GeriKişisel Bakım Revizyon Burun Estetiği ve Etkileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Revizyon Burun Estetiği ve Etkileri

Revizyon Burun Estetiği ve Etkileri

"Bazı durumlarda gerçekleştirilen ilk burun estetiği operasyonunun ardından yapılması gerekebilen revizyon rinoplasti hakkında bilgiler veren KBB Uzmanı Op. Dr. Ahmet Alp, süreci ve detayları bizler için anlattı."

Estetik burun ameliyatlarında yaklaşık yüzde % 10 ila 15 arasında değişen bir oranda çeşitli sebeplerden dolayı istenilen sonuca ulaşmak mümkün olamayabilmektedir. Böyle durumlarda yapılması gereken revizyon burun operasyonu özellikle burnun gereğinden fazla küçültülmesi başta olmak üzere belirgin asimetriler, solunum fonksiyonu bozuklukları, burun sırtı ve ucu üzerinde çıkıntılar çöküklükler durumunda tercih edilmektedir.  

Gerçekleştirilen revizyon rinoplasti uygulamasıyla şekil bozukluğunun yanı sıra burundaki fonksiyonel sorunlar da düzeltilebilirken, öne çıkan şart ise ilk ameliyatın ardından 1 yıla yakın bir sürenin geçmesi gerektiğidir. Bu süre sonunda gerekli olan müdahale gerçekleştirilerek burnun ve şekilsel, hem de işlevsel problemi giderilebilmektedir.

Daha rahat nefes için de revizyon gerebilmektedir

Revizyon rinoplasti denildiğinde ilk akla gelen şekil bozuklukları olsa da, sağlamış olduğu işlevsel etki de en az bunun kadar önemlidir. Özellikle burnun fazla küçültülmesi gibi problemler, hava kanallarının daralmasına ve buna bağlı olarak nefes alma şikayetlerine sebebiyet verirken, burun derisinin yeni yapıya adapte olamamasına ve burun derisinin aşağı doğru sarkması sorunları da ilk ameliyat sonrası ortaya çıkabilmektedir. Bu ve bunun gibi pek çok estetik ve fonksiyonel kusur sekonder rinoplasti olarak da adlandırılan revizyon operasyonuyla giderilebilmektedir.

Operasyona dair merak edilenler

Minör revizyonlar lokal veya genel anestezi ile, majör revizyonların hemen hemen tamamı ise genel anestezi ile yapılır. Öncelikle burunda oluşmuş olan deformitenin tam olarak tespit edilerek, önceki yapılan burun ameliyatlarının ve burun yapısının durumuna bağlı olarak teknik belirlenir. Burun yapısını oluşturan kıkırdak, kemik ve yumuşak dokuya yeniden şekil verilerek, burun ucundaki düşüklük veya aşırı yükseklik, asimetri, burun sırtındaki çıkıntılı alan veya eksik alan, burundaki eğrilik, burun ucu, burun delikleri düzeltilip ideal bir görünüm sağlanmaya çalışılır.  Minör revizyonlar 30-45 dk sürerken, majör revizyonlar 3-6 saat sürebilir. Sürenin uzunluğunu deformitelerin çokluğu ve zorluğu, kaburga kıkırdağı, kulak kıkırdağı gibi ihtiyacı gibi değişkenler belirler. Operasyondan yaklaşık 7-9 gün sonra hasta işine dönebilirken, burnun son şeklini alması yaklaşık 6 ay ila 1 yıl civarında zaman alabilmektedir.

KBB Uzmanı Op. Dr. Ahmet Alp

Revizyon Burun Estetiği ve Etkileri

False