İhsan Yılmaz

Anadolu uygarlıklarının ressamına veda

10 Temmuz 2024
Anadolu uygarlıklarına ait simgeleri kullandığı eserleriyle çağdaş Türk sanatında özgün bir yere sahipti ressam ve akademisyen Halil Akdeniz.

Dün 80 yaşında hayata veda ederek sonsuzluk kapısından geçti.

Halil Akdeniz yalnızca sanatıyla değil, üniversitelerde açtığı Güzel Sanatlar bölümleri, yüksek lisans ve doktora programları, yaptığı araştırmaları, sanatçılar üzerine yazdığı yazılarıyla da alanının en üretken ve yaratıcı isimlerinden biri oldu.



PEK ÇOK ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİ

1944 yılında Antalya’da doğan

Yazının Devamını Oku

Abidin Dino ve Güzin Dino mezarda kavuşsun

5 Temmuz 2024
Sanat ve edebiyat tarihine geçen büyük bir aşktı Abidin ve Güzin Dino’nun yaşadığı. 1943 yılında siyasi sürgün olarak bulundukları Adana’da evlendiler, daha sonra baskılar yüzünden Abidin Dino 1952’de, Güzin Dino da 1954’te eşinin yanına giderek hayatlarının sonuna kadar Paris’te yaşadılar.

Evleri Türkiye’den giden sanatçı ve yazarların ilk uğradıkları yerdi.

Nâzım Hikmet’ten Yaşar Kemal’e, Picasso’dan Aragon’a, Avni Arbaş’tan Orhan Veli’ye geniş bir çevreleri vardı.

Çok yönlü bir sanatçı ve kültür adamıydı Abidin Dino. Çağdaş Türk resminin öncülerindendi, başta yaşadığı Paris olmak üzere pek çok ülkede sergiler açtı.

Güzin Dino, dilbilimci, çevirmen ve yazardı. ‘Türk Romanının Doğuşu’nu yazmış, Türk edebiyatının yurt dışında tanınması için pek çok yazar ve şairimizin eserlerini çevirmişti.

50 yıllık birliktelikleri 7 Aralık 1993’te Abidin Dino’nun Paris’te vefatıyla fiziki olarak sona erse de aşkları Güzin Dino’nun 30 Mayıs 2013’te 103 yaşında vefatına kadar devam etti.

Güzin Dino, Abidin’siz yıllarını birlikte yaşadıkları evde yine onunla, bu kez anılarını yazarak geçirdi. Gel Zaman Git Zaman Abidin Dino’lu Yıllar’ı, Sensiz Her Şey Renksiz’i kaleme aldı.

Yazının Devamını Oku

Alaçatı sanatla anılacak

3 Temmuz 2024
İZMİR’İN en popüler tatil beldesi Alaçatı artık yalnızca pahalı plajları, gurme restoranları ya da çılgın eğlence hayatıyla değil dünya çapında sergileriyle ve kültür sanat etkinlikleriyle de anılacak.

Arkas Sanat, bugüne kadar sanatseverlerle buluşturduğu sergiler ve etkinliklere bir yenisini daha ekleyerek beşinci sanat merkezini 13 Temmuz Cumartesi günü Alaçatı’da ziyarete açıyor.

Çeşme Belediyesi desteğiyle hayata geçen Arkas Sanat Alaçatı, her disiplinden kültür-sanat etkinliklerine de zemin olacak. 


Arkas Sanat Alaçatı, Çeşme Belediyesi’ne ait arazinin 30 yıllığına Arkas’a tahsis edilmesiyle 13 Temmuz’da faaliyete geçiyor.

İKİ SERGİYLE AÇILIYOR 

Arkas Sanat Alaçatı, kalıcı ve süreli olmak üzere iki farklı sergiyle kapılarını açacak. Yıl boyunca bu sergilere paralel tasarlanan sanatçı konuşmaları, seminer, atölye gibi etkinliklerle sanatseverlerle buluşacak.

Lucien Arkas Sergi Salonu’nda Arkas Koleksiyonu’nda Victor Vasarely (1906-1997) sergisi kalıcı olarak izleyicilerle buluşacak.

Yazının Devamını Oku

Çevirmene büyük vefa

1 Temmuz 2024
BURSA Nilüfer Belediyesi ilçedeki bir sokağa çevirmen Ergin Altay’ın adını vermiş.

Okuduğumuz pek çok Rus klasiğinde onun imzası vardı.

Rus edebiyatının yetmişten fazla klasik ve modern eserini Türkçeye çevirdi. Altay’ın yetkinlikle dilimize kazandırdığı yazarlar arasında Puşkin, Dostoyevski, Tolstoy, Gogol, Çehov, Lermontov, Gonçarov, Turgenyev, Pisemski, Gorki ve Bulgakov bulunuyor.

Nilüfer Belediye Meclisi, Ergin Altay’ın birçok çevirilerini yayımlayan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Can Yayınları ve İletişim Yayınları’nın ortak başvurusunu değerlendirerek Ertuğrul Mahallesi’nde bir sokağa “Çevirmen Ergin Altay Sokağı” adının verilmesini oy birliğiyle kabul etti.

