Değişen şartlara uyumlu valizin yanına bir de yolluk çantası hazırlıyoruz. Çay-kahve, atıştırmalık molası olmayan ilk tatil yolculuğumuz. Urla’ya vardığımızda otelimizin çalışanları bizi maskeli ve kolonyalı ekipleriyle kapıda karşılıyor…
#UrlaGeçtiğimiz yılın benim için öne çıkan lezzetlerini paylaşmaya devam ediyorum. Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunun lezzeti üst düzeydi. Urla’daki Meydan Lokantası’nın terbiyeli nohut pilavı da tattığım en güzel yemeklerindendi. Belki de bir daha yaşayamayacağım fine dining deneyiminiyse elbette Japonya’da yaşadım.
#Gastronomi2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞDünyaca ünlü seyahat içerikleri yayıncısı Lonely Planet, 2024’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülke ve şehirlerini sıraladı. Görülmesi önerilen ülkelerde Moğolistan ve Hindistan ilk sıralarda yer alırken, İzmir de keşfedilmesi gereken şehirler listesinde ilk 10'da yer aldı. Biz de buradan hareketle uzmanlarımıza “İzmir’in sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri neler?” diye sorduk. İşte ‘Güzel İzmir’in keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi…
#RotaMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiTBMM’nin yeni yasama yılının açılış resepsiyonunda konuklara özel ikram mönüsü sunuldu. Gastronomi Nobel’ini kazanan Mardin’li şef Ebru Baybara Demir’in hazırladığı mönüdeki 22 çeşit ikramın tasarlanması 3 hafta, yapılması ise tam 3 gün sürdü...
#TBMMYaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatTatil beldelerinde balık-meze, pizza, ‘fine dining’, pek çok seçenek bulabiliyoruz ama damağımız arada kuru fasulye, pilav, dolma gibi ev yemeklerini de arıyor. Yöresinin yerel malzemelerini mutfağa taşıyan, hesaplı ve doyurucu esnaf lokantalarını jürimize sorduk...
#Ev YemeğiTürkiye’nin farklı lokasyonlarından incili restoranları ve yüzlerce lezzet noktasını buluşturan İncili Gastronomi Rehberi 2023, düzenlenen muhteşem bir etkinlik ile tanıtılarak raflardaki yerini aldı! Bu özel gecede, 2023’ün incileri de ödül töreni ile sahiplerini buldu. Peki, bu yıl inci kazanan restoranlar hangileri oldu? İncili Gastronomi Rehberi’ne bu yıl, geçen yıldan farklı olarak hangi yenilikler eklendi? İşte detaylar…
#Sponsorlu İçerikBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. 4 ve 5 İnci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#Sponsorlu İçerikYaz mevsiminin en güzel yanlarından biri sofraları denizden taze taze çıkan deniz mahsulleriyle donatabilmek. Tavası, güveci çok seviliyor ama deniz mahsullü makarnaların yeri kimileri için bir başka. Evet, pahalı ancak denizin makarnaya kattığı lezzet de inanılmaz olabiliyor. Jürimize midyelisinden ahtapotlusuna en iyilerinin nerede olduğunu sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan, ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçen, 4 ve 5 inci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#İncili Gastronomi RehberiZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#Kahvaltı6 yıl kadar önce Mahmutbey’de açılan Seraf üzerine yazdığım ilk yazımda, yemeklerinden dekorasyonuna, servisten sunumuna o kadar etkilenmiştim ki “Mahmutbey’de bir vaha” başlığını kullanmıştım. Seraf bu süre içinde beni ve benim gibi müdavimlerini hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Her geçen yıl kalite-lezzet çıtasını artırdı.
#Müge AkgünEn sevdiğiniz seyahat rotalarını düşünün ve sonra favori yemeğinizi... Güzel bir ikili oldu, değil mi? Tatil yapmak ve iyi bir yemek yemek bizi gerçekten mutlu eden şeyler. Kimileri için mutfak deneyimi sadece bir tamamlayıcı da değil üstelik, destinasyon seçiminde ana motivasyon kaynağı. Eğer gastronomi tutkunuzun peşine düşmek isterseniz bu otelleri de listenize eklemeyi unutmayın...
