İş gücü açığı, sığınmacılarla çözülebilir

Güncelleme Tarihi:

İş gücü açığı, sığınmacılarla çözülebilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2023 11:12

Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) yeni direktörü Amy Pope, Almanya’nın, yaşadığı kalifiye iş gücü sorununu düzensiz göçmenler ve başvurusu reddedilen sığınmacıları istihdam ederek çözebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

IOM Direktörü Amy Pope, Almanya’daki nitelikli iş gücü açığıyla ilgili dpa’ya konuştu. Özel sektörden, hâlihazırda ülkede bulunan birini işe almanın daha kolay olduğunu duyduklarını belirten Pope, “Pratik açıdan bakacak olursak, bunun uygulanması için iyi nedenler var. Hükümetlerin ülkeye düzensiz yoldan gelen göçmenleri istihdam ederek ödüllendirmek istemediklerini anlayışla karşılıyorum. Ancak sonradan çalışma izni alan düzensiz göçmenlerin, diğer göçmenler için bir mıknatıs işlevi gördüğünü ortaya koyan hiçbir kanıt yok” dedi. Pope, hükümetleri, başvurusu reddedilen sığınmacılar ve sınır dışı edilen göçmenlerin geri getirilmesi ve yurt dışında uygun iş gücünün aranması konularında desteklemeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi. DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya’nın uyguladığı göç politikasını öven Pope, bu politikanın diğer ülkeler için örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi. Almanya’nın Hindistan’la yaptığı anlaşmayı hatırlatan Pope, şunları söyledi:

Haberin Devamı

İş gücü açığı, sığınmacılarla çözülebilir
Amy Pope

‘GERÇEK BİR SORUN’
“Almanya, kalifiye iş gücü ihtiyacını Hindistan’a bildiriyor, Hindistan da uygun adayları arıyor. Bu, en iyi uygulama. Mühendis ve sağlık çalışanı bulmak görece kolay. Ancak inşaat, tarım ve yaşlı bakımı alanlarında da iş gücüne ihtiyaç var. Biz bu ihtiyacın karşılanmasında yardımcı olabiliriz. IOM, ihtiyaç durumunda eğitim seminerleri, dil kursları ve gelinen ülkenin kültürüyle ilgili kurslar düzenliyor. Tüm araştırmalar, ekonomilerin uzun vadede göçten fayda sağladığını ortaya çıkarıyor. Kalifiye iş gücü açığı gerçek bir sorun. Ne yapay zekâ ne de artan doğum oranları bu sorunu orta vadede çözebilir.”

İş gücü açığı, sığınmacılarla çözülebilir

MESLEK EĞİTİMİ ALAN YABANCI SAYISI ARTTI
Alman Ekonomi Enstitüsü bünyesindeki Kalifiye İş Gücü Koruma Merkezi (KOFA) tarafından yürütülen bir araştırmanın sonuçlarına göre, Almanya’da meslek eğitimi alan, yabancı vatandaşlığa sahip genç kişilerin sayısı arttı. Araştırma sonucuna göre son 10 yılda söz konusu sayı 33 bin 500’den 55 bin civarına yükseldi. Bu zaman diliminde meslek eğitimi alan üç kişiden biri, Almanya’ya en çok iltica başvurusu yapılan sekiz ülkeden birinin vatandaşlığına sahip. Bu ülkeler, Afganistan, Eritre, Irak, İran, Nijerya, Pakistan, Somali ve Suriye. İş gücü eksikliğinin en çok yaşandığı mesleklerde yabancı öğrencilerin sayısı ise iki katına çıktı. Gastronomi, zanaatkârlık ve elektrik teknisyenliği alanlarındaki yabancı öğrenci sayısının da ciddi oranda arttığı gözlendi.

BAKMADAN GEÇME!