Aziz Nesin
Mehmet Nusret Nesin ya da bilinen adıyla Aziz Nesin (d. 20 Aralık 1915; Heybeliada, Adalar, İstanbul - ö. 6 Temmuz 1995; Alaçatı, Çeşme, İzmir), mizah, kısa öykü, tiyatro ve şiir dallarında pek çok yapıtı bulunan Türk mizah yazarı.
Aziz Nesin Haberleri
Gökhan soruyor: Karar verin, engelli miyim, değil miyim?
Gökhan Özdemir, “Askerliğe elverişli değildir” denilerek askere alınmadı. Özdemir’e, başvurduğu 3 farklı hastaneden yüzde 14, yüzde 41, yüzde 33 oranında zihinsel ve fiziksel engelli olduğuna dair 3 farklı rapor verildi. Özdemir, 2016’da aldığı raporlarla engelli kadrosundan devlet memuru olarak işe başladı. 5 yıl çalışan Özdemir’in, 25 Ocak’ta engelli raporu kabul edilmeyerek işine son verildi.
'İki gözüm' dediği eşine doyamadan hayata veda etti: Sabahattin Ali anılıyor
Türk romancılığının ve hikayeciliğinin önemli isimlerinden yazar ve şair Sabahattin Ali'nin vefatının üzerinden 73 yıl geçti. Aralarında Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf'un da bulundu birçok unutulmaz romanın yazarı olan Ali, anılıyor.
Fazıl Say: Türk bestecilerini tanıtmak en büyük hayallerimden biriydi
Pandemi sürecini fırsata çevirip en çok eser üreten sanatçıların başında geliyor Fazıl Say. Yılda 120 konsere varan ve yaklaşık 25-30 yıldır aralıksız devam eden turne hayatı bir anda durunca yeni bestelere yoğunlaştı. Bir de dünyanın dört bir yanında verdiği konserlerinde Türk bestecilerin eserlerini sıklıkla çalsa da onların daha çok tanınması için büyük bir kültür projesine imza attı: Dört kuşak Türk bestecisinin eserlerini kaydedip yayımlayacağı ‘Türk Bestecileri’ projesi... İlhan Usmanbaş, Muammer Sun, Ulvi Cemal Erkin, Adnan Saygun, İlhan Baran ve Turgay Erdener eserlerinin kayıtlarını yapıp sırasıyla yayımlamaya başlayan Fazıl Say ile “En büyük hayallerimden biri” dediği projesini konuştuk.
‘Gittikçe Yakın’ ve gittikçe uzaklaştığımız değerlerimiz
Şiirimizin iyi seslerinden Salih Bolat, titiz ve özenli demeyi de unutmayayım, olgunlaşan, özellikle son yapıtları ‘Atların Uykusu’ (2014) ve ‘Rüya Zamanı’ (2019) ile yetkinleştirdiği şiirinin yanına bir de deneme kitabı ekledi: ‘Gittikçe Yakın’
Ne kadar erken tanışırlarsa o kadar iyi...
Şiirden anlama, keyif alma becerisini çocukluk çağında geliştirmekte fayda var. Birçok öğrenci 22 Mart Çocuk Şiirleri Günü’nü sınıflarında ya da bilgisayarlarının başında şiirler okuyarak kutlayacak. Biz de onlar için yazılmış en güzel şiir kitaplarıni sorduk.
