Down Sendromu
Down Sendromu Haberleri
Uzmanlardan anne adaylarına uyarı: Gebelikte tarama testlerini ihmal etmeyin
Gebelik süresince haftaya göre planlanan tarama testlerinin zamanında yaptırılmasının hem anne hem bebek sağlığı için büyük bir önem taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Temel, "Gebelik süresince anne adaylarının hekimleri tarafından önerilen bazı tarama testlerini kesinlikle ihmal etmemelerini öneriyoruz" dedi.
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı! Bakanlık kısmi kapanma'nın detaylarını paylaştı
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası ramazan ayı içerisinde uygulanacak yeni koronavirüs tedbirlerini açıklamıştı. İçişleri Bakanlığı, alınacak tedbirlerin detaylarını yayımladığı genelge ile duyurdu. Genelgeye göre, Sokağa çıkma kısıtlama sürelerine uyum için istisnalar haricinde işyerleri hafta içi 07.00-18.00 saatleri arası açık olabilecek. Hafta sonu 10.00-17.00 arası 65 ve üzeri ile 18 yaş altı hariç araç kullanmama şartıyla en yakın market, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidilebilecek. Hafta içi 65 yaş ve üzerindekiler 10.00-14.00, 18 yaş altındakiler 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
Son dakika haberi: Bakanlık açıkladı! İşte ramazanda sokağa çıkma kısıtlamasından muaf yerler ve kişiler
Son dakika haberi... İçişleri Bakanlığı koronavirüsle mücadelede bugün başlayacak 'kısmi kapanma'nın nasıl olacağına ilişkin ayrıntılı bilginin yer aldığı genelgeyi 81 ilin valiliklerine gönderdi. Bakanlık tedbirlerden muaf olacak yer ve kişilerin de listesini yayınladı.
Diyarbakır kahvaltısı, down sendromlu çocuklardan
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı kahvaltı hazırlama kursuna katılan down sendromlu kursiyerler, hazırlanması kolay kahvaltıların ardından ramazan ayı sonrası bol çeşitli Diyarbakır kahvaltısı hazırlamayı öğrenecek. Şu an çıraklık eğitimi verilen down sendromlu çocuklar, ileride tek başına kahvaltı hazırlayabilecek seviyeye gelecek.
Cuma Hutbesi 2 Nisan 2021! Diyanet Cuma Hutbesi'ni yayınladı: Birbirimizin Farkında Olalım
Cuma Hutbesi 2 Nisan 2021, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlandı. Türkiye genelindeki camilerde cuma namazı kılmaya gelen vatandaşlara okunacak olan Cuma Hutbesi'nin konusu 'Birbirimizin Farkında Olalım' olarak belirlendi. Hutbede, down sendromu ve otizm gibi gelişim farklılıklarına vurgu yapılacak. Müslümanlara kıymetli bilgi ve öğütlerin aktarılacağı Cuma Hutbesi'nde gelişim farklılıkları hakkında doğru bilgilenilmesinin altı çizilerek, doğru tedavi ve uygun eğitime vaktinde başlanmasının önemi hakkında bilgiler verilecek. İşte, bu haftaki Cuma Hutbesi'nin tam metni.
Farkında mıyız?
Nisan ayı otizmli bireyler ve aileleri için çok önemli bir ay. Tüm dünyada otizm farkındalık ayı olarak kabul edilen bu ayda yüzlerce ülkede insanlar ve kurumlar “Otizme Mavi Işık Yak” sloganıyla bir araya geliyor, çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenliyor ve otizmli bireylerin daha kapsayıcı bir dünyada engelsiz bir yaşam çabalarına destek oluyor.
Son dakika... 60 yaş üzerine aşılama başladı
Koronavirüs aşılama sürecinde yeni gruba geçildi, 60 yaş üzeri vatandaşlar eşleri ile birlikte aşı olmaya başladı. Aşılama sürecine risk grubundaki bazı hastalar da dahil edildi. Risk grubundaki morbid obez, malign tümörü olan kanser ve diyaliz hastalar, down sendromu tanısı olanlar ile immuno supresif tedavi alanlar da bu aşamada öncelikli aşı yaptırabiliyor.
