Yıldız Öz Samaha
Lezizz YazarıYıldız Öz Samaha
Kalabalık Mardinli bir ailenin içinde, İskenderun’da doğdu. Hatay gibi çok kültürlü bir şehirde büyümenin ayrıcalığını, yemek tarifleriyle yaşatmayı hedefledi. Bu iki şehrin çok kültürlü yapısıyla, muhteşem bir lezzet şölenine sürüklendi. Mutfaklardan taşan kokularıyla sokaktan geçenleri bile mest eden yemekleri “Yıldızlı Tarifler” kitabında topladı.

Tüm Yazıları


Pirinçlerin kraliçesi: Zahterli basmati pirinci

Pirinçlerin kraliçesi: Zahterli basmati pirinci

Bu hafta sizinle neredeyse her yemeği taçlandıran, ana yemeklerin bir numaralı tamamlayıcısı olan pilavın sağlık açısından oldukça faydalı bir çeşidiyle tanıştırmak istiyorum; basmati pirinç pilavı. Mutfaklarımızda kullandığımız baldo pirinçlere...

26.05.2022
Gaziantep’in enfes ilkbahar lezzeti: Çağla Aşı

Gaziantep’in enfes ilkbahar lezzeti: Çağla Aşı

Bu haftanın şahane tarifi, hafif ama bir o kadar da doyurucu bir yemek olan çağla aşı olsun istedim. Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan çağla aşı aynı zamanda ilkbaharın habercisi olma özelliği taşıyor. Çünkü pazar tezgahlarında çağlalar...

10.05.2022
Hafif, lezzetli ve pratik: Hira Tatlısı

Hafif, lezzetli ve pratik: Hira Tatlısı

Bereketin simgesi Ramazan ayıyla bir kez daha buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kocaman sofraların kurulduğu, aile, eş, dost, komşu ve akrabaları bir araya getiren bu özel ay benim için her zaman çok kıymetli olmuştur. Sevdiğim insanları aynı sofra...

19.04.2022
Ispanak tariflerinin fenomeni: Ispanaklı sufle tarifi

Ispanak tariflerinin fenomeni: Ispanaklı sufle tarifi

Ben küçüklüğünde “ıspanak yersen kuvvetli olursun” nasihatleri ile büyüyen çocuklardandım. Bu sebeptendir ki ıspanak benim kış aylarında mutfağımın olmazsa olmaz sebzelerindendir. İçerdiği A, B, C ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum,...

31.03.2022
Doğanın lezzeti mutfağınıza taşınıyor: Portakal dilimli kek

Doğanın lezzeti mutfağınıza taşınıyor: Portakal dilimli kek

Kış aylarını güzel kılan detaylardan biri hiç şüphesiz ki portakaldır. Portakal kabuğunun o misler gibi kokusunu sevmeyenimiz yoktur diye düşünüyorum. Portakal kokusunun sevgisi bana çocukluğumdan kalma bir alışkanlıktır. Sobalı evlerde büyümüş o...

09.03.2022
Hamur, kıyma ve yoğurdun enfes buluşması: Tam buğday unlu mantı

Hamur, kıyma ve yoğurdun enfes buluşması: Tam buğday unlu mantı

Bu hafta sizinle Anadolu kültürünün, hamuru, eti, yoğurdu ve baharatları tek bir yerde buluşturduğu, Türk mutfağının yıldızı olan bir tarif paylaşacağım. Evet, doğru bildiniz; mantı! Fakat bu kez tam buğday unuyla hazırlanmış versiyonuyla geldim.

19.02.2022
Kestane lezzeti çay saatine taşınıyor: Kestane soslu kek

Kestane lezzeti çay saatine taşınıyor: Kestane soslu kek

Kestane, benim çocukluğuma dair hatırladığım en lezzetli yiyeceklerden biri. Bana hep çocukluğumda dışarıda yağan lapa lapa karı ve içeride yanan sobayı hatırlatır. Sobanın üzerinde pişirip ellerimiz yansa da büyük bir neşe içinde kabuklarını soyarak...

03.02.2022
Kış aylarının gözdesi: Cennet hurmalı keşkül

Kış aylarının gözdesi: Cennet hurmalı keşkül

Derin bir kültüre ev sahipliği yapan Türk mutfağı, sahip olduğu lezzetlerle büyüleyici özellikler taşıyor. Bugün cennet hurmalı versiyonunu mutfaklarınıza getireceğim keşkül de aklınızı başınızdan alacak nitelikte...

19.01.2022