İpşiroğlu: #MeToo 'Sanatçı dehadır' mitini kırmak açısın da önemli
‘Yaşamdan Tiyatroya Tiyatrodan Yaşama’ adlı yeni kitabıyla iyi tiyatro yapanların peşine düşen eleştirmen ve yazar Zehra İpşiroğlu farklı tiyatro türlerinin eleştirileriyle okuyucunun hafızasını tazelerken, tiyatronun mutfağına giriyor ve görünmeyeni gün yüzüne çıkarıyor. İpşiroğlu gündemdeki '#MeToo' hareketinin 'sanatçı dehadır' mitini kırmak açısından da önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Sabahattin Ali doğum gününde kitaplarından alıntılarla anılıyor - İşte Sabahattin Ali sözleri
Kırklareli'nin Sazara mevkiinde 71 yıl önce faili meçhul bir cinayette yaşamını yitiren yazar-şair Sabahattin Ali, doğum gününde unutulmadı. Sabahattin Ali doğum gününde kitaplarından alıntılarla anılıyor. Sabahattin Ali’nin hayatı ve en çok paylaşılan sözlerinden derlemeler…
Türk sinemasının ilk görüntü yönetmenlerinden: İlhan Arakon
Görüntü yönetmeni İlhan Arakon, yarım asrı aşkın sinema hayatında 100'den fazla uzun metrajlı film, 400'den fazla kısa film ve belgeselde görüntü yönetmenliğine imza attı.
Türk edebiyatının sesli öyküleri milyonlara ulaşıyor
İlki 2007, ikincisi 2009 yılında hazırlanan ‘Öyküler ‘SES’leniyor’ adlı 42 CD'den oluşan çalışma, ücretsiz olarak edebiyatseverlere açıldı.
Ajandadan vazgeçmem
Ajandalar sadece ajanda değildir, meraklısı için bir defterdir. Hiç kuşkusuz ajandalarım hâlâ var ama ne yazık ki artık yıllıklar yok. Acaba yıllıklar yokken insanlar bir yılın edebi, sanatsal gündemini nereden öğreniyorlar? Ne de olsa insan belleği unutmaya meyillidir. Not tutma âdetimizin olduğunu da pek sanmıyorum...
Hem yazdılar hem yayımladılar
Yazar, eleştirmen pek çok dostum aynı zamanda yayınevi kurarak bu alanda da kültür dünyamıza büyük emek verdiler. Demirtaş Ceyhun, Fahir Onger, Muzaffer İlhan Erdost ve Hayati Asilyazıcı bunlardan birkaçı. Yazdıkları ve yayımladıkları kitaplarla bir kez daha hatırlatmak istiyorum onları.
'Türk tiyatrosunun duayen ismi: Cüneyt Gökçer
Türk tiyatrosunun duayen ismi, usta sanatçı Cüneyt Gökçer, vefatının 11'inci yılında anılıyor.
İki ünlü yazarın kurduğu yayınevi
Oğlu Ali Nesin’le Aziz Nesin, yayıncılık üzerine konuşurken Ali Nesin bir yayınevinden söz etmiş, konu adına geldiğinde ‘Düşün’ ismini koyacağını söyleyince Aziz Nesin “Sen de benim gibi inatçısın” demiş. Düşün’ü 1957’de Kemal Tahir ve Aziz Nesin kurmuştu...
Kuruluş Osman Aygül Hatun tarihte kimdir? Aygül Hatun'un hayatıyla ilgili merak edilenler
Kuruluş Osman Aygün Hatun'un hayatı son bölümle beraber gündeme geldi. Buse Arslan Akdeniz'in hayat verdiği Kuruluş Osman Aygül Hatun Dündar Bey’in kızı olarak yer alıyor. Son bölümde Selcan Hatun'la beraber obaya dönen Aygül Hatun'un dönüşü dikkat çekti. Peki, Kuruluş Osman Aygül Hatun tarihte kimdir, nasıl öldü? İşte, Kuruluş Osman Aygül Hatun ve karaktere hayat veren Buse Arslan Akdeniz'in hayatıyla ilgili merak edilenler.
Oyuncu Fatma Girik'in sağlık durumunda yeni gelişme! Fatma Girik kimdir, hangi filmlerde oynadı?
Türk sinemasının usta oyuncusu Fatma Girik'in hayatı ve sağlık durumu son paylaşımının ardından yeniden gündeme geldi. Geçirdiği beyin ameliyatının ardından Bodrum’daki evinde istirahate çekilen Fatma Girik, sosyal medya hesabından fotoğrafını paylaştı. Oyuncunun keyfinin yerinde olduğu görüldü. Fatma Girik 2019 yılında hidrosefali sebebiyle beyninden ameliyat olmuştu. Peki, Fatma Girik kimdir? İşte, Fatma Girik'in oynadığı filmler ve sağlık durumuyla ilgili ayrıntılar.
