İngiltere’de bir doktor, beyaz ekmeği daha sağlıklı hale getirecek dahice bir tüyo ortaya attı. Cerrah Dr. Karan Rajan, 5,2 milyon takipçisi olan TikTok hesabında yayınladığı videosunda bu yöntemi anlattı ve bu yöntemle beyaz ekmeği daha sağlıklı hale getirmenin mümkün olduğunu iddia ediyor! Peki bu gerçekten mümkün mü?
#EkmekBiri işin mutfağında, diğeri üretimde olan iki isimden bahsetmek istiyorum bu hafta. Serhat Doğramacı ve Mert Tutak’ı başarılı bulma sebebim hayallerinin peşinde giderken ayaklarının yere sağlam basması ve onlara para kazandıran projelerle sektöre imzalarını atmış olmaları.
#Serhat DoğramacıGıdaların dondurularak saklanmasının tazeliği koruyacak en iyi yöntemlerden biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, çözdürülmüş gıdaların kesinlikle tekrar dondurulmaması konusunda tüketicileri uyardı. Bölek, "Dondurulmuş etlerin çözdürülmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olan oda sıcaklığında bekletme en sağlıksız yöntemlerden biridir" dedi.
#Dondurulmuş GıdaDoruk Group Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasip Gençer, “Bünyemizdeki markalarla büyüyeceğiz. Dondurulmuş ekmek ihracatını artıracağız. Önümüzdeki 10 yılda 400 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bunun 100 milyon doları yurtdışında olacak” dedi.
Bir hafta önce bütün bir tavuk alıp haşladınız. Kavanoza koyduğunuz haşlama suyunu sonradan çorba yaparım diye sakladınız. Bu tavuk suyunu dolapta kaç gün bekletebilirsiniz? Bir hafta sonra o tavuk suyu sizi zehirleyebilir mi? Dondurucudan çıkardığınız çiğ kıymadan köfte yapıp tekrar dondurabilir misiniz Çözdürdüğünüz et ya da tavuğunuzu pişirmeden ne kadar süre dolapta bekletebilirsiniz? Dondurucuda peynir, kaymak, peynir saklıyor musunuz? Son kullanma tarihi yaklaşan tavuk ya da eti dondurulduğunuzda hangi tarihe kadar saklıyorsunuz?
#Gıdaları DondurmaKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaKatılımcılar 24 saat boyunca denetim altında tutuluyor. Sadece yiyip içtikleri değil, televizyonda izledikleri programlar bile sonuçları etkilemesin diye kontrol ediliyor. Kan değerlerinden saç tellerine birçok detay her gün defalarca test ediliyor. Peki ABD'de yapılan bu araştırma bizim için neden önemli? İşte cevabı...
#BeslenmeDünyanın en büyük ve en önemli gıda ticaret fuarı Anuga bugün Köln’de başladı. Küresel gıda endüstrisinin dünyadaki önde gelen uluslararası gıda ticaret fuarı 300 bin metrekarelik Köln’deki fuar alanında davetlilere kapılarını açtı. Asya’dan Afrikaya, Orta Doğu’dan Avrupa’ya tüm dünyadan 118’den fazla ülkeden 7 bin 831 şirket 11 fuar salonunda ziyaretcileri ağırlayacak.
#ALMANYAYaz meyvelerinin albenisi ve tadı bir başka… Pitoresk bir manzara gibi dizilmiş pazar tezgâhları karşısında kayıtsız kalmak mümkün değil. Kimi zaman fazladan alınmış, kimi zaman görüntüsüne aldanılmış ama tadı olmayan meyveler buzdolabında kalabiliyor. Değerlendirmek için çeşit çeşit tarifler yazdım; deneyin, pişman olmayacaksınız.
#Gülay Barbaros AltanHemen herkesin sevdiği birkaç lezzet saysak İtalyan mutfağının vazgeçilmezi pizza, mutlaka listede ilk sıralarda yerini alır. Napoli usulü yapılansa artık ülkemizdeki pizzacılarda da sık sık rastlayabildiğimiz, çok popüler bir seçenek. Ankara’daki mekânı Stüdyo Pizza’da ekşi mayalı nefis pizzalar yapan şef Murat Artukmaç’la bu lezzetin inceliklerini konuştuk.
#PizzaKahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...
#PeynirMuzun girmediği, sevilmediği ev yok. Yulaflı kâselerin, pankek tariflerinin olmazsa olmazı, kremayla yakaladığı müthiş uyum sayesinde pastaların da vazgeçilmezi... Kızarmışıysa Uzakdoğu ülkelerinde çok seviliyor. Muzlu tariflerimin hepsi çok pratik, evinizde mutlaka deneyin.
