GeriSağlıklı Yaşam Adetliyken Mide Bulantısı Neden Olur, Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir? Regl Döneminde Mide Bulantısına İyi Gelen Şeyler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Adetliyken Mide Bulantısı Neden Olur, Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir? Regl Döneminde Mide Bulantısına İyi Gelen Şeyler

Adetliyken Mide Bulantısı Neden Olur, Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir? Regl Döneminde Mide Bulantısına İyi Gelen Şeyler

"Adet dönemi kadınlarda ergenlik döneminde başlayarak kanamanın kesileceği yaşlılık dönemine kadar devam eden bir süreçtir. Adet dönemi aylık olarak kadınları ziyaret eder. Adet olan genç kıza ergenlik dönemine girdin denir. Adet vajinal bir kanamadır. Elbette ki bu dönemde yer alan kanama miktarı ve zamanları kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Aynı zamanda adet dönemleri öncesinde ve sırasında kadınlara bazı belirtiler verir. Mide bulantısı bu belirtilerden bir tanesi olabilir. Adetliyken mide bulantısı neden olur, nasıl geçer, bulantıya ne iyi gelir tüm detayları ile derledik. "

Adet dönemi geçiren her kadın bazı sorunlardan şikayet edebilir. Bel ağrısı, göğüs şişliği, kramplar, karında ağrı, mide bulantısı bu şikayetler arasındadır. Bu şikayetler başka hastalıkların habercisi olabildiği gibi adet zamanının geldiğinin de habercisi olabilir. Bu sorunlarla baş etmek isteyen kişiler de adetliyken nelerin iyi geleceğini bilmek ister.

Adetliyken Mide Bulantısı Neden Olur?

Mide bulantısı bir sorunun belirtisi ya da semptomu şeklinde tanımlanır. Mide bulantısı kişide mide bölgesinde huzursuzluk ve rahatsızlık duygularını yaşatır. Mide bulantısı aslında kusmanın ilk aşamasıdır. Kusmak her mide bulantısı geldiğinde yaşanan bir durum değildir. Kusmak eylemi gerçekleştiğinde mide zorla, istekli ya da isteksiz ya da gönüllü bir şekilde boşalması gereken sıvıyı ağızdan boşaltır.

Adetliyken de olabilecek bazı durumlar normal karşılanır. Karında ağrı ve mide bulantısı bu normal görülen durumlardır. Öncelikle şu bilinmelidir ki adet döngüsünde salınan hormonlardan bir tanesi de prostaglandin hormonudur. Bu hormonların çoğu rahim astarıyla dökülür. Bazıları da kan dolaşımına girer. İşte kan dolaşımına giren prostaglandin hormonu adetliyken mide bulantısına, kusmaya, ishale ve baş ağrısına neden olur.

Adetliyken Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Adetliyken mide bulantısı bazı şeylere dikkat ederek ve bazı şeyleri yaparak hafifleyebilir hatta tamamen geçebilir.

Bilindiği gibi nane normal koşullarda da mide bulantısına iyi gelen bir baharat çeşididir. Nanenin içindeki öz adetliyken salgılanan prostaglandin hormonunun azalmasına destek sağlar. Bu da adetliyken mide bulantısının geçmesinde yardımcı olur. Adetli olan pek çok kadın nane çayı içer ya da nane aroması kullanır.

Adetliyken mide bulantısını geçiren bir diğer baharat çeşidi de rezenedir. Rezene çayı bu dönemde içilebilir. Rezene bitkisinin içinde anti-inflamatuar özellikler bulunur. Bu özellikler de adet sırasındaki ağrıyı ve mide bulantısını hafifletir.

Adetliyken Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Adet dönemindeki mide bulantısını engellemek için zamanından önce bazı yiyecekleri yiyebilir ve içebilirsiniz. Bu yiyecek ve içecekler adetliyken mide bulantınıza iyi gelecektir. Adet döneminin başlamasına bir hafta kala nane, rezene, zencefil, tarçın ve yumuşak yiyecekleri tüketmeye başlayabilir ve adet döneminde de tüketmeye devam edebilirsiniz.

Regl Döneminde Mide Bulantısına İyi Gelen Şeyler

Mide bulantısı yaşayan her insanı huzursuz ve rahatsız edebileceği gibi regl dönemindeki kadınları da rahatsız eder. Bu yüzden de regl dönemindeki kadınlar mide bulantısına iyi gelen şeyleri sürekli araştırır ve uygular.

Bitkilerin ve meyvelerin vücudumuzda bazı faydaları vardır. Bu yiyecekler içerdikleri vitamin, mineral, protein, karbonhidrat gibi maddeler sayesinde bazı rahatsızlıkları da yok etmektedir.

Regl döneminde mide bulantısına iyi gelen şeyleri şöyle sıraladık:

Nane

Rezene

Tarçın

Zencefil

Yumuşak yiyecekler

Akupresur

Nane içindeki özü sayesinde regl döneminde salgılanan hormonu azaltır ve mide bulantısına iyi gelir. Nane çayı bulantı için önerilmektedir.

Rezene ise anti-inflamatuar özellikleri sayesinde regl dönemindeki mide bulantısına iyi gelmektedir. Tarçın adet döneminde salgılanan hormonu baskılamaktadır. Tarçın bu işlemi içeriğindeki öjenol bileşiği sayesinde gerçekleştirir. Aynı zamanda tarçın mide bulantısına iyi geldiği gibi kanamayı azaltır ve ağrıyı da geçirir.

Zencefil regl dönemindeki mide bulantısı ve ağrılar için geleneksel bir çözümdür diyebiliriz. Zencefil adet döneminde salgılanan ve mide bulantısına neden olan hormonu düzenler. Zencefil içeren pastilleri ya da zencefil çaylarını tüketebilirsiniz.

Yumuşak yiyecekler dendiğinde akla muz, elma püresi, tost ve pirinç gelmektedir. Bu yumuşak yiyecekleri regl döneminde tüketirseniz mide bulantınıza da iyi gelecektir.

Regl döneminde mide bulantısına iyi gelen akupresur bir basınç uygulama eylemidir. Bu basıncı Nei Guan veya P6 gibi iç bileğinizde bulunan basınç noktalarına uygulamanız yeterlidir. Adetliyken görülen baş ağrısına da iyi gelmektedir.

False