GeriMutfak Tüyoları Evde tereyağı nasıl yapılır? Süt kaymağından tereyağı yapımının püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Evde tereyağı nasıl yapılır? Süt kaymağından tereyağı yapımının püf noktaları

Evde tereyağı nasıl yapılır? Süt kaymağından tereyağı yapımının püf noktaları

Mis kokulu tereyağı, kahvaltı sofralarında sıcak ekmekle ayrı, yemeklerle de ayrı güzel. Ayrıca sağlık için oldukça yararlı. Ancak doğal ve katkısız olmalı. Bunun için tereyağınızı evde kolayca yapabilirsiniz. Peki tereyağı nasıl yapılır? Tüm detayları sizler için derledik.

Doğal ve katkısız tereyağı sağlık için oldukça yararlı. Ancak bundan da emin olmak gerekiyor. Bu yüzden kendi tereyağınızı evinizde kolayca yapabilirsiniz.

Tereyağı önceden yayık adı verilen büyük tahta aletlerle ve uzun uğraşlar sonucunda yapılırdı. Fakat günümüzde yapımı artık daha kolay. Mutfağımızdaki birkaç aletle mis kokulu tereyağını evde hazırlamak çok kolay.

MALZEMELER:

Süt kaymağı
1 su bardağı soğuk su

NASIL YAPILIR?

Sütü süzdükten sonra kaynatın.

Bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün oluşan kaymağı toplayın ve dondurucuda muhafaza edin.

Tereyağı yapabilecek kadar miktarı elde etmek için kaymakları bir süre biriktirmeniz gerekir.

Yeteri kadar kaymak topladığınızda dondurucudan çıkarın ve buzdolabına alın.

Kaymak çözününce kavanoz gibi rahat çırpabileceğiniz bir kaba alın.

Üzerine de soğuk su ilave edin.

Eğer el blender’iniz ya da çırpıcınız varsa, derin bir kabın içine koyduğunuz malzemeyi, yağ ve su ayrışana kadar çırpabilirsiniz.

Ayrıca malzemeyi kapaklı bir cam kavanoza koyup 15-20 dakika kadar elinizle çalkalayarak da yine kolayca tereyağı elde edebilirsiniz.

Bu işlemlerden sonra yağın kabın yüzeyine çıktığını göreceksiniz.

Su ve yağ tamamen ayrıştığında tereyağınız hazır demektir.

Bir süzgeçle ya da tülbentle yağın içindeki suyu iyice süzün.

Kalan suyu da kesinlikle atmamalı, çorba, hamur işi gibi tariflerde kullanabilirsiniz.

Ev yapımı tereyağının çok çabuk bozulacağını unutmayın. Bu nedenle ya çok çabuk tüketilebilecek miktarlarda yağ hazırlayın ya da yağınızın artan kısmını buzlukta saklayın.

False