Hacker haberleri sayfasında Hacker hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3964 Hacker haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Almanya, Rus askeri istihbaratı GRU'nun Avrupa Birliği ülkeleri ve NATO tesislerine yönelik siber saldırı planları hakkında uyarıda bulundu. Federal Anayasayı Koruma Dairesi, GRU'nun 29155 biriminin siber saldırılara hazır olduğunu belirtti. Çeşitli siber saldırıların amacının casusluk ve sabotaj olduğunu vurgulayan CSIA, güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini açıkladı.
#AlmanyaBir benzerini 3 yıl önce, 2021’de yaşamış ve adresimizden, annemizin kızlık soyadına kadar kişisel bilgilerimiz ve banka, e-posta, e-ticaret gibi tüm şifrelerimiz hacker’lar tarafından ortalığa saçılmıştı. Teknoloji şüphesiz hızla gelişiyor ama aynı oranda siber hırsızlık ve korsanlık da... 3 gün önce dünya çapında iyi bilinen hacker sitelerinden biri olan DarkWeb’de, 10 milyar parolanın yer aldığı devasa bir veri seti, RockYou2024 adı ile, eski verilere yenisi eklenerek, indirmesi kolay olsun diye de düz bir metin halinde yeniden yayınladı. Peki ne yapacağız? Kendimizi siber saldırılar ve dolandırıcılardan nasıl koruyacağız? İşte yanıtı.
#E-DevletAkıllı telefonlar artık hem işimizin hem de özel hayatımızın bir parçası... Telefonların hayatımızda bu kadar yer kaplaması, güvenlik konusunda çok dikkatli olmayı gerektiriyor. Son yıllarda siber korsanlar çoğunlukla e-posta, sosyal medya ve banka hesaplarımızı hedef alıyor. Peki tehdit altında olduğumuzu nasıl anlarız? Finlandiyalı ‘beyaz şapkalı’ (iyi niyetli) hacker Ash Shatrieh hesaplarımıza üçüncü kişiler tarafından ulaşıldığını gösteren beş temel işarete dikkat çekti. Biz de Shatrieh'nin uyarılarını uzmanlarla mercek altına aldık.
#TeknolojiDenizli'de Mehmet Demir, 1 yıl önce eski telefonunu takas edip yeni telefon aldı. Eski telefonundaki bilgileri silmeyi unutunca yaklaşık 1 milyon lira borçlandırılan Demir, 15 farklı icrayla da karşı karşıya kaldı. Demir, 'Bu zorlu süreçte eşimden de boşandım. Artık dayanacak gücüm de kalmadı. Ne olur yol, çaresi gösterin.' sözleriyle yardım çağrısında bulundu.
#DenizliSokak hayvanları tarafından parçalanan yarısı toprağa gömülü cesedin, ‘hacker’ olarak tanınan Muhammed Boduroğlu’na ait olduğu ortaya çıktı. Buluştuğu 5 ‘hacker’ın Muhammed Boduroğlu’nu kripto cüzdanının şifresini öğrenmek için işkence yaparken öldürdükleri belirlendi.
#Kripto CüzdanıDiyarbakır merkezli 11 ilde hackerlara yönelik düzenlenen ’Kalkan’ isimli operasyonda 20 şüpheli, gözaltına alındı. Şirketler ile üst düzey kamu görevlilerinin hedef alan hackerların, gönderdikleri sahte mailler ile 85 milyon kişinin bilgilerini ele geçirdikleri ve bunları sattıkları belirtildi.
#DiyarbakırDiyarbakır merkezli 11 ilde hackerlara yönelik düzenlenen ’Kalkan’ isimli operasyonda 20 şüpheli gözaltına alındı. Şirketler ile üst düzey kamu görevlilerini hedef alan hackerların, gönderdikleri sahte mailler ile 85 milyon kişinin bilgilerini ele geçirdikleri ve bunları sattıkları belirtildi.
#HackerBinlerce kişinin hayatını kaybettiği Türkiye'deki depremleri nefret diliyle karikatürize eden Charlie Hebdo’nun web sitesi, 20 yaşındaki Türk hacker Yusuf Devran Karaçay tarafından hacklendi. Web sitesinin girişine Osmanlı marşı ekleyen Karaçay, sitenin orta kısmına “Ben Devran Karaçay, bir Türk genciyim hiçbirinizden korkum yok. Siz alay edemezsiniz sadece alay konusu olursunuz” yazılı not bıraktı.
