Afet haberleri sayfasında Afet hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 25607 Afet haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından personele yönelik düzenlenen ‘Drone ile Arazide Kayıp Arama Yarışması’, Türkiye’de ilk kez Kırşehir’de gerçekleştirildi. AFAD Başkanı Vali Ali Hamza Pehlivan, "Afet bölgelerinde yapay zeka teknolojisini de devreye alacağız. Ayrıca dron teknolojisini sürekli geliştiriyoruz. Arama- kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere 43 farklı araç- gerece ihtiyaç duyuluyor. Şu an bunların 17’sini yerli ve milli olarak üretmiş durumdayız" dedi.
#AFADİstanbul’un en temel afet reflekslerinin ne kadar zayıf olduğunu bir kez daha gördük. Böylesine büyük afetler söz konusu olduğunda elbette en büyük iş devletin kurumlarına düşüyor. Ama bireysel olarak da hazırlık yapmamız şart. Bu sadece deprem çantasından ibaret değil; zihinsel ve bilişsel olarak da afete hazır olmak gerekiyor. Depremin ardından cep telefonu çalışmadığında, yol tıkandığında plan yapılmamışsa korku ve kaos daha da büyüyor. 6,2’lik depremden yaklaşık 2 hafta önce takip ettiğimiz, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen İstanbul Depreminin İlk 3 Günü Çalıştayı’nda tüm bunlar ayrıntılı olarak konuşuldu. Uzmanlar deprem sonrasında ilk 72 saatin önemine dikkat çekiyor. Bu sürede bireysel yeterliliğimiz çok önemli. 6,2’lik uyarıyı dikkate alalım, depreme hazır mıyız yeniden bir bakalım.
#DepremMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL) tarafından İstanbul ve Marmara kıyılarını kapsayan tsunami risk haritası geliştirildi. MSKÜ CBS-UZAL Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, haritayla olası Marmara depremi sonrası yaşanabilecek tsunami dalgalarının etkileyebileceği taşkın alanlarının belirlendiğini dile getirdi.
#İstanbulİstanbul'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrası bina hasar tespit başvurusu e-Devlet ekranına gözler çevrildi. Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir'de hissedilen 6.2 büyüklüğündeki depremde hasar tespit ekipleri çalışmalarına başladı. İstanbul Valiliği'nden depremle ilgili gelen son dakika açıklamasında; "Deprem nedeniyle hasar gören ya da hasar gördüğü düşünülen binalara lütfen girmeyiniz. uyarısında bulundu. Bununla beraber bina hasar tespiti nasıl sorgulanır? merak konusu oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem hasar tespit başvurusu e-Devlet üzerinden gerçekleşiyor. Daha önce Kahramanmaraş depremlerinde erişime açılan başvuru ekranı ile vatandaşlar, adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını sorguluyorlardı. Peki, İBB hasar tespiti başvurusu nasıl yapılır? Hasar raporu nereden alınır? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Bina Hasar Tespit SorgulamaSağlık Bakanlığı, afet, yangın, sel, deprem ve salgın hastalıklar gibi durumlara karşı sağlık hizmet sunumunun kapasitesi ve erişilebilirliğinin artırılması amacıyla 81 ilde 'Halk Sağlığı Acil Müdahale' ekibi kurulacağını duyurdu.
#Sağlık BakanlığıLos Angeles’ta 28 kişinin ölümüne neden olan yangınlara bir yenisi daha eklendi. Bir yanda alevlerle mücadele eden ABD’yi bir de soğuk hava ve kar fırtınası vurdu. Birçok eyaleti etkisi altına alan fırtına nedeniyle 11 kişi öldü.
#Los Angelesİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "6 Şubat öncesi 623 bin olan AFAD gönüllü sayımız, bugün 1 milyon 545 bine yükseldi. Yine AFAD Başkanlığımız tarafından afetlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla 1 milyon 800 bini aşkın aileye afete hazır aile eğitimleri, 3 milyonu aşkın öğrenciye okullarda afet farkındalık eğitimi verildi" dedi.
#Bakan Yerlikayaİspanya Kralı 6. Felipe, Kraliçe Letizia, Başbakan Pedro Sanchez ve Valensiya özerk yönetim hükümeti başkanı Carlos Mazon'un sel felaketinin yaşandığı bölgeye ziyaret etti. Ziyaret sırasında öfkeli kalabalığın eylemleri dünya basınında geniş yer buldu. Eylemler sırasında Kral 6. Felipe ve heyetine "Katiller" diye bağırılarak kürek fırlatıldı. Öte yandan sel felaketinde ölen sayısının 217'ye yükseldiği bildirildi.
#İspanyaİspanya’da ‘yüzyılın felaketi’ olarak adlandırılan ve en az 214 kişinin ölümüne yol açan selde kayıp sayısı 2 bin olarak açıklandı. Hükümetin sevk ettiği 15 bin kişilik arama-kurtarma ekibine ek olarak yaklaşık 10 bin sivil de mağdurlara yardım için seferber oldu.
#İspanyaGençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen afetten zarar gören gençlere yönelik proje hazırlayacak Sivil Toplum Kuruluşları ve Spor Kulüpleri için 70 milyon Liralık proje teklif çağrısına çıkıldığını duyurdu. Bakan Bak, proje desteğiyle depremden etkilenen illerde yaşamını sürdüren gençlerin sosyal, toplumsal, kültürel ve sportif alanlarda katılımını artırmayı amaçladıklarını söyledi.
#Osman Aşkın BakZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk Yazar6 Şubat depremleri çalışan öğesinin göz ardı edildiğini gösterdi. Hem işsizlik hem de göç nedeniyle deprem bölgesinde işgücü piyasasında dengeler değişti. Depremin etkilediği illerde insan kaynağı kayboldu. Bu da afetler sonrası işgücüne yönelik risk yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını ortaya çıkardı. Peki, işgücü kaybına yönelik dünyada ve Türkiye’de neler yapılıyor, bu konuda yaşanan depremlerden ders çıkardık mı?
#İş Gücüİstanbul’da termometreler 38-39 dereceyi gördü ama hissedilen en az 50 derece. Afrika ve Basra Körfezinden gelen sıcak hava dalgası nemle birleşince özellikle ülkenin Batı kesimlerinde neredeyse nefes alınmıyor. Gölgesinde serinleyecek ağacın pek fazla olmadığı, binaların “Çin seddi” gibi denizin önünü kapattığı İstanbul başta birçok büyükşehirde durum aynı: “Kavruluyoruz.” Ve dahası sıcak havanın sadece bedenle değil psikiyatrik duygu durumla da ilişkisi var. Ben değil Prof. Dr. Arif Verimli söylüyor: Bu aralar daha agresif, daha mutsuz, daha telaşlı ve tedirgin iseniz, kalbiniz normal ritminden hızlıysa aman dikkat! Tehlike altındasınız. İklim Bilimci, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun da yıllardır dillendirdiği ama sesini duyuramadığı bir konunun da altını çiziyor Prof. Dr. Verimli: “Sıcak hava da soğuk hava gibi afet sayılsın.”
#İstanbulGazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye'de 2024'ün altı ayında 17 bin 343 deprem meydana geldiğini bildirdi. Özmen, "En fazla deprem, ocak ve şubat aylarında görüldü. Ülkemiz günde ortalama 95 depremle sarsıldı" dedi.
#DepremCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Haziran Türk Kızılay’ın 156. Kuruluş Yıl Dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Erdoğan, "Türk Kızılay, zor durumda olanların geleceğe umutla bakmalarını sağlamak için var gücüyle çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan12 Nisan’da Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde gerçekleşen ‘teleferik faciası’nda 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı. 174 kişi ise 23 saat boyunca süren kurtarma operasyonuyla yere indirildi. AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Kartal Muhcı operasyonda yaşananları anlattı: “Havanın kararmasıyla birlikte en büyük korkumuz şiddetli rüzgârın çıkmasıydı.”
#Uygar TAYLANMeteoroloji uzmanları, Dubai’de uygulanan ve doğal afete dönüşen ‘bulut tohumlama’ teknolojisi gibi doğaya müdahale edilmesi sonucu oluşabilecek olumsuzluklar nedeniyle, yakın gelecekte ülkeler arasında ‘iklim savaşları’ çıkabileceği uyarısında bulundu.
#MeteorolojiYerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul çok büyük bir afetle karşılaşabilir. Zaman, İstanbul'u depreme hazırlama zamanıdır. Bütün gücümüzle; hükümetle, yerel yönetimle, bilim dünyasıyla; İstanbul'u, Marmara Bölgesi'ni deprem dirençli hale getirmek yolunda gayret sarf etmeliyiz. Depremi hemen bekliyoruz, hemen işe başlamak lazım" dedi.
#Naci GörürRobotların her geçen gün insanlara daha çok benzemeye başladığı bu dönemde, şimdi de sıra “dokunma duyusuna” geldi. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi ve University College London’dan araştırmacılar, insan derisine benzer şekilde dokunmayı, ısıyı, soğuğu ve hasarı algılayabilen yeni bir sentetik cilt geliştirdiklerini duyurdu.
#Sentetik CiltTicaret Bakanı Ömer Bolat, 23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında elektronik pazaryerlerinin detaylı incelendiğini vurgulayarak, “Haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen 60 adet işletme hakkında toplam 13 milyon 136 bin 110 TL idari para cezası uygulanmıştır. Fiyat artışı yapan 108 adet emlak işletmesine de toplam 27 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır” açıklamasında bulundu.
