Eritre’den İzmir’e kurulan sağlık köprüsü

Güncelleme Tarihi:

Eritre’den İzmir’e kurulan sağlık köprüsü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2023 20:46

Doğu Afrika ülkesi Eritre’de yaşayan 68 yaşındaki Hagosa Gebremedhin, omurgasında meydana gelen kırıkların tedavisi kendi ülkesinde yapılamayınca, İzmir’e gelerek tedavi oldu. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Kanyılmaz ve ekibi tarafından yapılan başarılı bir operasyonla yeniden sağlığına kavuşan Hagosa Gebremedhin, tekerlekli sandalye ile geldiği Türkiye’den yürüyerek sağlıklı bir şekilde ayrıldı.

Haberin Devamı

Hagosa Gebremedhin, dört yıl önce düşmesi sonucu omurgasında kırık meydana geldi. Eritre’de gittiği sağlık merkezlerinde başlatılan tedavi süreci devam ederken dört ay önce tekrar düşerek omurgası bir kez daha kırılan Hagosa Gebremedhin bu sefer yürüyememeye, dik duramamaya ve hareket edememeye başladı. Eritre’de ameliyat edilemeyen hasta yürümeden, dirseklerini dizlerinin üzerine koyarak oturma pozisyonunda yaşamına devam ediyordu. Bu sırada İngiltere’de yaşayan oğlu Robel Asmerom, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Kanyılmaz’ın daha önce annesini ameliyat ettiği bir Türk hasta yakını ile karşılaşıyor ve tavsiye üzerine Op. Dr. Hasan Kanyılmaz’a ulaşıyor. E-posta ile gelen daha önceki tetkik sonuçlarına göre değerlendirme yapan Op. Dr. Kanyılmaz’ın, eğer Türkiye’ye gelirlerse hastanın tedavisinin başarı ile yapılabileceğini söylemesi üzerine kızı Nazmed Asmeron ile Türkiye’ye gelen Hagosa Gebremedhin, başarılı bir ameliyatın ardından yeniden sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

Eritre’den İzmir’e kurulan sağlık köprüsü

BEŞ OMURGA KIRIĞI

Operasyon süreci hakkında bilgiler veren Op. Dr. Hasan Kanyılmaz, şunları söyledi: “Hastamız daha önce tedavisini gerçekleştirdiğimiz Türk bir hastanın oğlunun yönlendirmesi ile bize ulaştı. Biz hastamızdan orada yapılan tetkik sonuçlarını istedik ve gelen sonuçlara göre hastamızın iki omurgasında kırık olduğunu tespit ettik. Kendilerine Türkiye’ye gelme imkanları olursa bu tedavinin başarı ile gerçekleşebileceğini aktardık. Vize işlemleri yaklaşık 1.5 ay sürdü. Hasta Türkiye’ye tekerlekli sandalye ile geldi. Hasta dik duramıyor, ayağa kalkamıyordu. Sadece dirseklerini dizlerinin üzerine koyarak oturabiliyor ve başka hiçbir şekilde hareket edemiyordu. Burada yeniden MR görüntüleme yaptığımızda hastamızda iki değil beş omurga kırığı olduğunu tespit ettik. Kemik çimento uygulaması dediğimiz lokal anestezi ile gerçekleşen 45 dakikalık operasyonu başarı ile tamamladık. Hastamız ameliyattan 4 saat sonra ayağa kalkabildi. Yürümeye başladı. Başarılı bir tedavi süreci gerçekleştirdik.”

Haberin Devamı

TEK BAŞINA YÜRÜYEBİLİYOR

Eritre’de telefonun çok kısıtlı kullanıldığını ve internet, sosyal medya gibi mecraların ise kullanılmadığını söyleyen Op. Dr. Hasan Kanyılmaz, “Bu süreci İngiltere’de yaşayan oğlu ve kızı aracılığıyla yürüttük. Eritre’den gelen hastamıza şifa olduğumuz için çok mutluyuz. Hastamızın uzun süreli kortizon kullanımı nedeniyle ileri kemik erimesi mevcuttu. Küçük travmalar dahi bu hastalarda kırık gelişmesine neden olmaktadır. Dört aydır hareketsiz kalan hastamız şu anda tek başına yürüyebiliyor ve dik durabiliyor. Kısa bir süre sonra eskisi gibi yürüyebilecek. Zaman içerisinde güç kaybı da ortadan kalkacaktır. Hastamızın bacak damarlarında yetmezlik olduğu için fizik tedavi süreci başlatamıyoruz. Düzenli hareketlerle kaslarını kendisi güçlendirecek” dedi.

Haberin Devamı

YÜRÜYEBİLDİĞİM İÇİN MUTLUYUM

Uzun bir aranın ardından yeniden yürümeye başladığı için çok mutlu olduğunu kaydeden Hagosa Gebremedhin ise Eritre’deyken bir daha yürüyemeyeceğini düşündüğünü söyledi. Türkiye’de bir tedavi şansı olduğunu öğrenince çok sevindiğini ifade eden Hagosa Gebremedhin, “Ameliyatın ardından hemen yürümeye başladım. Ağrılarım azaldı ve doktorum kısa zaman sonra her şeyin eskisi gibi olabileceğini söyledi. Tedavimi gerçekleştiren Dr. Hasan Kanyılmaz’a ve tüm ekibine teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!