Koronavirüs aşısında sıra 60 yaş üzeri ve eşleri ile risk grubundaki bazı hastalarda
Koronavirüs aşılama sürecinde yeni gruba geçildi, 60 yaş üzeri vatandaşlar eşleri ile birlikte randevu alarak koronavirüs (Kovid-19) aşısı olabilecek. Risk grubundaki morbid obez, malign tümörü olan kanser ve diyaliz hastalar, down sendromu tanısı olanlar ile immuno supresif tedavi alanlar da bu aşamada öncelikli aşı yaptırabilecek. Kriterlere uygun olanlar, e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj göndererek aşı durumunu öğrenebilecek ve randevularını Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden alabilecek.
Aşı programı belli oldu: Sağlık Bakanlığı covid 19 (koronavirüs) aşı randevusu nasıl alınır?
Aşı programı ile 60 yaş ve risk grubunda yer alanların aşılama süreci başlıyor. Koronavirüs aşı takvimi ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, morbid obez, malign tümörü olan kanser, diyaliz hastaları ve down sendromu olan vatandaşlar için de aşı sırasının geldiğini bildirdi. Covid-19 aşı sırası gelenler e Nabız üzerinden sorgulamalarını yapacaklar. Hastanelerde ve aile hekimliklerinde aşı olacaklar, aşı randevusu nasıl alınır? soruna Sağlık Bakanlığı'nın aşı bilgilendirme platformundan yanıt alacaklar. Koronavirüs aşı randevusu MHRS ve telefon üzerinden bir kaç adımda tamamlanacak. İşte, corona virüs aşı randevu ekranı ve konuyla ilgili bilgiler.
Son dakika haberi: Bakan Koca duyurdu! Aşılamada yeni gruba geçiliyor
Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı programında 60 yaş üzeri grubuna geçildiğini belirterek, bazı risk gruplarının da programa dahil edildiğini açıkladı.
Farkı fark edin
Farkındalığın artması lazım
Şarkıcı Özgün, sosyal medya hesabından Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ne özel bir yayın gerçekleştirdi. Özgün, “Oğlum Ediz de sorunlar yaşıyor. Down sendromuna dair farkındalık artmalı” dedi.
Farkındayız
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde çocuklar çeşitli etkinliklere katılırken siyasetten de destek mesajları geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında “Farkındalığınızla dünyamızı güzelleştiriyor, zenginleştiriyorsunuz. İyi ki varsınız” dedi.
Oy hakkı sözü
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, videokonferans yoluyla bir araya geldiği down sendromlu çocukların oy kullanma talebine, “Oy kullanmanız gerekiyor. Birlikte mücadeleyi yaparız, sonucu da alırız” diyerek destek verdi.
4 down sendromlu 'Fark Band' grubunu kurdu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 verilerine göre Türkiye’de özel gereksinimli bireyler, toplam nüfusun yüzde 12.29’unu oluşturuyor. Türkiye’deki down sendromlu birey nüfusuyla ilgili kesinleşmiş bir veri yok, ancak sayının yaklaşık 70 bin olduğu tahmin ediliyor. Özel gereksinimli bireyler ve aileleri, 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü’nde bir kez daha ayrımcılıktan uzak, bütünleşmiş bir toplum talebinde bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı paylaşımda, "Özel gereksinimli yavrularımıza yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla ilan edilen Dünya Down Sendromu Günü'nde tüm down sendromlu kardeşlerime ve kıymetli ailelerine saygı ve sevgilerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.
21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü mesajları ve sözleri... Bugün Down Sendromu Farkındalık Günü!
21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü 2021 yılında da yoğun ilgi görüyor. 21 Mart’ın Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan edilmesinin ardından dünya genelinde çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. İşte sevdiklerinize gönderebileceğiniz en güzel 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü mesajları
Emine Erdoğan'dan 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü paylaşımı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, herkesi, tüm down sendromlu bireylerin hayata eşit katılması için onların yanında yer almaya davet etti.
Down Sendromu kromozom sayısı nedir? Kromozom hakkında bilgiler
Down sendromu, genetik bir farklılıktır. Bu durum kromozom anomalisi sonucu ortaya çıkar. Peki kromozom nedir, insanlarda bulunan kromozom sayısı ve yapısı nasıldır? İşte kromozom hakkında bilgiler
Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, down sendromlu ve otizmli çocukları ziyaret etti
Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla Ortahisar ilçesinde bulunan Zafer Özel Eğitim Uygulama Okulu'nu ziyaret etti.
