GeriKadın Sağlığı Kadınlarda apandisit belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Kadınlarda apandisit patlaması neden olur ve apandisit nerede?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda apandisit belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Kadınlarda apandisit patlaması neden olur ve apandisit nerede?

Kadınlarda apandisit belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Kadınlarda apandisit patlaması neden olur ve apandisit nerede?

"Kadınlarda apandisit kendini şiddetli karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma ile belli eder. Eğer apandisitten şüphelenirseniz topuklarınızın üzerinde yükselin ve ağrının artıp artmadığına bakın. Eğer ağrı bu hareketle artıyorsa apandisitiniz olabilir. Kadınlarda apandisit belirtisi ve nasıl anlaşılacağı hakkında ayrıntıları derledik."

Kadınlarda apandisit karnın sağ alt kısmında yer alır. 9 ile 35 cm arasında bir boyuta sahip olan apandisit yetişkinlerde küçük bir keseye benzer.

Kadınlarda Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apendiks bölgesinde herhangi bir tıkanıklık olması ve bakterilerin organın içinde çoğalması ile beraber apandisit meydana gelir. Tıkanıklık nedeniyle basınç artar ve kan damarları da sıkışır. Sıkışan damarlar çok fazla kan akışına engel olduğu zaman kangrene kadar gidebilir. Yaygın olarak görülen apandisit belirtileri:

Karnın sağ altına el ile bastırıldığında bıçak saplanması şeklinde hissedilen acı ve kişiyi çok zorlayan bir ağrı, zamanla ağrının şiddetinin artması

Mide bulantısı ile beraber gelen kusma

İştahsızlık, dil ve ağız bölgesinde kuruluk

Yüksek ateş

Göbek ve göbek çevresinde ağrı

Kabızlık, ishal ya da sindirim güçlüğü

Hızlı kalp atışı

Dışkıda zorlanma ve ağrı, gaz çıkarmada zorlanma

Gebe kişilerde apandisit ağrısı arka ve yan bölgelerde görülür. Kusma, iştahsızlık ve bulantı gibi belirtiler ile apandisit kolayca tespit edilir. Fakat bu belirtiler hamilelerde normal kabul edildiğinden gebelerin apandisit teşhisleri daha zor konur.

Nasıl Anlaşılır?

Evde apandisit ağrısını kendiniz anlamak için karın ağrısından sonra parmaklarınızın ucunda yükselin. Eğer bu esnada ağrınız şiddetleniyorsa muhtemelen apandisit belirtilerinden birini taşıyor olabilirsiniz. Karın bölgesinde sancı gibi ağrı olur ve parmak ile karnın sağ kısmına bastırıldığında ağrı daha da şiddetlenir. Kusma, mide bulantısı, ateş ve iştahsızlık belirtilerinden de apandisit anlaşılabilir.

Apandisit belirtilerinin görülmesi genelde 4 ve 48 saat arası sürebilir. Bu süre genel olarak ağrının yerine ve apandisitin yerine göre değişir. Hamile kişilerin apandisiti daha yukarda olduğundan gebelerin ağrısı daha çok üst karın bölgesinde hissedilebilir. Apandisit teşhisi genelde muayene esnasında hastaların ve rahatsızlığın öyküsüne göre belirlenir. Teşhis için uzmanlar tarafından kan testi de istenebilir. Kan tahlilinde WBC ya da CRP yüksekliği ile beraber ultrasonda da anlaşılabilir.

Kadınlarda Patlaması Nede Olur ve Apandisit Nerede?

Kadınlarda apandisit patlaması genelde şiddetli ağrıdan sonra gelen bu bölgedeki iltihaplanma ile kendini belli eder. Ağrı ile ortaya çıkan apandisite hemen müdahale edilmesi gerekir. Ciddi bir rahatsızlık olan apandisit eğer patladıktan sonra iltihabı kana karışırsa hayati bir tehlike yaratabilir. Genelde bakteriyel olan apandisitin patlamadan önce alınması ve mutlaka müdahale edilmesi gerekir. Kadınlarda apandisitin patladığını şiddetli karın ağrısı ile anlamak mümkündür.

Apandisiti patlayan kişiye çok acil müdahale etmek ve acil servislere ulaştırmak gerekir. Eğer yalnızsanız mutlaka ambulansı aramanız ve yardım istemeniz gerekir. Apandisit küçük ince bir keserdir. Gövdenin sağ alt kısmında yer alır ve girişi de sindirim sisteminin parçası olan kalın bağırsak ile bağlıdır. Apandisit kesesi kör çıkışlıdır. Kesenin boyutu genelde 9 cm ile 35 cm arasında değişir. Çocuklarda apandisit kesesi daha büyüktür fakat sonrasında kapanır ve kısalır. Apandisitin en yaygın tedavi yöntemi kesenin vücuttan çıkarılmasıdır. Genelde cerrahi operasyon ile çıkarılır.

Kadınlarda Apandisit Olur mu?

Yaygın olarak apandisit sorunlarıyla karşılaşıldığı bilinmektedir. Karnın sağ alt kısmındaki kolondan çıkıntı yapan ve parmak şeklinde keseye benzeyen apandisit genelde kendini şiddetli ağrı ile belli eder. Kadınlarda apandisit riski %6 ile %9 arasındadır. Yaygın olarak karşılaşılan apandisit problemi ciddi bir sorundur ve acil müdahale gerektirir.

 

 

False