#SeyahatKurban Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Hafta sonuyla birlikte toplamda 9 günü bulacak tatil, bir nefes alma fırsatı olacak. Biz de uzmanlarımıza ‘Bayram tatilinde bütçeyi çok da zorlamadan nereleri keşfe çıkmalı?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 öneri sundular...
#TatilBabalar Günü yaklaşıyor, hediye telaşı da şimdiden başladı. Bu yıl "Ne hediye alacağım?" diye düşünmek yerine birlikte unutulmayacak zamanlar geçireceğiniz bir gün planlamanız onları oldukça mutlu edecektir. Biz de uzmanlarımıza "Babalarla birlikte keşfedilebilecek rotalar nereler?" diye sorduk, harika öneriler ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...
#RotaDışarıda hava buz gibiyken sıcacık bir mekâna girdiğimiz o anı hayal edin. Yanan ateşe doğru uzattığımız ellerimizin sıcaklıkla buluştuğu o saniyelerin güzelliği bir başkadır. Çıtır çıtır yanan odunun sesi aynı zamanda huzurlu geçecek birkaç saatin de habercisidir. Uzman jürimize kışın tadını çıkarabileceğimiz, şöminesi hep yanan mekânları sorduk.
#En İyi 10 Şömineli MekânİSKELE Mahallesi’ndeki Limantepe Höyüğü’nden çıkarılan bilgiler ışığında karşımıza ilk kez MÖ 4000’lere varan bir kent olarak çıkıyor Urla. Kent limanı ise en önemli buluntulardan. Ege Denizi’nin bilinen en eski limanlarından biri kabul edilen kent limanı, antik çağlarda bile zeytini zeytinyağı, üzümü şarabı başta olmak üzere ticaretin de önemli sacayaklarından.
#1Ülkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaDaha önce hiç bağbozumuna gittiniz mi bilmiyorum ama ben o asmaların arasında dolaşırken kendimi yüzyıllardan beri devam eden bir geleneğin parçası gibi hissediyorum. Üzümün bereketli topraklarda yeşermesiyle başlayan yolculuğuna şahit olurken doğanın mucizesini yaşamanın sevinci doluyor içime. Her anın tadını çıkarabilin diye önerim günübirlik bir tur yerine bir bağ otelinde kalmanız. O sebeple bu hafta İstanbul’dan yola çıkıp bağların izinde yol alırken konaklamanız için en güzel bağ otellerini derlediğim bir liste hazırladım.
#HürriyetÇeşme deyince aklınıza ilk sörf geliyor ama rüzgârın iyi geldiği başka bir şey daha var burada, o da yelken yarışları. Önceki hafta gelenekselleşen yarışları izlerken tadı hafiften hissedilen sonbaharı burada karşılamak isteyenlere bir de rehber hazırladık. Eğer aklınızda İzmir taraflarına gidip güzün keyfini çıkarmak varsa ortağım, yazar Serda Büyükkoyuncu ile hazırladığımız listeye bir bakın. Yarımadanın en gözdeleri bu rehberde; umarım size de ilham verir.
#HürriyetYaz aylarının yoğun turist kalabalığının atlatıldığı ve güzel havaların son demlerinin yaşandığı günlerdeyiz. Uzmanlarımıza ‘Tam da şu sıralar deniz, kum ve güneşin tadının çıkarılacağı yerler nereler?’ diye sorduk. Çadır atılacak adreslerden tutun da saklı koylara kadar birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#RotaHer ziyaretimde beni şaşırtmaya devam ediyor Bodrum. Pandemi dönemiyle yaz-kış nüfusu inanılmaz artmış. Fotoğraflarda gördüğümüz, çocukluğumuzun huzurlu Bodrum’u ve ‘yeni Bodrum’ sanki ikiye ayrılmış gibi. Değişiminin hızına yetişmek imkânsız ama ortağım-yazar Serda Büyükkoyuncu ile bütün yarımadayı Yalıçiftlik’ten başlayarak adım adım gezdik, her zevke ve bütçeye uygun, seçeneği bol bir rehber hazırladık.
#Hürriyet