Ygs
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl yapılan, Türkiye'deki ve bazı yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarına öğrenci yerleştirmeye yönelik bir sınavdır. Öğrenciler, bu sınav sonucuna göre bir yükseköğretim programına yerleştirilirler.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, 1974 ve 1975 yıllarında aynı gün sabah ve öğleden sonra birer olmak üzere iki oturumda, 1976-1980 yıllarında aynı günde ve bir oturumda uygulanmış; 1981'den itibaren iki basamaklı bir sınav haline getirilmiştir. İki basamaklı sınav sisteminde ilk basamağı oluşturan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) nisan, ikinci basamağı oluşturan Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) ise haziran ayı içinde uygulanmıştır.
1974'ten itibaren adaylardan yükseköğretim programlarına ilişkin tercihleri de toplanmış ve adaylar puanlarına ve tercihlerine göre yükseköğretim programlarına merkezi olarak yerleştirilmiştir.
1982'den itibaren ortaöğretim kurumlarından adayların diploma notları toplanmaya başlanmış ve bu notlar Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adı altında belli ağırlıklarla sınav puanlarına katılmıştır.
1987'den itibaren, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini belli alanlarda toplayan adaylara, sınavda belli testleri cevaplama, diğerlerini cevaplamama olanağı tanınmıştır.
1999'da iki basamaklı sınavın ikinci basamağı (Öğrenci Yerleştirme Sınavı ÖYS) kaldırılmış, sınav ÖSS adı altında tek basamaklı bir sınav haline getirilmiştir. Sınavın tek basamaklı olarak uygulanmaya başlanmasıyla birlikte bazı yükseköğretim programlarının puan türleri de değiştirilmiştir. Ayrıca adayların OBP'lerinin mezun oldukları ortaöğretim kurumunun ÖSS ham puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılmasıyla oluşturulan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP) hesaplanmaya başlanmış ve ortaöğretimdeki alanlardan mezun olanların aynı alandaki yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde AOBP’lerinin yüksek bir katsayıyla, mezun oldukları alanlar dışındaki yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde ise AOBP’lerinin düşük bir katsayıyla çarpılması uygulamasına geçilmiştir. ÖSS'de soru tipi ve konu dağılımı/müfredat açısından bir değişiklik yapılmamıştır.
2003'te ÖSS ve AOBP puan sistemi ile AOBP'nin çarpıldığı katsayılar değiştirilmiştir.
2006'da yapılan değişiklikle soruların bir kısmı önceki yıllarda olduğu gibi ÖSS tipinde sorulmuş, bir kısmı ise tüm lise müfredatı göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Sınavın tek basamak olarak uygulanmasına devam edilmiştir.
2010'da çift aşamalı sınav sistemine geçilmesi kararlaştırılmıştır. Sınavlar YGS ve LYS'den oluşacaktır. YGS'yi geçen öğrenciler LYS'ye girme hakkı kazanacaklardır.
Katsayı uygulaması
1998 yılına kadar İmam Hatip Liselerinin başarı ortalamalarının diğer lise ve ortaöğrenim türlerine göre yüksek oluşu nedeniyle 1999 tüm meslek liselerine ÖSS ile birlikte uygulanmaya başlanmıştır. Ortaöğretimden mezun olunan alanın, yükseköğretimde devamı niteliğindeki alanları tercih eden öğrencilerin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları yüksek katsayıyla, başka bir alandaki (Alan dışı) programı tercih eden öğrencilerin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı ise daha düşük bir katsayıyla çarpılmaktadır. Öğretmen Liseleri, İmam Hatip Liseleri ve diğer meslek liseleri mezunlarının kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına girişlerinde de ek puan verilmektedir. 2010'da uygulanmaya başlanacak yeni ÖSS sistemi ile birlikte katsayı uygulaması kaldırılacak, sınava giren herkesin katsayısı 0,15 ile çarpılacaktı. Fakat yeni bir itiraz ile bu uygulama şu anda uygulanmayacaktır.
Ygs Haberleri
Kontrol Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Kontrol mühendisliği geniş iş imkanıyla gözde meslekler içindedir. Peki, kontrol mühendisliği nedir, ne iş yaparlar, iş olanakları nelerdir? Tüm soruları sizler için derledik.
