GeriCinsellik Kadınların cinsel sorunları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınların cinsel sorunları

Kadınların cinsel sorunları

"Kadınlar da erkekler gibi cinsel birlikteliklerinde sorunlar yaşıyorlar ancak bu sorunlarını dile getirme konusunda çekingen ve utangaç davranıyorlar!"

Kadınlarda cinsel problemler psikolojik veya fizyolojik işleyişten kaynaklanmaktadır.

Azalmış cinsel istek sendromu

Yorgunluk, depresyon, hastalık, stres, anksiyete (gerginlik) kişinin cinsel isteğini ve enerji düzeyini etkilemektedir. Doğum kontrol ilaçlarının değiştirilmesi, adet dönemleri, çocuk doğumu, kadınların cinsel isteğini kaybetmeleri ile bağlantılıdır. Cinsel istek, alınan ilaçlar veya depresyon gibi ruh halinin değişmesi ile kolayca azalabilir. Azalmış cinsel istek, sıklıkla baskılanmış veya azalmış orgazma bağlı olabileceği için, hangisinin önce oluştuğunun iyi sorgulanması gerekmektedir. Bu konuda tedavi için bir uzmana başvurulmalıdır.

Cinsel uyarılma ve orgazm bozukluğu

Cinsel uyarılma bozukluğu, tekrarlayan şekilde ya da sürekli biçimde cinsel uyarılara cevabın olmaması veya yeterli vajinal kaynağın devam ettirilememesidir. Bu durum aslında fiziksel uyarılma eksikliğinden değil, uyarılmanın kişisel algılamasındaki bozuklukla alakalıdır. Cinsel uyarılma bozukluğu olan kadınlar, genellikle cinsel ilişkiden tamamen uzak durmaya çalıştıklarından, sıklıkla bu kadınlarda cinsel istek azlığı tanısı konmaktadır. Diğer taraftan, damarsal kökenli seksüel fonksiyon bozuklukları da, cinsel uyarılma bozukluğu yaratabildiği gibi orgazm sorunu da yaratabilir. Orgazm bozukluğu, sürekli biçimde normal cinsel uyarılmadan sonra orgazmın olmaması veya gecikmesi halidir. Kadınlarda orgazmı oluşturmak için gerekli uyarının şekli ve yoğunluğu çok farklılıklar göstermektedir. Bu konuda tedavi için mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

False