GeriKadın Sağlığı Kadınlarda B12 vitamini değeri kaç olmalı? B12 değeri kaç olursa düşük ve yüksek olur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda B12 vitamini değeri kaç olmalı? B12 değeri kaç olursa düşük ve yüksek olur?

Kadınlarda B12 vitamini değeri kaç olmalı? B12 değeri kaç olursa düşük ve yüksek olur?

"Kadınlarda B12 değerinin testlerde 200 pg/ml ile 800 pg/ml arasında olması normal kabul edilir. Eğer yapılan vitamin testlerinde B12 200 mg/ml'nin altında olursa B12 eksikliği olduğu tespit edilir. Bu durumda beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ya da takviye vitaminlerin kullanılması gerekir. Kadınlarda yüksek ve düşük B12 değerleri ile ilgili ayrıntıları derledik."

Kadınlarda B12 değerini öğrenmek için Dahiliyeye gitmek ya da vitamin testleri yaptırmak gerekir. Olması gereken değer en az 200mg/ml en çok ise 800 mg/ml'dir.

Kadınlarda B12 Vitamini Değeri Kaç Olmalı?

B12 insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Eksikliği halinde ciddi bazı sağlık problemleri yaşanabilir. Kadın vücudunda B12 vitaminin olması gereken değeri 2-3 mg'dır. Emziren annelerde ve hamilelerde günlük B12 ihtiyacı daha fazla olur. B12 vitamin testlerinde 200 pg/mL ve 800 pg/mL arasında olması gerekir. Eğer B12 vitamini 200 pg/mL'nin altında olursa B12 vitamininin düşük olduğu tespit edilir.

B12 testi için hastanelere gidebilir ve vitamin testi yaptırmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. B12 testi gün içinde 4 saatte çıkan bir testtir. B12 düşüklüğünde süt, yoğurt, balık, tavuk, kırmızı et, yumurta ya da peynir gibi besinleri sıkça tüketmek gerekir. Hayvansal gıdalarda bol miktarda B12 bulunur ve mayalı soya ürünleri de tercih edilebilir.

B12 Değeri Kaç Olursa Düşük ve Yüksek Olur?

B12 değerinin düşük olması kansızlığa yani anemiye sebep olabilir. Aneminin en yaygın belirtilerinde ise nefes darlığı, yorgunluk ve çarpıntı vardır. Anemi rahatsızlığı olan kişiler ağız ağrısı, ishal, kilo kaybı yaşayabilirler. B12 vitamininin çok düşük olması ciddi ve kalıcı beyin hasarlarına ya da kalıcı sinir hastalıklarına sebep olabilir. Eğer B12 vitamininiz düşükse mani, bunama ve psikoz hastalıklarına da daha kolay yakalanabilirsiniz. B12 vitamin eksikliğinin belirtileri arasında ise kabızlık, kilo kaybı ve iştahsızlık vardır.

Semptomlar kişiden kişiye göre değişebilir. Diyetlerinde hayvansal gıdaya yer vermeyen kişilerde daha fazla B12 eksikliğine rastlanır. Hamilelik ve emzirme döneminde vegan beslenen kişilerin de mutlaka vitamin testlerini yaptırmaları gerekir. Çünkü bitkisel kaynaklı gıdalar yeteri kadar B12 içermez. B12 değerinin yüksek olması ise genelde vitamin ilaçlarının çok fazla kullanılmasından kaynaklanır. Aynı zamanda B12 yüksekliği böbrek yetmezliği, lösemi ya da karaciğer hastalıklarının belirtisi de olabilir.

B12 İğneleri Faydalı Mı?

B12 eksikliğiniz varsa vitamin iğnesi ya da B12 hapları ile bu durumun önüne kısa sürede geçebilirsiniz. Kolaylıkla tedavi edilebilir bir vitamin eksikliği olduğu için birçok tedavi yöntemi vardır. B12 eksikliği eğer tedavi edilmezse ilerleyerek ciddi ve kalıcı nörolojik hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Bağırsak hastalığı olan kişiler ile 50 yaşın üzerindeki kadınların da mutlaka sıklıkla vitamin testleri ile değerlerini kontrol ettirmesi gerekir. Kadınlarda B12 eksikliği kansızlığa sebep olur. Hamilelerde ise erken doğuma ya da ölü doğumlara sebep olmaktadır. B12 eksik doğumlardaki çocukların gelişimlerinde gerilik, dikkat dağınıklığı ve bağışıklık sisteminde düşüklük olabilir.

B12 Eksikliği Kimlerde Olur?

50 yaş üzerinde B12 vitamini vücutta daha zor emildiği için B12 eksikliği ile karşılaşılabilir. İleri yaşlarda sıkça vitamin testleri yaptırarak değerleri dengede tutmak gerekir. B12 eksikliği yaşaması muhtemel kişiler:

AIDS hastası ya da HIV pozitif olan kişiler

Mide ilacı kullanan kişiler

Antibiyotik kullanımı sonrası küçük çocuklar ya da hamileler

Yetersiz beslenen çocuklar ya da hamileler ile bağışıklık sistemi düşük olan hastalar

Alkol bağımlılığı olan ve sürekli olarak alkol kullanan kişiler

Zayıflamak için bağırsak ya da mide ameliyatı olanlar

Vejeteryan beslenen ya da sürekli olarak diyet yapan kişiler

 

 

False