GeriBeslenme Önerileri Mutfağınızda kış hazırlıklarına başladınız mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mutfağınızda kış hazırlıklarına başladınız mı?

"Mevsim sebzeleriyle hazırlanan çeşitli konserve, turşu ve salçalar mutfaklardaki yerini alır."

Tadına doyamadığımız yaz lezzetlerini kış aylarına saklamak istiyorsanız dilediğiniz sebzelerle çeşitli konserve çeşitli konserve, turşu ve salçalar hazırlayabilirsiniz. Ev yapımı turşunun da salçanın da lezzeti bir başka oluyor...

Domates salçası

Malzemeler:
5 kg etli domates, 5 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı: Domatesleri yıkayıp iri iri doğrayın. Geniş bir tencereye alıp orta ateşte ara sıra karıştırarak kendi suyuyla pişirin. İyice yumuşadıktan sonra süzgeçten geçirin.

ettiğiniz domates püresini yayvan bir kaba alıp kısık ateşte koyulaşıncaya kadar devamlı karıştırarak pişirin. Tuz ekleyip tekrar karıştırın ve ateşten alın.

Salçayı cam kavanozlara üstten 2 parmak boşluk bırakacak şekilde paylaştırın. Kapaklarını sıkıca kapatıp kaynar suda pastörize edin. (1 kiloluk kavanozları 20 dakika, yarım kiloluk kavanozları 15 dakika kaynatın.)

Hazırlanan salça açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmezse bozulur. Bu nedenle salçayı küçük kavanozlara doldurmanızda yarar var.

Öneri

Salça yapacağınız zaman Çanakkale domatesi veya Bursa domatesi türlerini tercih edin. Çünkü bu tür domatesler etli olduğundan salça yapımına daha uygundur.

Türlü konservesi

Malzemeler:
1 kg patlıcan, Yarım kg bamya, Yarım kg taze fasulye, 1 kg kabak, Yarım kg sivri biber, 1 kg domates, 1 çorba kaşığı tuz.

Hazırlanışı: Sebzeleri yıkayıp kurulayın. Bamyaların sap kısımlarını kesip fırın tepsisine yayın. Sıcak fırında birkaç dakika kurutun. Kaynar suda 7-8 dakika kadar haşlayıp suyunu süzün.

Patlıcanları alacalı soyup iri küpler halinde doğrayın. Acısını çıkarmak için tuzlu suda bekletin. Kabakları temizleyip küp şeklinde doğrayın. Biberleri ve taze fasulyeleri ayıklayıp ikiye veya üçe kesin.

Hazırladığınız sebzeleri ayrı kaplarda diri kıvamda haşlayıp süzün. Domatesleri dilimleyin. Sebzeleri kavanozlara değişimli olarak yerleştirin. Bir kaşık tuz ekleyip bir parmak boşluk kalıncaya kadar kaynar suyla doldurun. Havasını çıkardıktan sonra kapağını sıkıca kapatın.

Kavanozları sterilize etmek için; büyük bir tencerenin dibini kalın bir bezle kaplayın ve kavanozları birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin. Kavanozların üzerine çıkacak kadar su doldurup 25-30 dakika kaynatın. Ilınıncaya kadar bekletin. Kavanozları tencereden alıp aralıklı olarak kuru bez üzerine dizin. Kapaklarını kontrol edip serin ve rutubetsiz bir yerde saklayın.

Kolaylık

Konserve yaparken kavanozları sterilize etmek için, kotoklava adı verilen özel bir sterilize tenceresi de kullanabilirsiniz.

Karışık turşu

Malzemeler: Yarım kg havuç, Yarım kg salatalık, Yarım kg taze fasulye, 2 çorba kaşığı turşu tuzu, 4-5 defne yaprağı, 7-8 diş sarımsak.

Hazırlanışı: Havuçları temizleyip halka halka dilimleyin. Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin. Salatalıkları kalın halkalar halinde doğrayın. Taze fasulyeleri yıkayıp ayıklayın ve 2-3 parçaya kesin. Sarımsak dişlerini ayıklayın. Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritin.

Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin. Aralarına sarımsak dişleri ve defne yapraklarını ekleyin. Tuzlu suyu kavanoza boşaltıp kapağını sıkıca kapatın. Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.

Sebze seçerken

Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar. Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.

False