#MuzAdını 19. yüzyıl bestecisi Gioachino Rossini'den alan Tournedos Rossini bir çeşit Fransız yemeğidir. MasterChef yarışmasıyla yeniden gündeme gelen Tournedos Alla Rossini izleyiciler tarafından merak edildi. İşte, Tournedos Alla Rossini tarifi ve malzemeleri...
#Tournedos Alla RossiniEsnaf, e-ticarete getirilen 4 kuralın zincir marketlere de uygulanmasını istedi. Bunun için yasa değişikliği öneren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), taleplerini hem Ticaret Bakanlığı’na hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletti.
#Zincir MarketlerDenizlerimizdeki balık türlerinin çoğu tükendi. Kalanın da tadı bozuldu. Tüm bunları bilmeme rağmen yine de İstanbul’da ara sıra balık lokantalarına gidiyorum. Peki, sonuç? Balıklar hayal kırıklığı yaratsa da Kıyı Restaurant’da vantuzuyla haşlanıp kereviz sapıyla salatası yapılan ahtapot çok iyiydi. Lakerda tuzunu iyi emmişti. Balıkçı Kahraman’daysa birkaç başyapıt vardı: Acılı dilbalığı kavurma, kıvamında pişip içi sulu kalmış kalkan ciğeri ve domates salatası gibi...
#BalıkKalamar ve midye gibi deniz ürünleri, dışarıda yemeye alışkın olduğumuz lezzetler. Oysa ki evde yapmak hiç zor değil. Bu hafta kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ara sıcak önerileriyle geldim. Tariflerimin temel malzemesi ‘cesaret’. Sonrası kolay... Hemen kolları sıvayın derim.
#KalamarKültürümüzün vazgeçilmezidir döner. Acıktığımızda bir çoğumuzun ilk aklına gelenidir. Eskiden köşe başı büfelerde ayak üstü yenilen bir lezzetti. Şimdilerde ise müşteriler kaliteli, lüks restoranlara gidip dönerini yiyor. Aslında bildiğiniz steak house modeli. Steak house’da bifteği, antrikodu, kobeyi yemiyor musunuz? Döner restoranlarında da ince doğranmış saf et önünüze geliyor. Közde de pişti mi, tadına doyum olmuyor. Yaklaşık 160 sene evvel, dönerin Bursa’dan çıktığı düşünülüyor. Bursa’da İskender Bey, o zamanlar farklı bir şey üretmek için ocağın başına geçmiş ve kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirmesi ile ortaya çıkmış. Bir başka tevatüre göre ise dönerin ana vatanı Kastamonu’ymuş. Keşfeden kişi ise Aşçı Hamdi Usta’ymış. Yemedim ama Kastamonu’da dönerin efsaneymiş. Bakmayın siz dönerin yatay kesildiğine, o zamanlar bildiğiniz kebap gibi pişiriliyormuş. Neyse ben döneri kimin, ne zaman, nerede ortaya çıkardığıyla ilgilenmiyorum, ben lezzetli dönerin peşindeyim. Mesela Tarihi Demirci Döner...
#DönerYeni yıl yemeğimiz dolapta bir gün önceden hazırlanmış, fırına atılmayı bekliyor. 31 Aralık günü sadece atıştırmalıklarımızı ve mezelerimizi hazırlayacağız. Birkaç ekmek üstü, birkaç tane de bandırmalık sosumuz olmalı. Hem kendi yaptığım pratik tariflerimi hem de Çiy Restaurant’ın başarılı şefi Damla Özay’ın levrekli iki tarifini sizinle paylaşıyorum; hepsi yeni yıl sofranıza lezzet katacak.
#YılbaşıSivilce sorunu yaşamayan nerdeyse kimse yoktur. Başlı başına sinir bozucu bu durum ile çoğu zaman başa çıkmak sinirlerinizi yıpratır, canınızı sıkar. Aslındabazı şeyleri bilmek işimizi kolaylaştıracaktır. Bu yazıda işimize yarayacağını düşündüğüm bazı püf noktalarını paylaştım.
#SivilceAlmanya’da dün açılan dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı Anuga’da Türkiye, 97 ülke arasında 300’e yakın firmayla dördüncü büyük katılımcı oldu. Pandemi dönemi sonrasının ilk fiziki fuarlarından Anuga, dijital olarak da gerçekleştiriliyor.
#AlmanyaDelirmişçesine kalori saymak, protein miktarını hesaplamak yaşamı zorlaştırıyor, baskı yaratıyor. Hedefimiz; doyarak ve zevkle beslenmek, hem ruhu hem de bedeni düşünerek sağlıklı kalmak olmalı. İşte 1 haftalık bir beslenme programı...
#Sağlıklı Beslenme