Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gastronomi Enstitüsü’nün nasıl bir yapıda olması gerektiğini tartışmak, ortak bir vizyon belirleyebilmek üzere 26 Aralık Salı günü Millet Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlenen çalıştaya katıldım.
#Gastronomi EnstitüsüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Dünya Bankasının verilerine göre, 2050'de dünya nüfusunun, 10 milyar olması bekleniyor. Böyle bir dünyada tarım, ülkelerin en üstün gücü olacak. Tarım kabiliyetimize ağrılık vermeli ve bilhassa genç nesillerin, tarıma yönelmelerini sağlamalıyız" dedi.
#Emine Erdoğan40 ülkeden 140 şefin aday gösterildiği Basque Dünya Aşçılık ödüllerinde bu yıl Mardinli Ebru Baybara Demir ilk 10 finalist arasında. Demir, kurucusu olduğu Cercis Murat Konağı’yla hem Mardin yemeklerini tanıtıyor, hem de Mardin ve çevresindeki kadınlara iş olanağı sağlıyor.
#Ebru Baybara DemirMardin topraklarına yüreğini eken Ebru Baybara Demir, ikinci kez Basque Dünya Aşçılık ödüllerinde finale kalan 10 şeften biri oldu. Bu yıl 40 ülkeden 140 şefin aday gösterildiği yarışmada finale kalan tek Türk olan Baybara Demir, 100 bin Euro’luk ödülü kazanırsa Mardin’de kadınlara ve gençlere meslek edindirmek ve geleneksel mutfak kültürünün devamlılığını sağlamak için gastronomi enstitüsü projesini hayata geçirecek.
#Ebru Baybara DemirResmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#BayramAmerika’ya geldiğim günden beri ülkemiz, kültürümüz ve geleneklerimizin tanıtımı için çaba sarf ediyorum. Türk-Amerikan ilişkilerine katkılarımdan dolayı Anadolu Aslanları İş İnsanları (Askon USA) Amerika temsilcisi Ayhan Özmemik bana “Değer Katanlar” ödülünü takdim etmek istediklerini iletince geçtiğimiz günlerde New York’a gittim.
#Barbaros TapanKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaDünyadaki 28 bin yemek kitabı arasından birinci seçilen, 1937’de kurulmuş 7 Mehmet restoranının hikâyesini ve Türk mutfağına özgü tariflerini anlatan yemek kitabı dünyayı dolaşmaya hazırlanıyor. İşte kitabın yazarları Mehmet Akdağ ve Sinan Hamamsarılar ile ilk tanıtım noktaları Londra’da yaptığımız sohbetten lezzet dolu anekdotlar...
#Mehmet AkdağGüvenilir gıdalara kolayca ulaşmak ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilmek artık pek çoğumuz için önemli bir öncelik. Bunun yolu da önce doğru gıda okuryazarlığından, yani etiket bilgisinden geçiyor. Bu kavramın ne olduğunu ve hakkında doğru bilinen tüm yanlışları Prof. Dr. Sibel Özilgen’le konuştuk.
#Gıda6 yıl kadar önce Mahmutbey’de açılan Seraf üzerine yazdığım ilk yazımda, yemeklerinden dekorasyonuna, servisten sunumuna o kadar etkilenmiştim ki “Mahmutbey’de bir vaha” başlığını kullanmıştım. Seraf bu süre içinde beni ve benim gibi müdavimlerini hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Her geçen yıl kalite-lezzet çıtasını artırdı.
#Müge AkgünLondra Yunus Emre Enstitüsü, bu yıl 6’ncı kez katıldığı Londra El Sanatları Haftası’nda (LCW), geleneksel sanat atölyelerinin yanı sıra Türkiye’nin gastronomi şehirlerinin başında gelen Hatay, Malatya ve Gaziantep mutfaklarından deprem yararına düzenlediği atölyeleriyle yer aldı.
#AVRUPADAN HABERMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul’daki Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde kurulan Türk Mutfak Sanatları Atölyesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Özer, “Türk Mutfak Sanatları Atölyesi, bir ilk olma özelliği taşıması açısından önemli. Bununla mesleki becerisini dünya ile senkronize hâle getirebilen gastronomi uzmanlarının yetişmesini hedefliyoruz” dedi.
#Mahmut ÖzerBeylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü’ne bağlı olarak açılan gastronomi bölümü tanıtıldı. Gastronomi alanında ihtiyaç duyulan niteliklere sahip, akademik ve güncel gelişmeleri takip eden, Türk ve dünya mutfak sanatlarını yorumlayabilen profesyonel şefler yetiştirmek ve dünyaya miras lezzetler bırakmak amacıyla kurulan ‘Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Türk Mutfak Sanatları Atölyesi’ bir sergi düzenledi. Birbirinden lezzetli yemeklerin yapıldığı ve tanıtıldığı ‘Sofralar Sergisi’nde mutfağı gezen Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileri sırayla baklava açtılar.
#MEBLondra El Sanatları Haftası’na bu yıl altıncı kez katılacak olan Londra Yunus Emre Enstitüsü, geleneksel sanat atölyelerinin yanı sıra Türkiye’nin gastronomi şehirlerinin başında gelen Hatay, Malatya ve Gaziantep mutfaklarından deprem yararına düzenlediği atölyelerle yer alacak.
#LondraBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatÖNÜMÜZDEKİ şubat ayında İzmir İktisat Kongresi 100 yıl sonra yeniden toplanacak. Kongrenin hedefi 2123’e kadar gelecek yüzyıla yol haritası olabilecek kararlar almak. Çiftçi, işçi, tüccar, sanayici ve esnaf örgütlerinin temsilcileri aylardır toplanıp izlenmesi gereken politikaları tartışıyor. Önerileri taslak haline geldi. Son halini şubattaki kongrede alacak. Belki de gelecekte 100’üncü Yıl İzmir Kararları olarak anılacak taslak kararlardan tarım kesimini ilgilendirenlerine göz attım. Uygulanması mümkün pek çok somut öneri olması ciddi çalışmalar yapıldığını gösteriyor. Kendi kendine yeten, dışa bağımlılığı olmayan bir tarım hedefleyen taslak kararlardan bazıları şöyle:
#1