Çıtır çıtır damak çatlatan tadıyla halka tatlısı eskilerden gelen ve yeri hiç dolmayan şerbetli tatlılarımızdan biridir. Ancak tarifinin zor olduğu düşünüldüğünden halka tatlısının evde yapımı çok fazla yaygın değildir. Şimdi sizlere evde de halka hamurunu kolayca hazırlayabileceğiniz pratik bir ev yapımı halka tatlısı tarifi paylaşacağız. İşte, tatlıcılardaki lezzeti aratmayan halka tatlısı tarifi, malzemeleri ve kalorisi ile tüm detaylar…
#Halka TatlısıArnavut ciğeri sevilen sokak lezzetlerimizden biridir. Masterchef Arnavut ciğeri tarifi ile günün aranan yemekleri arasında yer alıyor. Arnavut ciğerinin yumuşak olması içinse bazı püf noktalarının uygulanması gerekiyor. Peki, Arnavut ciğeri nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte, Arnavut ciğeri tarifi ve malzemeleri...
#Arnavut CiğeriGelinim Mutfakta damat tatlısı tarifi izleyiciler tarafından merak ediliyor. Bu nefis tatlı sıcacık bir bardak çayın yanına çok yakışacak. Dilerseniz üzerine Hindistan cevizi veya toz Antep fıstığı da ekleyerek lezzet katabilirsiniz. Peki damat tatlısı nasıl yapılır, malzeme listesinde neler var? İşte damat tatlısı tarifi ve püf noktaları...
#Damat TatlısıUşak ili ülkemizin Ege bölgesinde bulunmasına karşın, İç Anadolu bölgesine de yakın olan bir ilimiz olduğu için gerek coğrafi, gerek kültürel, gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri bulunan bir ilimizdir. Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan bir konumda olması bu ilimizi daha çok uğrak noktası haline getirmiştir. Tarihte Hititler, Frigler, Lidya İmparatorluğu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu ev sahipliği beraberinde Türk mutfağına birbirinden farklı lezzetler katmıştır. Uşak mutfağını merak edenler için Uşak yemekleri nelerdir? Uşak’ta ne yenir ve neyi meşhur? Uşak mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uşak YemekleriOrdu, bulunduğu coğrafyanın tüm özelliklerini içinde barındıran eşsiz ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu bölgede balık yemekleri, fındık tüketimi, sebze ve meyve bolluğu gibi pek çok alanda yapılan kendine özgü farklı lezzetleri vardır. Ordu'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ordu YemekleriÇanakkale ili ülkemizin Marmara bölgesinde yer alan ve Marmara denizine sahili olan bir ilimizdir. Bu ilimiz gerek tarihi güzellikleri gerek kültürel değerleri gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri ile oldukça dikkat çeken bir ilimizdir. Ülkemiz için tarihi bir önem arz eden Çanakkale ili özellikle birçok turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Kendine özgü mutfak kültürüyle de birçok kişiyi kendisine hayran bırakmayı başarabilmiştir. Çanakkale mutfağını merak edenler için Çanakkale yemekleri nelerdir? Çanakkale’de ne yenir ve neyi meşhur? Çanakkale mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çanakkale YemekleriGünümüzde hala birçok kültür ve dini motiflere sahip olan Mardin ili özellikle birçok turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Yöresel mutfak kültürü sayesinde de kendine birçok bireyi hayran bırakmıştır. Mardin mutfağını merak edilenler için Mardin yemekleri nelerdir? Mardin’de ne yenir ve neyi meşhur? Mardin mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi pek çok soru akla gelebilir. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Mardin YemekleriKlasik bir çorbayla açılış yapıyoruz. Mide dostu, yoğurt çorbası. 7'den 70'e herkesin çok severek içtiği çorbamız Ramazanda boş kalan mideye iyi gelir. Bir yoğurt çorbası uzmanı olarak, şöyle diyebilirim ki bu iş bizden sorulur. Yıllarca oğlumun tek yediği yemekti. İşte yayla çorbası, patates püreli et, haşhaşlı revani tatlısı ile Ramazan 12. gün menüsü...
#Ramazan11 Ayın sultanı Ramazan geldi. Her yıl heyecanla beklediğimiz Ramazan'da her güne bir iftar menüsü çıkardık. 30 güne özel hazırlanmış, denenmiş, ekonomik, kolay, Rüzgar SÜNBÜL ile leziz yemeklerden oluşan İftar menüsü örnekleriyle işinizi kolaylaştıracağız.. Güzel iftar sofralarında sevdikleriyle buluşmak, paylaşmak, oruçla vücudumuzu terbiye etmek, Ramazan'ın olmazsa olmazı.
