Fobiler
Toplam 265 haberi bulunmuştur.
Fobiler Haberleri
Yedi kadın, yedi dünya, yedi coğrafya... İthal gelinler
‘Evlilik, iki insanın hayatını birleştirmesi ve dünyalarını kesiştirmesidir’ diyerek bambaşka dünyalardan kesişen hayatlara merak salmış göçmen yazar Pelin Markirt. Bu yoldaki zorlukları, acıları, sevinçleri araştırmış. İşte bu meşakatli mecradan çıkmış ‘İthal Gelinler’ hikâyeleri... Biz de bu yolculukta yaşadıklarını ve duygularını öğrenmek istedik yazarın ve sizlerle paylaşıyoruz...
Anksiyete bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir?
Kaygı, bedenin stresli durumlarda verdiği normal fiziksel tepkidir. Ancak bazen şiddetli ve hayatı olumsuz etkileyecek şekilde ortaya çıkabiliyor. Peki kaygı hangi aşamada sorun haline geliyor? Bireyin yaşamını ciddi şekilde etkileyen anksiyete (kaygı) bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
İnanılmaz ama gerçek! Bazı insanlar bu yiyeceklerden korkuyor
Kulağa inanılmaz geldiğini biliyoruz ama dünya üzerinde binlerce insan hayatını yemekle ilgili fobilerle başa çıkmaya çalışarak geçiriyor. Sizin için bu ilginç fobileri araştırdık.
PhobiAR uygulaması fobilerin tedavisinde kullanılacak
Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden (HKÜ) bir grup akademisyen, artırılmış gerçeklik teknolojisinden faydalanarak, insanların fobilerinin tedavisinde kullanılmasını amaçlandıkları "PhobiAR" uygulamasını geliştirdi.
Psikopatoloji nedir ve neyi inceler? Psikopatoloji dalı hakkında kısaca bilgiler
Tıpta duygu, davranış bozuklukları ve ruhsal bunalım gibi konularda Psikopatoloji araştırma dalı ön plana çıkar. Psikopatolojinin ana konusu ise kişilerin ruhsal ve davranışsal bozukluklarıdır. Psikopatoloji nedir ve neyi inceler? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
EMDR tedavisi nedir, nasıl uygulanır?
Herkesin bazı korkuları var; kimi uçak yolculuğundan korkar, kimi dost canlısı hayvanlardan, bazı insanlar ise karanlıktan. Ama iş korkudan öte bir fobiye dönüşmüşse, hayatınızı ciddi anlamda etkiler. EMDR yöntemi, bu tip kaygı ve korkuların altında yatan sebepleri belirleyip ortadan kaldırıyor. Peki, ama nasıl? Dr. Psikiyatrist Püren Akçalı; EMDR yöntemi nedir, nasıl işlev görür, uygulama alanları nelerdir gibi merak edilen sorulara yanıt verdi.
Hamilelik sürecinde panik atak ve anksiyetenin etkileri nelerdir?
Panik atak temelde bir anksiyete bozukluğudur. Anksiyete bozuklukları, normal gerginlik veya endişe duygularından farklıdır ve aşırı korku veya aşırı endişe içerir. Peki hamilelik sürecinde bu durum nasıl gelişir? Bebeğe etkileri ne olur? Nasıl tedavi edilir? Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Uyar Çalmaz, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Aksigorta 14 farklı branşta ‘online sağlık danışmanlığı’ hizmetine başladı
Desteğe ihtiyaç duyulan beklenmedik ve zor zamanlar için ‘Hayata Devam Sigortası’ ile müşterilerinin yanında olan Aksigorta; poliçe sahiplerine sunduğu yeniliklere bir yenisini daha ekledi.
Anksiyete bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?