#Ömer BolatAdana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBÜK Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü, AOSB’nin büyüme stratejisine, yeni projelerine ve sürdürülebilir kalkınma vizyonuna ilişkin yaptığı açıklamada, AOSB’nin yalnızca Adana’nın değil, Türkiye’nin en stratejik üretim üslerinden biri haline geldiğini belirtti.
#AdanaMarmara Denizi'nin Büyükçekmece açıklarında dün gece meydana gelen 3.5 büyüklüğündeki depremle ilgili CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Süha Özden, "Bu deprem daha önce 23 Nisan'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin artçısı" dedi. Prof. Dr. Özden, "Marmara Denizi içerisinde deprem tekrarlanma aralığı yaklaşık olarak 200 - 250 yılda bir büyük deprem olarak karşımıza çıkıyor. Genel tekrarlanma bu. Bazen bu kaideye uymayabilir ama bu türden büyük deprem olasılığını bilmek ve kabul etmek zorundayız" diye konuştu.
#DepremTÜRKİYE Pickleball Ligleri’nde final heyecanı Bursa’da yaşanacak. Türkiye'de ilk kez düzenlenen Türkiye Pickleball Ligleri Türkiye Şampiyonası, 13-15 Haziran tarihlerinde Bursa’da gerçekleşecek. Sporun tabana yayılması ve her bireyin eşit şartlarda spor yapabilmesi hedeflenen pickleballda bölge şampiyonalarının ardından yarı final ve final maçları Bursa Mihraplı Pickleball Kortları’nda düzenlenecek.
#PickleballAlmanya Kızılhaç’ı (DRK), hükümeti nükleer tehdit ve savaş senaryolarına karşı uyardı. Yapılan açıklamada “Bütçenin yüzde 0.5’i sivil savunmaya ayrılmalı. Önümüzdeki 10 yılda en az 30 milyar Euro gerekiyor” denilirken, metro istasyonları ve tünellerin sığınak olarak kullanılması planlanıyor.
#ALMANYACumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Kızılay'ın 157'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, "Türk Kızılay, gerek tarihi gerekse hizmetleriyle kıvanç kaynağımız olan köklü bir iyilik ordusudur" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yapımı tamamlanan Hatay'ın Hassa ilçesine bağlı Aşağıkarafakılı Mahallesi'ndeki deprem konutlarının görüntülerini bir depremzedenin "Devlet bize ev değil, yuva içinde yuva yaptı" sözleriyle paylaştı.
#Murat KurumAlmanya'da sivil savunma altyapısının yeterliliğine ilişkin tartışmalar, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta şehirleri hedef alan İHA ve füze saldırılarının artmasıyla şiddetlendi. Alman yetkililer, olası saldırılara karşı hazırlanmak için ülkedeki sığınıkları "hızla" genişletmeyi planlıyor.
#AlmanyaAfet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Ali Hamza Pehlivan, Birleşmiş Milletler Afet Risk Azaltma Ofisi (UNDRR) tarafından İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Afet Riski Azaltma Küresel Platformu (GP2025) Bakanlar Yuvarlak Masa Oturumu'nda konuşma yaptı.
#AFADAkdeniz'de Antalya'nın Gazipaşa ilçesi açıklarında 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ayrıca saat 08:12'de Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi açıklarında ise 4.6 büyüklüğünde deprem oldu. Depremin Çanakkale ve çevre illerden de hissedildiği bildirildi. Prof. Dr. Naci Görür, Ege'deki depremin olduğu bölgeyi değerlendirirken, 'Bu deprem KAF’ın kuzey kolu, yani İstanbul’da deprem beklediğimiz kolun üzerinde. Stres dağılımını etkileyebilir. Geçmiş olsun.' ifadelerini kullandı.
#ANTALYAMuğla Marmaris açıklarında dün saat 02.17’de Richter ölçeğine göre 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, başta Aydın ve İzmir olmak üzere Antalya’ya kadar tüm kıyı şeridinde hissedildi. Yıkıma yol açmayan deprem büyük korkuya neden oldu. Depremi değerlendiren uzmanlar, bu depremin komşu karadaki fayları tetikleyebileceğini ve daha büyük depremler yaratabileceğini söyledi.
#MuğlaMuğla'nın Marmaris ilçesinde açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde panik atak nedeniyle hayatını kaybeden Afra Nur Günlü'nün (14) cenazesi, Fethiye'de toprağa verildi. Günlü'nün Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına hazırlandığı öğrenildi. Muğla Valisi İdris Akbıyık, depremden 75 kişinin etkilendiğini, 1'i ağır, 5 kişinin hastanedeki tedavilerinin sürdüğünü söyledi.
#DepremProf. Dr. Hasan Sözbilir, Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin Marmaris Fay Zonu'na komşu karadaki fayları tetikleyebileceğinin öngörüldüğünü belirterek, "Afrika levhası ile Anadolu levhasının batı sınırı üzerinde bulunan bu denizaltı fayının geçmişte 7 büyüklüğünü aşan depremlere neden olduğu tahmin edilmektedir" dedi.
#İzimir