#Charlie HebdoRusya ve Ukrayna savaşı sadece dünyada değil savaş kararını veren Putin’in ülkesinde de protestolarla karşılaştı. Putin karşıtı olan ve savaşı desteklemeyen Ruslar uzun süredir eylemlerine devam ediyor. Başkent Moskova’da yaşanan inanılmaz anlar da belki böylesi bir protestonun parçasıydı…
#RUSYADevam eden Rusya ve Ukrayna savaşıyla ilgili olarak tüm dünyanın gözlerini çevirdiği NATO'da büyük bir kriz yaşanıyor. Finlandiya ve İsveç'in üyeliğini onaylama aşamasında olan NATO'da gizli askeri belgelerin sızdırılması oldukça sıkıntılı bir duruma yol açtı...
#NATOSiber güvenlik uzmanları, birkaç Asya ülkesinde telekomünikasyon, üretim ve ulaşım kuruluşlarına saldıran, Çince konuşan ve önceden keşfedilmemiş bir tehdit aktörü keşfetti. İlk saldırı sırasında grup, ShadowPad kötü amaçlı yazılımını dağıtmak ve kurbanının bina otomasyon sistemlerine sızmak için MS Exchange güvenlik açığından yararlandı.
#GüvenlikSophos’un State of Ransomware 2022 araştırmasına Türkiye’den katılan şirketlerin %60’ı geçtiğimiz yıl fidye yazılımı saldırılarıyla karşılaştı. Saldırı sonucu verisi şifrelenenlerin %47’si işlerini kesintiye uğratmamak için fidyeyi ödeme yoluna gitti.
#HackerUSB bellekler, kolay taşınabilirlikleri ile veri depolama konusunda oldukça kullanışlı cihazlardır. Ancak bazen küçük hatalar bellekte saklanan önemli verilerin silinmesine ya da bozulmasına yol açabiliyor. Fiziksel olarak belleğe erişilebildiği sürece verilerin kurtarılabileceğini aktaran Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, kullanıcıların USB bellek kullanırken veri kaybı yaşamamaları için önerilerde bulunuyor.
#UsbBilgi hırsızlığının önüne geçmek için sonunda dünya çapında düğmeye basıldı. justice.gov sitesinde 29 Ekim’de yayımlanan resmi makaleye göre ABD Adalet Bakanlığı; Avrupa ülkeleri ve Europol ile işbirliği halinde, siber şebekeleri çökertmeyi ve bilgi hırsızlarını yakalamayı hedefleyen, ‘Operation Magnus’ adı verilen büyük bir harekâta başladı. Operasyonun kapsamını ve şebekelerin nasıl milyonlarca insanın bilgilerini ele geçirebildiğini inceleyelim.
#Umut Fırat EroğluSiber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağını yetiştirmek amacıyla hayata geçirilen Siber Vatan Programı başkentte de uygulanacak. Ankara Kalkınma Ajansı ve Gazi Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenecek program kapsamında sınavları başarıyla geçen üniversite öğrencileri yüz yüze eğitim almaya hak kazanacak. Öğrenciler siber orduya yeni neferler olarak yetiştirilecek.
#Siber Güvenlik'Kill List' isimli bir podcast bu hafta dünyanın en büyük gazetelerinde haber oldu ve uluslararası alanda yankı uyandırdı. Bu durum aslında çok şaşırtıcı değil çünkü arkasında polisiye filmlerini aratmayan bir hikaye var...
#Carl MillerŞiddet, istismar, pedofili, şantaj, uyuşturucu madde, bireysel silahlanma, yasadışı bahis çeteleri... Suçun ve suçlunun örgütlenmesi için bir ‘ağ bağlantısı’ yetiyor. Peki çocukları ‘deep web’ olarak bilinen bu ağlardan nasıl koruyabiliriz? Uzmanlar Hürriyet’e anlattı:
#Karanlık AğlarTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikGeçtiğimiz günlerde Yıldız Teknik Üniversitesi’ne (YTÜ) ait diplomaların üniversiteyle ilişkisi olmayan kişilere parayla satıldığı ve bu diplomaların e-Devlet üzerinden de görüntülenebildiği iddia edildi. Bu işleminse YTÜ’nün de arasında bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere yazılım desteği veren şirketin hacklenmesiyle gerçekleştirildiği belirtildi. İddiaların odağındaki Proliz Yazılım Şirketi’nin Kurucusu Gökmen Çiftçi’ye ulaştık.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiGeçen hafta teknoloji dünyasının en ilginç ve ‘kanlı’ haberi Hizbullah üyelerinin pager (çağrı) cihazlarının ellerinde patlamasıydı. Takip ve dinlemeye karşı bu eski teknolojiyi kullanan Hizbullah mensuplarının 2G’lik bir teknolojiye nasıl yenildiği henüz bilinmiyor ama eldeki veriler siber bir saldırı olmadığını gösteriyor.