İç Mimarlık Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
İç Mimarlık bölümünün yer aldığı fakülteler sırasıyla şunlardır: Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik - Mimarlık Fakültesi. İç mimarlık bölümünün eğitim programında hangi dersler var? Bölümden mezun olanlar nerelerde çalışabilir? Merak edenler için tüm detayları derledik.
Güzel Sanatlar Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Sözel okuyan öğrencilerin en sık tercih ettiği bölümlerin başında Güzel Sanatlar geliyor. Resim, müzik, heykel gibi birçok sanatı bünyesinde barındıran Güzel Sanatlar Fakültelerinde iletişim ve medya gibi bölümler de yer almaktadır. Güzel Sanatlar bölümünde hangi dersler var? Bölümden mezun olanlar nerelerde çalışabilir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
Dijital Oyun Tasarımı Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Dijital Oyun Tasarımı; yeni medya teknolojileri dahilinde dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olma özelliğine sahip duruma gelmiştir. Sizin için Dijital Oyun Tasarımı bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları konularını detayları ile derledik.
Aktüerya Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Üniversitelerde finans ve ekonomi alanlarında öğrenci yetiştiren pek çok bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler hem bu alanda istihdam yaratmak, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacak personellerin yetiştirilmesi konusunda çalışırlar. İşte Aktüerya bölümü de bu bölümlerden biridir. Peki, Aktüerya bölümü nedir? İşte Aktüerya bölümü hakkında tüm merak edilenler.
8 ve 12’lere seviye tespit sınavı
2021’de LGS ile YKS’ye girecek 8 ve 12’nci sınıf öğrencilerine seviye tespit sınavı yapılacak. Sınavda başarılı öğrencilere de burs desteği sağlanacak.
Ek yerleştirmede 65 bin yeni üniversiteli
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme sonuçları açıklandı. Adaylar sonuçlarını http://sonuc.osym.gov.tr sayfasından ve ÖSYM AİS mobil uygulamsından öğrenebilir.
Şampiyonlardan tercih önerileri
Üniversite tercihi yapacak adaylar “Nasıl tercih yapmalıyım?”, “Kimlerle konuşmalıyım?”, “Ailemin istediği bölümü mü yazmalıyım?” gibi sorularla bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Her yıl sınava giren milyonlarca adaydan barajı geçenler tercihlerini buna göre yapıyor. İşte biz de bu süreci önde tamamlayan geçmiş yılların sınav birincilerine sorduk. Şampiyonlar, tercihte nelere dikkat ettiklerini, kimleri dinlediklerini, nasıl bir araştırma yaptıklarını anlattı.
Engellinin patlayan otomobil lastiğini değiştiren polis: Asli görevimizi yaptık
TRABZON'da, tünel içerisinde engelli sürücünün yardımına koşup, otomobilinin patlayan lastiğini değiştirdiği anlara ait görüntüleri, sosyal medyada övgü toplayan trafik polisi Necmettin Sevil (46), "Acil durumlarda vatandaşlara yardım etmek bizim görevimizdir. Biz de bu asli görevimizin gereğini yaptık" dedi.
LGS ve YKS’ye hazırlanan öğrencilere güzel haber!
Sınava hazırlanan tüm öğrencilere evde kendilerini deneme fırsatı.
YKS (TYT, AYT, YDT) nedir? YKS oturumları ne zaman?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları için gerekli işlemler için son viraja girildi. Üniversitelerde önlisans ya da lisans eğitimi almak isteyen adayları ilgilendiren sınav 3 oturum halinde uygulanacak. Veliler ve öğrenciler ise Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavlarının ne olduğunu merak ediyor. Peki, TYT nedir? İşte yanıtı.
Sevinç Koleji'nin geliştirilmiş sistemiyle dünya standartlarında eğitim!
34 yıllık deneyimi ve istikrarlı başarıları sayesinde markalaşmış olan Sevinç Koleji, dünyadaki yenilikleri uygulayarak uluslararası standartlarda eğitim veriyor.
