Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulamaya başladığı ortaöğretime geçiş sistemine verilen addır.
Bu sisteme göre altı temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 8'inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilmektedir. Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılır. Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılır, o günlerde sınav yapılacak okullarda ders işlenmez. Sorular çoktan seçmeli ve 4 seçeneklidir. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemez.
Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında girer. Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapar. Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir haftasonunda mazeret sınavı yapılır. Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılır.
Tunceli'nin yaylalarında ailesiyle çobanlık yapan Mahir Gündoğdu (22), 2016 yılında Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavında 120 sorunun tamamını yaparak Türkiye birincisi oldu. Gündoğdu, TEOG'daki başarısıyla İstanbul Amerikan Robert Lisesi’ne yerleşti. Robert Lisesi'nden bu yıl mezun olacak olan Gündoğdu, 2600 rakımlı yaylada Hollanda'nın Tilburg Üniversitesi'nin ekonomi bölümüne yerleşmeyi hedefliyor. Gündoğdu, ''Tilburg, iyi olduğunu düşündüğüm uluslararası ekonomi bölümünü okuyarak işimi kurmak istiyorum. İyi bir yere geldikten sonra burada zorluklar içerisinde yaşayan insanlara yardım etme amacım var'' dedi.
#TunceliOKS, OGES, SBS, TEOG, şimdi de LGS onlarca yıldan beri ortaöğretim kurumlarına geçiş ile ilgili süreci takip ederim. Hatta ilk rehber öğretmenliğe başladığımda Anadolu Liseleri Sınavları ilkokul 5’inci sınıflarda Fen Liseleri Sınavları ise orta 3’üncü sınıfta (o zaman ilköğretim 8’inci sınıfa orta 3’üncü sınıf denilirdi) yapılırdı.
#TEOGTokat'ın Erbaa ilçesinde kaleden atlayarak yaşamına son veren 2016 TEOG Türkiye birincilerinden Mustafa Ö.'nün (17) babası Orhan Ö., oğlunun ölümünü, kayıp olan telefonunun aydınlatacağını söyledi. Acılı baba, ''Telefon benim evladımın en çok haşir neşir olduğu şeydi. Yani onun kara kutusuydu diyebiliriz. Yani o telefon bulunduğu zaman bir dengesizlik, bir yanlışlık varsa, ya da bir eksiklik varsa büyük ihtimalle olayı aydınlatacaktır diye düşünüyorum'' dedi.
#TokatTokat'ın Erbaa ilçesinde kaleden atlayarak yaşamına son veren 2016 TEOG Türkiye birincilerinden Mustafa Ö.'nün (17) babası Orhan Ö., oğlunun ölümünü, kayıp olan telefonunun aydınlatacağını söyledi. Acılı baba, ''Telefon benim evladımın en çok haşir neşir olduğu şeydi. Yani onun kara kutusuydu diyebiliriz. Yani o telefon bulunduğu zaman bir dengesizlik, bir yanlışlık varsa, ya da bir eksiklik varsa büyük ihtimalle olayı aydınlatacaktır diye düşünüyorum'' dedi.
#TokatTokat'ın Erbaa ilçesinde 3 yıl önce TEOG Türkiye birincilerinden biri olan Mustafa Ö. (17), köyündeki Simeri Kalesi'nden atlayarak yaşamına son verdi. Mustafa Ö.’nün sınıf arkadaşlarına intihar edeceğini söylediği, okul müdürünün de babasını arayıp durumu anlatarak oğullarını psikiyatriste götürmesini istediği belirtildi. Mustafa Ö.'nün internet üzerinden intihara sürükleyen oyunlar oynamış olabileceğini öne süren aile, oğullarının kayıp cep telefonunun bulunmasını istedi. Acılı baba Orhan Ö. ''Aradım, gezmeye çıktığını söyledi. 'Çözüm bulabiliriz öyle bir şeye gerek yok' dedim. 'Yok, baba çözüme gerek yok atlayacağım' dedi. 'Yapma etme, bekle ben geleyim o zaman' dedim. 'Gelme, yetişemezsin' dedi. 'Yapma' dedim. 'Yapacağım' dedi ve telefonu kapattı" dedi.
