atıksız mutfak haberleri sayfasında atıksız mutfak hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 112 atıksız mutfak haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Biri mevsimsellik ve atıksız mutfak gibi kavramların bir zorunluluk olduğunu söylüyor, diğeri restoranında kullandığı ürünlerin sürdürülebilir olmasına özen gösteriyor. Yemeğe ve doğaya bakış açılarıyla beni çok etkileyen iki şeften bahsedeceğim.
#Julia KompSadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin en ikonik restoranlarından... Kimileri bademli gridasının, kimileri oğlak köftesinin, kimileri kabak tatlısının müptelasıdır. Akdağ ailesinin okulu, restoranları ‘7 Mehmet’in mutfağı olmuş hep... Öğretmenleriyse restoranı açan babaları, ustaları ve Akdeniz malzemeleri... ‘7 Mehmet’in hikâyesini anlatan kitabı, genç şefler ders niyetine mutlaka okumalı.
#7 MehmetKahramanmaraş merkezli, Hatay ve ilçelerinde etkisi çok fazla hissedilen, can kayıpları ve yıkımlarla hepimizi şaşkına çeviren, derinden etkileyen deprem felaketi üzerinden bir buçuk yıl geçti. İlk aylarda yaraları sarmaya yönelik destekler yerini yavaş yavaş sürdürülebilir projelere bıraktı.
#Müge Akgün26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge AkgünBaşlıktaki yemekleri Bolonya’daki ‘Future Food Institute’ yani Gıdanın Geleceği Enstitüsü’nde aldıkları eğitim sonrası iki genç şefimiz hazırladı; İtalyanlar bayıldı, ben de oradaydım. Gıdanın geleceği için bu akademide neler yapıldığını incelerken İtalyanların en gastronomik şehrinde midemiz de bayram etti.
#Ebru ErkeYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiYükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gastronomi Enstitüsü’nün nasıl bir yapıda olması gerektiğini tartışmak, ortak bir vizyon belirleyebilmek üzere 26 Aralık Salı günü Millet Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlenen çalıştaya katıldım.
#Gastronomi EnstitüsüMichelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına büyük yankı uyandırmıştı. Ülkemize gelişinin bu ikinci senesindeyse rehbere İstanbul’dan sonra İzmir ve Bodrum dahil edildi. Sonuçlar 9 Kasım’da düzenlenen törenle açıklandı. Yıldız alan ve tavsiye listelerine giren restroranların alacağı özel Michelin plaketleriyse Metro Türkiye tarafından sahiplerine dağıtılacak.
#Michelin RehberiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 'Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık' kampanyasının uluslararası boyutta, çevresel sürdürülebilirlik alanında rekor bir imzayla takdire şayan bir başarıya ulaştığını belirtti.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhuriyet Anıtı, Atatürk Kültür Merkezi, Taksim Camii gibi The Marmara Oteli de Taksim’in simge mekânlarındandır. 1970’lerde İstanbul Intercontinental, Marmara Etap ve 1990’dan günümüze The Marmara Taksim olarak hizmet veren otel çok iyi hatırladığım ikinci bir yenilenme sürecinin ardından 2011’de kapılarını yeniden açmıştı.
#Müge Akgün12. Restoran Haftası başladı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de 100’ü aşkın katılımcı restoranın hazırladığı menüler, uygun fiyatlarla lezzet tutkunlarıyla buluşuyor. ‘Bireysel’ ve ‘paylaşımlı’ olmak üzere iki ayrı kategoride tasarlanan menülerin tamamı atıksız mutfak disiplinine uygun, üstelik bitki bazlı seçenekler de var. Etkinlikte deprem bölgesi de unutulmadı. Hasar gören restoranlara destek olmak ve bölgedeki yeme-içme sektörünü ayağa kaldırmak için Antakya’nın dört ünlü restoranı İstanbul’da ağırlanacak.
#Restoran HaftasıGeçtiğimiz haftalarda İlber Ortaylı, katıldığı bir programda serpme kahvaltının görgüsüzlük olduğunu ve böyle bir gıda kıtlığında bu israfa gerek olmadığını söylemişti. Serpme kahvaltıyı savunan da oldu, Ortaylı’ya katılanlar da... İşin uzmanları kahvaltının kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu ancak böyle mükellef sofraların aslında kurulmadığını söylüyor.
#Kahvaltı2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiAmerikalı şef Dan Barber, gastronomi dünyasının en ilham verici ve efsanevi isimlerinden... 2 Michelin yıldızının üzerine 1 yeşil yıldız alan restoranı Blue Hill’le tarladan tabağa konseptini zirveye taşıyan şef, artık bunun bir adım öncesine, yani en iyi malzeme için en iyi tohuma odaklandığını söylüyor. Barber’la bu yıl 7’ncisi düzenlenen Gastromasa konferansında buluştuk.
#Dan BarberDenizli, Türkiye’nin ve dünyanın bir numaralı kekik üreticisi. Narı ve üzümüyle turizmin yanı sıra tarımıyla da öne çıkan ender şehirlerden. Ziyaretim sırasında tattıklarımdan aklıma kazınan Kale biber tatarı -altındaki kuru yoğurdu, ortasındaki küçük ve etrafındaki büyük; çıtır Kale biberleriyle- denediğim diğer versiyonların çok üzerinde...
#DenizliBiri mevsimsellik ve atıksız mutfak gibi kavramların bir zorunluluk olduğunu söylüyor, diğeri restoranında kullandığı ürünlerin sürdürülebilir olmasına özen gösteriyor. Yemeğe ve doğaya bakış açılarıyla beni çok etkileyen iki şeften bahsedeceğim.
#Julia KompDolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#Kebab“Sürdürülebilirlik”, içinde bulunduğumuz zamanın ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını, ekosistem üzerinde olumsuz etki yaratmaksızın ve gelecek nesillerin olanaklarına zarar vermeden karşılamak olarak tanımlanmaktadır. Doğal kaynaklarımız sınırsız değil ve hızla kirlenmeye ve tüketilmeye devam ediyor.
#BursaDünyanın en itibarlı restoran derecelendirme sistemi olarak kabul edilen Michelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de hem mutfağın hem de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına çok önemli bir adım. Siz de Michelin Rehberi’nin partneri Metro Türkiye’nin şeflerinin tekniklerini mutfağınızda uygulayabilir, Michelin yıldızlı şeflerin menülerinden esinlenen özel reçetelerle evde şık tabaklarımızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
#Michelin Rehberi