Sevinç Koleji'nde dünya standartlarında eğitim
Sevinç Eğitim Kurumlarının eğitim yolculuğu, 1986 yılında Sevinç Dershanelerinin İstanbul Bakırköy’de kuruluşuyla başladı. Sınava hazırlık alanındaki başarıları ve Sevinç Yayınları ile özellikle ortaokul kademesinde, İstanbul’daki başarılı kurumlar arasında yer aldı. 2013 yılında “eğitim” tecrübesini özel okulculuğa taşıyan kurum; bugün anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde kolej eğitimi verirken, istikrarı başarılarını sürdürüyor.
İstanbul'da yeni yılın ilk günü ulaşım ücretsiz
İstanbul'da 1 Ocak Çarşamba günü İETT, OTOBÜS AŞ (Erguvan Otobüsler), özel halk otobüsleri, metro, füniküler, tramvay, nostaljik tramvay, teleferik, Şehir Hatları Vapurları, toplu ulaşıma entegre özel deniz motorlarında ulaşım ücretsiz olacak.
Otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü öldü
Antalya'nın Serik ilçesinde otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü Mesut Yılmaz (35) yaşamını yitirdi.
Dört adaydan biri daha ilk elemede baraja takıldı
Yaklaşık 2.5 milyon üniversite adayı, geçen hafta yol haritalarını belirleyecekleri bir döneme girdi. Puanlar, sıralamalar önlerinde; bundan sonra geleceklerini belirleyecekleri kararı verecekler. 4-5 yıl sonra severek çalışacakları alanları seçecekler. Bu yüzden önlerindeki kapıyı açacak anahtarı doğru kullanmaları çok önemli.
2 yıllık bölümler taban puanları ve başarı sıraları yayımlandı - TYT ile öğrenci alan bölümler hangileri?
2019 YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler, 2 yıllık bölümlerin taban puanları ve başarı sıralarına çevrildi. Taban puanları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen üniversite adayları, YÖK'ün Atlas sistemi üzerinden YKS önlisans başarı sırası ve taban puanlarını görüntüleyebilecekler. Peki, TYT ile öğrenci alan bölümler hangileri? İşte, iki yıllık bölümlerin başarı sıraları ile ilgili bilgiler.
YKS tercih robotu YÖK ATLAS üzerinden nasıl görüntülenir?
YKS tercih robotu, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da YÖK ATLAS üzerinden erişime açık olacak. Tercih robotu aracılığıyla adaylar, tercihlerine internet üzerinden yön verecek. Peki, YKS tercih robotu nasıl kullanılır? İşte, YÖK ATLAS üzerinden iki yıllık ve dört yıllık bölümler için tercih edilebilecek olan YKS tercih robotu
1.5 milyon aday neden tekrar sınava giriyor?
BUGÜN ve yarın yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) 2.5 milyonu aşkın aday katılıyor. Binlerce gencin kaderini belirleyeceğini düşündüğü bu maraton aslında sınava giren adayların neredeyse yarısını hayal kırıklığına uğratıyor. Nasıl mı?
YKS sonrası adaylarda sınav yorumları! Türkçe ve Matematik testi nasıldı?
Üniversiteye geçiş için yurt genelinde düzenlenen YKS'nin ilk oturumu olan TYT tamamlandı. Sınavda ter döken adaylar, YKS sonrası sosyal medyadan testler hakkında paylaşımlarda bulundu. İşte, YKS yorumları ve sınavın zorluk derecesine yönelik sosyal medya üzerinden gelen son yorumlar...
TYT nedir? İşte geçmiş yılın TYT örnek soruları
ÖSYM tarafından bu hafta sonu düzenlenecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geri sayım başladı. YKS'nin ilk oturumu olan TYT (Temel Yeterlilik Testi) 15 Haziran'da düzenlenecek. Sınava saatler kala, adaylar da TYT örnek sorular hakkında bilgi sahibi olmak için araştırmalarına hız verdi. İşte 2018 yılında çıkmış TYT örnek soruları...
TYT nedir? Temel Yeterlilik Testi hakkında tüm detaylar
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) dair detaylar merak konusu oldu. Sınava kısa bir süre kala TYT'ye yönelik araştırmalarına hız veren üniversiteli adayları, TYT hakkında araştırmalarına hız verdi. Peki, TYT nedir? İşte, Temel Yeterlilik Testi hakkında tüm detaylar...