Down sendromlu bireyler, bu kafede çalışarak topluma entegre oluyor
Düzce Belediyesi tarafından kurulan 'Kusursuz Kafe' bünyesinde Down sendromlu 15 kişi çalışıyor. Down sendromlu bireylerin üreterek topluma entegre olmasını sağlayan kafenin sorumlusu Selen Verep, Down sendromu bir farkındalık değil, ayrıcalıktır. İnşallah bizim de onlar gibi kocaman kalplerimiz olur dedi.
‘Benim gibi çalışıp tek başlarına yaşasınlar isterim’
Bugün Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü. Betim Gizem Erçayan: “Sadece kendim için değil tüm down sendromlu bireyler için hayallerim var. Benim gibi ayakta dimdik dursunlar.”
Fenerbahçe'de Enner Valencia'dan şampiyonluk ve Beşiktaş derbisi yorumu
Fenerbahçe'nin yıldız isimlerinden Enner Valencia, takımının şampiyonluk yarışı ve Beşiktaş ile oynayacağı derbi maçı hakkında açıklamalarda bulundu.
Down sendromu nedir? İşte down sendromu belirtileri
Down sendromu, genellikle halk arasında oluşan yanlış algının aksine bir hastalık değil kromozom anomalisi sonucu ortaya çıkan genetik bir farklılıktır. Peki down sendromu nasıl anlaşılır? İşte down sendromu belirtileri…
Polisler, özel çocuklarla buluştu
Adana polisi, ‘Dünya Down Sendromu Günü’ nedeniyle farkındalık oluşturmak için down sendromlu çocuklarla buluştu. Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, özel çocuklara polis üniforması giydirip, polis kimliği dağıttı.
Bee Gees’in Stayin’ Alive şarkısı engelli gençlerin sesi oldu
Görme engelli bir solist ve 4 özel gereksinimli gençten oluşan Fark Band, 70’ler ve 80’lere damga vuran Bee Gees’in Stayin’ Alive şarkısının Türkçe versiyonuyla farkındalık yaratmak için müzik dünyasına adım attı. İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV) Hakan Kural, "Toplumun ‘engelli’ diyerek önyargıyla yaklaştıkları özel gereksinimli gençlerin güçlü yanlarıyla müzik dünyasına adım attığı bu proje ile hem yurt içi hem de yurt dışında yeni bir model olacağımıza inanıyoruz" dedi.
TBMM'de iklim değişikliği ve kuraklığın araştırılması için komisyon kurulacak
TBMM'de bu hafta iklim değişikliği ve kuraklığın araştırılması ve çözüm önerilerine ilişkin araştırma komisyonu kurulacak.
Almanya aşı planını değiştiriyor
Almanya’da hükümet koronavirüse karşı aşı planında değişiklik yapıyor. Gerekçe ise AstraZeneca aşısının 64 yaş üstüne vurulmaması tavsiyesi.
9-10 Ocak sokağa çıkma kısıtlaması saatleri İçişleri Bakanlığı'nca açıklandı! Hafta sonu sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek?
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri ile ilgili açıklama yapıldı. Koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan hafta sonu kısıtlaması devam ediyor. Vatandaşlar İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge içerisindeki saatlerde ve günlerde dışarı çıkamıyorlar. Koronavirüs tedbirleri kapsamında kısıtlamalar bu hafta da devam ediyor. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı cuma akşamı saat 21:00’de başladı. İşte 9-10 Ocak sokağa çıkma yasağının saatleri
Sokağa çıkma izni nasıl alınır? Çalışma izin belgesi ve hafta sonu sokağa çıkma izni hakkında merak edilenler..
