GeriKadın Sağlığı Kadınlarda Tüylenme Tedavisi Nasıl Yapılır ve Hangi Doktora Gidilir? Tüylenme Sorunu Nedenleri ve Çözümleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda Tüylenme Tedavisi Nasıl Yapılır ve Hangi Doktora Gidilir? Tüylenme Sorunu Nedenleri ve Çözümleri

Kadınlarda Tüylenme Tedavisi Nasıl Yapılır ve Hangi Doktora Gidilir? Tüylenme Sorunu Nedenleri ve Çözümleri

"Yüz, sırt, göğüs bölümlerinde erkeklerinkilere benzer koyu kılların büyümesi kadınlarda tüylenmedir. Tıpta adı Hirsutizm olarak geçmektedir. Genellikle kadınlarda aşırı erkek hormonundan yani testosterondan dolayı olmaktadır. Kadınlarda olan bu kıllar sert ve koyu yapıda bulunmaktadır. İstenmeyen bu kıllar genellikle sırt, karın, yüz, göğüs bölgesinde yer almaktadır. Kadınlarda tüylenme hakkında ayrıntıları derledik. "

Bir kadın vücudunda aşırı tüylenme genellikle hormon bozukluğundan dolayı olmaktadır. Kadın vücudunda testosteron hormonun fazla olması aşırı tüylenmeye neden olabilmektedir.

KADINLARDA TÜYLENME BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ağda, tıraş, epilasyon yöntemleri ile vücudumuzda olan kıllardan kurtuluyoruz. Fakat bazı çıkan tüylere müdahale edemeyeceğimiz yerlerde olabilmektedir. Böyle bir durumda hormon bozukluğu yani hirsurizmden bahsetmek mümkün olacaktır. Çene kemiği, üst dudak, bacakların iç bölgesi, kalça gibi bölgelerde oluşan aşırı tüylenme kadınları rahatsız etmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta bu bölgelerde koyu tüylerin oluşabileceğidir. Gerekli testler yapıldıktan sonra herhangi bir sorun bulunulamadığı zaman epilasyon ile bu durum düzeltilebilmektedir.

Erkek tipi tüylenme durumunda genellikle hormonsal bozukluklardan dolayı olabilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bu erkek tipi tüylenmenin nedeni araştırılması ve ona göre tedavi yönteminin uygulanması gerekir.

Kadınlarda aşırı tüylenmede bu kıllar sert ve koyu renkli olmaktadır. Bu kıllar aynı zamanda aşırı uzamaktadır. Genellikle kadınlarda yüz, göğüs, sırt, karın bölgesinde görülmektedir. Fazla miktarda androjen salınımı sebebi ile kadınlarda tüylenme ortaya çıkmaktadır. Bu durum ilerlediği zaman ikinci bir döneme geçilmiş olmaktadır. Başlıca belirtiler şu şekildedir:

Saç dökülmesi,

Akne oluşumu,

Klitoriste genişleme,

Ses kalınlaşması,

Meme boyutunda küçülme,

Kas kütlesinde artış,

KADINLARDA TÜYLENME TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kadınlarda olan tüylenme sorunu ciddiye alınmalıdır. Bir kadın tüylenmeden şikayetçi olduğunda hormon testi yaptırabilir. Böylece vücudunun hormon seviyesini öğrenir. Bu teste göre problemin böbreküstü bezde mi yoksa yumurtalıkta mı ya da başka bir sorun mu olduğu öğrenilir. Bir kadının hormon seviyesi normal düzeyde ise çeşitli ilaçlar veya tüy gidericiler ile tedavi yapılmaktadır. Eğer tüylenme hormonlardan dolayı ise hormon tedavisi yöntemleri uygulanır. Bu süreçte çıkmış olan tüylere bir şey yapılamaz ama yeni çıkacak olan tüyler engellenir.

KADINLARDA TÜYLENME TEDAVİSİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Kadınlarda aşırı tüylenmenin tıpta geçen adı hirsutizmdir. Bir kadın aşırı tüylenme gibi durum ile karşılaştığında doktor ile görüşmesi doğru olacaktır. Hormonlar üzerinde uzman olan ya da cilt problemlerinde uzmanlaşmış olan doktorlara gözükmek gerekmektedir. Vücutta kılların artışı fazla ise bazı durumlarda altta yatan başka hastalıklarda çıkabilmektedir.

KADINLARDA TÜYLENME SORUNU NEDENLERİ VE ÇÖZÜMLERİ NELERDİR?

Kıllar genellikle vücutta olan kıl kökleri sayesinde olmaktadır. Bazı kıl kökleri görülemeyecek kadar incelikte kıl üretimi yaparken bazı kıl kökleri kalın ve sert şekilde kıl üretimi yapar. Irk, cinsiyet, hormonlar, yaş gibi durumlar tüylenmenin daha belirgin ya da daha az belirgin olabilmesine neden olabilmektedir. Kıl kökleri sürekli olarak kıl üretmektedir. Bazı kıllar kendiliğinden dökülebilir ya da kesilene kadar orada kalabilmektedir.

Kadınlarda aşırı tüylenme olabilmektedir. Böyle bir durum yaşandığında doktordan randevu alınması gerekmektedir. Kadınların tüylenme sorununa neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler şu şekildedir:

Cushing sendromu,

Kullanılan bazı ilaçlar,

Yumurtalıklarda erkekler hormonu üreten tümör,

Eşinizin androjen içeren ürünlerin kullanması,

Polistik over sendromu,

Her insanın vücudunda belli miktarda tüy bulunmaktadır. Bazı durumlarda kadınlarda aşırı kıllanma görülebilmektedir. Erkeklik hormonuna bağlı olarak bu kıllar çoğalmaya ve sertleşmeye başlar. Androjen ile beslenen kıl kökleri erkek tipi denilen kıl dağılımına neden olmaktadır.

 

 

False