#Çağrı CihazıAlmanya, Rus askeri istihbaratı GRU'nun Avrupa Birliği ülkeleri ve NATO tesislerine yönelik siber saldırı planları hakkında uyarıda bulundu. Federal Anayasayı Koruma Dairesi, GRU'nun 29155 biriminin siber saldırılara hazır olduğunu belirtti. Çeşitli siber saldırıların amacının casusluk ve sabotaj olduğunu vurgulayan CSIA, güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini açıkladı.
#AlmanyaBoeing Starliner mekiğinin test sürüşü sırasında uzayda mahsur kalan iki NASA astronotu, Sunita Williams ve Barry Wilmore şubat ayında geri dönüyor. Dünya Sağlık Örgütü cep telefonlarının beyin kanseri yapmadığını onayladı. Yapay zekânın performansının insan çalışanları geçemediği ortaya çıktı. Haftanın gündemi epeyce yoğun.
#Umut Fırat EroğluSiber güvenlik artık sadece şirket ve devletler için değil, bireyler için de tehdit oluşturuyor. Saldırılardan korunmak isteyenler için yıllık fiyatları 1290 ila 1550 lira arasında değişen uygulamalar hayat kurtarıyor. Sektörel raporlar ise 2023’te 360 milyar dolar olan küresel siber güvenlik harcamalarının 2024’te 418 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.
#Siber GüvenlikKocaeli'de, belediyeye ait otobüsler ve özel halk otobüslerinde kullanılan bilgilendirme ekranlarına saat 16.20’de gelen 'Acilen yolcuları indirin canlı bomba tehlikesi var' mesajı paniğe neden oldu. Siber saldırı ihtimali üzerinde de durulurken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ve ilgili firma yetkililerinden oluşan kriz masası kuruldu.
#KocaeliRusya menşeli Telegram sosyal medya platformunun patronu Pavel Durov, önceki akşam Fransa’nın başkenti Paris’te gözaltına alındı. Hakkında Fransa’da yakalama kararı olmasına rağmen bu ülkeye giden Durov’un geçen hafta Bakü’de Putin ile görüşmek istediği ancak reddedildiği bildirildi.
#TelegramFetullahçı Terör Örgütü’nün ele geçirmek için en çok uğraş verdiği ancak en az sonuç aldığı devlet kurumu Milli İstihbarat Teşkilatı oldu. Elbette sızdırdığı elemanları üzerinden kumpas ve operasyonlar yaptı ama kurumsal karar alma süreçlerinde rol alamadı. Bunun teknik sebeplerinden birisi dar bir kadro ile çalışılması, ikincisi ise “kompartımasyon sistemi”...
#FETÖBir benzerini 3 yıl önce, 2021’de yaşamış ve adresimizden, annemizin kızlık soyadına kadar kişisel bilgilerimiz ve banka, e-posta, e-ticaret gibi tüm şifrelerimiz hacker’lar tarafından ortalığa saçılmıştı. Teknoloji şüphesiz hızla gelişiyor ama aynı oranda siber hırsızlık ve korsanlık da... 3 gün önce dünya çapında iyi bilinen hacker sitelerinden biri olan DarkWeb’de, 10 milyar parolanın yer aldığı devasa bir veri seti, RockYou2024 adı ile, eski verilere yenisi eklenerek, indirmesi kolay olsun diye de düz bir metin halinde yeniden yayınladı. Peki ne yapacağız? Kendimizi siber saldırılar ve dolandırıcılardan nasıl koruyacağız? İşte yanıtı.
#E-DevletKafe, restoran, otogar, havalimanı ve AVM gibi yerlerdeki USB girişli telefon şarj istasyonları, kullanıcıların kolaylıkla cihazlarını şarj etmelerini sağlıyor. Ancak bu cihazlar beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Son zamanlarda siber korsanların halka açık şarj istasyonlarına yönelik saldırıları artış gösteriyor. Peki kullanıcıları hangi riskler bekliyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikKimlik hırsızlığı, giderek büyüyen bir suç haline geliyor. Siber korsanlar bu yöntemle kişilerin kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri ve şifreleri gibi önemli bilgilerini ele geçiriyor. Bu eylemler, mağdurların kimliklerini yasadışı amaçlar için kullanarak mali yıkım ve karmaşık kişisel sorunlar yaratmayı amaçlıyor. Yeni raporlara göre, ABD'de 15 milyondan fazla kişinin kimliği çalındı ve Türkiye'de de bu sayı her geçen gün artıyor. Ancak, siber korsanların kişisel bilgilere erişmeye çalıştığını gösteren bazı işaretler bulunuyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu işaretleri ve alınması gereken önlemleri mercek altına aldık.
