Çeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalKontrfile, bonfile, pirzola, incik, döş gibi terimlerin kaynağı, hangi etin hangi bölgeden kesildiği, yumuşak ya da sert oluş nedeni, nasıl pişirilmesi gerektiği üzerine gereken tüm temel bilgiler. Günaydın Et kurucu ortaklarından et üstadı Cüneyt Asan, Mutfak 101 için etle ilgili tüm terimleri ve et kesimlerini anlatıyor.
#EtŞef Mehmet Yalçınkaya’nın Bodrum’daki MYK Denizden restoranındaydım. Mehmet, Kocadon Hotel’in avlusunda yaz kış hizmet veren bu balık restoranına çok özenmiş, menüdeki her detayda bunu anlamak mümkün. Kuru dinlendirilmiş balıklar ve nar gibi kızarmış yumuşak kabuklu mavi yengeçlerin tadıysa hâlâ damağımda.
#Mehmet YalçınkayaKurban Bayramının ilk günü geleneksel olarak kurulan sofralarda et kavurma olmazsa olmazdır. Ancak kurban etinin sert olması sebebiyle, et kavurma pişirmenin bazı püf noktalarını da bilmek gerekir. Ayrıca kesim, pişirme ve dinlendirme tekniklerinin doğru zamanda uygulanması önem taşır. Peki, kurban etinden et kavurma nasıl yapılır? İşte, yumuşacık et kavurma tarifi ve püf noktaları...
#Et KavurmaKontrfile özellikle et restoranlarında en çok tercih edilen et cinsleri arasında yer almaktadır. Özellikle Avrupa ve Amerika'da bu et cinsi sıklıkla kullanılmaktadır. Kontrfile nasıl pişirilir? Kontrfile nasıl terbiye edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#KontrfileÖzellikle evden çok sık çıkmamaya çalıştığımız bu dönemlerde yiyeceklerimizi bol bol alıp stokluyoruz. Ancak bazen doğru saklamadığımız için aldığımız yiyecekler küflenebiliyor. Bu durum peynirlerden meyvelere birçok yiyecek için geçerli. Küflenen yiyecekleri gördüğümüzde bazılarımız direkt kaldırıp atıyoruz, bazılarımız da küflenen kısımları temizleyip kalanını yiyebileceğimizi düşünüyoruz. Peki bunun hangisi doğru? Doğru cevap: Duruma göre değişir. İşte çok işinize yarayacak bir küflenme rehberi…
#KüflenmeGeçen hafta bir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında Türkiye’den öne çıkanları paylaşmıştım. Bu hafta da yurtdışı seyahatlerimde deneyimlediğim ve unutamadığım tatları paylaşmak istiyorum. Tıpkı geçen haftaki gibi sıralamam 1’den 10’a değil, hepsi eşit…
#GastronomiGeleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaMersin ilimize özgü tantuni tarifi MasterChef programı ile yeniden gündeme geldi. Etli ve tavuklu tantuni seçenekleri bulunan bu leziz sokak yemeği evde de kolay ve pratik şekilde hazırlanabiliyor. Peki, evde et tantuni nasıl yapılır? İşte evde et tantuni tarifi ve püf noktaları...
#TantuniBalıkesir yöresine ait birçok yemek sayesinde Balıkesir ili sık sık ziyaret edilmektedir. Balıkesir ilk kez ziyaret eden veya yeni lezzetleri arayan bireylerin akıllarına sık sık Balıkesir Yemekleri - Balıkesir'de ne yenir ve neyi meşhur? Balıkesir mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Balıkesir YemekleriYaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatKavurma, Kurban Bayramı'nda sofraların bir numaralı yemeğidir. Kurban kesildikten sonra ilk olarak kavurma yapılır. Bu yüzden lezzetli, yumuşak ve ağızda dağılan kavurma nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Chef Rüzgar SÜNBÜL tavsiyeleriyle pratik kavurma tarifi ve püf noktaları...
#Kavurma TarifiKahvaltıyı özene bezene hazırlar, pişiyi fazla fazla pişirip komşularımla paylaşır, onlarla da bu esnada bayramlaşırım. Annemden öğrendiğim kuzu kapama ve Çanakkale’nin meşhur basma helvası soframızda mutlaka kendine yer bulur. Bayramı bayram gibi yaşamayı sevenlerdenim ben. Akraba ve arkadaşlarla zenginleşir masam... Şehirde değillerse de çekirdek aile bir arada olmanın tadını çıkarırız.
