Türkiye genelinde her yörede birbirinden farklı turşular yapılıyor. Özellikle turşu suyu yapımı ise merak uyandırıyor. Turşu suyu nasıl yapılır, ayarlanır ve saklanır? Turşu suyu tarifi ve yapımı için püf noktaları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Turşu SuyuVücudumuzun kendi kendine üretemediği ve dışarıdan almak durumunda olduğu iyot, sağlığımız açısından çok önemli bir mineraldir. ‘İyot yararlı mı, yoksa zararlı mı’ sorusu ise en çok tartışılan konulardan biridir. Ancak yapılan araştırmalar, bu mineralin insan sağlığı açısından oldukça faydalı olduğunu ve iyot eksikliğinin de birçok hastalığı beraberinde getirdiğini gözler önüne sermiştir.
#AnkaraBalık çeşitleri protein, karbonhidrat ve yağ asidi bakımından en zengin gıda ürünlerimiz arasındadır. Elbette ki her balık türü bazı özelliklerinden dolayı besin ögesi olarak kullanılamamaktadır. Bu yüzden bazı balık türlerini de akvaryumlarda görmekteyiz. Örneğin Japon balığı denilen balık türü akvaryumda beslenebilmektedir. İstavrit, hamsi, dil balığı, uskumru gibi balık çeşitleri ise besin bakımından zengin olduğu için yenebilmektedir. Bu amaçla yazıda sizlerin bilgi sahibi olması için detaylı olarak tral balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir, nasıl avlanır, faydaları nelerdir, besin değerleri nedir, özellikleri nelerdir, türleri var mıdır detayları ile derledik.
Son dönemlerde merak edilen ve sağlıklı besin kaynakları arasında yer alan bitkiler içerisinde zuzubak otu geliyor. Peki, zuzubak otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Zuzubuk bitkisi faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu besin kaynağı hakkında tüm detayları derledik.
#Zuzubak OtuSağlık konusunda son dönemlerde dikkatleri üzerine toplayan ürünler içerisinde altın suyu geliyor. Bu ürünün nasıl ve ne şekilde kullanması gerektiği konusunda ise internet üzerinden bilgi alınmaya çalışılmaktadır. Peki, altın suyu nedir, nasıl yapılır ve kaç ppm olmalıdır? Altın suyunun cilde ve vücuda faydaları nelerdir? İşte bu konular üzerine merak edilen tüm detaylar.
#Altın SuyuZeytinyağı, tarihin derinliklerinden gelen, insanoğluna her zaman hizmet eden, dört büyük dinin kutsal kitaplarında yer alarak kutsanmış bir yağ. Binlerce yıldan beri Anadolu topraklarından fışkırarak dünyanın her yerine yayılan zeytin ağacı, günümüzde 54 ülkede yetiştirilmeye çalışılıyor. Çok değil, bundan 50-60 yıl önce sadece Akdeniz Havzası’nda yetiştirilirken acaba neden bugün Suudi Arabistan çöllerinde, Avustralya’nın bakir topraklarında, Güney Amerika’nın pampalarında ya da Japonya’nın kısıtlı tarımsal alanlarında zeytin ağacı yetiştirilmeye çalışılıyor? Günümüzde zeytin ağacı yeniden keşfedildi. Son 50 yılda yapılan araştırmalar göstermiştir ki, zeytinyağı şifa kaynağıdır.
#İzmirYemişen ya da ekşi muşmula adıyla da bilinen alıç, faydalarıyla adeta doğal ilaç görevi görüyor. Yüzyıllardır kullanılan bu meyve son zamanlarda farklı formlarda da kullanılıyor ve oldukça ilgi görüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Tuğba Özkan ile Diyetisyen Şeyma Yılmaz faydaları saymakla bitmeyen alıç sirkesi hakkında açıklamalarda bulundu.
#Alıç SirkesiAlıç meyvesi, milattan önce yedinci bin yıl gibi erken bir tarihte Çin'de bir yiyecek olarak ortaya çıkmıştır. Son yıllarda, kan yağları konsantrasyonlarını azaltma ve kalp aritmisini tedavi etme potansiyeli nedeniyle çok ilgi görüyor. Ayrıca alıç tüketiminin, konjestif kalp yetmezliğinin erken aşamalarında ve kan basıncını düşürmede olumlu etkileri vardır. Ek olarak, alıç meyvesi aterom ve tromboz oluşumunu da azaltıcı etki gösterir.