En iyi şiirler listesi - Sevgilinize okuyabileceğiniz en iyi 10 şiir
Sevgi oldukça güçlü bir duygudur. Sevgi ile yapılan her şey güzelleşir, sevgi ile her şey daha iyiye gider. Sevgi duygusunun ifade edilebileceği birçok yol vardır. Bu yollardan biri ise şiirdir. En iyi şiirler hangileridir? Sevgiliye okuyabilecek en güzel şiirler nelerdir? İşte Sevgiliye okunabilecek olan en iyi 10 şiir.
‘Onur’ duyan açılış
31. Ankara Uluslararası Film Festivali başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfınca düzenlenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali başladı.
Dayanışma için ‘sahnede yeniden’
An Yapım, Uniq İstanbul'un ev sahipliğinde pandemi döneminde birbirinden uzak kalan seyirci ve tiyatrocuları bir araya getiriyor. Ticari kaygılarla değil dayanışma amacıyla hayata geçirilen ‘Sahnede Yeniden Buluşuyoruz’ adlı etkinlikte 16 oyun, 7-30 Eylül arasında Uniq Açıkhava’da izlenebilir.
Yerli sinemaya destek
Festivalde geri sayım
31. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde 'Onur Ödülleri' sahiplerini buldu
Ankara Uluslararası Film Festivali'nin bu yılki Onur Ödüllerinin sahipleri belli oldu. Festival, Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda 3-11 Eylül tarihlerinde yapılacak.
Sesli kitap pazarı Türkiye'de hızla büyüyor
Sesli kitap kullananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu kapsamda çözümleriyle bilinen Storytel Türkiye, 2020 yılının ilk altı ayında 4 milyon 200 bin saat ile 2019 yılından daha fazla kitap dinlendiğini paylaştı. 2019 yılında Storytel’e toplam 1.000 kitap dahil olmuşken, 2020’nin ilk 6 ayında bu rakam 800’e ulaştı.
Türk romanının 'zaman ustası' Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti
Çağdaş Türk romanında bir “zaman ustası” olarak değerlendirilen, ardında "Ölmeye Yatmak", "Bir Düğün Gecesi" ve "Fikrimin İnce Gülü"nün de bulunduğu çok sayıda unutulmaz eseri miras bırakan Adalet Ağaoğlu, 91 yaşında vefat etti
"Dediğin gibi beni üzdüler ama... " Babama mektup...
Onlar bizim süper kahramanlarımız... Ne kadar yaş alırsak alalım, hep onların küçük çocukları olarak kalacağız. Yanı başımızda ya da artık çok uzaklarda da olsalar sevgilerini her koşulda hissediyoruz... Bugün babalarımızın günü. Onlara hepimiz adına teşekkür etmeleri için ünlü isimlerden babalarına birer mektup yazmalarını istedik.
Elektrikler ne zaman gelecek? BEDAŞ ve AYEDAŞ elektrik kesintisi programı
İstanbul’dan elektrik kesintisi haberleri gelmeye devam ediyor. Hem Anadolu hem de Avrupa Yakası'ndaki bazı ilçelere elektrik verilemiyor. BEDAŞ ve AYEDAŞ, İstanbul'da 18 Haziran Perşembe günü elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri resmi sayfası üzerinden paylaştı. Kesinti programıyla ‘elektrikler ne zaman gelecek?’ sorusuna yanıt verildi. İşte BEDAŞ ve AYEDAŞ 18 Haziran elektrik kesintisi programı…
Ataol Behramoğlu Kimdir? Ataol Behramoğlu'nun Kısaca Hayatı, Eserleri (Kitapları), Sözleri Ve Şiirleri
Türk Edebiyatı'nda pek çok önemli yazar ve şair bulunmaktadır. O yazar ve şairlerden birisi de Ataol Behramoğlu'dur. Ataol Behramoğlu özellikle şiirleri ve hayatı oldukça fazla araştırılmaktadır. Son haftalarda arama motorlarında en fazla araştırılan şair ve yazarlar arasında Ataol Behramoğlu da yer almaktadır. Peki Ataol Behramoğlu kimdir? Ataol Behramoğlu'nun kısaca hayatı, eserleri (kitapları), sözleri ve şiirleri nedir? Sizler için Ataol Behramoğlu'na dair tüm detaylar.
