İzmir kararları

ÖNÜMÜZDEKİ şubat ayında İzmir İktisat Kongresi 100 yıl sonra yeniden toplanacak. Kongrenin hedefi 2123’e kadar gelecek yüzyıla yol haritası olabilecek kararlar almak. Çiftçi, işçi, tüccar, sanayici ve esnaf örgütlerinin temsilcileri aylardır toplanıp izlenmesi gereken politikaları tartışıyor. Önerileri taslak haline geldi. Son halini şubattaki kongrede alacak. Belki de gelecekte 100’üncü Yıl İzmir Kararları olarak anılacak taslak kararlardan tarım kesimini ilgilendirenlerine göz attım. Uygulanması mümkün pek çok somut öneri olması ciddi çalışmalar yapıldığını gösteriyor. Kendi kendine yeten, dışa bağımlılığı olmayan bir tarım hedefleyen taslak kararlardan bazıları şöyle:

Haberin Devamı


* Türkiye tarımının kilit taşı küçük üreticiler. Küçük üreticilerin kooperatif ve birliklerini desteklemek geleceğin tarım politikasının asli unsuru olacak. Kooperatifleri geliştirmek için tüm il ve ilçelerde ‘Türkiye İmece Enstitüsü’ kurulacak. Enstitü, kooperatiflere üretim, satış, pazarlama, denetim gibi konularda rehberlik edecek.
* Kooperatiflerin birleşerek banka kurmaları, ilçelerde üretici pazarları açmaları gibi girişimler teşvik edilecek.
ÜRETİCİYE PAZAR GARANTİSİ
* Ürünün doğru fiyattan satış garantisini sağlayan mekanizmalar kurulacak. Üretici, pazar garantisi olduğunu bilerek üretime başlayacak. Bu mekanizmaların başlangıç noktası havzalar ölçeğinde tarımsal üretim planlaması olacak.
* Kamu kurumları ve üretici örgütlerinin ortaklığıyla 25 yıllık ürün planlaması yapılacak. İlk 10 yıllık geçiş sürecinden sonra bu planlara uygun üretim yapılması sağlanacak. Sulama yatırımları 25 yıllık ürün planlarına göre yapılacak.
* Planlama teşkilatının hazırladığı stratejik plana göre üretim yapan üreticiler, üretim desteği, satış garantisi veya alım garantisi seçeneklerinden en az birine sahip olacak. Kimsenin ürünü elinde kalmayacak.
* Türkiye su fakiri bir ülke. Ürüne göre sulama yapılmayacak, suya göre ürün belirlenecek.
YÜKSEK YEM FİYATINA ÖNLEM
* Yüksek yem fiyatlarını önlemek için yerli, milli, yüksek kaliteli GDO’suz rasyonların üretimi için seferberlik başlatılacak.
* Dökme ürün dönemi kapatılacak, katma değerli ürün dönemi başlatılacak. Tarım ürünlerinin katma değerini yükselten depolama, paketleme, pazarlama ve iletişim faaliyetleri için üretici örgütlerine her türlü teknik ve mali destek verilecek.
* Tarım ürünlerinin nitelikli bir şekilde işlenmesi için tarım sanayi bölgeleri kurulacak.
UYGULAMALI TARIM LİSESİ
* Her ilde uygulamalı tarım liseleri kurulacak. Bu okullarda Anadolu tarımı ile dünyadaki yenilikleri buluşturan özgün bir müfredat uygulanacak.
* Yerel tohumlar ve hayvan ırklarının gelecek kuşaklara taşınması gereken doğa ve kültür mirasına sahip çıkılacak.
* Tarım ürünlerinin taze ve hızlı bir şekilde nakliyesi için tarımsal lojistik merkezleri kurulacak.
* Kırsal turizm tarımsal üretimin yan sektörlerinden biri kabul edilecek. Kırsal turizm enstitüleri kurulacak. Gastronomi ve kırsal turizm turizmin ana bileşenlerinden biri olacak.
* Metropollerin saçaklanma alanlarındaki yoğun ve hızlı yapılaşma tarım alanlarını tehdit ediyor. Metropol alanlarının çevresinde gıda üretiminin devamını ve kontrollü yapılaşmayı sağlamak için kır kent gelişme bölgeleri belirlenecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları