GeriKadın Sağlığı Zatürre Aşısı Koah'ın Kontrolünü Kolaylaştırıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zatürre Aşısı Koah'ın Kontrolünü Kolaylaştırıyor

Zatürre Aşısı Koah'ın Kontrolünü Kolaylaştırıyor

"Bugün Dünya Koah Günü... Türkiye'de her 10 kişiden birinde görülen hastalık hakkında Prof. Dr. Oğuz Kılınç, önemli bilgiler verdi, "Koah hastalarının zatürreye yakalanma riski daha yüksek. Bu nedenle aşı ihmal edilmemeli" dedi."

ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) halk arasında müzmin bronşit olarak da bilinen; öksürük, balgam, nefes darlığı şikayetlerinin ön planda olduğu, akciğerdeki bronş denilen hava borularının ve akciğerin süngerimsi kısmının etkilendiği bir hastalıktır. Türkiye'de farklı bölgelerde yapılan çalışmalar sonucu sıklığının %10 ila %20 arası değiştiği bilinmektedir. Yani Türkiye'de ve dünyada her 10 kişiden bir veya ikisi Koah hastası. Erkeklerde Koah daha yaygın görülüyor ancak kadınlarda da son dönemde artmaya başladı. Kadınlarda, sigara ve hava kirliliği dışında Koah oluşturan sebepler arasında kapalı mutfaklarda çalı çırpı, tezek, odun, kömür yakarak yemek ve ekmek yapmak da yer alıyor.

Zatürre Aşısı Koahın Kontrolünü Kolaylaştırıyor

TÜTÜN MAMÜLLERİ RİSK FAKTÖRÜ

Risk faktörlerinin başında tütün mamulleri geliyor; ister duman ister buhar olsun elektronik sigara veya ısıtılmış tüm tütün ürünleri...  Buna temas eden kişilerin doğrudan Koah olma riskleri artıyor. Bunun dışında hava kirliliği çok önemli. Kirli hava soluyan toplumlarda Koah'ın gelişme riski çok yüksektir. Dış ortam kirleticileri, yani fabrikalarda ya da termik santrallerde yakılan kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtlar havayı kirletiyorlar, bu kirli havayı soluduğumuzda da akciğerlerimizin zarar görmesi ve Koah gelişmesi riski daha fazla oluyor. İç ortam hava kirliliğinde de, yine sigara nedeniyle pasif içime maruz kalma ve evin içinde ısınma ve yemek pişirme amacıyla organik yakıtların yakılması ve dumanının eve temas etmesi de Koah'a zemin hazırlıyor.

Zatürre Aşısı Koahın Kontrolünü Kolaylaştırıyor

ZATÜRRE RİSKİNİ ARTIRIYOR

Koah ağırlaştıkça zatürre gelişme riski artıyor. Koah hastaları bir de üzerine zatürre olursa yani akciğerlerinde iltihap olursa durumları çok daha zorlaşıyor ve hastalığın kontrolünü zorlaştırıyor. Tüm bunların yaşanmaması için hastanın, zatürrre aşısını ihmal etmemesi gerekiyor. 

False