Anksiyete (Kaygı) bozukluğu, bireyin yaşamını ciddi şekilde etkilemeye başladığında ortaya çıkar. Peki anksiyete bozukluğu nedir? Anksiyete bozukluğunun belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Uyar Çalmaz, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
Koronafobinin Vücudumuzda Yol Açtığı 7 Önemli Sorun
Baş döndürücü bir hızla duygu ve düşünce dünyamızın tam ortasına çöreklenen koronavirüs korkusu, kendi kaosu ve bilinmezliği içerisinde kişide kontrol edilemez bir hale giderken, halk arasında ‘koranayak olduk’, ‘paranoyak olduk’ gibi söylemleri de beraberinde getirdi. Uzman Psikolog Sena Sivri, koronafobinin vücudumuzda yol açtığı 7 önemli sorunu anlatırken, koronafobi ile baş etmenin de püf noktalarını açıkladı.
Prof. Vamık Volkan: Dünya liderlerinin ‘virüs tehlikesi’ hakkında konuşması barışı sağlar
Büyük grupların ve toplumların travmaları konulu psikanaliz çalışmalarıyla tanınan Prof. Vamık Volkan’la, dünyanın bir süredir yaşanan koronavirüs salgını karşısında nereye doğru evrileceğini konuştuk. Toplumların psikolojisi üzerinde bir travma yaratması beklenen ancak sonunda bütünün barışması için bir fırsat olabilecek gelişmeleri yorumlayan Volkan’ın anlattıkları ufkumuzu açabilir.
Koronavirüse Karşı Ruh Sağlığınızı Korumak İçin Bu Uyarılara Dikkat
Koronavirüs salgınının insanlar üzerinde yoğun korku ve kaygı yarattığını belirten Psikolojik Danışman Sevgi Umuç, ruh sağlığını korumak için alınması gereken önlemleri anlattı.
Uzaktan eğitim tamam ama travmalara dikkat
Bu hafta okullar kapalı ama önümüzdeki hafta bütün eğitim-öğretim sistemi yepyeni bir uygulamaya geçiyor. Uygulamanın adı, ‘uzaktan eğitim’. Evlerde çocuklarla anne-babaların iyi bir ekip olması uzaktan eğitimin verimini arttıracak. Ebeveyne düşen bir diğer önemli görev de çocukları koronavirüs konusunda bilgilendirmek. Çocukların sorunla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşması önemli. Çünkü yanlış ve asılsız yaklaşımlar çocuklarda fobiler gelişmesine hatta travmalara neden olabiliyor.
Şimdiki bakış açınızla baktığınızda nasıl davranmış olmanız gerekirdi?
Sizlere, fobiler ve travmalar dışında her türlü acı deneyim için işe yarayacak bir yöntemden bahsetmek istiyorum.
Tripofobi nedir, neden olur? Tripofobi ne demek?
Fobi, bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi halidir. Oldukça çeşitli ve farklı fobiler vardır. Tripofobi de fobi türlerinden biridir, delik fobisi olarak da bilinmektedir. Peki, tripofobi nedir, neden olur? Tripofobi ne demek?
Regresyon ne demek? Regresyon terapisi nedir?
Regresyon 'gerileme, geriye gitme' anlamına gelen ve batı dillerinde kullanılan bir sözcüktür. Regresyon terapisinin başka bir ismi de geçmiş yaşam terapisidir. Regresyon terapisi, olumsuz duyguların nedenlerini izole etmek ve onlara daha iyi hitap etmek için nedenlerini belirlemek amacıyla bir kişinin hayatındaki çatışma alanlarına ve potansiyel olarak diğer olumsuz yönlere odaklanır. Peki, regresyon terapisi nedir? Regresyon terapisi nasıl çalışır?
Hafıza sildirme yöntemi nedir? Hafızayı sildirmek mümkün mü?
Hollywood yıldızlarının yanı sıra Türkiye’de de Merve Boluğur, Ceren Hindistan gibi ünlü isimlerin açıklamalarıyla gündeme gelen, 'hafıza sildirme tekniği' olarak bilinen TMU (Transkranyal Manyetik Uyarım) ya da EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) yöntemleri, gerçekte hafızayı silmiyor.
