Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl yapılan, Türkiye'deki ve bazı yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarına öğrenci yerleştirmeye yönelik bir sınavdır. Öğrenciler, bu sınav sonucuna göre bir yükseköğretim programına yerleştirilirler.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, 1974 ve 1975 yıllarında aynı gün sabah ve öğleden sonra birer olmak üzere iki oturumda, 1976-1980 yıllarında aynı günde ve bir oturumda uygulanmış; 1981'den itibaren iki basamaklı bir sınav haline getirilmiştir. İki basamaklı sınav sisteminde ilk basamağı oluşturan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) nisan, ikinci basamağı oluşturan Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) ise haziran ayı içinde uygulanmıştır.
1974'ten itibaren adaylardan yükseköğretim programlarına ilişkin tercihleri de toplanmış ve adaylar puanlarına ve tercihlerine göre yükseköğretim programlarına merkezi olarak yerleştirilmiştir.
1982'den itibaren ortaöğretim kurumlarından adayların diploma notları toplanmaya başlanmış ve bu notlar Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adı altında belli ağırlıklarla sınav puanlarına katılmıştır.
1987'den itibaren, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini belli alanlarda toplayan adaylara, sınavda belli testleri cevaplama, diğerlerini cevaplamama olanağı tanınmıştır.
1999'da iki basamaklı sınavın ikinci basamağı (Öğrenci Yerleştirme Sınavı ÖYS) kaldırılmış, sınav ÖSS adı altında tek basamaklı bir sınav haline getirilmiştir. Sınavın tek basamaklı olarak uygulanmaya başlanmasıyla birlikte bazı yükseköğretim programlarının puan türleri de değiştirilmiştir. Ayrıca adayların OBP'lerinin mezun oldukları ortaöğretim kurumunun ÖSS ham puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılmasıyla oluşturulan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP) hesaplanmaya başlanmış ve ortaöğretimdeki alanlardan mezun olanların aynı alandaki yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde AOBP’lerinin yüksek bir katsayıyla, mezun oldukları alanlar dışındaki yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde ise AOBP’lerinin düşük bir katsayıyla çarpılması uygulamasına geçilmiştir. ÖSS'de soru tipi ve konu dağılımı/müfredat açısından bir değişiklik yapılmamıştır.
2003'te ÖSS ve AOBP puan sistemi ile AOBP'nin çarpıldığı katsayılar değiştirilmiştir.
2006'da yapılan değişiklikle soruların bir kısmı önceki yıllarda olduğu gibi ÖSS tipinde sorulmuş, bir kısmı ise tüm lise müfredatı göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Sınavın tek basamak olarak uygulanmasına devam edilmiştir.
2010'da çift aşamalı sınav sistemine geçilmesi kararlaştırılmıştır. Sınavlar YGS ve LYS'den oluşacaktır. YGS'yi geçen öğrenciler LYS'ye girme hakkı kazanacaklardır.
Katsayı uygulaması
1998 yılına kadar İmam Hatip Liselerinin başarı ortalamalarının diğer lise ve ortaöğrenim türlerine göre yüksek oluşu nedeniyle 1999 tüm meslek liselerine ÖSS ile birlikte uygulanmaya başlanmıştır. Ortaöğretimden mezun olunan alanın, yükseköğretimde devamı niteliğindeki alanları tercih eden öğrencilerin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları yüksek katsayıyla, başka bir alandaki (Alan dışı) programı tercih eden öğrencilerin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı ise daha düşük bir katsayıyla çarpılmaktadır. Öğretmen Liseleri, İmam Hatip Liseleri ve diğer meslek liseleri mezunlarının kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına girişlerinde de ek puan verilmektedir. 2010'da uygulanmaya başlanacak yeni ÖSS sistemi ile birlikte katsayı uygulaması kaldırılacak, sınava giren herkesin katsayısı 0,15 ile çarpılacaktı. Fakat yeni bir itiraz ile bu uygulama şu anda uygulanmayacaktır.
İki gün süren YKS maratonu sona erdi. Sınava bir yıldan daha fazla süre hazırlanan adaylar YKS’nin ilk oturumunda uzun, ikinci oturumunda da bilgi gerektiren zor sorularla mücadele etti. YKS’nin ardından sonuçları bekleyen öğrencilere uzmanların önerisi ise şöyle: “Artık sınavı düşünmeyin. Önce iyi bir tatil yapın, rahatlayın. Sonuçlar açıklandıktan sonra da tercihte bulunun.”
