Geriİyi Yaşam İş Stresiyle Başa Çıkmanın Yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İş Stresiyle Başa Çıkmanın Yolları

"Stres düzeyiniz işinizden ötürü yükselirse vücudunuz kanınıza stres hormonu yayar, kaslarınız gerginleşir, kan basıncınız ve nabzınız yükselir. Sizin işiniz de damarınızı çatlatacak kadar stres verici mi? Öyleyse işyerinde en yaygın görülen stres türleriyle başa çıkmanın ipuçlarına göz atın."

1. İşinizi kaybetme korkusu

İşten çıkarmalar, zayıf bir ekonomi, sürprizlerle dolu bir hisse senedi piyasası ve büyük şirketler arası evlilikler son derece gerçek kaygılardır, çalışanların ayağının kaymasına yol açabilir. Çoğu kadın başarısızlıktan ölesiye korkar. İşinizi kaybetme telaşı bu korkuyu daha da derinleştirebilir. Kendinize olan güveninizi azaltabilir, endişeye kapılmanıza yol açabilir. Bu da panik atak, nefes daralması ve bağırsak sorunları şeklinde kendini belli edebilir.

Bu stresi nasıl azaltabilirsiniz?

· Patronunuzun değerinizi bilmesini sağlayın. Yöneticinizle ayda bir görüşerek onu son projeleriniz ve başarılarınız konusunda bilgilendirin.

· Yeni iş fırsatları aramak için işten atılmayı beklemeyin.

. Gerilemekte olan ekonomide yeni bir iş bulmak zor olsa da koşulları zorlayın.

2. Çok fazla iş, çok az zaman

İşten çıkarmalar yüzünden, aynı miktarda iş daha az sayıda insan tarafından yapılıyor. Fazla çalışmak uykusuzluk, boyun ağrısı, baş ağrısı ve halsizliğe yol açabilir.

Bu stresi nasıl azaltabilirsiniz?

· Patronunuza sorular sorun. Müdürünüze hangi işin üzerine odaklanmanızı sormak, iş yükü üzerinde daha fazla denetim sahibi olmanızı sağlar.
· Hafta içinde yaptığınız her şeyi bir kenara yazın, sonra da vaktinizi çalma olasılığı olan şeyleri sıralayın.
. Daha akıllıca çalışmanın yollarını öğrenmek için çalışma arkadaşlarınıza danışın.

3. Kendinizi emniyetsiz hissetmenize yol açan bir iş ortamı

İş yerinde cinsel taciz, öfkeli müşteriler, arkanızdan dolaplar çeviren iş arkadaşları veya günü gününe uymayan müdürler kendinizi aciz ve güçsüz hissetmenize yol açabilir.

Bu stresi nasıl azaltabilirsiniz?

· İçinizi kemiren endişeleri değerlendirin. Hangilerinin gerçek temellere dayandığını belirledikten sonra bir arkadaşınızla birlikte ortaya çıkması en olası olan durumlarla başa çıkmak için stratejiler geliştirin.
· Kendinizi soyutlamayın. Kendinizi soyutlanmış ve yalnız hissederseniz daha çok korkarsınız.
· Harekete geçin. İş arkadaşlarınızdan biri canınızı sıkıyorsa, patronunuz tarafından (sözlü ya da cinsel) tacize uğruyorsanız ya da müşterilerden biri size adeta eziyet çektiriyorsa sesinizi yükseltin! İnsan kaynakları birimi durumu denetim almak için ne yapmanız gerektiği konusunda size tavsiye verecektir.

4. Sıkı çalışma saatleri ve iş planı

Çalışma saatlerinin ya da iş planında hiçbir esnemeye izin verilmemesi özellikle çalışan anneler için son derece strese yol açıcı olabilir. İşlerin denetiminin elinizde olmaması umutsuzluğa ve karamsarlığa kapılmanıza yol açabilir.

Bu stresi nasıl azaltabilirsiniz?

· İyi ilişkiler kurun. Müdürünüz ve çalışma arkadaşlarınızla iyi ilişkiler içindeyseniz iş saatlerinde değişiklik yapmak için pazarlık ederken daha sağlam bir konumda olursunuz.
· Sizinle aynı düşüncede olan iş arkadaşlarınızı bir araya toplayın ve çözüm önerileri sunmak için patronunuza gidin. İş yerinizde daha esnek bir program oluşturulması konusunu müdürünüzle konuşun.
· Yıldız oyuncu siz olun. Çok iyi bir çalışansanız, size esneklik tanınma olasılığı da yüksek olacaktır.

False