Kaşıntıya ne iyi gelir? Kaşıntı neden olur? Evde bitkisel çözümler ve doğal yöntemler
Sivrisinek ya da böcek ısırığıyla özdeşleşen kaşıntı, bazen bir hastalığın belirtisi olabiliyor. Kaşının altında alerji, egzama, iç organ hastalıkları gibi nedenler yatabiliyor. Sinir bozucu olan bu durumun önüne geçebilmek için çeşitli yöntemler var. Peki, kaşıntıya ne iyi gelir? Kaşıntı neden olur?
En Sık Yaşanan İdrar Kaçırma Stres Tipi
Hastaları idrar kaçırma konusunda aydınlatmayı kendilerine misyon edindiklerine vurgu yapan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, iyileşememe korkusu, utanma, dinsel ve kültürel fobilerin insanları tedaviden uzaklaştırdığını söyledi.
Tripofobi nedir, Tripofobi sadece delik fobisi midir?
Tripofobi nedir sorusu bir çok kişi tarafından internette en çok aranan konular arasındaki yerini alırken, en bilinen özelliği olan delik fobisi, Tripofobi'nin tek özelliği olarak bilinse de bir çok farklı fizyolojik etkisi bulunuyor. Peki Tripofobi nedir, Tripofobi sadece delik fobisi midir?
Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobi İle Başa Çıkma Yolları
Toplum önünde konuşmak, birçok kişi için oldukça zor bir durum olarak görülüyor. Konuşma sırasında heyecanlanmaktan korkan bireyler, kendilerini ifade etmekten çekinerek, sessizliğe bürünüyor. Bu durum, hayatın birçok alanında kısıtlamalara yol açarken, depresyona sürükleyebiliyor. Uzman Klinik Psikolog Yıldız Burkovik, sosyal fobininin tedavi yöntemleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Cinsel işlev bozukluğu tipleri nelerdir, neden olur?
Cinsel işlev bozukluğu nedir, neden olur? Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Meltem Taşdemir Erinç, cinsel işlev bozukluğu hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Türk bilim insanlarından 'sanal gerçeklikle terapi' yazılımı
ODTÜ'lü bilim insanları, sosyal fobisi olanları, sanal gerçeklik ortamında korkularıyla yüzleştirerek tedavi edebilen yeni yazılım teknolojisi geliştirdi.
Nokia'nın yeni telefonu Tripofobi olanları rahatsız etti
Nokia'nın yeni telefonu 9 PureView yenilikçi özellikleri dışında tasarımıyla da dikkatleri üzerine topladı. Yeni nesil akıllı telefonların çoklu arka kamera kullanımı furyasına katılan Nokia, Tripofobi rahatsızlığı bulunan kişilerin tepkisini çekti. Peki, Tripofobi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o telefon hakkında bazı bilgiler
Korkuların Sebebi Nedir?
Dönüp baktığınızda pişmanlıklarla dolu bir hayat mı görüyorsunuz? Yaptıklarınız veya yapamadıklarınız mı en çok canınızı acıtıyor? Erteledikleriniz birer birer karşınıza çıkarken kendiniz için bir şey yapamamış olmanın acısını çekiyor musunuz? Eğer tüm soruları siz de kendinize soruyor ve neden yapamadığınızı sorguluyorsanız bunun arkasında yatak duygunun korku olduğunu bilmelisiniz. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, korkunun bilinmeyenlerini anlattı.
3 kişiden 1’i Cinsel İşlev Bozukluğu Yaşıyor
Cinsel yaşam, bireyin ruhunu ve bedenini tanıması ile başlıyor. Bedensel ve ruhsal bazı hastalıklar ise cinsel yaşam sorununa yol açıyor. Depresyon başta olmak üzere, birçok psikiyatrik hastalığın cinsel yaşamı etkilediğini belirten uzmanlar, her 3 kişiden birinin yaşamının bir döneminde en az 1 kez cinsel işlev bozukluğu yaşadığına dikkat çekti. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Meltem Taşdemir Erinç, cinsel işlev bozukluğu hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Cinsel tiksinti bozukluğu nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Cinsel tiksinti bozukluğu, sürekli veya tekrarlayıcı bir şekilde kendi cinselliği veya başka bir kişiyle cinsel ilişki kurma konusunda aşırı tiksinti duyma, cinsellikten tamamen ya da kısmen kaçınma durumudur. Peki, bu durum neden kaynaklanır, kimlerde görülür? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Cinsel Terapist Op. Dr. Dilek Öcal, cinsel tiksinti bozukluğu ile ilgili önemli bilgiler aktardı.