YKS'nin ilk sınavı TYT ne zaman? Üniversite sınavı tarihi
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından uygulanacak 2019 YKS’nin başvuruları 6 Mart 2019 tarihinde sona erdi. Başvuru sürecini tamamlayan üniversite adayları şimdi sınavın ilk oturumu olan TYT’nin tarihini merak ediyor. Peki, bu yıl TYT sınavı ne zaman yapılacak?
Eğitimde 2018 yılına sınavlar damga vurdu
Eğitimde 2018 yılında köklü değişiklikler yaşandı. Yeni liselere geçiş sistemi ve üniversitelere giriş sınavı bu yıl ilk kez uygulandı. Milli Eğitim Bakanlığı’na Ziya Selçuk getirildi. Bakan Selçuk, 2023 Eğitim Vizyonu’nu açıkladı.‘Öğrenci Andı’ tartışması da uzun süre gündemde kaldı.
Her 10 meslek lisesinden 6’sı üniversite sınavında başarısız
Milli Eğitim Bakanlığı ‘Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Kurumsal Dış Değerlendirme Raporu’nu yayınladı.
2019 YKS sınavı ne zaman yapılacak? İşte AYT, TYT ve YDT sınav tarihleri
2018 YKS’den istediği sonucu elde edemeyen vatandaşlar ya da gelecek yıl ilk kez YKS'ye katılım sağlayacak lise son sınıf öğrencileri, henüz uzun bir süre olmasına rağmen 2019 YKS sınavının tarihine yönelik araştırmalara başladı. ÖSYM'nin söz konusu sınav için tarihleri belirleyip belirlemediği bu kişilerce merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki, 2019 YKS sınavı ne zaman yapılacak?
Okan Dilik: Eğitim fakülteleri yeniden gözden geçirilmeli
Okan Dilik, 29 yıldır eğitimin içinde. Köy Enstitüsü mezunu öğretmen bir babanın oğlu olarak ODTÜ Eğitim Fakültesi’nin ardından başladığı meslek yaşantısında öğretmenlikten kurucu temsilciliğine kadar mesleğin neredeyse her seviyesinde görev yaptı. Dilik, eğitimde en önemli sorunun öğretmen yetiştirme olduğunu söyleyerek, “Eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirme programı yeniden gözden geçirmeli, özel sektör de buna destek vermeli” diyor.
2019 YKS ne zaman yapılacak? TYT ve AYT sınavları ne zaman?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) 2019 yılında hangi tarihte yapılacağı şimdiden merak edilmeye başladı. 2018 YKS’den istediği puanı elde edemeyen ve bir daha hazırlanma kararı alan ya da bu yıl lise son sınıfa geçen öğrenciler, 2019 YKS için tarih araştırması yapıyor. Peki, 2019 YKS ne zaman yapılacak? TYT ve AYT sınavları ne zaman?
2019 YKS ne zaman yapılacak? İşte TYT ve AYT tarihleri
2019 YKS sınavının ne zaman yapılacağı milyonlarca öğrenci tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer aldı. Bu yıl ilk kez girdikleri YKS sınavının ardından bir sonraki senenin hazırlıklarını sürdüren öğrenciler, sınavın net tarihlerini merak ediyor. Peki, 2019 YKS ne zaman yapılacak? İşte TYT ve AYT tarihleri.
Ankara'da KPSS heyecanı
“Tıpta bile 111 boş kontenjan var”
YKS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM yerleştirme sonuçları
Üniversiteli adaylarının heyecanlı bekleyişi bugünde devam ediyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nın (ÖSYM) YKS tercih sonuçlarını bugün içinde açıklayıp açıklamayacağı merak konusu oldu. Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanacağı tarihe yönelik beklenti içinde olan yüz binler genç ve ailesi, ÖSYM'den gelecek YKS tercih sonuçları haberine odaklanmış vaziyette. Peki, YKS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?
YÖK Atlas Değerlendirme Raporu...12 milyon kişi kullandı
YÖK’ün yeni yayınladığı ‘YÖK Atlas Değerlendirme Raporu’na göre, 2016’da kurulan platformu bugüne kadar toplamda 12 milyon kişi kullandı. Bu sene 31 Temmuz-14 Ağustos arasında 1 milyon 963 bin kullanıcının ziyaret ettiği sistemden, üniversitelere ek yerleştirmelerin yapılacağı eylül sonuna kadar 2.2 milyon adayın faydalanması bekleniyor. Adayların en çok ilgi gösterdiği lisans programı tıp; önlisans bölümü ise ‘ilk ve acil yardım’ oldu.
