GeriBeslenme Önerileri Bitki Çayları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bitki Çayları

"Doğadan gelen şifa, artık dünyanın her yerinde kabul edilen, alternatif bir tedavi şekli. Bitkiler, bilinçli kullanıldıkları sürece, hem sağlığımız, hem de günlük yaşantımız için inanılmaz birer enerji kaynağı."

Hemen her bitkinin bir yararı olduğu kesin. Ancak bunların arasında bazıları var ki, neredeyse her derde deva. Biz de "yeşil şifa" yı geniş bir şekilde araştırdık. Ardından sizin için Mısır Çarşısı'nı da dolaştık. Hem rahatlıkla bulabileceğiniz bitkileri ve çayları araştırdık, hem de bu bitkilerle yapabileceğiniz birkaç reçetenin tarifini aldık.

Adaçayı
Menekşeye benzeyen çiçekleri vardır. Mayıs veya haziran aylarında, çiçek açtığı zaman toplanıp, kurutulur. Mide, bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik, dişeti iltihaplarını giderir. Mükemmel bir sinir ilacıdır. Göğsü yumuşatır. Adaçayı suyu ile masaj yapılan saçlar simsiyah ve pırıl pırıl olur. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Günde 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.

Gelincik
Kırlarda yetişen, çoğu kırmızı renkte bir bitkidir. Yaz aylarında toplanıp, gölgede bir kağıt üzerinde kurutulur. Nefes darlığı, astım, bronşit ve göğüs nezlesinde rahatlık sağlar, boğmacayı keser. Yanık ve yılancıkta faydalıdır. Uykusuzluğu giderir.

Hercai Menekşe
Boyu 20 cm olan sarı, mavi, mor çiçekli bir çeşit menekşedir. İdrar söktürür, nefes darlığını giderir. Öksürüğü keser, damar sertliği ve sarılıkta kullanılır.

Hindiba
Çiçekleri sarı, yaprakları az, kökü uzun, sütü acı, sapı olmayan bir bitkidir. Hekimlikte yaprakları ve kökü kullanılır. İdrar söktürür, egzama, güneş yanığı, akrep ve arı sokmasına faydalıdır. Böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur.
Ihlamur
Kerestesi güzel bir gölge ağacıdır. Çiçeği güzel kokuludur. Uyku verip, sinirleri kuvvetlendirir. Kansızlığı ve damar kireçlenmelerini önler. Böbrekleri temizleyip, idrar ve ter söktürür. Kum döker, grip ve soğuk algınlığını giderir. Balla karıştırılıp içildiğinde mide ülserine faydalıdır. Kabızlığı ve bağırsak spazmını giderir. Ihlamur, az kaynatılıp içildiğinde sinirleri yumuşatıp uyku hali verir; çok kaynatılıp içildiğinde ise göğsü yumuşatıp, öksürüğü keser.

Isırganotu
Her tarafı sert tüylerle kaplı bir ottur. Sürüldüğü yeri yakar ve kaşındırır. Tohumları da kullanılır. Dıştan uygulandığında, iç organlarda biriken kanı çeker. Burun kanamasını keser. Balgam söktürür. Böbrek kumlarını döker. Adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar.

Kantaron
Ormanlarda ve ıslak çayırlarda yetişir. Kantaron çayı, mide ve bağırsak gazlarını giderir. Suyu, mide yanmasına iyi gelir. Ateş düşürür. Boğmaca, karaciğer, safra kesesi rahatsızlıklarında tatbik edilir.

Kekik
Odunsu saplı, kırmızı çiçekli bir bitkidir. Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırıp, iştahsızlığı giderir. Görme gücünü arttırır. Bal ve sirkeyle karıştırılıp, karın üzerine sarılırsa mide gazlarına iyi gelir. Yağı, şeker üzerine damlatılırsa mideyi rahatlatır. Grip, mide nezlesi ve anjinde şikayetleri giderir. Kandaki şeker miktarını azaltır. Hamile ve guatrı olanlar kullanmamalıdır.

Kına kına 15 - 20 metre yüksekliğinde olan bir sanayi bitkisidir. Tadı acıdır. Ateş düşürür, sıtma ve tifoya faydalıdır. İştah açar, kabızlığı giderir ve vücuda kuvvet verir.

Kuşburnu
Yabangülünün C vitamini bakımından çok zengin olan meyvesidir. İdrar söktürür, ishali keser.

Nane Nemli yerlerde yetişen, çiçekleri beyaz veya pembe olan güzel kokulu bir bitkidir. Yaprakları yatıştırıcı, mide ve bağırsak gazlarının giderilmesinde faydalıdır. Karaciğer yetersizliğini giderir. Mide bulantısı, bağırsak spazmı, astım, grip, bronşit, kusma, migren, uykusuzluk, baş dönesi, dil tutukluğu, felç, çarpıntı ve soğuk algınlığına iyi gelir. Sinirleri güçlendirir. Bağırsak soluncanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Mide ülseri ve gastriti olanlar fazla kullanmamalıdır.

Melisa
30 - 80 santim boyunda, beyaz çiçekli, yaprakları ince ve yumuşak olan bitkidir. Kalbi kuvvetlendirir. Hazımsızlık, baş ağrısı, migren, melankoli, adet sancısı, hafıza zayıflığı, sara ve kulak çınlamasında faydalıdır.

