Geriİyi Yaşam Yerel kalkınmada kadın liderliğinin desteklenmesi projeleri kooperatifleşiyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yerel kalkınmada kadın liderliğinin desteklenmesi projeleri kooperatifleşiyor

"Yoksul kadınların bir araya gelerek, hammadde satın alma, üretim, pazarlama gibi tüm aşamalarına katılacakları bir iş kurmaları amaçlanan projeler, kadının yaşamın içine girmesine önemli katkılar sunuyor."

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'ndan (KEDV) ile Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) işbirliğiyle yürüttüğü Diyarbakır merkezli Avrupa Birliği destekli "Türkiye'de Yerel Kalkınmada Kadın Liderliğinin Desteklenmesi" başlıklı proje Nisan ayında ikinci yılını dolduracak.

Çalışmaları Ekim 2000'de başlayan bu projenin amaçları; kadın gruplarının kapasitelerini geliştirmek, kendi mahallelerinde ortak ihtiyaçlarına yanıt verecek küçük projeler geliştirip uygulamalarını sağlamak; diğer sektörlerle doğrudan işbirliği yapabilir hale getirmek ve kendi aralarındaki iletişimi güçlendirmelerine, yerel, ulusal ve uluslararası iletişim ağları kurmalarına olanak tanımak olarak özetleniyor. Bu amaçlarla yola çıkan projenin uygulama alanları ise Kocaeli, Sakarya ve Düzce'yi kapsayan Deprem Bölgesi ile İstanbul, Diyarbakır ve Mardin. Diyarbakır'da 2001 tarihinden beri yürütülüyor.

Yerel kalkınma eksenli bu proje kadınlara bir üretim rotası çiziyor. Yoksul kadınların bir araya gelerek, hammadde satın alma, üretim, pazarlama gibi tüm aşamalarına katılacakları bir iş kurmaları amaçlanıyor. Yöredeki kadın atıl iş gücünü üretime dönüştürmek ve böylece yoksulluğu azaltmak için. Projenin organizasyonu Diyarbakır Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından da destekleniyor.

Kentin yoğun göç alan semtlerinden Kayapınar'daki Huzurevleri ve Sur içindeki Fatihpaşa mahallelerinde açılan Mum Üretme Atölyeleri faaliyetlerine devam ediyor. Kendi istihdamını yaratmak isteyen 16 kadın bu atölyelerde mum üretiyor. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın hizmetlerinden biri de, bu üreten kadınlara muhasebe, organizasyon, iş bölümü ve pazar arttırma gibi konularda eğitim vermek. Eğitimlerle, proje bitiminde kadınların bu üretim gruplarını kooperatife dönüştürüp işleri tamamen onlara devretmek hedefleniyor.

Türkiye'de Yerel Kalkınmada Kadın Liderliğinin Desteklenmesi projesinin Diyarbakır'daki ikinci ayağını Kadın ve Çocuk Merkezleri oluşturuyor. Huzurevleri ve Fatihpaşa mahallelerinde kurulan bu merkezlerin çalışma alanları, 3-6 yaş arası çocuklara bakım hizmeti vermeyi, onlara oyun grupları oluşturmayı ve 0-2 yaş grubu çocukların annelerinin katılacağı etkinlikler düzenlemeyi içeriyor. Mahalleli kadınların bir araya gelerek ortak işler geliştirmelerine de olanak tanıyan bu merkezlerde annelere; çocuk bakımı, eğitim ve sağlık konularında SHÇEK İl Müdürlüğünden gelen sosyal hizmet uzmanları tarafından eğitim veriliyor.

Bu merkezler şimdilik SHÇEK ve KEDV işbirliği ile yürütülüyor. En geç Mayıs 2003 sonuna kadar kooperatifleşme hedefleniyor.

False