En hızlı iş bulan üniversiteler
Kariyer ve Yetenek Yönetimi Derneği, ‘Yükseköğretim İstihdam Endeksi 2018’i yayınladı. 100 tam puanla Özyeğin, mezunlarının en hızlı iş bulduğu üniversite olurken, onu Sabancı ve Boğaziçi takip etti.
Listenizi yaparken YÖK Atlas'tan yararlanın
YKS'nin tamamlanmasının ardından gözler tercihlerde. Bu dönemde lisans ve önlisans programlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiyi YÖK Atlas’tan alabilirsiniz. Ancak bir uyarı; veriler YGS-LYS sistemine ait. Bu nedenle ÖSYM’nin 2018 YKS tercih kılavuzundaki bilgilerle karşılaştırmanızda yarar var. İşte platform sayesinde ulaşabileceğiniz veriler:
YKS tercihleri devam ediyor | YKS tercih robotu nasıl kullanılır?
Üniversiteli adayları ve ailelerini yakından ilgilendiren YKS tercih süreci devam ediyor. YKS tercihlerini henüz yapmayan çok sayıda kişi, YKS tercihlerinin nasıl yapıldığını ve tercihler için son günün ne zaman olduğunu öğrenmek istiyor. Öte yandan, tercih yapacak kişilere büyük kolaylık sağlayan YKS tercih robotunun nasıl kullanılacağı da merak ediliyor. Peki, YKS tercihleri ne zaman bitecek? YKS tercih robotu nasıl kullanılır?
Odyometri nedir? Odyometri taban puanları
YKS tercih işlemlerinin başlamasıyla birlikte, bazı bölümlerin taban puanları, iş imkanları ve ders içerikleri merak konusu oldu. Özellikle odyometri bölümü hakkında bilgi edinmek isteyen üniversiteli adayları, bu bölümün taban puanlarını sorguluyor. Peki, odyometri bölümü nedir? Odyometri taban puanları kaç?
YKS tercih robotu nasıl kullanılır? YÖK'ten lisans ve önlisans tercih atlası
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı sonuçlarının açıklanması ardından bugün tercih süreci başlatıldı. Bu sene ilk kez uygulanan üniversite sınavıyla bazı değişiklikler yapılmıştı. Bu nedenle YÖK, adayların tercih işlemini kolaylaştırmak için YKS tercih robotu hazırladı. Peki, YKS tercih robotu nasıl kullanılır?
Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nden 4 öğretim üyesi istifa etti
Cem Emüler, Özlem Ersönmez, İlham Yazar, Meltem Keskin giriş sınavlarında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle istifa etti.
Bu 9 soruyu yanıtlamadan liste hazırlamayın
Tercih işlemi, bazı adaylar için bir bilmeceye dönüşebiliyor. Eğitim uzmanlarının desteğiyle üniversite tercihlerinde akıllara takılan dokuz soru ve cevabı derledik.
YKS tercih robotu nasıl kullanır? YÖK Atlas tercih robotu
YKS tercih robotu nasıl kullanılır sorusunun yanıtı sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sınava katılım sağlayan milyonlarca öğrenci tarafından araştırılmaya başladı. 31 Temmuz günü açıklanan YKS sonuçlarının ardından YÖK Atlas tarafından kullanıcılara sağlanan tercih robotuyla bilgi edinilebiliyor. Peki, YKS tercih robotu nasıl kullanır? İşte, YÖK Atlas tercih robotu.
YKS tercih kılavuzu yayınlandı.. İşte uzmanların tercih süreci değerlendirmesi
Yüz binlerce kişinin heyecanla beklediği YKS tercih kılavuzu, ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden adayların erişimine açıldı. Kılavuza göre, ÖSYM, 7-14 Ağustos tarihleri arasında üniversite adaylarının tercihlerini kabul edecek. Uzmanlar YKS tercih kılavuzunun yayınlanmasının ardından değerlendirmelerde bulundular.. İşte, YKS tercih kılavuzu ve merak edilen detaylar...