Yıldız Öz Samaha
Lezizz YazarıYıldız Öz Samaha
Kalabalık Mardinli bir ailenin içinde, İskenderun’da doğdu. Hatay gibi çok kültürlü bir şehirde büyümenin ayrıcalığını, yemek tarifleriyle yaşatmayı hedefledi. Bu iki şehrin çok kültürlü yapısıyla, muhteşem bir lezzet şölenine sürüklendi. Mutfaklardan taşan kokularıyla sokaktan geçenleri bile mest eden yemekleri “Yıldızlı Tarifler” kitabında topladı.

Tüm Yazıları


Kış aylarının gözdesi: Cennet hurmalı keşkül

Kış aylarının gözdesi: Cennet hurmalı keşkül

Derin bir kültüre ev sahipliği yapan Türk mutfağı, sahip olduğu lezzetlerle büyüleyici özellikler taşıyor. Bugün cennet hurmalı versiyonunu mutfaklarınıza getireceğim keşkül de aklınızı başınızdan alacak nitelikte...

19.01.2022
Hem vitamin hem lezzet bombası: Ispanaklı bohça krep

Hem vitamin hem lezzet bombası: Ispanaklı bohça krep

Fransa’dan dünyaya yayılan krep, bugün birçok ülkenin favori lezzetlerinin başında geliyor. Bu muhteşem lezzet ülkemizde de tatlısıyla tuzlusuyla büyük küçük herkes tarafından bayılarak tüketiliyor. Dünya üzerinde farklı isimlere sahip olan krep,...

05.01.2022
Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’dan Enfes Göce Çorbası

Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’dan Enfes Göce Çorbası

Tarihi ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan çok kıymetli bir coğrafyada yer alan Afyonkarahisar, 2019 yılında UNESCO tarafından, Gaziantep ve Hatay’ın ardından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edildi. Çorbaları, et ve sebze...

14.12.2021
Bir İngiliz Kraliyet Klasiği: Beef Wellington

Bir İngiliz Kraliyet Klasiği: Beef Wellington

Beef Wellington aslında bilinen orijinal tarifinde mühürlenmiş bonfile etin, mantarlı iç harç, kaz ciğeri, madeira şarabı ve milföy hamuru ile buluşmasıyla ortaya çıkarılan büyüleyici bir tarif. Bu lezzetin isminin günümüze nereden ulaştığı konusunda...

24.11.2021
Kastamonu’nun büyülü ekşisi: Kara çorba

Kastamonu’nun büyülü ekşisi: Kara çorba

Geçtiğimiz günlerde gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri ile ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Kastamonu’yu ziyaret etme fırsatı buldum. Bu unutulmaz gezide, çok değişik bir ekşi çeşidi ile tanıştım: kızamık ekşisi. Damaklarda uzun süre...

11.11.2021
Zeytinyağlıların en narin üyesi: Soslu kabak çiçeği dolması

Zeytinyağlıların en narin üyesi: Soslu kabak çiçeği dolması

Kabak çiçeği dolması, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sabahın çok erken saatlerinde, daha henüz güneş gökyüzünü süslemeden toplanıp sofralarımıza uzanan kabak çiçeklerinin lezzet serüvenidir. Sabahın çok erken saatlerinde dedim çünkü kabak çiçeklerinin...

28.10.2021
Enfes Bir Rustik Tat: Taze İncirli Galette

Enfes Bir Rustik Tat: Taze İncirli Galette

Yaz mevsiminin gözde meyvelerinden incirler Ağustos ayıyla birlikte tezgahlarda bolca yerini aldı. Bize de tadına doyamadığımız incirleri taze taze yemenin yanı sıra hangi tariflerde kullanacağımızı düşünmek kaldı. Günümüzde çoğu meyveyi her mevsimde...

14.10.2021
Şifalı iksir: Rezene çorbası

Şifalı iksir: Rezene çorbası

Çorba kültürü, Türk mutfağında köklü bir tarihe sahip. Bu nedenle yüz yıllardır çok çeşitli çorbalar yapıyoruz. Hem ekonomik hem de çok besleyici olan çorbalar, geçmişte de her türlü bütçeye hitap edebildiğinden, padişahlardan tutun da yoksul halkın...

21.09.2021