Dorsay, Türkan Şoray’a kırılmış

Zamanın şiddetine ve gücüne kim dayanabilir ki? Atilla Dorsay’ın Türkan Şoray üzerine yazdığı “Sümbül Sokağın Tutsak Kadını” kitabı, 1980’lerden itibaren Varlık ve sonra Remzi Kitabevleri tarafından 3-4 kez basılmış.

Haberin Devamı

Dorsay, Türkan Şoray’a kırılmış

Uzun zamandır da kitabın yeni baskısı bulunmuyordu.

En son, başında Murat Bulut’un bulunduğu Puslu Yayıncılık bu kitabı yeniden basmaya karar verdi.

Haberi duyan Türkan Şoray da bu durumu sevinçle karşılamış ama daha sonra asıl kitaptaki kimi yanlış ve kusurlardan söz ederek bunların düzeltilmesini istemiş.

Hem yayınevi hem Dorsay bunu kabullenmiş ama bu kez Şoray “hayır” demiş. Türkan Şoray’ın daha önce basılmış bu kitabın yayımlanmasına neden izin vermediği soru işareti.

Hemen Atilla Dorsay’ı aradım, “Neler oluyor” diye sordum. Kırgındı, sanırım duyduğum şeyler doğru çıktı.

Dorsay’ın buna çok sinirlendiği ve bunca eski, sağlam, verimli dostluğa kapılarını kapattığını anladım.

Haberin Devamı

Umarım bu mesele en yakın zamanda aydınlığa kavuşur.

Yeni çağa eleştiri

Dorsay, Türkan Şoray’a kırılmış

Edebiyatseverlerin “Salt Okunur” adlı öykü kitabı ve “Kendinde Değil Gibisin” romanıyla tanıdığı yazar Aylin Sökmen, yeni kitabı “Evdeki Algoritma”yı okurla buluşturdu. Edisyon Yayınları’ndan çıkan 112 sayfalık roman, evliliğinin sonuna gelmiş kentli bir kadının yas sürecinde yaşadıklarına odaklanırken, kadınlar üzerindeki çocuk baskısı ve dijital dünyanın gerçek hayatlardaki etkisini de irdeliyor. Bu kitap aynı zamanda herkesin herkesi ‘izlemesi’ gibi dikkat çekici sorunlara da parmak basıyor. Yer yer gerçek dışı unsurlar barındıran bu nitelikli eseri okurken, neden film olmasın diye de düşündüm... Kahramanımız Serra, hayatın kendisi çünkü.

Dorsay, Türkan Şoray’a kırılmış

Bazı acayip yazarlar

Boğaziçi Bilişim Ödülleri’nde “En İyi Kültür Sanat Mecrası” dalında aday gösterilen Egoist Okur adlı sitenin genel yayın yönetmeni Gülenay Börekçi’nin “Bazı büyük yazarların olmayacak acayiplikleri” başlıklı yazısını okurken çok eğlendim. Çok şaşıracaksınız. İşte birkaç örnek...

Haberin Devamı

∆ Çağan Irmak’ın yazıp yönettiği bir TV dizisiyle yeniden hatırladığımız Frankenstein’ın yazarı Mary Shelley, şair kocası öldüğünde kalbini kurutup ipek bir mendille sararak her daim yanında taşımış.

∆ Edith Wharton, her sabah öğlene kadar ölen köpeklerinin “hayaletleriyle” sohbet ediyormuş.

∆ Charles Dickens hafta sonları eğlenmek için morga gidip ölüleri seyrediyormuş.

∆ “Blade Runner” filminin uyarlandığı romanın yazarı Philip K. Dick, yaşadığımız dünyanın gerçekte antik Roma İmparatorluğu olduğunu iddia ediyormuş.

∆ Sherlock Holmes’un yaratıcısı Sir Arthur Conan Doyle, ruh çağırma seansları düzenlemekle yetinmiyor, perilerin fotoğraflarını çektiğini öne sürüyormuş. Bu konudaki deneyimlerini anlattığı bir kitap bile yazmış.

Haberin Devamı

İzmir Mizah Festivali “onur ödülleri” açıklandı

Dorsay, Türkan Şoray’a kırılmış

11-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek 7. İzmir Uluslararası Mizah Festivali’nin üç yıldır vermekte olduğu Aziz Nesin Mizah Ödülleri’nde bu yıl dört sanatçı ödüllendirildi. 11 Aralık akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacak ödül töreninde, Ali Poyrazoğlu, Kandemir Konduk, karikatürist Niyazi Yoltaş ve Arnavut asıllı İtalyan karikatürist Agim Sulaj’a ödülleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından takdim edilecek. Törenin ardından Ali Poyrazoğlu’nun “Habanera Makamı” adlı müzikli oyunu sergilenecek.

Depremlerden hasarsız kurtulmak

Dorsay, Türkan Şoray’a kırılmış

Çocuklar İçin Deprem Kitabı” bizi deprem hakkında bilinçlendirmek, depremi anlamamızı sağlamak ve doğru bilinen yanlışları, yapılması gerekenleri anlatmak için yazılmış. Prof. Dr. Naci Görür depremlerden hasarsız kurtulmak için en çok çocuklara ve gençlere güvendiğini söyleyip şunları da ekliyor: “Her depremde evlerimizi, canlarımızı kaybediyor; büyük acılar çekiyoruz. Depremin üzerinden zaman geçince de unutuyoruz. Halbuki deprem, bu ülkenin bir gerçeği. Minyonlarca senedir devam ediyor ve devam edecek. Depremi durduramayız. Yapabileceğimiz tek şey deprem dirençli kentler oluşturarak depremlerden hasarsız veya en az zararla kurtulmaktır. Bu mümkündür. İleri ülkeler bunu başarmıştır. Biz de başarabiliriz.”

Haberin Devamı

Fethiye Film Festivali başlıyor!

7-10 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan Fethiye Film Festivali (FFF)’nin film gösterim programı belli oldu. Belgesel, kurgu, animasyon ve deneysel türlerin tamamına kendi Gösterim Seçkisi içinde yer veren FFF’in gösterim programında 30 kısa metrajlı film ile 4 uzun metrajlı film yer alıyor. Festivalde en çok görmek istediğim, uzun metraj belgesel formatında Türkiye ve dünyada ses getiren, yönetmenliğini Fırat Özeler’in yaptığı “Kavur” belgeseli. İzleme listeme aldım bile!

Kim ne okuyor? 

◊ Seray Şahiner, John Sutherland’in “Orwell’ın Burnu: George Orwell’ın Patolojik Biyografisi” adlı kitabı okuyor.
◊ Necati Tosuner, Esme Aras’ın “Kabil-Ötesi Boşluk” adlı kitabı okuyor.
◊ Filiz Aygündüz, Mine Özgüzel’in “Yaşam Hikaye Mi” adlı eserini okuyor.
◊ Sevin Okyay, Algan Sezgintüredi ile Mesut Demirbilek birlikte yazdıkları “Kavgaz: Çantacı” adlı kitabı okuyor.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları