Çalışana yılda tek zam geliyor… Asgari ücret masasında emekçi de yer alacak

MİLYONLARCA emekçinin kararını sabırsızlıkla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasına sayılı günler kaldı.

Haberin Devamı

Bakan Vedat Işıkhan’ın asgari ücrete 2024 yıl için sadece tek zam yapılabileceği açıklaması tartışmaları beraberinde getirdi.

Satın alma gücündeki erimeden ötürü asgari ücrete uzun yılların ardından 2022 ve 2023’te 6’şar aylık dilimler halinde iki kez zam yapıldı. Ancak bu da yeterli olmadı. Zira dizginlenemeyen hayat pahalılığı artışı kısa sürede eritti. Eğer enflasyon tek haneye inerse ancak yılda bir kez zam söz konusu olabilir.

Türk-İş’in 30 Kasım-2 Aralık’ta yapılacak 24. Olağan Genel Kurulu’nun hemen ardından toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda zam tartışmaları gerçekleşen ve öngörülen enflasyon üzerinde yoğunlaşacak. Şükrü KARAMAN

DÜDÜKLÜ TENCEREM YA BENİ ÖLDÜRSEYDİ

BİR hafta öncesinde aldığım ünlü bir markaya ait düdüklü tencere ilk kullanımda patladı. Yaşadığım maddi manevi mağduriyet karşısında ürünü satın almış olduğum mağazaya gittim. Beni sorumlu Mehmet U. ile telefonla konuşturdular. “Belki de düdüklüyü siz patlatmışsınızdır, biz bunun üretici firması değiliz ki, siz elektronik mağazadan aldığınız kettle gidip geri verebiliyor musunuz?” şeklinde ürününün arkasında durmayıp hoş  olmayan şeyler söylediler.

Haberin Devamı

Ürünün kettle olmadığını, patlamasıyla herhangi bir uzvumu ömür boyu kaybetme riskinin olduğunu ve hayatımda ilk kez düdüklü tencere kullanmadığımı ifade ederken mağazaya gelip yüz yüze görüşmeyi kendisinden istedim. “Ben şimdi evimden çıkıp gelemem” deyince ben de polis çağırmalarını istedim.

Polislerle birlikte karakola gidip Bölge Müdürü Mehmet U. hakkında şikayetçi oldum. Yaşamış olduğum manevi yıpranma bir yana maddi olarak da mağdur edildim. Maruzatımı size iletiyorum. Tuğba GÜNAYDIN

17 STK’DAN ÇAĞRI

17 iklim sivil toplum ve düşünce kuruluşu, Türkiye’nin emisyon azaltım hedefinin güncellenmesinin ülkeye sağlayacağı ekonomik faydalarını açıkladı.

STK’lar 30 Kasım’da Dubai’de başlayacak COP28 İklim Zirvesi öncesi çağrıda bulundu: Türkiye’nin, 2053’te net sıfır hedefine ulaşabilmesi için, 2020 yılına kıyasla 2030’a kadar en az yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı hedeflemesi gerekiyor:

Haberin Devamı

- Türkiye daha fazla vakit kaybetmeden 2030’a kadar yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı hedeflemeli.

- Güneş ve rüzgardan daha fazla elektrik üretilmesi halinde, tüketici enflasyonu 7 puan düşürülebilir.

- Türkiye 2022’de planlanan güneş ve rüzgar enerjisi projelerini hayata geçirseydi elektrik üretim maliyeti yüzde 11.8 ucuzlayacaktı.

KİTAPLAR

ROGER Lowenstein ‘Buffett: Bir Amerikan Kapitalistinin Yükselişi’ (Scala), Dr. Dilara Balcı ‘Yeşilçam’da Öteki Olmak’ (Ayrıntı), Frédéric Gros ‘Güvenlik İlkesi’ (Kolektif), Uğur Sümer ‘Devrimci Yol’ (h2o), Melih Günaydın ‘Buzlar Çözülünce’ (Düşbaz Kitaplar), Attila Köksal ‘Parasal Konularda Yaptığımız Hatalar’ (Scala)

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

Ben bir vatandaş olarak; siyasetin, genel başkanların, milletvekillerinin ve siyasi partilerin mensuplarının akçeli işlere ilişkin hikayelerini artık dinlemek istemiyorum. Bilmeliyiz ki, siyaseti ticaret olmaktan kurtardığımız an, işler yoluna giriyor demektir!  Av. Özcan PEHLİVANOĞLU

 

TYS MÜZE-BELGELİĞİ

MİMAR, şair, Türkiye Yazarlar Sendikası eski başkanlarından Cengiz Bektaş, tasarımını ve kuruculuğunu yaptığı TYS Müze-Belgeliği’nde yerini alıyor.

Sendika’nın Kadıköy’deki belgeliğinde Nâzım Hikmet, Aziz Nesin, Cemal Süreya, Melih Sezer, Enver Ercan, Salih Bolat gibi yazarların ve şairlerin yazı gereçleri, ilk baskı kitap örnekleri, yazı taslakları görülebilir.

Haberin Devamı

Edebiyata ilişkin bir bellek oluşturmak, edebiyata görünür kazandırmak amacıyla kurulan TYS Edebiyat Müze- Belgeliği, bu kez de Cengiz Bektaş için hazırladığı arşiv dolabı da okurların ziyaretine açıyor.

Yer: Kemal Tahir Kütüphanesi, Rasimpaşa Mah.Taşköprü Caddesi, No. 8

Söğütlüçeşme / Kadıköy

ADAY KULİSLERİ

AK PARTİ’DE İLGİNÇ İSİMLER

AK Parti’de aday adayları kulislere yansımaya başladı. İnşaat Mühendisi, İBB Meclis üyesi, 2002 yılında AK Parti kuruluşundan beri görev yapan, halen İBB Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı olan, kamuoyu araştırmalarında, Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın önünde görünen, Oktay Birinci Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığına aday adaylığını açıkladı. Yine Maltepe Mehmet Erikçi, Büyükçekmece Recep Erol, Arnavutköy Sibgetullah Şahin, Tuzla Ahmet Çabuk, Sultanbeyli Mehmet Çom, Çekmeköy Fatih Sırmacı, Esenyurt Togay Çoban.

SARAN VE BATU

Haberin Devamı

İBB aday adayları kulislerinde ise İYİ Parti’nin iş insanı Sadettin Saran, HEDEP’in ise TV programcısı, tarihçi, oyuncu Pelin Batu ile görüştüğü kulislere yansıdı.

BİLİYOR MUSUNUZ

ÇANKAYA Belediyesi’nin bu yıl yedincisini düzenlediği ‘Kadın Yazarlar Haftası’nın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte, Ayşe Başak Kaban, Funda Özyurt ve Burcu Hatipoğlu söyleşileri, imza günlerinin yer alacağını...

HİÇ SUÇLARI YOK  MU?

BIKMADAN usanmadan yıllardır feryat ediyorum. Ne duyan oldu, ne de umursayan. Susuzluk, sel ve su baskınları depremden sonra İstanbul’un en büyük sorunu oldu. Feryadıma kulak tıkayanlar felaket yaşamamak için sadece uyarı üzerine uyarı yapıyorlar. Hiç suçları yokmuş gibi. Çok yazık!  Ç. F.

Yazarın Tüm Yazıları