GeriKadın Sağlığı Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir? Kadınlarda Kalp Krizi Yaşı Ve Oranı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir? Kadınlarda Kalp Krizi Yaşı Ve Oranı

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir? Kadınlarda Kalp Krizi Yaşı Ve Oranı

"Kadınlarda kalp krizi kendini en çok halsizlik ve terleme ile belli eder. Fakat en çok karşılaşılan belirtiler arasında nefes darlığı ve göğüs ağrısı da bulunur. Bu şikayetler eğer kısa sürede tekrarlayan şikayetlerse mutlaka tıbbi bir müdahale gerekir. İşte, merak edilen tüm detaylar."

Kadınlarda kalp krizi riskini azaltmak için spor yapmak önemlidir. Özellikle yüksek kolesterole sahip, sigara içen ve diyabet hastası kadınlarda kalp krizi oranı oldukça yüksektir. Fakat kalp krizi erkeklerde kadınlara göre daha yaygın karşılaşılan bir rahatsızlıktır.

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi için en temel belirti göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının arkasında hissedilen bu ağrı göğüs kafesine biri oturmuş hissi veren baskıcı bir ağrıdır. Göğüs ağrısı boyuna, karın bölgesine ya da sol kol ve sırt bölgesine de yayılabilir ve genelde en çok 15 dakika sürer. Kalp krizinin diğer belirtileri:

Nefes darlığı: Kalbin çalışması ile nefes alma yakından ilişkilidir. Nefes alıp vermekle ilgili olan nefes darlığı kriz esnasında kalp yeteri kadar kan pompalayamadığı için meydana gelir.

Çarpıntı: Kalp krizine bağlı olarak yapılan stres sonucu çarpıntı ortaya çıkabilir. Çarpıntı yalnızca göğüs bölgesinde değil boyun bölgesinde de hissedilebilir.

Terleme: Normalden fazla terleme kalp krizinin belirtisi olabilir. Aşırı sıcak ya da soğuk terleme bu belirtiler arasında sayılabilir.

Halsizlik: Kalp krizi sırasında kişilerde oluşan stres anlık halsizliğe yol açabilir. Halsizlik ile nefes darlığı en çok kadınlarda görülen belirtilerdir.

Yansıyan ağrı: Göğüste oluşan ağrı ve sıkışıklık hissi kalp krizi esnasında vücudun farklı bölgelerine yansıyabilir. Kalp krizi yaşıyorsanız göğüs ağrısı sol kola yansıyabilir. Bu da sırt, boyun, omuz ya da ene bölgelerinde de hissedilebilir.

Göğüs ağrısı: Kalp krizi geçiren kişiler genelde göğüs ağrısı yaşadıklarını söylerler. Fakat bu ağrı değil gerginlik ya da baskı gibi bir his de olabilir. Bu durum genelde uzun sürmez ve birkaç dakika içinde geçebilir fakat kısa süre içinde tekrarlayabilir. Tüm belirtiler kalbin yeterince oksijen alamadığını gösterir ve tıbbi müdahale gerektirir.

Nedenleri Nelerdir?

Sigara içmek kalp krizinin en önemli nedenlerinden biridir. Kandaki kötü kolesterol olarak bilinen LDL oranının yüksek olması kalp krizi oranını yükselten bir etkendir. Özellikle kolesterolün çok bulunduğu yağlı süt ürünlerinden, sosis, sucuk, salam, karides, midye, kaymak, tereyağı ve krema gibi besinlerden uzak durmak gerekir. Eğer şeker hastalığınız varsa bu da kalp krizi riskini artırır.

Yapılan araştırmalara göre şeker hastalarının büyük çoğunluğu hayatını kalp krizi sebebiyle kaybetmektedir. Yüksek tansiyon ya da tansiyonun aniden yükselmesi de kan damarlarındaki basıncı artırır ve kalp krizine sebep olabilir. Kadınlardaki östrojen hormonu kalp krizi riskinin koruyucusudur. Genetik etkenler de kalp krizinde belirleyicidir. Eğer anne, baba ya da kardeş gibi birinci derece akrabada bir kalp krizi geçmişi varsa siz de riskli grup içinde bulunursunuz.

Kadınlarda Kalp Krizi Yaşı ve Oranı

Kalp krizinde ileri yaş her ne kadar risk faktörü oluştursa da genç kadınlarda da kalp krizi ile karşılaşmak mümkündür. Kadınlar sağlıklı beslenip düzenli sağlık kontrollerini yaptırarak kalp krizi riskini kontrol altına alabilir. Bununla beraber düzenli egzersiz yapmak da kalp krizi riskini azaltır. Kadınlarda erkeklere göre kalp krizi oranı ve kalp krizinden ölüm daha azdır. Kalp krizi geçiren kadınların yaklaşık olarak %42'si 1 yıl içinde hayatını kaybediyor. Kalp krizi için egzersiz, sağlıklı yaşam ve kontroller hayati önem taşır.

False