Şerbetçi Otu
Yurdumuzda yetişen, gövdesi sert, yaprakları uzun olan, çok yıllık bir bitkidir. Vücudu kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırıp, uyku verir. İdrar söktürür. Mide ağrılarını giderir. Romatizma ve böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur.

Zencefil
Baharat olarak kullanılan, tropik memleketlerde yetişen, etli, risomlu bir bitkidir. İştah açar. Kusmayı, ishali, bağırsak bozukluklarını, soğuk algınlığını önler.

BÖBREK SORUNLARI
• 1 litre suya, 50 gram kayın yaprağı katın. 10 dakika kaynatıp, demlenmeye bırakın. Günde 4 ya da 5 bardak içebilirsiniz.
• 1 litre suyun içine 50 ile 60 gram kadar ısırganotu yaprak ve çiçeklerinden koyun, 10 dakika demleyin ve süzün. Günde 3 ya da 4 kez yemeklerle birlikte içebilirsiniz. Isırganotu tohumu iyice dövüp, çay gibi demleyerek aç karnına içilebilir.

BAĞIRSAK TEMBELLİĞİ
• 1 litre suya, 30 gram hindiba katın. 10 dakika boyunca kaynatın; süzün. Sabah ve akşamları bir fincan için.

HAZIMSIZLIK
Adaçayı, papatya, su
Dört bardak suya bir çorba kaşığı adaçayı ve 1 tatlı kaşığı kuru papatya koyun. Kaynatıp, süzün. Günde 3 kere birer çay bardağı yudum yudum için.

HAFIZA KUVVETLENDİRMEK ve DAMAR SERTLİĞİ
• 1 litre suda, 30 gram melisa çiçeklerini 10 dakika demleyin; süzün. Günde 2 fincan için.
• Yarım litre suya kurutulmuş 5 gram hercai menekşe yaprağı atın. 10 dakika demleyin. Günde 1 veya 2 fincan içebilirsiniz. Ya da toz haline getirip, yemeklerden sonra büyük bir fincan su ile içebilirsiniz.

İŞTAHSIZLIK
Kınakına, şeker, su Dört bardak suya 20 gram kınakına koyun. Üzerine 2 çay bardağı dolusu şeker ekleyerek 20 dakika kaynatın. Sonra temiz bir şişeye süzün, günde 3 kere ikişer çorba kaşığı için. Çocuklara günde 2 kere birer kahve kaşığı verilir.

Melisa, su Dört bardak suya 1 tutam (10 gr) melisa ilave edin. 15 dakika kaynatıp, temiz bir şişeye süzün. Günde 3 kere, birer kahve fincanı için.

Zencefil, su , şeker Dört bardak suya 10 gr zencefil koyun, 15 dakika kaynatın. Tatlandırmak için 1 çorba kaşığı toz şeker ilave edin. Günde 3 kere birer çay bardağı için.

Kekik, nane Kekik ve naneyi karıştırıp demlendikten sonra çay gibi için.

KANSIZLIK
Kınakına kabuğu, sirke Bir litre sirkeye 30 gram kınakına ekleyin. Ilık bir yerde 8 gün bekletilin. Yemeklerden önce birer kahve fincanı içilin.

Şerbetçiotu
Bir kilo suya 10 gram şerbetçiotu koyup haşlayın. Yemeklerden önce bir bardak için.

Kantaron yaprağı
15 gram çiçeklenmiş kantaron yapraklarını bir litre suda haşlayın. Yemeklerden önce bir bardak için.

MİDE YANMASI VE GAZLARI
• İnce kesilmiş kökler halinde, 1 litre suya 15 -20 gram kantaron atın. 5 saat dinlenmeye bırakın, süzün. Günde 2 ya da 3 fincan için. Tadını şeker ya da bal ile tatlandırabilirsiniz.

ÖKSÜRÜK
Ihlamur Çayı
Bir kaşık ıhlamur çiçeği, bir tane ayva yaprağı, bir kaşık ebegümeci çiçeğini iki bardak suda kaynatın. Süzdükten sonra isterseniz balla tatlandırıp içebilirsiniz.

Baharat Şurubu
Yarı litre kaynamış suya 5-6 tane elmanın kabuğu, iki tane kabuk tarçın, biraz zencefil, 3-4 karanfil atın ve su sararana kadar kaynatın. Soğuyunca içine 3-4 kaşık bal koyun ve isteğe göre birkaç damla limonla için.

SOĞUK ALGINLIĞI
Adaçayı, karanfil İki kaşık adaçayını, 1/4 litre su içinde kaynatın. İçine karanfil ve bir limonun suyu ilave edin. Bu karışım aspirinle birlikte içildiğinden 15 dakika sonra kişinin aşırı derecede terlendiği görülür. Bu teri izleyen dakikalarda ateş düşer. Terlendiğinde mutlaka çamaşır değiştirilmelidir.

SİNDİRİMİ HIZLANDIRMAK İÇİN
• Bir litre suya, 100 gram hindiba kökü koyun. 10 dakika kaynatın ve süzün. Yemeklerin sonunda bir fincan için.

VARİSLİ BACAKLARI RAHATLATMAK
• 20 gram asma yaprağı, 20 gram melisa, 10 gram kuru üzümü 1 litre su içerisinde kısık ateşte yaklaşık 1 saat içerisinde kaynatın. Süzün, 21 gün boyunca, sabah, öğle ve akşam 1 fincan için.

False