#TEOGTokat'ın Erbaa ilçesinde 3 yıl önce TEOG Türkiye birincilerinden biri olan Mustafa Ö. (17), köyündeki Simeri Kalesi'nden atlayarak yaşamına son verdi. Mustafa Ö.’nün sınıf arkadaşlarına intihar edeceğini söylediği, okul müdürünün de babasını arayıp durumu anlatarak oğullarını psikiyatriste götürmesini istediği belirtildi. Mustafa Ö.'nün internet üzerinden intihara sürükleyen oyunlar oynamış olabileceğini öne süren aile, oğullarının kayıp cep telefonunun bulunmasını istedi. Acılı baba Orhan Ö. ''Aradım, gezmeye çıktığını söyledi. 'Çözüm bulabiliriz öyle bir şeye gerek yok' dedim. 'Yok, baba çözüme gerek yok atlayacağım' dedi. 'Yapma etme, bekle ben geleyim o zaman' dedim. 'Gelme, yetişemezsin' dedi. 'Yapma' dedim. 'Yapacağım' dedi ve telefonu kapattı" dedi.
#TokatMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, bu yıl yapılacak lise yerleştirmeleriyle ilgili hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Adrese dayalı yerleştirmelerde lise dağılımlarının sağlıklı bir şekilde yapıldığını söyleyen Safran, “Mahalle mahalle, semt semt, cadde cadde üzerinde çalışıldı. Her bölgede Anadolu ve meslek lisesi olacak” dedi.
#Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa SafranOkan Dilik, 29 yıldır eğitimin içinde. Köy Enstitüsü mezunu öğretmen bir babanın oğlu olarak ODTÜ Eğitim Fakültesi’nin ardından başladığı meslek yaşantısında öğretmenlikten kurucu temsilciliğine kadar mesleğin neredeyse her seviyesinde görev yaptı. Dilik, eğitimde en önemli sorunun öğretmen yetiştirme olduğunu söyleyerek, “Eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirme programı yeniden gözden geçirmeli, özel sektör de buna destek vermeli” diyor.
#Eğitim1 milyon 200 bin adayın beklediği liselere yerleştirme sonuçları açıklandı. Sınavlı okullarda 197, adrese dayalı yerleştirmede yaklaşık 343 bin kontenjan boş kaldı. 91 bin 687 aday liseli olamadı. Adresine en yakın liseleri seçip okul başarı puanı yüksek olmasına rağmen ekranda “Hiçbir tercihinize yerleşemediniz” yazısını gören bazı veliler, ilçe milli eğitim müdürlüklerine dilekçe vererek itiraz ettiler.
#LiseCumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un ne gibi yenilikler yapacağı şimdiden merak konusu. Prof. Dr. Selçuk’un projeleri henüz bilinmiyor ama yeni bakanı bekleyen önemli eğitim sorunları var. Liselere yerleştirme, üniversite sınavı, açık lise, eğitimde kalite; başlıca sorunlardan. Bakan Selçuk, geçen hafta ilk kez basın önüne geçtiğinde yol haritasıyla ilgili ufak da olsa ipuçları verdi. Örneğin, çok tepki çeken öğretmen performans sistemiyle ilgili, “İlan edilenin işlevsel olduğunu düşünmüyorum ve böyle bir şeyi bakanlık olarak uygulamayacağız” dedi.
#Gazetehaberleri1 milyon 200 bin öğrenci, 26 Haziran’da açıklanacak Liselere Geçiş Sınavı’nın sonuçlarını ve adrese dayalı yerleştirme kılavuzunu bekliyor. Ancak lise adaylarının önünde bir seçenek daha var: Güzel sanatlar ve spor liseleri. Bu okullara girişte kullanılacak yetenek sınavı için başvurular 26 Haziran’da bitecek.
#GazetehaberleriMEB Müsteşarı Yusuf Tekin, EBA üzerinden öğretmenlerin sorularını cevapladı. LGS’de soruların zor olduğuyla ilgili eleştirilere cevap veren Tekin, sınavların bu şekilde devam edeceğini söyledi. Tekin ayrıca, “Öğretmenlere zorunlu hizmet affı olacak mı?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Zorunlu hizmet affı yok. Biz o bölgelerdeki öğretmenlerimizin zorunlu hizmet sürelerini artırmak istiyoruz.”
#EBAMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "LGS, 8'inci sınıf öğrencilerinin okulda öğrendikleri akademik bilgileri günlük hayatta kullanabilme becerilerinin ölçüldüğü bir sınav olarak kurgulandı. Bu sınavda okuyan, okudukları hakkında analiz yapan, irdeleyen başarılı olacak. Sınav süreci ve sorularla ilgili olarak kamuoyundaki-bilenlerin söylediği-genel algı olumlu" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıLiselere Geçiş Sınavı (LGS) ya da eski adıyla TEOG’da geçen yıl 17 bin birinci çıktı. Bu yüzden de öğrencileri yerleştirme sırasında çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bundan mı ders aldı yoksa “Sınav zor olacak” sözlerini doğrulayıp, gelecek yıl kapıda daha az öğrenci bulmak için mi yaptı bilinmez, bu yıl özellikle matematik soruları öğrencileri ağlattı. Bu testte doz aştı.
#GazetehaberleriLGS'nin birinci oturumun ardından verilen 45 dakikalık arada çocuklarını göremeyen veliler, duruma tepki gösterdi. Sınav başladığında okul bahçesinin dışına çıkarılan veliler, arada da bahçeye alınmadı. Demir parmaklıklar ardından çocuklarını görmeye çalıştıklarını söyleyenler, kargaşa yaşadıklarını iddia etti.
#LGSLiseye giriş sınavlarına hazırlananlar unutmasın, kimsenin bir farkı yok, çalışan yapabilir. Ben, TEOG birinciliğini diğer öğrencilerden daha çok kitap okumaya borçluyum. Kitap okuyun ve başaracağınıza inanın. Ayrıca son hafta hiç sınav olmayacakmış gibi çalışmaya devam edin. Ama yeni konu öğrenmeyin, bol bol test çözün.
#TEOGLGS sınavları her yıl belirlenen takvim doğrultusunda gerçekleştiriliyor. ÖSYM bünyesinde gerçekleştirilecek sınavların açıklanması ardından LGS 2022 tarihi de gündeme geldi. Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan LGS, TEOG yerine geçmişti. Peki, LGS 2022 ne zaman, tarih belli oldu mu?
#LGSPandemi gölgesinde gerçekleşen LGS’de 97 öğrenci tüm soruları doğru cevaplayarak tam puan aldı. Ancak bir de tüm soruları yanlış cevaplayarak sıfır çekenler var. Matematikte 72 bin 798, fende 8 bin 307, Türkçe’de ise 2 bin 284 öğrenci bir soruyu dahi doğru cevaplayamadı. Sınava girenlerin yarıdan fazlası 300 barajını aşamadı. Bu oran, 2018 yılından bu yana uygulanan LGS tarihindeki en kötü sonuç olarak kayıtlara geçti.
#LgsÇobanlık yaptığı sırada İstanbul Amerikan Robert Lisesi'ne yerleşen ve bu yıl mezun olacak Mahir Gündoğdu'nun (22) ülkelerindeki Tilburg Üniversitesi'ne hazırlandığını öğrenen Hollanda Büyükelçiliği, harekete geçti. Hollanda Büyükelçiliği'nin kendisine destek vermesini sevinçle karşılayan Mahir Gündoğdu "Tunceli’den gerçekten eğitim alanında bir farkındalık var. Buradaki özne ben olabilirim ama benim için değil sadece tüm insanlar için bir olanak yaratmak gerek. Benim amacımda buradan gidip tek kendim için çalışmak değil, dünya vatandaşı olmak.'' dedi.
#TunceliTUNCELİ'nin yaylalarında, ailesiyle çobanlık yapan Mahir Gündoğdu (22), 2016 yılında Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavında 120 sorunun tamamını yaparak, Türkiye birincisi oldu. Gündoğdu, TEOG'daki başarısıyla, İstanbul Amerikan Robert Lisesi'ne yerleşti. Robert Lisesi'nden bu yıl mezun olacak Gündoğdu, 2600 rakımlı yaylada, Hollanda'nın Tilburg Üniversitesi'nin ekonomi bölümüne yerleşmeyi hedefliyor.
#Mahir Gündoğdu