinceye kadar kavurun.Üzerine küp doğranmış ve haşlanmış, 1'er adet patates ve havucu da ekleyip 2-3 dakika bu şekilde kavurun.1 su bardağı bezelyeyi de üzerine ekledikten 3-4 dakika sonra garnitürünüzü ocaktan alın.Enginarları pişireceğiniz sosu hazırlamak için bir kapta 2 adet sıkılmış limon suyu, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz ve 2 yemek zeytinyağını karıştırın.Geniş bir tencereye 8 adet enginarı yerleştirin ve üzerlerine hazırladığınız garnitürden koyun.Limonlu su karışımını da tencereye aktarın.Enginarı sofralarınızda soğuk olarak servis edin, afiyet olsun.Ardından kapağını kapatıp, enginarlar yumuşayana kadar pişirin.

Haberin Devamı

Pişirme Önerisi

Kuru soğan yerine bol miktarda incecik doğradığınız taze soğan, dereotu ve bezelye karışımıyla da zeytinyağlı enginar yemeğini çiğden hazırlayabilirsiniz.

Servis Önerisi

Soğuk olarak servis yaptığınız zeytinyağlı sebze yemeği üzerine servisi esnasında ekstra zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

10 Kasıma özel Atatürkün en sevdiği yemekler ve son isteği...

Enginar Hangi Mevsimde?

Enginarı taze taze tüketmek için Mart ayından Mayıs ayına kadar ki dönemde tüketmenizi öneririz. Sağlık açısından çok faydalı bir sebze olan enginarın tüketiminin son yıllarda artması ile enginar konservesi oldukça yaygınlaştı. Artık market raflarında dahi enginar konservesine kolaylıkla ulaşabiliyoruz ve böylece her mevsim enginar tariflerini yaparak tüketebiliyoruz.

Haberin Devamı

Enginar Nasıl Temizlenir?

Enginarın besin değerini kaybetmemesi için temizleme ve soyma işlemlerini, yemeğinizi pişirmeden hemen önce yapmalısınız. Enginarın baş kısmındaki kararmış sert yapraklarını, etli kısma en yakın yerden ama etli kısma değmeyecek şekilde enine doğru kesin. Daha sonra enginarın çanak bölgelerindeki yapraklarını keserken enginarı döndürerek bir bıçak yardımıyla düzgün bir şekilde kesin. Kalan dış yaprakları ve sert kısımlarını elinizle alın. Enginarın iç kısmında bulunan tüyleri bir kaşıkla kazıyarak ya da oyularak çıkartın. Çanağın iç kısmını limonla ovun ve kararmaması için limonlu suda bekletin.

10 Kasıma özel Atatürkün en sevdiği yemekler ve son isteği...

Enginar Nasıl Saklanır?

Karaciğer dostu enginarı derin dondurucuda saklayarak her mevsim tüketebilirsiniz. Temizlemiş olduğunuz çanak enginarları saklamak için bir tencereye 2 su bardağı su, 1 adet limon ve 1 yemek kaşığı kaya tuzunu ekleyin ve 4 adet çanak enginarı koyun. Ardından 4 dakika haşlayın ve şoklama yapmak için buzlu suya atın. İyice kurulayarak kilitli buzdolabı poşetlerine koyun. Bu şekilde sakladığımız enginarları derin dondurucuda 12 ay saklayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Karaciğer İçin Enginar Nasıl Tüketilmelidir?

Enginarın sağlığa faydaları ve özellikle karaciğer üzerinde yarattığı faydalar artık birçok kişi tarafından biliniyor. Enginar besin öğeleri içeriği bakımından çok zengin bir sebze ve aynı zamanda karaciğer hastalıklarında onarıcı özelliği sayesinde enginar suyu şeklinde kür olarak tüketiliyor. Her ne kadar çok ciddi bir zararı bilinmese de enginar suyunu düzenli olarak kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

10 Kasıma özel Atatürkün en sevdiği yemekler ve son isteği...

Enginar Nasıl Pişirilir?

Birbirinden farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanabilen enginarı seçerken de dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Örneğin; yaprakları açılmamış, sıkı ve çürüksüz olmasına özen gösterin. Tazeliği ise diğer bir önemli konu. Sapını salladığınızda elastik bir şekildeyse enginarınız taze demektir.

Vitamin Deposu Enginar’ın 5 Faydası

Enginar içeriğinde bulunan luteolin adlı antioksidan madde kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Enginar yaprağının kan kolesterol seviyelerini düşürdüğünü kanıtlayan birçok bilimsel çalışma mevcuttur.

Karaciğeri Zararlı Toksik Maddelerden Korur

Enginarın en bilinen faydası karaciğeri koruyucu etkisidir. Enginar yaprağı özü karaciğeri koruyup yenilemeye fayda sağlarken, safra üretimini artırarak karaciğerden zararlı toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.

Kan Şekerinin Hızlı Yükselmesini Engeller

Yüksek lif (posa) içeriği sayesinde enginar kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller ve vücudun posa ihtiyacını da karşılayarak kan şekerinin dengelenmesine katkıda bulunur. Yine posa içeriği sayesinde sindirim sisteminin de düzgün çalışmasını sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur.

Kan Basıncını Kontrol Altına Alır

İçeriğindeki potasyum sayesinde vücudun sodyum potasyum dengesini sağlayarak kan basıncının, yani tansiyonun dengede kalmasını sağlar.

Yazarın Tüm Yazıları