Buse Arslan kimdir? Buse Arslan Akdeniz dizileri hangileri?
Kuruluş Osman kadrosunda Aygül karakterine hayat veren Buse Arslan, bu karakter sonrasında araştırılmaya başlandı. Daha önce pek çok dizide rol alan Buse Arslan, iş insanı Kazım Akdeniz ile evlenerek Buse Arslan Akdeniz soy ismini almıştır. Peki, ekranların sevilen ismi Buse Arslan Akdeniz kimdir oynadığı diziler ve filmler nelerdir? İşte,o konu hakkında bazı bilgiler
Kuruluş Osman Dündar Bey kimdir? Dündar Bey’in ölümü tarihte nasıl olmuştur?
Kuruluş Osman izleyicileri her hafta yeni bölümü heyecanla bekliyorlar. Kuruluş Osman’ın 19 bölümüne , “Dündar Bey kimdir, ölümü nasıl olmuştur?” sorusu damga vurdu. Yeni bölümde Osman Gazi ile Dündar karşı karşıya geliyor. Osman Gazi Dündar’a, “Oyun bitti! Bu obadan ancak ölün çıkar.” diyor. İşte Kuruluş Osman kadrosunda yer alan Dündar Bey ile ilgili merak edilenler…
Gol Kralı nerede ve ne zaman çekildi? Gol Kralı oyuncuları kimlerdir?
Gol Kralı ne zaman çekildi? sorusu usta oyuncu Kemal Sunal'ın başrolünde yer aldığı Gol Kralı filminin ekranlara gelmesiyle merak konusu oldu. Futbolcu olmaya çalışan Sait'in hikayesini ele alan Gol Kralı isimli Türk filmi komedi ve dram türünde yer alıyor. Gol Kralı'nın ekranlara gelmesiyle beraber, filmin nerede çekildiği de izleyenler tarafından araştırılan bir diğer konusu oldu. Peki, Gol Kralı nerede ve ne zaman çekildi? Gol Kralı oyuncuları kimlerdir? İşte, Gol Kralı filmiyle ilgili ayrıntılı bilgiler...
Kiliseden cezaevine dönüştürülen yapı kaderine terk edildi
Nevşehir’den yola çıkıp vadi içerisindeki Göre - Derinkuyu yolundan giderken, sağ taraftaki Kahveci Dağı yamaçlarında çürümeye yüz tutmuş ama heybetli bir yapı görülür: Meryem Ana Kilisesi veya sonrasında dönüştürüldüğü haliyle 'Eski Cezaevi'.
Kıvanç Uğraşbul kimdir? Kıvanç Uğraşbul'un hayatına dair bilgiler
Mersin Devlet Opera ve Balesi'nde bas bariton solist sanatçı olarak görev yapan Kıvanç Uğraşbul, hayatını kaybetti. Kıvanç Uğraşbul’un vefat haberini Bizim Hikaye dizisindeki rol arkadaşı Reha Özcan duyurdu. İşte Kıvanç Uğraşbul’un hayatına dair bilgiler
Sabahattin Ali kimdir? En çok beğeni alan Sabahattin Ali sözleri
41 yıl süren hayatında yazdığı öyküler, romanlar ve şiirlerle Türkiye'de edebiyatın en büyük seslerinden biri olan Sabahattin Ali, doğum gününde unutulmadı. Cinayete kurban giden Sabahattin Ali, sosyal medyada kitaplarından alıntılarla anılıyor. İşte Sabahattin Ali hakkında az bilinenler ve en çok beğeni alan sözlerden derlemeler…