#ÜniversiteEğitimde eşitsizlik ve okullar arası kalite uçurumunun en önemli sorunlardan olduğu ülkemizde, aynı eğitim kurumu içinde öğretmenlerin niteliğinden kaynaklanan ciddi standart farklılıkları bulunuyor. Temel standartların her okulda tavizsiz şekilde uygulanmasında teftiş sistemi ve müfettişler çok önemli bir işlev görüyor. Ancak son yıllarda teftiş sistemi ve müfettişler üzerinde ortaya çıkan değersizleştirme ve güçsüzleştirme eğitim sistemine büyük zarar veriyor.
#EğitimYGS yerine bu yıl ilk kez uygulanacak olan YKS başvuruları ÖSYM tarafından alınacak. Üniversiteye giriş sınavı olarak uygulanacak olan YKS ve TYT, Haziran ayının sonunda gerçekleştirilecek. Peki, YKS başvurusu ne zaman yapılabilecek? İşte, üniversite hayali kuran öğrencilerin merakla beklediği YKS başvurusu ve sınav hakkında merak edilen bazı detaylar
#YgsBu yıl ilk kez üniversiteye girişte uygulanacak YKS’ye yaklaşık 4 ay kaldı. Bazı adaylar, sınavın ilk oturumu olan TYT ile tercih edilebilecek bölümleri araştırıyor. Sizler için TYT puanıyla öğrenci alacak bölümleri araştırdık.
#YKSYeni üniversite sınavı YKS’ye başvuru tarihleri öğrenciler tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistemde ÖSYM, yaklaşık üç ay arayla düzenlediği YGS ve LYS yerine gelen YKS’yi haziran ayında tek hafta sonunda yapacak. Yaklaşık 2 milyon öğrenciyi ilgilendiren sınava başvurular mart ayında alınacak. Adayların merak ettiği soru ise, “Hangi tarihler arasında başvuru yapılacak?” İşte AYT ve TYT olarak tek hafta sonunda ve iki oturumda düzenlenecek YKS başvuru tarihleriyle birlikte, sınavla ilgili merak edilen diğer detaylar.
#Üniversite Sınavı Ne ZamanSömestr tatili, birçok öğrenci için okula bir ara vermek demek. Hatta veliler için de bu durum geçerli. Ama bunların arasında öyle bir grup var ki, yarıyıl tatili onlar için daha yoğun bir çalışma temposu getiriyor. Uzmanlar, YKS adaylarına “Ders çalışmayı bırakmayın, ama kendinize de zaman ayırın” diye seslenirken, bu dönemi verimli geçirmeleri için bazı önerilerde bulunuyor.
#YKSTEOG’un kaldırılmasının ardından bu yıl ilk kez uygulanacak liseye giriş sınavıyla ilgili çalışma önerilerinde bulunan eğitim uzmanları, soru tiplerinin çözümünü ezberlemenin işe yaramayacağını konuları öğrenmek gerektiğinin altını çizdi. Hatice Yılmaz, öğrencilere çalışma taktikleri verdi.
#TEOG2017 yılında her 3 görme engelli öğrenciden 1’i üniversiteye Sesli Soru Bankası’yla hazırlandı. Kredi Kayıt Bürosu, Eğitimde Görme Engelliler Derneği ve İstanbul Üniversitesi ortaklığıyla üniversiteye hazırlanan, görme engelli gençler için hayata geçirilen ‘Sesli Soru Bankası’ projesinin dördüncü fazının sonunda, 10.000’i aşkın soru seslendirilerek görme engellilerin erişebileceği kütüphanelere hazır hale getirildi.
#Görme Engelli2018 yılında ilk kez uygulanacak YKS, birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Soru sayısı, puan hesaplama yöntemi, sınav tarihleri ve başvuru dönemi de bu değişimden payını aldı. Son günlerde adayların merak ettiği ve sorguladığı konu ise YKS başvuru tarihleri oldu. ÖSYM’nin açıkladığı takvime göre ilk oturum olan TYT ve ikinci oturum olan AYT başvurusu 1-21 Mart arasında yapılacak.
#YKSSon yıllarda adını sıkça duyduğumuz PISA ve MEB’in uyguladığı ABİDE sınavlarının sonuçları incelendiğinde, sınav sistemimizin şu anki halini alması kaçınılmazdı. Belli ki, ÖSYM bundan sonraki sınavlarda (en azından üniversiteye girişte) öğrencilere sade bir matematik bilgisi sormayacak. Dolayısıyla işlem özellikleri ya da formüllerin bilinmesi tek başına yeterli olmayacak.
#YGS2017’de eğitimde birçok yenilik yaşandı. Sınav sistemleri ve ders müfredatı değişti.ÖSYM Başkanı istifa etti. TEOG’da 17 bin birinci çıkması, üniversitelerdeki boş kontenjanlar, 15 dakika kuralı, okul servislerinde ‘unutulan’ çocuklar da çok konuşuldu.
