riskli yapı haberleri sayfasında riskli yapı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1867 riskli yapı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “Yarısı Bizden” kampanyamıza bugün tam 678 bin bağımsız bölüm başvuru yaptı, sizlere sözümüzdür, İstanbul’umuzda tek bir riskli yapı bırakmayacağız" dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum6 Şubat depremlerinin ardından Büyükçekmece’deki riskli yapıların yıkılarak yenilenmesi için yeni bir süreç başlatan Büyükçekmece Belediyesi kentsel dönüşüm projesi kapsamında deprem riski taşıyıp Cumhuriyet Mahallesi Şafak sokakta bulunan, 11 katlı 30 bağımsız bölümden oluşan yapının yıkımını gerçekleştirdi.
#BüyükçekmeceGeçen hafta okurlarımın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a göre “riskli yapı” tespiti üzerine yıktırılan binalarının nasıl yeniden yapılacağı veya güçlendirilebileceği konusundaki sorularını yanıtlamıştım. Bu hafta sıra kooperatif evlerinde... İstanbul Barosu avukatı M. Şeref Kısacık’ın, kooperatif evlerini 6306 Sayılı Kanun’a göre kentsel dönüşüme sokmak isteyen okurlarımın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
#Riskli YapıSon günlerde binlerce kişi binasının ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için yetkili kurumlara başvuruyor. Kentsel dönüşüm kapsamında binasını yenilemek isteyenler risk tespiti yolunu seçiyor. Tespitin nasıl yapıldığını dün tüm yönleriyle ele aldık. İstanbul Şişli’de 55 yaşında bir binada inceleme çalışmalarına katıldık ve sonucunda bina riskli çıktı. Peki şimdi binada yaşayanlar ya da yapısı için riskli kararı çıkanlar ne yapacak? Evler ne zaman nasıl yıkılacak, yenisi nasıl inşa edilecek?
#Riskli Yapıİzmir’de yaşanan deprem bir kez daha acı gerçeği ortaya koydu. Öldüren deprem değil çürük binalar. Can kayıplarının önüne geçmenin yolu da kentsel dönüşüm. Peki dönüşüm sürecine vatandaş nasıl dahil olacak? Gayrimenkul Hukuku Derneği Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın verdiği bilgilere, ön hazırlıktan riskli yapı tespitine, yıkımdan yeniden yapıma kadar tüm aşamalarda izlenecek yol haritasını hazırladık.
#Kentsel DönüşümİZMİR'in Karşıyaka ilçesi Bostanlı semtindeki 'yatık binalar' olarak bilinen ve İzmir Valiliği'nin kararıyla tahliye edilen 13 apartmandan ilkinin yıkımına bugün başlandı. Boşaltılan ilk binalardan biri olan ve 'riskli yapı' tespiti onaylanan apartmanın yıkımının birkaç gün içerisinde tamamlanacağı bildirildi.
#İzmirÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca en çok riskli yapı İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Konya'da tespit edildi. 2019 yılında ülke genelinde risk tespiti yapılan 9 bin 647 yapıdan 4 bin 960'ı yıkıldı.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıKahramanmaraş'ta depremde yıkılan 44 kişinin yaşamını yitirdiği Said Bey Sitesi'nde 4 yakınını kaybeden Tuba Erdemoğlu, 6 katlı bir binanın çürük olduğu gerekçesiyle kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yerine sitenin yapıldığını, ayrıca binanın perde betonunun bir kısmında briket kullanıldığını video ve belgelerle tespit ettiklerini söyledi. Buldukları delilleri dava dosyasına sunduklarını ifade eden Erdemoğlu, "O binayı 'çürük' diye yıktılar, ama yerine daha çürüğünü yaptılar" dedi.
#KahramanmaraşKentsel dönüşüm projelerine odaklanan Polat Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, “50 yıl önce binaların nasıl yapıldığını biliyoruz. O günün tekniği ve şartnamelerine göre yapılan yapılar oldukça riskli. Deniz kumu sözde yıkanarak satıldı, profesyonel beton şirketleri yoktu. İstanbul’un yüzde 70-80’i dönüşüme girmeli” dedi.
#Adnan PolatKentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. 9 Kasım’da da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yasayla ilgili tartışmalarda sosyal medyada “Bu bir mülksüzleştirme planı” yorumunu yapan da var, “Bu yasayla sorun çözülür” diyen de... Yeni yasayı, nelerin değişeceğini ve olması gerekenleri uzmanlara sorduk, kafalardaki soru işaretlerine cevaplar aldık.
