Başkent’te sinema şöleni...

Ankara Film Festivali bu geceki açılış töreniyle başlıyor. Bu yıl 34’üncüsü düzenlenecek organizasyonda ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan yedi yapıtı başkanlığını Derviş Zaim’in üstlendiği Mine Söğüt, Murat Kılıç ve Selin Yeninci’den oluşan jüri değerlendirecek. 10 Kasım’a kadar sürecek festivalde ‘Aziz Nesin Emek Ödülü’ Nur Sürer’e,‘Sanat Çınarı Ödülü’ Prof. Mustafa Ayaz’a, ‘Kitle İletişim Ödülü’ Cahit Berkay’a, ‘Vakıf Özel Ödülü’ ise Merve Dizdar ve Burak Çevik’e bu geceki açılışta takdim edilecek.

Haberin Devamı

Sonbaharla birlikte film festivallerinin dönemi hız kazanır.

Yaz sonrasında önce Ayvalık’ta, sonra Adana’da birçok yapım sinemaseverlerin karşısına çıktı.

Derken sektörün en eski buluşma noktası niteliğindeki Antalya Altın Portakal ‘Kanun Hükmü’ adlı belgesel odağında başlayan kriz nedeniyle iptal edildi ve nihayetinde ‘4 A’ (Ayvalık, Adana, Antalya ve Ankara) başlığında toplanan festivaller dizisinde hamle sırası Başkent’te...

Bugün start alacak organizasyon 34’üncü kez sinemaseverlerle buluşuyor.

10 Kasım’da sona erecek festival Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenleniyor ve AB Türkiye Delegasyonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi tarafından destekleniyor.

Etkinliğin heyecanı en yüksek bölümü olan ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na yedi film katılıyor.

Haberin Devamı

Bu yapıtları değerlendirecek jüri ise şu isimlerden oluşuyor:

Derviş Zaim (Başkan), Mine Söğüt, Murat Kılıç ve Selin Yeninci.

‘En İyi Film’e 100 bin TL ödül...

Festivalde ‘En iyi Film’e 100 bin, ‘Mahmut Tali İlk Film Ödülü’nü alacak yapıma 40 bin TL para ödülü verilecek.

Bu sene ayrıca ‘En İyi Film’ ödülünü kazanan filmin yönetmenine bir sonraki çalışması için ilk kez yapımcı Cemal Okan tarafından ‘Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü’ verilecek. Öte yandan SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) da ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan bir filme ‘En İyi Film Ödülü’nü verecek.

Bu yılki SİYAD jürisi ise şu isimlerden oluşuyor: Ali Ercivan, Fatih Özgüven ve Yeşim Tabak.

‘Ulusal Belgesel Yarışması’ndaki sekiz film ise Sevinç Baloğlu, Aslı Akdağ ve Mustafa Ünlü’den oluşan jüri tarafından değerlendirilecek.

Hakan Ünal, İlker Savaşkurt ve Mehmet Ali Nuroğlu da ‘Ulusal Kısa Film Yarışması’nın jürisini oluşturuyor.

İlk ya da ikinci filmini çekecek olan yönetmenlerin ulusal uzun kurmaca projeleriyle yarıştığı Proje Geliştirme Desteği jürisinde de Mehmet Bahadır Er, Ali Bayraktar ve Vildan Erşen yer alıyor.

Menüde Ken Loach’un ‘Umudunu Kaybetme’si de var 

Festivalin ‘Dünya Sineması’ bölümünde ise Anh Hung Tran’ın ‘Şeflerin Aşkı’ (The Taste of Things), Ken Loach’un ‘Umudunu Kaybetme’ (The Old Oak), Nanni Moretti’nin ‘Güzel Günler’ (A Brighter Tomorrow), Marco Bellocchio’nun ‘Kidnapped’ (Rapito), Christian Petzold’un ‘Kızıl Gökyüzü’ (Afire) ve Hirokazu Kore-eda’nın ‘Canavar’ (Monster) gibi yapıtları izlenebilir. ‘Dünya Festivallerinden’ bölümünde ise İlker Çatak’ın ‘Öğretmenler Odası’ (Teachers’ Lounge), Kaouther Ben Hania’nın ‘Dört Kız Kardeş’ (The Four Daughters) ve Stephan Castang’ın ‘Vincent Ölmeli’ (Vincent Must Die) gibi filmler yer alıyor.

Haberin Devamı

Her zamanki gibi ‘İyi seyirler’ dileklerimizle...

‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’

∆ Aniden / Yön: Melisa Önel
∆ Annesinin Kuzusu / Yön: Umut Evirgen
∆ Cam Perde / Yön: Fikret Reyhan
∆ Karganın Uykusu / Yön: Tunahan Kurt
∆ Kör Noktada / Yön: Ayşe Polat
∆ Sanki Her Şey Biraz Felaket / Yön: Umut Subaşı
∆ Yüzleşme / Yön: Filiz Kuka

‘Ulusal Belgesel Film Yarışması’

∆ Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar / Yön: Önder Esmer
∆ Bir Gün 365 Saat / Yön: Eylem Kaftan
∆ Dal Değdi Gözüme / Yön: Ezgi Koman
∆ Dinamo Mesken / Yön: Ahmet Karanfil-Yusuf Anavatan
∆ Duvar / Yön: Evrim İnci
∆ Flanöz / Yön: Vahit Sarıtaş
∆ Kavur / Yön: Fırat Özler
∆ Rodakis’i Ararken / Yön: Kerem Soyyılmaz

Haberin Devamı

Nur Sürer’e ‘Aziz Nesin Emek Ödülü’

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu kararıyla bu yıl Aziz Nesin Emek Ödülü oyuncu Nur Sürer’e, Sanat Çınarı Ödülü ressam ve akademisyen Mustafa Ayaz’a, Kitle İletişim Ödülü ise müzisyen Cahit Berkay’a sunulacak. Ayrıca festival geçen yıl başlattığı; alanındaki çalışmaları ile farklılık yaratan, kendi inandığı yolda ilerleyen ve üreten isimlere Vakıf Özel Ödülü vermeye devam ediyor; bu kategorinin bu yılki sahipleri de oyuncu Merve Dizdar ve genç kuşak yönetmenlerden Burak Çevik olacak.
Bütün bu ödüller bu gece ‘Büyülü Fener Sineması’nda düzenlenecek açılış töreninde takdim edilecek.

Gösterimler Büyülü Fener Sineması’nda

Haberin Devamı

Toplam 68 filmin gösterileceği festivalde bilet fiyatları şöyle: Tam 100 TL, öğrenci 90 TL. Gösterimler de her zaman olduğu gibi Kızılay’daki Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleştirilecek.

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları