GeriSağlıklı Yaşam Yetişkinlerde geniz eti belirtileri nelerdir? Neden şişer ve büyür? Ameliyat şart mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yetişkinlerde geniz eti belirtileri nelerdir? Neden şişer ve büyür? Ameliyat şart mı?

Yetişkinlerde geniz eti belirtileri nelerdir? Neden şişer ve büyür? Ameliyat şart mı?

"Geniz eti büyümesi sıklıkla ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle hem çocuklarda hem de yetişkinlerde geniz eti büyümesi görülmektedir. Yetişkinlerde görülen geniz eti büyümesinin nedenleri merak edilmektedir. Geniz eti belirtileri yaşayan kişiler internetten detaylı bir araştırma yapmaktadırlar. Peki yetişkinlerde geniz eti belirtileri nelerdir? Neden şişer ve büyür? Ameliyat şart mıdır? İşte geniz eti ile alakalı olarak tüm detaylı bilgiler."

Yetişkinlerde geniz eti belirtileri en fazla burun tıkanıklığı ile görülmektedir. Burun tıkanıklığı gün boyunca ortaya çıkar ve uyumadan önce de görülmektedir.

 Yetişkinlerde Geniz Eti Belirtileri Nelerdir?

 1) Burun Tıkanıklığı

 Burun tıkanıklığı geniz eti belirtileri arasında yer almaktadır. Burun tıkanıklığı sabah kalkmadan önce görülür. Aynı zamanda ilerlemiş olan geniz etinde burun tıkanıklığı daha fazla görülmektedir. Burun tıkanıklığı geniz eti büyümesi ile paralel olarak daha da şiddetli bir hal alabilir. Aynı zamanda gece uykuya dalmadan önce de kişiye rahatsızlık veren bir burun tıkanıklığı söz konusudur.

 2) Burun Akıntısı

 Geniz eti belirtileri arasında yer alan burun akıntısı da en sık görülen belirtilerden bir tanesidir. Hastada gün boyunca burun akıntısı söz konusudur. Herhangi bir nezle ya da grip hastalığına bağlı olmadan sürekli olarak burun akıntısı görülebilir. Burun akıntısı dışarı ya da içeri de olabilir. Bu durumda da kişinin gündelik yaşam kalitesi önemli ölçüde etkilenmektedir.

 3) Kulak Ağrısı

 Geniz etinin en önemli belirtileri arasında yer alan kulak ağrısı kişinin gündelik yaşam kalitesini de düşüren önemli bir detaydır. Kulak ağrısı tüm geniz eti şikayeti yaşayan kişilerde görülmektedir. Kulak burun boğaz uzmanları tarafından yapılan muayene sonucunda geniz eti şikayeti yaşayan birçok hastada kulak ağrısı da yaşanmaktadır.

 4) Yutma Güçlüğü

 Özellikle yutma güçlüğü yemek yerken görülmektedir. Geniz etinden kaynaklı olarak ortaya çıkan yutma güçlüğü önemli bir belirti olarak kabul edilmektedir. Geniz akıntısı ile birlikte geniz etinin şişmesi ile boğaz yolları kapanabilir. Bundan dolayı da yutma güçlüğü görülür.

 5) Boğaz Ağrısı

 Boğaz ağrısı yutma güçlüğü ile birlikte görülür. Geniz etinin şişmesi nedeni ile boğaz ağrısı en sık görülen belirtilerden bir tanesi olmaktadır. Hastada boğaz ağrısı gündelik yaşamı etkileyecek cinsten olabilir. Geniz etinin tedavi edilmesi ile birlikte boğaz ağrısı gibi belirtiler de ortadan kalkmaktadır.

 Neden Şişer ve Büyür?

 Geniz etinin nedenleri oldukça fazladır. Kulak burun boğaz uzmanları tarafından yapılan tetkikler sonucunda kalp hastalıklarının geniz eti şişmesine neden olabileceği saptanmıştır. Kalp yetmezliği ve diğer kalp hastalıklarının doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan geniz eti büyümesi tehlikeli boyutlara varabilmektedir. Kişinin gündelik yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bu durum da mutlaka kısa sürede tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerekir. Geniz etinin büyümesinin bir diğer nedeni ise geniz eti iltihabıdır. Özellikle sık sık tekrarlayan geniz eti iltihabının sonucunda ortaya çıkan geniz eti büyümesinde tedavi seçeneklerinin başlanmasına gerekir.

 Ameliyat Şart mı?

 Geniz eti şikayeti yaşayan kişilerin en merak ettiği sorulardan bir tanesi olan ameliyat şart olup olmadığıdır. Geniz eti şişmesinde genellikle yapılan tedavi seçenekleri arasında ameliyatı gelmektedir. Geniz eti ameliyatının şart olup olmadığı hastalığın boyutu ile alakalı olarak bilinir. Eğer hastalık ileri boyutlara ulaşmış ve nefes almada güçlük çekme gibi şikayetler başlamış ise ameliyat şarttır. Bu durumda yapılan basit bir operasyon ile birlikte hastanın geniz eti alınmaktadır. Aynı zamanda konuşma bozukluğu da başlamışsa ameliyat şart demektir. Hafif olan geniz eti şikayetlerinde ise ameliyat gerekli değildir.

False