Sigmund Freud kimdir?
Sigmund Freud, nöroloji alanında uzmanlaşmış ve psikanalizin atası olarak anılan Avusturyalı bilim insanıdır. Hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurları arasındaki bağlantıları ortaya çıkarmak için çalışmalar yapan Freud, psikanalizi geliştirmiştir. Peki, Sigmund Freud kimdir ve çalışmaları nelerdir?
Köpeklerde korku davranışı
Hâlâ burdayız aşkım!
‘Homofobi Sözlüğü’ on beş farklı ülkeden 70 kişinin kaleme aldığı maddelerden oluşan çoksesli, çokrenkli bir başucu eseri. Louis-Georges Tin tarafından titizlikle hazırlanan sözlüğü ilgi duyan duymayan herkes elinin altında tutmalı...
Aşk acısı, yeme arzusu ve sigara… Bir saatte bunlardan kurtulmak mümkün mü?
Terapist Paul Emery, kendi geliştirdiği ‘Kuantum Duygusal ve Fiziksel Terapi’ tekniğiyle stres, korkular, depresyon, aşk acısı ve duygusal yeme problemini yüzde 85 başarıyla ortadan kaldırdığını iddia ediyor. Emery, danışanları arasında Kate Moss ve Monako Prensi Ernst’ün de bulunduğu söylüyor. Türkiye’ye gelen terapiste geliştirdiği tekniğin ayrıntılarını sorduk.
Türkiye’de her 10 kadından 1’inde cinsel fobi görülüyor
Fobi denilince akla ilk olarak örümcek fobisi, yükseklik fobisi gelir ancak toplumuzda da sık rastlanılan ve tedavi edilmezse kişide ciddi sorunların oluşmasına yol açan cinsel fobiler vardır.
Uzman psikolog Özdemir, Anka'da
Hazal Kaya yakalandığı hastalığı açıkladı!
Fox TV ekranlarından yayınlanan Bizim Hikaye dizisinde rol alan ünlü oyuncu Hazal Kaya'nın peşini hastalıklar bırakmıyor.
En Sık Görülen 6 Cinsel Fobi
Mum ışığı, çiçekler, romantik bir yemek… Böyle mükemmel bir gecenin ardından partnerinizin cinsel temasına olumsuz cevap verebilir onu istemeyebilirsiniz. Bunun nedeni cinsel fobileriniz olabilir. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, cinsel fobileri sizler için anlattı…
Yılan ve örümcek korkusu evrim kökenli
Bilinen fobiler üzerine araştırma yapan bir grup bilim insanı, 6 aylık bebeklerin dahi, yılan veya örümcek gibi hayvanlarla karşı karşıya geldiğinde stres yaşadığını ortaya koydu.
Alman bilim insanları: 'Yılan ve örümcek korkusu evrim kökenli'
Bilinen fobiler üzerine araştırma yapan bir grup bilim insanı, 6 aylık bebeklerin dahi, yılan veya örümcek gibi hayvanlarla karşı karşıya geldiğinde stres yaşadığını ortaya koydu.
En Yaygın Cinsel Fobiler
Cinsel fobilerin var olduğunu öğrenmek bizim için şoke edici olabilir. Tuhaf görünebilir, fakat sandığınızdan daha yaygındırlar. Peki öyleyse onları neden bu kadar az duyarız? Psikoloji Bilim Doktoru Dr. Zafer Akıncı en yaygın cinsel fobileri anlattı...