Bol kepçe bir sulu yemek isteyince...

Güncelleme Tarihi:

Bol kepçe bir sulu yemek isteyince...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2023 07:00

Tatil beldelerinde balık-meze, pizza, ‘fine dining’, pek çok seçenek bulabiliyoruz ama damağımız arada kuru fasulye, pilav, dolma gibi ev yemeklerini de arıyor. Yöresinin yerel malzemelerini mutfağa taşıyan, hesaplı ve doyurucu esnaf lokantalarını jürimize sorduk...

Haberin Devamı

1- AÇIK ARA FAVORİ (Kısmet Lokantası, Muğla)

Bodrum’da... Ebru Erke “Ege yemekleri güveçte, taş fırında pişiyor. Zeytinyağlı kalburabastı (75 lira) favorim. Bodrum’un lokum pilavını da bulabilirsiniz” diyor. Ergin Sönmezler orman kebabı, patlıcan oturtma ve etli güveci, Hakan Süve keşkek (105 lira) öneriyor. Koray Günyaşar’a göre hindi ciğeri ve pazı sarması benzersiz. (0252) 319 00 96

Bol kepçe bir sulu yemek isteyince...

2- ÇORBASI, DOLMASI, TATLISI (Ayvalık Paşa Çorba, Balıkesir)

Ebru Erke bol kolajenli paça çorbasını (80 lira) , kabak çiçeği dolmasını, kekikli ada köftesini, kuzu etli arapsaçını ve haşlama otlarını öneriyor. Ergin Sönmezler’e göre tüm zeytinyağlıları (80 lira) başarılı. Onur Ziya Demir kül suyuyla yaptıkları kalburabastıyı mutlaka öneriyor. (0542) 312 50 18

Haberin Devamı

3- FİYATLARI ÇOK UYGUN (Hacı’nın Yeri Yiğit Lokantası, Muğla)

Marmaris’te. Salih S. Sevinç’in favorisi, fiyat/performans dengesinin çok iyi olduğunu söylüyor. Koray Günyaşar “50 liranın altında üç çeşit yemek yiyebilir ya da iskender veya kuşbaşılı pide alabilirsiniz” diyor. Bölgede çok popüler. Öğlenleri kapının önünde kuyruk oluyor. (0252) 412 24 77

4- TAŞ FIRINDA KOKOREÇ (Lokanta Bahar, Balıkesir)

Edremit’te. Menüsünde zeytinyağlıların yanı sıra elle dövülmüş kuzu etinden keşkek, taş fırında usul usul pişen kuzu kokoreç, el açması mantı ve ev baklavası gibi lezzetler var. Koray Günyaşar “Denk gelirseniz ciğer sarma ve kokoreç kaçmaz” diyor. Menü günlük değişiyor. (0530) 434 59 10

5-GÜLER YÜZLÜ HİZMET (Cumhuriyet Lokantası, Balıkesir)

Edremit’te. 1910 yılında kurulmuş, bölgenin en eski ve en bilinen esnaf lokantalarından... Ebru Erke’ye göre başarılarının arkasında sahibi Mehmet Ali Gökpınar’ın her daim müşterilerle güler yüzle ilgilenmesi yatıyor. Kadınbudu köfte, kelle paça çorba, elbasan tava, zeytinyağlı çeşitleri ve dönerlerini öneriyor. Ergin Sönmezler’e göre fırında kuzu çok başarılı. (0266) 373 09 76

Haberin Devamı

6- ELBASAN TAVA KAÇMAZ (Sakallı Restaurant, Muğla)

Bodrum, Turgutreis’te. ‘Sinan’ın Yeri’ olarak da biliniyor. Onur Ziya Demir “Kadınbudu köfte, elbasan tava, Arnavut ciğeri (180 lira), kelle paça, kavurma ve cumaları çıkan ciğer sarma kaçmaz” diyor. (0535) 647 97 17

7- PİDE VE DÖNER DE VAR (Tokmak Hasan’ın Yeri, İzmir)

Çeşme merkezde. Onur Ziya Demir “Enginardan taze fasulyeye, ev eriştesinden dönere seçenek çok. Taş fırında, odun ateşinde pişen çömlek kebabı, pide çeşitleri ve lahmacunu da es geçilmemeli” diyor. Ferit Özkaşıkcı’nın da önerisi. Cevizli ve sütlü kadayıf tatlısı da leziz. (0232) 712 05 19

Bol kepçe bir sulu yemek isteyince...

Haberin Devamı

8- ENGİNARINI TADIN (Şafak Lokantası, İzmir)

Urla’da. Koray Günyaşar “Mevsiminde giderseniz bölgenin coğrafi işaretli sakız enginarıyla pişirdikleri ne varsa sorgusuz sualsiz alın ve tadını çıkarın. Kuzu etlisini, dolmasını, zeytinyağlısını yapıyorlar” diyor. Kuzu incik, İzmir köfte, oğlak ciğer sarma, kuzu tandır (180 lira) gibi çeşitler de seviliyor. (0232) 754 13 56

9- KADINBUDU 'EFSANEVİ' (Ana Oğul Lokantası, Muğla)

Burası Bodrum, Turgutreis’in en çok tercih edilen esnaf lokantalarından biri... Çiğdem Alagök’e göre kadınbudu köftesi (190 lira) efsanevi... Arnavut ciğeri, zeytinyağlı baklalı enginarı, etli sarmaları ve kadayıf tatlısı sevilen lezzetleri arasında. Günlük tencere yemekleri sürekli değişiyor. (0252) 382 80 03

Haberin Devamı

10- HERGÜN 20 ÇEŞİT (Nazik Ana Restaurant, Muğla)

Bodrum merkezde, eski bir taş evin avlusunda. Malzeme kalitesine önem veriyor. Etlerini karkas alıp kendileri işliyorlar. Haftanın bir günü keşkek var. Mantısı (185 lira) da seviliyor. Her gün yaklaşık 20 çeşit yemek çıkıyor, ızgaralar da cabası. Ferit Özkaşıkcı’nın da önerisi. (0252) 313 18 91

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!