#Alıç SirkesiBu eşsiz meyve ile tanışmam çocukluk dönemime rastlar. Pazarda ipe dizili olarak satılan mis kokulu alıç kolyesini boynuma takıp döndüre döndüre yemek en büyük eğlencemdi. Her yıl, mevsiminde mutlaka alıç alırım ve her aldığımda bir kısmını ipe dizip çocukluğumdaki gibi boynuma takar ve büyük bir keyifle yerim. Sadece yemekle kalmayıp geri kalan kısmından da sirke ve marmelat yaparım. Bu haftaki yazımda, çocukluğumdan beri severek yediğim bu lezzetli meyvenin özelliklerinden, sağlığımıza olan faydalarından, besin içeriğinden bahsettikten sonra organik alıç sirkesi nasıl yapılır ondan bahsedeceğim.
#Dilek ÇiftçiTürk toplumu olarak turşunun sofralarımızdaki yeri çok ayrı. Herkesin damak zevkine göre birçok malzemeden çok lezzetli turşular hazırlanabiliyor. Ben de sizler için çok özel bir turşu tarifi hazırladım ama alışılmışın dışında olarak bu tarifte turşuyu kurduktan sonra beklemenize hiç gerek yok. Aynı gün tüketebilirsiniz.
#TurşuBesinlerin korunması amacıyla uzun yıllardan beri sevilerek yapılan ve tüketilen turşu, doğru şekilde tüketildiği zaman sağlık içinde oldukça faydalıdır. Peki hangi turşu neye faydalı? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Kimler için sakıncalı olabilir? Diyetisyen Deniz Zünbülcan, turşunun sağlığımıza olan etkilerini detaylı bir şekilde anlattı.
#TurşuGeleneksel mutfak kültürümüzde önemli bir yeri olan ve sofralardan eksik olmayan turşunun usulüne uygun yapıldığında kanserden korumada da etkili olduğunu dile getiren Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, ev yapımı sağlıklı ve lezzetli turşu yapımının püf noktalarını anlattı.
#Öğr. Gör. Merve İşeri UzunoğluGeleneksel mutfak kültürümüzde önemli bir yeri olan ve sofralardan eksik olmayan turşunun usulüne uygun yapıldığında kanserden korumada da etkili olduğunu dile getiren Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, ev yapımı sağlıklı ve lezzetli turşu yapımının püf noktalarını anlattı.
#TurşuAlıç sirkesi insan sağlığına oldukça faydalı olan alıç meyvesinden elde edilir. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz alıç sirkesi tam bir şifa deposudur. Peki, uykusuzluk tedavisinden metabolizma hızlandırmaya kadar bin bir çeşit faydalarından yararlanabileceğiniz alıç sirkesi evde nasıl yapılır?
#Alıç SirkesiKilo vermede, salatalarda, yemeklerde hatta temizlikte bile kullanabileceğiniz sirkeyi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Sirke yapımında en önemli süreç olan fermantasyon, probiyotiklerin yaşamasını ve çoğalmasını sağlıyor. Fermantasyon aylar alan bir süreç. Bu nedenle marketlerden aldığınız sirkeler bu süreci tamamlamamış olabilir. Siz en iyisi kendi sirkenizi kendiniz yapın. Peki ama nasıl? İşte cevabı...
#SirkeTuz lambası kullanımı son yıllarda giderek artmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde de olumlu etki oluşturduğu düşünülmektedir. Tuz lambası birçok kişi tarafından merak edilmektedir. En çok merak edilen soruları cevaplayarak tuz lambası ve faydaları hakkında detaylı bilgi edinilebilir.
Nar özellikle kış aylarında en sevilen ve en sağlıklı meyvelerden. Narın içindeki vitamin ve mineralleri diğer mevsimlere de taşımanın en mantıklı yollarından biri de nardan sirke yapıp o şekilde tüketmek. Olgunlaşmış narlarla yapıldığında tadına doyum olmayan nar sirkesinin yapılışı da diğer sirkelerden pek farklı değil. İşte püf noktalarıyla nar sirkesi yapılışı…
#Nar Sirkesi TarifiAlıç gülgiller familyasına ait, genellikle ormanlarda yetişen bir tür bitki. Geçmişten günümüze tıp alanında kullanılan alıç taze ya da kuru halde tüketilebiliyor. Ayrıca alıç mutfaklarda marmelat ya da sirke malzemesi olarak kullanılabiliyor. Biz de bugün sizlerle alıç sirkesinin yapılışını paylaşacağız. Bu sirkeyi salatalarınızda sos olarak kullanabileceğiniz gibi suyla karıştırıp doğrudan içebilirsiniz de. İşte tüm incelikleriyle evde alıç sirkesi yapımı…
#Alıç SirkesiAlıç bir tür meyvedir ve halk arasında yemişen olarak bilinir. Minik kırmızı veya sarı bir meyve olan alıç, ekşimsi ve buruk bir tada sahiptir. Alıçtan elde edilen alıç sirkesi ise faydaları ile gündemde. Gelin hep birlikte alıç sirkesi faydaları nelerdir öğrenelim ve evde alıç sirkesi yapımı tarifini paylaşalım.
#Alıç