Alman Ekonomi Enstitüsü haberleri sayfasında Alman Ekonomi Enstitüsü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 490 Alman Ekonomi Enstitüsü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Merkezi Köln kentinde bulunan Alman Ekonomi Enstitüsü’den yapılan açıklamada, 2020 yılında tüm sektörlerin koronavirüs nedeniyle büyük kayba uğradığı, kayıpların kısmen 2021’de de süreceği, 2022’den itibaren ise hem sanayi hem de hizmet sektöründe canlanmanın yaşanacağı ve kriz öncesi seviyeye ulaşılacağı belirtildi.
#KoronavirüsAlman Ekonomi Enstitüsü (IW), Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) kararının yanı sıra ABD’deki başkalık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasının ardından Alman ekonomisinin gelecek yıl sadece yüzde 1 büyüyeceği öngörüsünde bulundu.
#ALMANYANitelikli işçi sıkıntısı yaşayan Almanya’nın en büyük demiryolu şirketi Deutsche Bahn (DB), yurt dışından eleman alımına yöneldi. 2019 yılı sonunda yurt dışından işçi alımı için özel bir bölüm kuran DB, bugüne kadar 700’e yakın uzman ile sözleşme imzaladı. Bu bağlamda ağırlıklı olarak Tunus ve Mısır’dan makinistler, Türkiye’den ise elektronikçiler DB bünyesine katıldı.
#AVRUPADAN HABERAlman makinist sendikasının altı günlük grevleri başladı. Şehirlerarası ulaşım ile büyük şehirlerdeki banliyö sefereleri durdu. Uzun süreli grevin ekonomiyi de etkileyeceği belirtildi. Yük taşımacılığında salı akşamı başlayan grevlerin tedarik zincirindeki neden olacağı aksamadan dolayı yaklaşık 1 milyar Euro kayıp olacağı tahmin ediliyor.
#Alman Makinist SendikasıAlmanya’da konut sorunu uzun süredir çözülemiyor. Kira fiyatları vatandaşın canını acıtmaya başlarken, inşaatçılar da artan maliyetler ve bürokrasiden şikâyetçi. 2021’de iktidara gelen hükümet sorunu çözmek için yılda 400 bin sosyal konut üretme sözü verdi. Ancak 2024’ün sonuna kadar tamamlanması beklenen konut sayısı yaklaşık 200 bin.
#ALMANYAKöln’deki Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) direktörü Michael Hüther, “Almanya’nın yeniden Avrupa’nın hasta adamı olması tehlikesi gerçek” diyerek uyarıda bulundu. Ana muhalefet CDU/CSU ise işletmelere düşük fiyata elektrik verilmesini içeren Acil Program’ın devreye sokulmasını önerdi.
#AlmanyaAlmanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, yurt dışından kalifiye eleman getirilmesinin kolaylaştırılması için yeni yöntemler ararken, sendikaların haftada 5 gün yerine 4 gün çalışılması talebini gündeme getirmesi yeni bir tartışma başlattı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da kalifiye işgücü açığı sorunu büyüyor. Merkezi Köln’de bulunan Alman Ekonomi Enstitüsü’ne (IW) bağlı Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi’nin (KOFA) açıkladığı araştırmanın sonuçlarına göre, bilgi teknolojileri alanındaki işgücü açığı rekor seviyeye ulaştı.
#AlmanyaAlmanya’da özellikle büyük şehirlerdeki en büyük sorunların başında konut yer alıyor. Ödenebilir kiralık konut bulmak birçok büyük şehirde neredeyse imkânsız hale gelirken, satın almak ise her geçen gün zorlaşıyor. Yapılan bir araştırma, orta ve üst gelir grubunun da ev almasının zorlaştığını ortaya koydu.
#AlmanyaAlmanya havalimanlarında yaşanan kaosa çözüm için Türkiye’den yer hizmetleri personeli getirilmesi planında bir engel daha aşıldı. Federal iş Ajansı, havalimanlarında çalışmak amacıyla Türkiye’den gelecek personele yeşil ışık yaktı. Türk personele vize işlemlerinde kolaylık sağlanması kararlaştırılırken, yaklaşık 2 bin kalifiye elemanın havalimanlarında çalışmak üzere geçici olarak Almanya’da istihdam edilmesi bekleniyor.
#AlmanyaAlmanya’da havalimanlarındaki personel açığı nedeniyle yaz sezonunda yaşanan kaosa çözüm olarak Türkiye’den getirilmesi planlanan yer hizmetleri personeliyle ilgili bir engel daha aşıldı. Federal İş Ajansı, Türkiye’den gelecek personele çalışma izni için onay verdi. Böylelikle çalışacak personelin vize işlemleri kolaylaştırılacak.
#Almanya-TürkiyeAlmanya’da gelecek yıllarda ekonomiyi en çok tehdit edecek sorunlardan biri birçok sektörde yaşanmaya başlanan kalifiye personel açığı oluşturuyor. Hükümet önceki yasama döneminde kalifiye göç yasasını hayata geçirerek yurt dışından kalifiye personeli Almanya’ya kazandırmayı hedeflemişti. Ancak yapılan araştırmada ülke içindeki potansiyelin de yeteri kadar kullanılmadığı ortaya çıktı. Birçok sektörde kalifiye personel açığı olmasına rağmen, meslek eğitiminde yüzde 40 oranında açık bulunduğu belirtildi.
#AlmanyaAlmanya’da gelecek dönemde devleti ve toplumu en çok zorlayacak konuların başında hasta ve yaşlı bakımı geliyor. Demografik gelişmeler doğrultusunda yaşlanan nüfus yükselirken buna paralel olarak bakım alanındaki personel açığı da giderek artıyor. Şu anda bile yaşlı ve hasta bakımında 200 bine yakın personel açığı bulunuyor. 2030 yılında ise açığın 500 bine yükseleceği tahmin ediliyor.
#Christine Vogler