GeriKadın Sağlığı Yanlış Bel Fıtığı Tedavisi Felç Ediyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yanlış Bel Fıtığı Tedavisi Felç Ediyor!

Yanlış Bel Fıtığı Tedavisi Felç Ediyor!

"Bel ve bacak bölgesinde ağrılara yol açan ve günlük yaşamı ciddi oranda etkileyen bel fıtığı, hastaların fiziksel hareketlerini de sınırlıyor. Bilhassa ülkemizde bel fıtığı tedavisi konusunda yapılan yanlış uygulamalar sonucu kişiler, kalıcı hasarlar sebebiyle sakat kalabiliyor. Konu hakkında bilgiler veren Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Kenan Coşkun uyardı: “Halk arasında bilinen ve yaygın olarak uygulanan, bilimsellikten uzak ve yanlış yöntemler hastalarda kalıcı hasarlara ve sakatlanmalara yol açabiliyor!""

Bel fıtığı, çok sık rastlanan bir hastalık olmasına karşın ne yazık ki kişiler tarafından yeteri kadar tanınmıyor. Toplumun yaklaşık yüzde 90’ı hayatlarının herhangi bir döneminde en az bir kez bel ağrısı yaşıyor. Ancak bunların yüzde 85-90’ı yalnızca istirahat ederek kendiliğinden düzelebiliyor. Geriye kalan yüzde 10-15 oranındaki hasta ise fizik tedavi ya da cerrahi gibi ileri tedavi yöntemleri gerektirebiliyor.

Yanlış Bel Fıtığı Tedavisi Felç Ediyor

Belde yaşanan her ağrı, bel fıtığı değildir

Omurlar arasında yer alan disk adlı kıkırdakların, bulundukları yerden çıkması ve yakınlarından geçen sinirleri sıkıştırması bel fıtığı olarak tanımlanır. Yani belde yaşanan her ağrı, bel fıtığı olarak tanımlanamaz. Yalnızca bacağa gelen sinirin disk tarafından sıkışmış olması bel fıtığını işaret eder. Bu sıkışmanın yerine, miktarına ve süresine göre hastalarda his veya kuvvet kaybına kadar değişiklik gösteren şikayetler de görülebilir.

Bilimsellikten uzak yöntemler sakatlıklara yol açabiliyor

Bel fıtığı tedavisi için hastalığın boyutuna göre çeşitli yöntemler uygulanabiliyor. Ancak halk arasında bilinen ve yaygın olarak uygulanan, bilimsellikten uzak ve yanlış yöntemler hastalarda kalıcı hasarlara ve sakatlanmalara yol açabiliyor. Hatta bu durum, doğru tedavi ile iyileşebilecek hastaların tedavisinde gecikmelerin yaşanmasına dahi neden olabiliyor. Halk arasında doğru bilinen yanlışların başında “Bel fıtığı, bel çektirme ile geriler” düşüncesi geliyor. Bu  yöntem, ileri derecede bel fıtığı olan kişilere uygulandığında fıtığın yırtılarak kopmasına ve hastada felç durumunun ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Yanlış Bel Fıtığı Tedavisi Felç Ediyor

Bardak çekme ve masaj yöntemleri fıtığı tedavi etmez

Başka bir yanlış tedavi yaklaşımı da “Bardak çekme, masaj gibi alternatif yöntemler fıtığı yerine sokar” inanışıdır. Bu yöntemler, sadece beldeki kan dolaşımını arttırır, hastaların bel kaslarında gevşemeye ve geçici bir rahatlamaya neden olur. Bardak çekme işlemi ise, yalnızca kas spazmı sorunlarını çözmeye yardımcı olması amacı ile yapılabilir. Bu işlemin, bel fıtığının iyileşmesine değil, fıtığın neden olduğu kas spazmının yarattığı ağrıyı azaltmaya faydası olabilir. 

False