#Eğitim2018 yılında ilk defa uygulanacak YKS ile ilgili yapılan değişiklikler ve sistemin yeni olması üniversite adaylarında tedirginliğe yol açtı. Uzmanlar ise, YGS ve LYS gibi üç aya yayılan bir sınav maratonunun ardıdan oturum sayısı ve puan türleri daha az olan YKS’nin adayların yükünü hafifleteceği düşüncesinde.
#YKSÖğrenciler, yeni üniversiteye geçiş sınavı YKS’de hangi dersten hangi konuda ağırlıklı soru geleceğini merak ediyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, “Müfredat dışı sorulmayacak” dedi. Ancak YKS ilk kez yapılacağı için uzmanlar soru dağılımlarının net olmadığını söylüyor. Adaylara, YGS’ye hazırlandıkları gibi çalışabileceklerini söylüyor. Biz de, son 8 yılda YGS’de çıkan soru konularını derledik.
#TYTYÖK, YKS’de lisans programlarının puan türlerini yayınladı. Puan türleri Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal ve DİL olarak LYS’ye göre çok daha sade bir hale geldi. Peki, hayalinizdeki lisans programı hangi puan türünde? Hürriyet Eğitim, 2017’de üniversitelerdeki tüm programların puan türlerini araştırdı.
#Puan TürüYÖK, YKS ile ilgili akıllara takılan soruları cevapladı, lisans programlarının puan türlerini de açıkladı. Ön lisans programlarının puan türleri ise daha sonra yayınlanacak. Adayların merak ettiği din kültürü dersinden muaf olanların durumu, sınav ücreti ve en yüksek puanın kaç olacağı ise cevap buldu. İşte YKS ile ilgili son bilgiler ve daha önce açıklanan ayrıntılar.
#YKSGünlük hayatta sıklıkla karşılaşılan bir konu da kısaltmalardır. Hemen hemen her yerde görülen kısaltmalardan bazıları tanıdık gelebilir, örneğin İSKİ gibi ya da ASKİ gibi. Fakat bunun dışında daha az rastlanılan kısaltmalar da vardır ve bunların açılımı merak edilmektedir. YGS ne demek ve açılımı nedir, YGS neyin kısaltması ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
TYT sınav süresi 2022 değişti mi? sorusu YÖK'ten 11 Ocak Cuma günü gelen son açıklama ile gündeme geldi. Her sene milyonlarca öğrencinin katılım sağladığı YKS sınavında değişikliğe gidildi. Baraj puanının kaldırıldığını duyuran YÖK Temel Yeterlilik Testi süresi ile ilgili de önemli adım attı. Geçtiğimiz senelerde 135 dakika olan Temel Yeterlilik Testi TYT sınav süresi uzatıldı. Peki, TYT süresi kaç dakika oldu, TYT'de kaç dakika verilecek? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar.
#TYTANKARA'nın Sincan İlçesinde,18 Ocak 2011 tarihinde 14 yaşındayken, ablası Şerife'ye Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) formu almak için evinden çıkan ancak bir daha dönmeyen Melike Toyguncu’nun hikayesi defalarca televizyon programlarına konu olmuştu. Kızları için çalmadık kapı bırakmayan anne Fatma Toyguncu, katıldığı bir televizyon programına gelen telefon ihbarı üzerine umutlandı ve büyük sevinç yaşadı ancak DNA sonucuna göre bulunan kişi Melike değildi. Peki, Melike Toyguncu bulundu mu? İşte Melike Toyguncu olayının detayları...
#Melike Toyguncu Kimdirİzbilim Koleji, önceki İzmir ve Ankara il milli eğitim müdürlerinden Behçet Yavuz’un liderliğinde, İzmir’in önde gelen iş insanlarından Ali Doğan ve Bora Karasu Eğitim Kurumları ortaklığı ve ‘bilimin izinde’ ilkesiyle Egekent 2’deki kuzey kampüsünde eğitim dünyasındaki yerini aldı.
#İzmieKontrol mühendisliği geniş iş imkanıyla gözde meslekler içindedir. Peki, kontrol mühendisliği nedir, ne iş yaparlar, iş olanakları nelerdir? Tüm soruları sizler için derledik.
#Kontrol Mühendisliği Bölümü Nedir?İç Mimarlık bölümünün yer aldığı fakülteler sırasıyla şunlardır: Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik - Mimarlık Fakültesi. İç mimarlık bölümünün eğitim programında hangi dersler var? Bölümden mezun olanlar nerelerde çalışabilir? Merak edenler için tüm detayları derledik.
#İç Mimarlık Bölümü Nedir?