Sokağa çıkma izni özellikle işleri dolayısıyla yola çıkmak zorunda olan vatandaşların gündemini oluşturuyor. İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı Koronavirüs genelgesi kapsamında sokağa çıkma izin belgesi alarak yola çıkabilecek olan vatandaşlar, bu işlemi nasıl yapabileceklerini internet üzerinden sorguluyor. Peki, hafta sonu sokağa çıkma izni nereden alınıyor? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
56 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması bu akşam başlıyor! İçişleri Bakanlığı merak edilenleri yanıtladı
Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, bu akşam saat 21.00'den itibaren başlayacak. Sokağa çıkma kısıtlaması 11 Ocak Pazartesi saat 05.00'te sona erecek. İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma kısıtlaması boyunca vatandaşların temel ihtiyaç malzemelerine ulaşmaları noktasında herhangi bir zorlukla karşı karşıya kalmamaları için tüm tedbirleri aldı. İşte sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasında bilinmesi gerekenler...
Amniyosentez ne zaman ve neden yapılır? Hamileliklte amniyosentez hakkında bilinmesi gerekenler
Amniyosentez, hamilelik döneminde kullanılan yöntemlerden birisidir. Gebelik risklerinin gözlenmesi ve değerlendirilmesi aşamasında öne çıkan amniyosentez, riskleri ekarte etmemekle birlikte genetik bozukluğun olup olmadığını saptamak için uygulanmaktadır. Peki, amniyosentez ne zaman ve neden yapılır? İşte, o konu hakkında uzman görüşleri
Son dakika haberi: Saat 21.00 itibarıyla başladı! İşte hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının detayları
Son dakika haberi... Koronavirüs tedbirleri kapsamında başlayan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması saat 21.00 itibarıyla başladı. Sokağa çıkma kısıtlaması cumartesi ve pazar günleri kesintisiz olarak uygulanacak. İşte 56 saat sürecek ve tüm Türkiye'de uygulanacak olan 19-20 Aralık hafta sonu sokağa çıkma yasağıyla ilgili tüm detaylar.
Sokağa çıkma yasağında çalışma izin belgesi nasıl ve nereden alınır? E-Devlet kayıt belgesi sorgulama ekranı
Sokağa çıkma yasağı izin belgesi, kısıtlama öncesinde gündemde yer alan konulardan oldu. İçişleri Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla belirtilen yerler ve kişilerin kısıtlamadan muaf olacağı açıklandı. Peki, sokağa çıkma yasağında çalışma izin belgesi nasıl alınır? İşte, sokağa çıkma yasağı e devlet çalışma izin belgesi başvuru ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
Hafta sonu sokağa çıkma yasağında kimler dışarı çıkabilecek? Sokağa çıkma yasağında muaf olanlar
Hafta sonu sokağa çıkma yasağında muaf olan kişiler, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile belli oldu. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı cuma akşamı başlıyor ve pazartesi 05.00’te sona eriyor. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma kısıtlamasında istisna kapsamının art niyetli kullanılması üzerine valiliklere genelge gönderdi. İşte detaylar…
Kromozom nedir ve nasıl oluşur? Kromozom sayısı, yapısı ve özellikleri hakkında bilgi
Kromozom canlı yaşayan bir beden içerisinde bulunan bununla beraber bütün hücre çekirdekleri içerisinde yer edinmiş, sıkı bir şekilde çekirdekleri sarmış bir DNA paketi yapısıdır. İnsanlar toplamda 23 kromozom taşımaktadır. Sizler için kromozom hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
Hafta sonu sokağa çıkma yasağında marketlere- bakkala gitmek yasak mı?
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı yeni bir karar alıncaya dek devam edecek. 12-13 Aralık tarihlerinde 81 ilde geçerli olacak sokağa çıkma yasağı öncesinde en çok merak edilen konularında başında marketler ve bakkalların durumu geliyor. Peki, hafta sonu sokağa çıkma yasağında marketlere-bakkala gitmek yasak mı? Hafta sonu sokağa çıkma yasağında nereler açık? İşte detaylı bilgi…
Hafta sonu yasağı bu akşam başlıyor; market, bakkal gazete bayii açık
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı bu akşam saat 21.00’de başlıyor. Cumartesi ve pazar günü uygulanacak yasak sırasında market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Gazete bayileri de satış yapacak.
