aslan balığı haberleri sayfasında aslan balığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 319 aslan balığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, Türkiye sularındaki yerli balık popülasyonlarının aşırı av baskısından dolayı çok zayıf olduğuna dikkat çekip, bu durumun aslan balığı gibi istilacı türlerin artışına neden olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Irmak, "Yerli türlerimizin azalması, sularımızda yabancı istilacı türlerin artışına neden oluyor. Rekabet olmayınca çok kolay sularımıza yerleşip çoğalabiliyorlar. Aslan balığı, kayalık habitatta bulunan ağız çapına uygun bütün balıklarla ve eklem bacaklılarla beslenebilecek bir tür. Bazı yerli türler üzerinde baskı oluşturabilir" dedi.
#İzmirAkdeniz'e yerleşen istilacılar arasında eti yenilebilen tek tür olan aslan balığı, kilosu 500 liradan satılıyor. Vatandaşın menüde ilgi gösterdiği balık hakkında konuşan Yener Savurkaç, "Lezzetli bir balık. Çipuraya yakın bir tadı var" diye konuştu.
#Aslan BalığıBiyolojik çeşitlilik üzerinde olumsuz etkiye sahip olan aslan balığını avlama yarışması gerçekleştirildi. Aslan balığının avlanmasını teşvik ederek, popülasyonunun azaltılmasını ve kontrol altına alınmasını sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmada Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Akif Günkut, "Dünya ekonomisini çok ciddi düzeyde etkiliyor, sağlığı etkiliyor, biyolojiyi çeşitliliği ve habitatı bozuyor" dedi. Peki, Aslan balığı nedir, zararları nelerdir? İşte, o detaylar
#Aslan BalığıAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, istilacı türler arasında yer alan aslan balığının yavaş yüzdüğünü, özellikle kayalık bölgelerde durağan yaşamayı sevdiğini belirterek, yaklaşılması ve dokunulmasının tehlikeli olacağını kaydetti. Korun, "Temas elinizdeyse elinizi, ayağınızdaysa ayağınızı hızla sıcak suyun içine sokun ve en yakın acil servise ulaşın" dedi.
#AntalyaHint Okyanusu ve Büyük Okyanus’un batı kısımlarında genellikle Kızıldeniz’de görülen bir balık türü olan Zehirli Aslan Balığı Kuşadası’nda balıkçılar tarafından yakalandı. Dünyanın en zehirli balığı olarak adlandırılan Aslan Balığı, vatandaşlar tarafından panik oluşturdu.
#KuşadasıAkdeniz ve Ege’de balık popülasyonuna zarar veren aslan balığının zehirli dikenleri kesildikten sonra yapılan çorbası, tavası ve ızgarası büyük ilgi görüyor. Kilosu 150 liraya satılan balık, tezgaha çıktıktan 1 gün sonra tükeniyor.
#Aslan BalığıAkdeniz'in kâbusu olan istilacı türler Marmara ve Karadeniz'e de yayılmaya başladı. Uzmanlar denizlerimize has balıkların ve diğer canlıların bu istiladan avantajlı çıkmasının zor olduğunu belirtiyor. Peki hamsi gibi adı Karadeniz'le özdeşleşmiş balıkları, dolayısıyla balıkçılığı ve sofraları neler bekliyor? Uzmanlara sorduk...
#İstilacı TürlerHint Okyanusu’ndan Akdeniz’e gelen istilacı tür aslan balığının tüketiminin yaygınlaştırılması için uygulama başlatıldı. Bölgedeki balıkçılardan satın alınan bu balıkların kilosu 85 TL, porsiyonu ise 45 TL'den servis ediliyor. Uzman isimden de "Aslan balıklarının etinde zehir yoktur. İnsan sağlığını sadece gövdesinde bulundurduğu zehirli dikenle tehdit eder. Onları da bir bıçak yardımıyla doğru temasla düzgün olarak kestiğinizde herhangi bir sıkıntısı yoktur." mesajı geldi.
#BalıkAkdeniz'deki en tehlikeli istilacı türlerden balon balığı alımı, Antalya'da düzenlenen törenle başladı. Törende Vali Ersin Yazıcı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, dikenleri zehirli, fakat eti yenilebilir aslan balığını mangalda pişirip, birlikte yedi.
#Balon BalığıAkdeniz'deki en tehlikeli istilacı türlerden balon balığı alımı, Antalya'da düzenlenen törenle başladı. Törende Vali Ersin Yazıcı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, dikenleri zehirli, fakat eti yenilebilir aslan balığını mangalda pişirip, birlikte yedi.
#Antalyaİlk defa 2017 yılında Kızıldeniz'i aşıp Antalya kıyılarına gelen Pasifik kökenli aslan balıklarının popülasyonu her geçen gün artıyor. Dünyaca ünlü falezlere dalış yapan Erkun Tanyar, sürü halinde gezen, boyları 25 ila 30 santimetre arasında değişen aslan balıklarını görüntüledi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Gökoğlu, "Zehri insanlarda aşırı acı, kusma, ateş, baş ağrısı ve ishal gibi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Yüzmek için denize girenlerin bu türe karşı dikkatli olması gerekir" dedi.
#Akdenizİlk defa 2017 yılında Kızıldeniz'i aşıp Antalya kıyılarına gelen Pasifik kökenli aslan balıklarının popülasyonu her geçen gün artıyor. Dünyaca ünlü falezlere dalış yapan Erkun Tanyar, sürü halinde gezen, boyları 25 ila 30 santimetre arasında değişen aslan balıklarını görüntüledi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Gökoğlu, "Zehri insanlarda aşırı acı, kusma, ateş, baş ağrısı ve ishal gibi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Yüzmek için denize girenlerin bu türe karşı dikkatli olması gerekir" dedi.
#Aslan BalığıAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, aslan balıklarının boylarının 30 santimetreyi geçtiğini, balıkların suların ısınmasıyla kıyılara daha çok yaklaşacağını belirtti. Prof. Dr. Gökoğlu, Antalya Körfezi'nde denizanası yoğunluğu görüldüğünü; bunların Kızıldeniz göçmeni 'başıboş denizanası' popülasyonu olduğunu söyledi.
#Aslan BalığıAntalya Kemer'de zıpkınla avladığı aslan balığının dikeninin parmağına batmasıyla zehirlenen Youtuber Çağdaş Özsarı, hastanede tedaviye alındı. Aslan balığını avladığı anı ve acı çektiği anları da görüntüleyen Özsarı, "Çekimler sırasında yemek için vurduğum aslan balığının dikenlerini kesmek için tutarken parmağıma battı. Çekime devam edecekken acıdan dolayı duramadım ve hastaneye gitmek zorunda kaldım" dedi.
#AntalyaDoğu Akdeniz kıyılarında son yıllarda yayılan aslan balığı, dikenlerindeki zehir nedeniyle vatandaşları ve balıkçıları ilk başta tedirgin etse de dikenlerinin kolay temizlendiği ve etinin lezzetli olduğu keşfedilince, ekonomik değeri yüksek ürüne dönüştü.
#Aslan Balığıİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, Türkiye sularındaki yerli balık popülasyonlarının aşırı av baskısından dolayı çok zayıf olduğuna dikkat çekip, bu durumun aslan balığı gibi istilacı türlerin artışına neden olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Irmak, "Yerli türlerimizin azalması, sularımızda yabancı istilacı türlerin artışına neden oluyor. Rekabet olmayınca çok kolay sularımıza yerleşip çoğalabiliyorlar. Aslan balığı, kayalık habitatta bulunan ağız çapına uygun bütün balıklarla ve eklem bacaklılarla beslenebilecek bir tür. Bazı yerli türler üzerinde baskı oluşturabilir" dedi.
#İzmirKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#AkdenizKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#KızıldenizBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi.
#Marmara DeniziKızıldeniz'den Akdeniz'e geçiş yapan ve Antalya Körfezi ekosistemine zarar veren balon balığı gibi istilacı türlerin yanı sıra, ekonomik değeri olan yeni türlerin de bölgeye geçiş yaptığı tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz'den 3 tür hamsi, barbun, palamut ve karides türünün Antalya Körfezi'nde ve Akdeniz kıyılarında görüldüğünü söyledi.
#HamsiAkdeniz'e yerleşen istilacılar arasında eti yenilebilen tek tür olan aslan balığı, kilosu 500 liradan satılıyor. Vatandaşın menüde ilgi gösterdiği balık hakkında konuşan Yener Savurkaç, "Lezzetli bir balık. Çipuraya yakın bir tadı var" diye konuştu.
#Aslan BalığıAkdeniz'e yerleşen istilacılar arasında eti yenilebilen tek tür olan aslan balığı, kilosu 500 liradan satılıyor. Vatandaşın menüde ilgi gösterdiği balık hakkında konuşan Yener Savurkaç, "Lezzetli bir balık. Çipuraya yakın bir tadı var" diye konuştu.
#ANTALYAAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz Körfezi'ne Kızıldeniz'den gelerek yerleşen, aralarında balıkların da olduğu istilacı deniz canlılarının türünde azalma olmadığını belirterek, “5 yıl içinde tür sayısı 90'a ulaşacak" dedi.
#AkdenizAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz Körfezi'ne Kızıldeniz'den gelerek yerleşen, aralarında balıkların da olduğu istilacı deniz canlılarının türünde azalma olmadığını belirterek, “5 yıl içinde tür sayısı 90'a ulaşacak" dedi.
#AkdenizYaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatKüresel ısınma hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine neden olurken bir kötü haber de Akdeniz’den geldi. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, Akdeniz’in ortalama yüzey suyu sıcaklığının daha önce hiç görülmemiş bir seviye olan 28.4 dereceye çıktığını duyurdu ve uyardı: “Deniz yaşamı ciddi bir tehlike altında, alarm veriyor.”