#Siber Güvenlik22 yaşında Altın Portakal’ı kucakladı. Altın Koza’dan, SİYAD’dan, Milano Film Festivali’nden ödüller kazandı... Hem bağımsız filmlerde hem popüler işlerde sağlam adımlarla ilerledi. Gözünü kamera arkasına, yapımcılığa da dikti. Hatta bir filmiyle ödül aldı. Şimdilerde “Hayattan zaman çalıp yakınlarımla o zamanı geçirmeye başladım, birtakım hırslarım törpülendi” diye anlatıyor. Yeni sinema filmleriyle karşımıza çıkmaya hazırlanan Tilya Damla Sönmez’le buluştuk. Yanlış okumadınız, evet artık onun bir adı daha var: “Latince ıhlamur, Özbekçe altın demek.”
#Tilya Damla SönmezÜnlü YouTuber Ruhi Çenet'in YouTube kanalı bir kez daha hacklendi. YouTube’da 8 milyondan fazla abonesi olan Ruhi Çenet’in geçtiğimiz günlerde YouTube kanalı hack’lenmiş ve daha sonra geri alınmıştı. Türkiye’nin en büyük YouTube kanallarından birisi olan Ruhi Çenet bir kez daha siber korsanların hedefi oldu. Çenet’in YouTube kanalında çeşitli yabancı canlı yayınlar yapıldığı görüldü. Peki, Ruhi Çenet YouTube kanalı çalındı mı? Ruhi Çenet YouTube kanalı yeniden mi hack’lendi? İşte detaylar...
#Ruhi ÇenetMeteoroloji Genel Müdürlüğü, haftalık hava durumu tahmin raporunu yayınladı. Bugün yurt genelinde sıcaklıklar yüksek seyredecek. Hafta sonu ise sıcaklıkların 9 dereceye kadar düşüp gök gürültülü sağanak bekleniyor. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul dahil pek çok bölge için uyarılarda bulundu. Şen paylaşımında, "Salı günü gömlek ile hafta sonu montları tekrar çıkartın" notunu düştü. İşte ülke genelinde haftalık hava durumu...
#MeteorolojiUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, oltalama, bankacılık oltalama, zararlı yazılım ve siber saldırı başlıkları altında 330 binin üzerinde zararlı bağlantı tespit edilerek kontrollerinin yapıldığını ve altyapı seviyesinde erişim engeli getirildiğini açıkladı.
#Abdulkadir UraloğluFenomen Ruhi Çenet YouTube kanalının çalınmasıyla büyük şok yaşadı. Ruhi Çenet'in YouTube kanalı çalındı mı, hack'lendi mi? Yaklaşık 9 milyon aboneye ulaşan ve belgesel çekimlerinin yer aldığı Ruhi Çenet Youtube kanalına girenler merak içerisinde bu sorunun cevabını araştırıyor. Ayrıca Twitter (X) gibi sosyal platformlarda Ruhi Çenet isminin gündem olduğunu görenler ise "Ruhi Çenet kimdir?" ve "Ruhi Çenet neden gündem oldu?" sorularına cevap arıyor. Peki, Ruhi Çenet kimdir? Ruhi Çenet YouTube kanalı hack'lendi mi, çalındı mı? İşte konuyla ilgili Çenet'ten gelen ilk açıklama ve Ruhi Çenet'in biyografisiyle ilgili detaylar...
#RUHİ ÇENETSiber korsanların son dönemde en sık kullandığı yöntemlerin başında ‘telefon numarası kopyalamak’ geliyor. Galatasaray’ın eski yöneticisi ve iş insanı Abdurrahim Albayrak’ın telefon numarasını kopyalayan dolandırıcılar, aradıkları vatandaşları banka görevlisi olduklarını söyleyerek dolandırmaya çalıştı. Peki siber korsanlar telefon numarasını nasıl kopyalıyor? Telefon numarası kopyalananlar hangi risklerle karşı karşıya kalabilir? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikHalka açık Wi-Fi ağlarının son zamanlarda hızla artması büyük bir rahatlık oldu. Özellikle restoranlar, oteller, havaalanları, kafeler ve alışveriş merkezleri gibi benzeri birçok yerde halka açık veya şifresiz ağ hizmeti sunuluyor. Şu sıralar siber korsanların gündeminde ise bu ağlar yer alıyor. Özellikle ‘evil twin attack’ ya da Türkçe adıyla ‘şeytani ikiz saldırısı’ ile pek çok kullanıcı mağduriyet yaşıyor. Peki bu saldırı nasıl gerçekleşiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Teknoloji