Eritre veya Eritre Devleti, Doğu Afrika'nın kuzeyinde bir ülke. Batıda Sudan, güneyde Etiyopya ve güneydoğusunda Cibuti ile çevrilmiştir. Ülkenin doğusu ve kuzeydoğusu Kızıldeniz sahili boyunca uzanır. Suudi Arabistan ve Yemen tam karşısındadır. Dahlak Takımadası ve Hanish Adalarının birkaçı Eritre'ye aittir. Başkenti Asmara'dır.
Eritre, İtalya tarafından işgal edildi ve resmen 1 Ocak 1890'da İtalyan kolonisine dahil edildi. Önceden ilk Etiyopya devletinin ikiyüz yıldan beri bir parçasıydı. İtalyanlar'ın II. Dünya Savaşını kaybetmeleri üzerine Eritre, 1941'den 52'ye kadar Birleşmiş Milletlerin himayesine verildi. BM bayrağı bütün resmi binalarda bulunuyordu.
2 Aralık 1950'de BM Genel Kurulu 390 A (V) Kararı ile Eritre'yi Etiyopya ile birleştirmeyi kararlaştırdı. 1951'in Eylül'ünden 1962'nin Kasım'ına kadar Eritre, Etiyopya'nın özerk bölgesi olarak kaldı.
BM kararı Eritre halkının isteği haricinde alındı. Huzursuzluğun artması ve Etiyopya'ya karşı olan direniş nihayetinde 1962'de Etiyopya hükümetinin Eritre'yi 14. şehir olma kararı almasına yol açtı. Eritre bağımsızlık hareketi 1960'ların başlarında biçimlendi ve 31 yıl boyunca sivil savaş olarak Etiyopya hükümetine karşı patlak verdi. Nihayetinde 1991'de bitti. 1993'de bir BM referandumuyla Eritre'nin Etiyopya'dan bağımsız olduğu açıklandı. Eritre iki büyük dine ev sahipliği yapan çok dilli ve çok kültürlü bir ülkedir ve dokuz etnik gruba sahiptir. resmi dili olmamasına rağmen hükümet iki "çalışma dili" olan Tigrinya dili ve Arapça bütün resmi yazışmalarda kullanılıyor. İngilizce de hükümetin bütün uluslararası iletişimlerinde 5. derece eğitim kurumlarında kullanılıyor. İtalyanca da sömürge döneminden kalan kuşakların torunları tarafından kullanılıyor.
Katamaranla dünya turuna çıkan Türk denizciler Selim Ekmekçioğlu, İbrahim Iğnak ve Lütfi Erman Atamer, Kızıldeniz’de fırtınaya yakalanınca Eritre’ye sığınmak zorunda kaldı. Sığınmadan önce büyükelçimiz Aykut Kumbaroğlu’na ulaşıp, Eritre otoritelerinden izin de almışlardı. Ancak Massawa Limanı’na yanaştıklarında iki asker yanlarına geldi ve onları bir adaya götürdü. O günden sonra bir daha kimse onlardan haber alamadı. 56 gün alıkonulduktan sonra özgürlüklerine kavuşan 3 Türk denizciden İbrahim Iğnak, yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı:
#GazetehaberleriEritre'de, 57 gündür gözaltında olan Türk denizciler Selim Ekmekçioğlu (64), İbrahim Iğnak (63) ve Erman Lütfü Atamer (62) bugün serbest bırakıldı. Selim Ekmekçioğlu’nun eşi Şeyda Ekmekçioğu, "Eşimden 56 gün boyunca hiç haber alamadım. Moral, beden ve ruh olarak bir savaş verdim. Onların bu ülkeye gelmesi bizim asli görevimiz haline geldi. 56 gün boyunca üç aile el ele verip her kapıyı çaldık. Devletimiz bize desteklerini hiç esirgemedi. Müjdeli haberi bakanımızdan duymak bizi çok sevindirdi" dedi.
#Selim EkmekçioğluHollanda, ‘istenmeyen kişi’ (persona non grata) ilan ettiği Eritre’nin ülkedeki en üst diplomatik temsilcisinden ülkeyi terk etmesini istedi. Bu kararın, Eritre’nin Hollanda’daki eski vatandaşlarını ‘diaspora vergisi’ ödemeye zorlaması nedeniyle alındığı açıklandı.
#Halbe ZiylstraAkdeniz'de göçmen faciası... BBC Arapça; Somali, Etiyopya ve Eritre'den kaçarak İtalya'ya ulaşmak isteyen 400'ü aşkın göçmeni taşıyan teknelerin alabora olduğunu yazdı. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da Akdeniz'de yaşanan faciayı doğruladı.
#SomaliMilas-Ören gezimiz sırasında Yeniköy-Kemerköy’den ayrılırken, termik santralların sadece ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamadığını, çok önemli bir istihdam yarattığını, bölgenin en önemli yatırımlarından birisi olduğunu gördük. Özal’ın bu iki tesisin ortaya çıkarılması için nasıl mücadele verdiğini anımsadık. Bakın yıllar ne çabuk geçti. 2040 yılında bölgede kömür bitecek. Biz bölgeden ayrıldıktan sonra IC İçtaş Enerji ve Limak Enerji ortaklığının, yenilenebilir enerji kaynaklarını da adım adım devreye almayı planladığını öğrendik.
#MilasRusya-Ukrayna savaşıyla birlikte gündemden düşmeyen gıda krizi, uzun yıllardır açlıkla mücadele eden ülkelerin durumunu daha da kötüleştirdi. Oxfam’ın Avrupa Birliği Gıda Uzmanı Hanna Saarinen, “Dünya eşi görülmemiş bir açlık krizine doğru ilerliyor. Şu an yaşadıklarımız başımıza gelebilecek en kötü senaryoydu. Eşitsizlik ve yoksulluk, açlığın ana nedenleri. Herkes için çalışan bir gıda sistemine ihtiyacımız var” dedi.
#Gıda Krizi