#Hazan Aköz IşıkNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un 6 daire sahibi olduğu ve riskli yapı kapsamında yıkılmasını istemesi üzerine komşularıyla davalık olduğu Taray Apartmanı'nda mahkeme heyeti keşif yaptı. Yurt dışında olan Orhan Pamuk gelmezken tarafların avukatları ve bina sakinleri keşifte hazır bulundu. Pamuk'un avukatı Hikmet Güngör, "Bu yıkımın halen olmasındaki tek sebebi maalesef karşı tarafta Orhan Pamuk'un olması, Orhan Pamuk faktörü" dedi. Taray apartmanı babası tarafından yaptırılan Emrullah Çetin Taray ise "Binanın sağlamlığı yönünden söylenecek çok bir şey yok. Bugün de bilirkişi heyeti geldi ve binada herhangi bir çatlak vesaire hiçbir şey göremedi. 12 malikten 11'i olarak biz bu konuda tarafız. Orhan Pamuk'un 6 dairesi var ama bir malik olarak gözüküyor" diye konuştu.
#Orhan PamukNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un 6 daire sahibi olduğu ve riskli yapı kapsamında yıkılmasını istemesi üzerine komşularıyla davalık olduğu Taray Apartmanı'nda mahkeme heyeti keşif yaptı. Taray Apartmanı babası tarafından yaptırılan Emrullah Çetin Taray, "Binanın sağlamlığı yönünden söylenecek çok bir şey yok. Bugün de bilirkişi heyeti geldi ve binada herhangi bir çatlak vesaire hiçbir şey göremedi. Maalesef bazı art niyetli düşüncelerinden dolayı bizi mağdur duruma düşürdü" dedi. Apartman sakinlerinden Rolant Gilbert, "Orhan Pamuk bu binada ki 6 daireyi satın aldı. Amacı nedir bilmiyorum. Muhtemelen bütün binayı ele geçirip, yıkıp tekrar yaptırmak istiyor" diye konuştu.
#Orhan PamukKentsel dönüşüme girmesi planlanan evlerin boş kalmasını istemeyen mülk sahipleri, 3 ay, 6 ay ya da bir yıl süreyle kiracı arıyor. İlanlarda evin dönüşüme gireceği, yani riskli olduğu açıkça belirtiliyor. Bütçesine göre ev bulamayanlar da kiralıyor. ‘Yıkım öncesi kiralık ilanları’ kira sorununun ne denli büyük olduğunu gösteriyor.
#Kiralık Ev İlanları6 Şubat depremleri sonrasında yaşanan büyük acı kentsel dönüşüm ihtiyacını ve aciliyetini bir kez daha gösterdi. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde tüm riskli yapıların hızla yenilenmesi için yasal düzenlemeye gidildi. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar incelendi ve tespitten yıkıma, tebligattan yeniden yapıma kadar her aşamada radikal adımlar atıldı. Dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Peki düzenleme evi dönüşüme giren vatandaşı nasıl etkileyecek? Yeni dönüşüm yasasında bilinmesi gerekenleri, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile mercek altına aldık.
#Kentsel DönüşümKentsel Dönüşüm yasası son dakika gelişmesi ile TBMM'de kabul edildi. Kentsel Dönüşüm yasası ile ilgili detaylar yakından araştırılıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda bu hafta kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmeleri 7 Kasım tarihinde devam etti. Depremlere karşı alınacak tedbirlerin hayata geçirilmesine ilişkin düzenlemeleri de içeren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme ile olası deprem risklerine karşı alınacak tedbirler belirlenecek. Peki, Kentsel Dönüşüm yasası ne zaman çıkacak, yürürlüğe girdi mi? İşte, o detaylar
#Kentsel DönüşümYazar Orhan Pamuk, Cihangir'in ünlü binalarından Taray Apartmanı'nın riskli olduğunun tespit edilmesi sonrasında komşularıyla mahkemelik oldu. Komşuları yapının güçlendirilmesini isterken yıkılmaması için ihtiyati tedbir kararı aldırdı. 6 dairesi olan ünlü yazar ise binanın yıkımına karar verilmesini istiyor.
#Orhan PamukNOBEL ödüllü yazar Orhan Pamuk, Cihangir'in ünlü binalarından Taray Apartmanı'nın riskli olduğunun tespit edilmesi sonrasında komşusu olan diğer apartman sakinleriyle mahkemelik oldu. Komşuları yapının güçlendirilmesi için dava açarak yıkılmaması için ihtiyati tedbir kararı aldırdı. 18 daireli apartmanda 6 dairesi bulunan ünlü yazar ise ihtiyati tedbirin kaldırılarak binanın yıkımına karar verilmesini istedi. İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya katılan Pamuk, "Binanın 5'te 2'sinin sahibiyim. Sağlamlaştırmaya karşıyım. Çoğunluğun sağlanması mümkün değildir. Apartmanın çürük olduğu sabittir. Tedbir kararı kaldırılsın" dedi. Yıkımın durdurulmasına yönelik tedbirin devamına karar veren mahkeme, Taray Apartmanı'nda keşif yapacak.