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıMasterChef Türkiye Şampiyonu, 10 Ocak Salı akşamı gerçekleşen nefes kesen mücadele ile belli oldu. İki başarılı yarışmacının final tabağı hazırladığı gecede şefler, lezzet, görünüş ve hikayeye göre puanlarını verdi. Metin'in "Şöhret" ismini verdiği tabakta kobe eti ve ilik özlü yemeği değerlendirildi. Kıvanç ise Antalya'dan özel olarak getirttiği aslan balığı ekseninde hazırlanmış, "Ada" ismini verdiği deniz ürünleri tabağı ile gecenin final sunumunu yaptı. Şefler, 41-42 gibi yakın puanlarla girilen final yemeğine puanlarını vererek MasterChef 2022'nin şampiyonunu belirledi. İşte, geceye dair tüm puanlama detayları ve MasterChef Türkiye Şampiyonu hakkında bilgiler...
#Masterchef2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiBiyolojik çeşitlilik üzerinde olumsuz etkiye sahip olan aslan balığını avlama yarışması gerçekleştirildi. Aslan balığının avlanmasını teşvik ederek, popülasyonunun azaltılmasını ve kontrol altına alınmasını sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmada Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Akif Günkut, "Dünya ekonomisini çok ciddi düzeyde etkiliyor, sağlığı etkiliyor, biyolojiyi çeşitliliği ve habitatı bozuyor" dedi. Peki, Aslan balığı nedir, zararları nelerdir? İşte, o detaylar
#Aslan BalığıAkdeniz'e 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin'de alanında uzman akademisyenlerin keşif dalışında bu kez bölge de ilk defa istilacı türlerden zehirli dikenleri bulunan çizgili kedi balığı (Plotosus lineatus) görüntülenirken kıyıya kadar yerleştiği belirlendi. Çizgili kedi balığı türünün dikenlerinde zehir bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Ayas, "Hem sırt yüzgeci, hem göğüs yüzgeçlerinde çok sayıda ışın bulunuyor, kemiksi ışın. Ve bunların içerisinde de zehirler var. Turizmin yaygın olduğu bu bölgede insan temelli ciddi yaralanmalara sebep olabilir." dedi.
#MersinAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, istilacı türler arasında yer alan aslan balığının yavaş yüzdüğünü, özellikle kayalık bölgelerde durağan yaşamayı sevdiğini belirterek, yaklaşılması ve dokunulmasının tehlikeli olacağını kaydetti. Korun, "Temas elinizdeyse elinizi, ayağınızdaysa ayağınızı hızla sıcak suyun içine sokun ve en yakın acil servise ulaşın" dedi.
#Antalyaİster denize nazır, ister çiçekli rengârenk bir ara sokakta... Yaz tatilinde gözler hep o bölgenin en iyi balıkçılarını arar. Biz de balığı, deniz mahsulleri taze, meze seçkisi geniş, tabakları yaratıcı mekânların peşine düştük. Jürimize tatil beldelerinden en beğendikleri balık lokantalarını sorduk.
#MezeGeçen hafta sonu uluslararası gastronomi derneği ‘Chaîne des Rôtisseurs’un Bodrum’da ilk kez bir yemeği düzenlendi. Hilton’un lüks koleksiyon markası LXR Hotels & Resorts’un dünyadaki dördüncü oteli Susona Bodrum’un restoranlarından Malva’da gerçekleşen yemeğe derneğin Türkiye Başkanı Yves Léon başta olmak üzere yurt içinden ve dışından 60’ya yakın üyesi katılmıştı.
#Müge AkgünMersin'de alanında uzman akademisyenlerle birlikte Akdeniz'in turizm bölgesi Kızkalesi ile Narlıkuyu arasında belirlenen 9'ar metrekarelik iki noktada dalış yapan ekipler, uzun zehirli dikenlere sahip istilacı tür deniz kestanelerinin yoğunluğunu araştırmaya başladı. Toplam 18 metrekarelik alanda yapılan dalışlarda 34 adet dikenli zehirli deniz kestanesi çıkmasının bölge için yüksek olduğu belirtilirken, en son Ege tarafında da görüldüğünün rapor edildiği bildirildi. Prof. Dr. Deniz Ayas, "2 ay sonra koordinatları belirlenen alanda tekrardan deniz kestanesi toplama işi yapacağız ve yüzde kaç oranında istila oranı hızını belirleyeceğiz" dedi. İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ergüden ise "Turizm için biraz tehlikeli, halkımızın özellikle kıyıda denize girerken dikkat etmesi gerekiyor. Herhangi bir diken batması durumunda da en yakın bir sağlık merkezine gidip çıkartılması gerekiyor" diye uyardı.
#MersinÖzellikle görsel açıdan en ilginç balık türlerinden biri olarak aslan balığı gelmektedir. Aynı zamanda bir o kadar tehlikeli balık türleri içerisinde olduğunu ifade etmek mümkün. Peki aslan balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Aslan balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus’un batı kısımlarında genellikle Kızıldeniz’de görülen bir balık türü olan Zehirli Aslan Balığı Kuşadası’nda balıkçılar tarafından yakalandı. Dünyanın en zehirli balığı olarak adlandırılan Aslan Balığı, vatandaşlar tarafından panik oluşturdu.
#Zehirli Aslan Balığı