GeriYemek Kültürü Karadeniz çayı Erzurum'da kıtlama şekerle içiliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Karadeniz çayı Erzurum'da kıtlama şekerle içiliyor

Karadeniz çayı Erzurum'da kıtlama şekerle içiliyor

Erzurum’da halkın ortak noktası olan ve sudan çok tüketilen çay, kıtlama şekerle içiliyor. Fıkralara, türkülere ve şiirlere konu olan Karadeniz’de üretilen çayın Doğu’da tüketildiğini söyleyen çay ocağı sahibi Muammer Öztürk, "İş yerimde her biri 200 litre su alan iki tane semaver bulunmakta. Erzurum’da bir oturuşta 20- 30 bardak çay içen var. Tabi çay limon ve kıtlama şekerle içilir. Erzurumlular, kente has üretilen kesme şekeri dişleri ile kırdığı küçük bir parçayı yanağının arasında saklayarak, onunla 2- 3 bardak çay içer" dedi.

Erzurum’da çayın 61 yıldır sohbetle buluştuğu Kıyasettin Temelli Kıraathanesi Kültür ve Sanat Merkezi’ni işleten 3 kardeşten biri olan Yener Temelli Erzurum’a has üretilen ve her biri yaklaşık 10 santim uzunluğundaki şekeri takatuka adını verdikleri tahta aparatın üzerinde keserle vurarak küçük parçalara ayırdıklarını söyledi. Temelli, pandemi sonrası karton bardaklarda verilen çayın tadını bozduğunu belirtti.

Karadeniz çayı Erzurumda kıtlama şekerle içiliyor

 Çayın keyfinin cam bardaklarda çıktığını ifade eden Temelli, "59 yaşındayım. 10 yaşından itibaren bu işi yapıyorum. Erzurum şekerini 5 kilo kullanıyorsak diğer şekerlerden 7 kilo gider. Çünkü Erzurum şekeri serttir. Diğer kesme şekerler gibi hemen erimez. Keyifci müşterimiz çok. Grup oturduklarında 1,5 saat içerisinde yaklaşık 50- 60 çay içilir " diye konuştu.

 

False