#Orhan PamukNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Cihangir'in ünlü binalarından Taray Apartmanı'nın riskli olduğunun tespit edilmesi sonrasında komşusu olan diğer apartman sakinleriyle mahkemelik oldu. Komşuları yapının güçlendirilmesi için dava açarak yıkılmaması için ihtiyati tedbir kararı aldırdı. 18 daireli apartmanda 6 dairesi bulunan ünlü yazar ise ihtiyati tedbirin kaldırılarak binanın yıkımına karar verilmesini istedi. İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya katılan Pamuk, "Binanın 5'te 2'sinin sahibiyim. Sağlamlaştırmaya karşıyım. Çoğunluğun sağlanması mümkün değildir. Apartmanın çürük olduğu sabittir. Tedbir kararı kaldırılsın" dedi. Yıkımın durdurulmasına yönelik tedbirin devamına karar veren mahkeme, Taray Apartmanı'nda keşif yapacak.
#Orhan Pamuk6 Şubat deprem felaketi sonrasında başta İstanbul olmak üzere birçok ilde vatandaşlar binalarının ne kadar güvenli olduğunu sorgulamaya başladı ve risk tespit taleplerinde patlama oldu. Ancak aradan geçen sürede maalesef risk unutuldu.
#DepremKiralık konut krizinin çözümü için GYODER tarafından geliştirilen yeni konut modelinde ilk örnek proje yolda. Kamu-özel sektör işbirliği ile kamu arazisinde kiralık konut üretmeyi planladıklarını söyleyen GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Biz arsayı kamudan beklerken özel sektörden geldi. İstanbul’da 10 bin konutluk projede son aşamadayız. Türkiye’de ilk kez uygulanacak kiralık konut modeli tüm sektöre örnek olacak. İnşa edilecek konutlarda riskli evde oturan kiracı ve ev sahiplerine öncelik verip kentsel dönüşüme de destek olacağız” dedi.
#GYODERBakan Mehmet Özhaseki, ülke genelinde dönüşümü hızlandıracak formülleri açıkladı; dönüşüm için 2/3 ile değil 50+1 ile karar alınacak, tebligatların hızlı yapılması sağlanacak, özel mahkemeler ve arabuluculuk sistemi getirilecek, kamu destekli kampanya devam edecek. Dönüşümün finansmanı için de Hazine arazileri satışa çıkarılacak.
#Mehmet ÖzhasekiTürkiye, Hürriyet’in manşetten verdiği haberle öğrenmişti ve artık sona gelindi! En geç cuma günü TBMM’ye gelecek olan kanun teklifi ile kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olarak gösterilen kat maliklerinin uzlaşmada 3’te 2’yi yakalama zorunluluğu kalkıyor. Bundan böyle salt çoğunluk yeterli olacak. Yani kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile kentsel dönüşüm kararı alınabilecek. Dönüşümde yüzde 50+1’in katılımının yeterli olması hukuka uygun mu? Alanda uygulanabilirliği var mı? Yeni yasa başka neler getirecek? Sordum.
#Kentsel DönüşümÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası' kapsamında, 6 ayrı komisyonda Türkiye'nin deprem gerçeği masaya yatırıldı. Şurada, yeni yasama yılında Meclis Genel Kurulu'na sunulacak yeni 'Kentsel Dönüşüm ve Deprem Yasası'nın yol haritası belirleniyor.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıFarklı işkollarından inşaat sektörüne gelen firmaların kentsel dönüşüm alanlarında vatandaşları hatalı yönlendirdiğini söyleyen Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, “Sermayesi, iş tecrübesi yetersiz müteahhitler dönüşümün önündeki en büyük engel. Ne yaptıkları, nasıl yaptıkları belli değil. Güvenli konutlardan bahsediyorsak önce bu firmaların ayıklanması gerek” dedi.
#MüteahhitKadıköy'de bulunan özel okulda çocukları eğitim gören veliler, dayanıklılık testi yaptırılmadığı için okul yönetimiyle karşı karşıya geldi. Veliler, 1998 yılında, 1975 deprem yönetmeliğine göre yapılan okulun depreme dayanıklılık testinin bir an önce yapılmasını istiyor. Velilerden inşaat mühendisi Turgut Kilit, "Binanın dış cephesi yenilenmiş, o binanın makyajıdır. Mantolamasının yenilenmiş olması, binanın sağlamlığını göstermez. Bu binanın en büyük sıkıntısı radye temeli yok, mütemadi kirişli temel var burada" dedi. Bir başka veli Ender Çelenlioğlu ise "Kahramanmaraş depreminden sonra hem bakanlığın hem de valiliğin, tüm devlet kurumlarına ve özel eğitim kurumlarına, özel sağlık kurumlarına yayınladığı bir bildiri var. O bildiride diyor ki 'İvedi bir şekilde 2018 yönetmeliğine göre binalarınızın sağlamlığını araştırıp bize bildirin. 'Bizim okulumuz da bu sürece mart ayında başladı, zemin etüdüyle başladı. Ancak ben her ay, her 15 günde bir müdüre hanıma gitmeme rağmen hiçbir ilerleme olmadı" diye konuştu.
#Kadıköy