#Barış MançoMisafirlerime kurduğum sofrada iyi bir pastırma olmalı. Biz lokantada pastırmamızı kendimiz yapıyor, koruyucu madde kullanmıyoruz. Sonra bazen toz haline getirip humusun üzerine serpiyoruz, bazen de tavuk budunun içini pastırma kıtırıyla doldurup pişiriyoruz. Minik börekleri pastırmalı ve sivri biberli yapmaya bayılıyorum. Kızarmış ekmeğin üzerine ince bir dilim tereyağı ve yeni kesilmiş pastırma da sevdiğim tatlar listesinin başında geliyor. Karar veremedim, pastırmanın her halini seviyorum galiba...
#Pastırmalı YumurtaDenizli, Türkiye’nin ve dünyanın bir numaralı kekik üreticisi. Narı ve üzümüyle turizmin yanı sıra tarımıyla da öne çıkan ender şehirlerden. Ziyaretim sırasında tattıklarımdan aklıma kazınan Kale biber tatarı -altındaki kuru yoğurdu, ortasındaki küçük ve etrafındaki büyük; çıtır Kale biberleriyle- denediğim diğer versiyonların çok üzerinde...
#DenizliDışı altın sarısı, içi yumuşacık ve süper lezzetli! Et yemeyi sevenlerin bir kez tadınca vazgeçemeyeceği müthiş bir yemek, ‘cotoletta alla Milanese’... Özel günlerde, sevdiklerime yapmaya bayılıyorum, övgüler alınca da çok mutlu oluyorum. Siz de aile yemeklerinizin en konuşulan ismi olmak istiyorsanız bu yemeği mutlaka pişirin.
#Cotoletta Alla MilaneseKurban Bayramı'nın olmazsa olmazı et kavurma tarifi yumuşacık olması için araştırmaları başladı. Kurban etinin pişirme aşamaları yumuşak et kavurma için önem taşıyor. Peki, kavurmanın tuzu ne zaman atılır? Kurban etiyle kavurma nasıl yapılır? İşte, et kavurma tarifi püf noktaları...
#Et KavurmaSağlık Bakanlığı, kurban eti nasıl yenmeli, nelere dikkat etmeli, neleri yapmamalı gibi konularda uyarılarda bulundu. İşte “Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmeli” diyen bakanlığın uyarıları...
#Sağlık BakanlığıYaz demek mangal demek... Et, tavuk ve deniz mahsullerini mangal öncesi neyle marine etmeli, nasıl pişirmeliyiz? Sofrada et yemeyenleri de memnun edecek sebzeli tabaklar neler olabilir? Ateşi birçok farklı teknikle kullanarak fark yaratan Mürver Restaurant’ın şefi Mevlüt Özkaya’ya mangalın inceliklerini sorduk.
#Et MarinasyonuBu mevsimin bize verdiği meyve ve otların tadı hafif, ferah, mayhoş ve taze olur, ekşimtırak aromalar ön plana çıkar. Limon da onlardan biri... Güçlü asidik aromasıyla tatlılara çok yakışır; kokusuyla da yemeklere tazelik katar. Kabuğunun rendesi tatlı-tuzlu tüm soslarda harikalar yaratan limonun ‘güzellik’lerine ve limonlu tariflere buyurun.
#LimonHistamin alerjisi pek çok kişinin farkında olmadan yaşadığı alerjik durumdur. Histamin alerjisi; bilhassa sağlıksız yaşam stili ile beraber sıkça görülür. Teşhis konması oldukça zordur. Peki Histamin alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Histamin alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#HistaminKimimiz içine limon sıkıp yeşilliğini koyduktan sonra dürüm yapar, kimimiz o çıtır çıtır kenarlarını şöylece bir katlayıp hemen keyfini sürer. Kalabalık grupların kurtarıcısı, öğrenci evlerinin vazgeçilmezi... Lüks kebapçıda da var, mahalledeki esnafta da... Antepliler sarımsakla, Urfalılarsa soğanla hazırlıyor. Herkesin kalbindeki birinci farklı. Peki, en iyisi ve iç harcı en bol olanı nerede yenir? Uzman jürimize sorduk.
#LahmacunTıpta dizanteri ismi ile de bilinen kanlı ishal, bugüne kadar bilinen en tehlikeli ve hızlı bir şekilde bulaşan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alır. Yeterli hijyenin sağlanmadığı yerlerde bulunan kirli su ve yiyeceklerden bulaşır. Özellikle de çocuklarda ölüme kadar götürebilecek olan tehlikeli bir hastalıktır. Kanlı ishal neden olur sizler için derledik.
#Kanlı İshalAntrikot İngilizceden çevrilmiş bir sözcüktür. Fransızcada ise bu kelime sığır eti kesiminden yapılan biftek için kullanılan terimdir. Kaburga bölgesinden gelen dana antrikot da tüm dünyada sevilerek yenilen et çeşididir. Elbette ki bu etin pişirilme teknikleri bulunmaktadır. Dana antrikot nasıl pişirilir, nasıl terbiye edilir, en güzel dana antrikot nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.
#Dana Antrikot