Sokağa çıkma yasağında çalışma izin belgesi nasıl ve nereden alınır? İşte detaylar
Sokağa çıkma yasağı izin belgesi, kısıtlama öncesinde gündemde yer alan konulardan oldu. İçişleri Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla belirtilen yerler ve kişilerin kısıtlamadan muaf olacağı açıklandı. Peki, sokağa çıkma yasağında çalışma izin belgesi nasıl alınır? İşte, sokağa çıkma yasağı e devlet çalışma izin belgesi başvuru ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
İstanbul Havalimanı'ndaki erişilebilir hizmetlerle yolculuk kolaylaştırılıyor
İstanbul Havalimanı'nda otizm, serebral palsi, görme engeli ile hareket kısıtlılığı gibi farklı zorluklar yaşayan bireyler için havalimanı kapısından uçuş kapılarına kadar engelsiz ulaşım sağlanıyor.
Kurallara uyalım, virüsü yenelim; bu yasaklar son olsun
Yaz başında geçtiğimiz normalleşme dönemi, vaka sayılarının hızla artmasıyla kapandı. Koronavirüsle mücadele kapsamında yasaklar yeniden hayatımıza girdi. İşte tüm ayrıntılarıyla dün akşam 21.00 itibarıyla uygulamaya konulan yeni yasaklar...
ÇÖZGER nedir? E-Devlet ÇÖZGER raporu nasıl alınır?
Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunun kısaltılmış ismi olan ÇÖZGER, Sağlık kurulunca hazırlanan çocuğun özel gereksinimlerini belirten belgeyi ifade etmektedir. 20 Şubat 2019 tarihli 30692 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan Yönetmelik ile Engelli Sağlık Kurulu Rapor süreçleri ve raporun içeriği değişmiştir. Bunun yanı sıra çocukların değerlendirmelerine ve rapor sürecine yeni bir yaklaşım getirmiştir. İşte, ÇÖZGER nedir sorusunun cevabı ve E-Devlet ÇÖZGER raporu hakkında merak edilen bazı bilgiler
Çocuklar için maviye bürünecekler
20 Kasım Dünya Çocuk Günü etkinlikleri kapsamında İstanbul'da Kız Kulesi ve Galata Kulesi, Ankara'da Atakule, Eskişehir Masal Şatosu'nun yanı sıra Göbekli Tepe, Ankara Cumhuriyet Müzesi, Çorum Hattuşa Surları, Patara Ören Yeri, Efes Celcus Kütüphanesi ve Hadrian Tapınağı ile İstanbul Arkeoloji Müzesi gibi tarihi yapı ve mekanlar maviye bürünecek.
Kimler sokağa çıkma yasağından muaf olacak?
Sokağa çıkma sınırlamalarının ardından internette en çok aranan konulardan biri de kimlerin yasaktan muaf olacağı ile ilgili.. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınanlanan koronavirüs tedbirleri genelgesinde, sınırlamalardan muaf olacakların listesi açıklandı.. İşte detaylar
Dünyada bir ilk oldu! Down sendromlu gençten büyük başarı
ABD’de Down sendromlu Chris Nikic (21), Florida eyaletinde cumartesi gerçekleşen IRONMAN triatlonunu tamamlayarak, bu etkinliği tamamlayan ilk Down sendromlu kişi oldu.
Lösemi tedavisinde aile hekim uyumu çok önemli
Lösemi hakkında ebeveynlerin bilmesi gerekenlerle ilgili bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ünal Uluca, yorgunluk, zayıflık ve solukluk ile herhangi bir neden olmaksızın kilo kaybı yaşanmasının ciddiye alınması gerektiğini belirterek lösemi tedavisinde aile-hekim uyumuna dikkat çekti.
Gebelik sırasında iki kez ultrasonografi yapılmalı
Gebelikte bebeklerin ultrason ile korunabileceğini söyleyen Perinatoloji uzmanı Prof. Dr. Gülseren Yücesoy, “Gebelik sırasında iki kez ultrasonografi yapılmalı. Trimester kombine testi yani ikili test ihmal edilmemesi gereken bir testtir. Bu testin Down sendromu tanısında güvenilirliği yüzde 85’tir” dedi.
“Gebelikte bebeğinizi ultrason ile koruyun”
Gebelikte bebeklerin ultrason ile korunabileceğini söyleyen Perinatoloji uzmanı Prof. Dr. Gülseren Yücesoy, “Gebelik sırasında iki kez ultrasonografi yapılmalı. Trimester kombine testi yani ikili test ihmal edilmemesi gereken bir testtir. Bu testin Down sendromu tanısında güvenilirliği yüzde 85’tir” dedi.