İLK ÇEVİRİSİ AKBABA’DA YAYIMLANDI

1937 yılında doğan Ergin Altay, 1953 yılında Kuleli Askerî Lisesi’ne girdi. Yabancı dil olarak Rusçayı seçti. Ankara Üniversitesi DTCF Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğrenimine devam etti. Mezun olduktan sonra uzun yıllar öğretmenlik yapan Altay’ın Zoşçenko’dan yaptığı ilk öykü çevirisi, Yusuf Ziya Ortaç ve Orhan Seyfi Orhon’un kurduğu Akbaba dergisinde yayımlandı.

Çevirmenler edebiyat ve kültür tarihinin en önemli isimleridir. Dünya ile bağlantımızı kuran gizli kahramanlar.

Çeviri faaliyetlerinin başladığı ilk dönemlerde adları bile anılmazdı. Zamanla iç sayfalarda kitap künyelerine eklendi imzaları. Bu haksızlığın giderilmesi, adlarının kitap kapaklarına yazılması için yılların geçmesi gerekti.

Yazının Devamını Oku

Sanatçı ve yazarların ‘azmanbüs’ isyanı

28 Haziran 2024
İSTANBUL Adalar’ında halkın ‘azmanbüs’ adını verdiği elektrikli minibüslere isyanı her geçen gün artıyor.

İBB’ye bağlı İETT Genel Müdürlüğü bütün itirazlara, protestolara rağmen ‘azmanbüs’ kararında ısrar ederken Adalar halkı ve sivil toplum örgütleri de eylemlerinden vaz geçmiyor.

15 Haziran’da başlayan protestolarda sözcülüğü ise Adalar’da yaşayan yazar ve sanatçılar üstleniyor. Şair Ataol Behramoğlu, yazar Gündüz Vassaf, yazar Ahmet Ümit ve tiyatro sanatçısı Tilbe Saran basın açıklaması yapan isimlerdi.

Yazları Büyükada’da yaşayan ve yazan Nobelli yazarımız Orhan Pamuk’u da aradı gözlerim ama henüz bir açıklamasını görmedim.

En son Büyükada’daki berberinin çekip paylaştığı videoda ortaya çıkmıştı. Elinde Tolstoy’un İvan İlyiç’in Ölümü kitabıyla tıraş oluyordu.

Gündüz Vassaf

ÜNLÜ YÖNETMENDEN İSTANBUL SİTEMİ

Tilbe Saran

Yazının Devamını Oku

Hüzünlü bir veda konseri

26 Haziran 2024
Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda ‘Yıldızlar ve Aryalar’ konseri vardı geçen cumartesi akşamı.

Gecenin sahnedeki yıldızı uluslararası üne sahip, kariyerine Plácido Domingo’nun düzenlediği Operalia Yarışması’nı kazanarak muazzam bir başlangıç yapan Rus soprano Olga Peretyatko’ydu. Metropolitan Opera, La Scala, Covent Garden gibi önemli opera evlerinde ve festivallerde sahneye çıkan sanatçıya Şef Murat Cem Orhan yönetimindeki Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası eşlik etti.

Türkiye - Portekiz maçıyla aynı güne denk gelmesine ve bayram tatiline rağmen tiyatronun yarıdan fazlasını doldurmuştu müzikseverler.

Coşkulu bir klasik müzik gecesi yaşattılar ama havadaki hüznü hissetmemek de mümkün değildi.

Çünkü 2021 yılının sonunda CRR’nin Genel Sanat Yönetmenliğine getirilen besteci, opera sanatçısı ve şef Murat Cem Orhan’ın veda konseriydi bu.



Yazının Devamını Oku

İstanbul’da caz zamanı

21 Haziran 2024
İstanbul’da yaz aylarının en önemli etkinliklerinin başında gelen İstanbul Caz Festivali’nin 31’incisi bu yıl 3-18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Garanti BBVA sponsorluğunda gerçekleştirilecek festivalin öne çıkan isimlerinden Gregory Porter, uzun bir aradan sonra yeniden İstanbullularla buluşacak. Mercury ödüllü ve Grammy adayı Arlo Parks ise bu sene ilk kez Türkiye’ye gelecek.



Cazı büyük kalabalıklarla buluşturan müzisyen, ırkçılık direnişinin simgesi Dr. Martin Luther King’i anlattığı ‘1960 What?’ şarkısıyla hafızalara kazındı, 2014’te Liquid Spirit ile, 2017’de Take Me to the Alley ile ‘En İyi Caz Vokal Albümü’ dalında Grammy’ye layık görüldü.

Gregory Porter meşhur caz şapkasıyla 8 Temmuz Pazartesi günü saat 21.00’da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda olacak.

Arlo Parks

Yazının Devamını Oku

Yaz geldi heykeller terasa çıktı

19 Haziran 2024
Maslak’taki Elgiz Müzesi her yaz genç heykel sanatçılarının eserlerinden oluşan bir seçkiyi bin 500 metrekarelik terasında sergiliyor.

Açık çağrı ile sergiye davet edilen sanatçıların eserleri yetkin bir kurul tarafından değerlendirilerek seçiliyor.

Teras Sergileri’nde bugüne kadar 284 sanatçının 437 yapıtı yer aldı.

Bu yıl 16’ıncısı düzenlenen Teras Sergisi’nin başlığı “Bir Düş’ün İzinde” olarak belirlendi ve açık çağrıya 130 sanatçı, 147 eserle katıldı.

Seçilen 40 sanatçının eserlerinden oluşan 16. Teras Sergisi geçen hafta yapılan bir davetle sanatseverlere buluştu.



Yazının Devamını Oku