#Ramazan MenüsüGül tatlısı, en beğenilen şerbetli tatlılardan biri. Bayram, düğün gibi özel günlerde ikram edilen bu nefis tatlının yapımı da oldukça kolay. Çay saatlerinizin en güzel eşlikçisi olacak. Peki gül tatlısı nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte tam kıvamında gül tatlısı tarifi, yapımı ve püf noktaları
#Gül Tatlısı Nasıl YapılırKöftür, İç Anadolu'da üzüm suyu ve unuyla hazırlanan leziz bir atıştırmalık. Genellikle Kırşehir, Niğde ve Nevşehir'de yapılan köftür cevizle birlikte de tüketilebiliyor. Bu nefis kış tatlısı, görünüm olarak pestile benziyor. Peki köftür nasıl yapılır? İşte İşte köftür tarifi, yapımı ve püf noktaları
#KöftürBalkabağı, kışın en sevilen sebzelerinden. Tatlıdan çorbaya pek çok tarife ayrı lezzet katıyor. Kabak tatlısı da bunlardan biri. Tercihe göre üzerine tahin ve cevizde ilave edilebilir. Peki kabak tatlısı nasıl yapılır? İşte kabak tatlısı tarifi, malzemeleri, yapımı ve püf noktaları...
#Kabak Tatlısı Nasıl YapılırKüçüklüğümüzde pastanelerde şeffaf paketlerde satılan, günümüzde de patisserie dünyasının gözdesi halini alan bezelerin bir değişik versiyonuyla geldim bu hafta karşınıza; evet bildiniz, Pavlova tatlısı. Bolca taze meyve ve çırpılmış krema ile hazırlanan Pavlova tatlısı, Yeni Zelanda-Avustralya mutfağının geleneksel bir tatlısı olarak biliniyor. Adını ise 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başlarına damgasını vuran döneminin dünyaca ünlü Rus balerini Anna Pavlova’danalıyor. Bir rivayete göre ekibiyle 1962 yılında çıktığı Yeni Zelanda- Avusturya turnesinde, Yeni Zelanda’da kaldığı otelin şefi, balerin Pavlova'nın şerefine bir tatlı hazırlıyor. Adı da o günden bu yana Pavlova tatlısı olarak anılıyor.
#Pavlova Tatlısıİtalya mutfağının klasiklerinden tiramisu, dünyanın farklı yerlerinde de keyifle tüketiliyor. Kedi dili bisküvinin labneli kremayla uyumuna bayılacaksınız. Ayrıca görünümü de lezzeti kadar güzel. Peki tiramisu nasıl yapılır? İşte tiramisu tarifi, malzemeleri ve yapımı... Şimdiden afiyet olsun...
#Tiramisu Nasıl YapılırOsmanlı Saray Mutfağı'nda ferahlatıcı etkisi olduğu için mutlaka eklen gül suyu hem yapraklara hem de süt içerisine eklenerek katılmaktadır. Ekseriyetle Ramazan ayında rağbet edilmesi sebebiyle, Ramazan ayının denk geldiği mevsime göre üzeri süslenir. Bilhassa nar ile süslenmesi geleneksel tercih olsa da diğer göz alıcı renklere sahip olan çilek, kızılcık gibi meyvelerle veya ceviz, antep fıstığı ile de süslenebilir yahut sade olarak da servis edilebilir. Bunun yanında sarma güllaç da yaprakların sütle ıslatılıp yumuşatılması sonrası yapılan başka bir türüdür. Uzmanlar içerdiği protein, B ve E vitaminleri nedeniyle güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu, oruçtan ötürü düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğunu ifade ediyorlar.
#GüllaçBinbir çeşit dokusu ve aromasıyla elmanın girmeyeceği tabak yok desem hiç de abartmış olmam. Tartı favorim ama sadece tatlısından bahsetmek de elmaya büyük haksızlık! Mutfaklarda meyve kullanarak yemek pişirmek sanki biraz unutuldu ama belirli kuralları hatırda tutarsak salatalardan ana yemeklere birçok tarife farklı lezzet katmanları ekleyebiliriz.
#Elma‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıYemek yapmak, oldukça keyifli bir iştir. Özellikle tatlılar, herkes tarafından sevilerek tüketilir. Hoşaf da tatlı ve sulu bir üründür. Şekerli ürünler kategorisinde yer alan hoşaf, farklı meyvelerden elde edilir. Çilek meyvesinin de hoşafı vardır. Peki, çilek hoşafı nasıl yapılır? En güzel çilek hoşafı tarifi ve yapılış aşamaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Çilek HoşafıTam tadında bir irmikli bir şerbetli tatlı olan parmak tatlısı, bayramda baklavanın yerini almaya aday görünüyor. Mersin- Tarsus yöresine ait bir tatlı olan parmak tatlısı şerbetli alternatif tatlı arayanların favorisi olacak. Bu lezzetli parmak tatlısı tarifi, malzemeleri ve kolay yapımı için püf noktaları haberimizde.
#Parmak TatlısıRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirminci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 3 Mayıs Pazartesi, Ramazan'ın 21. günü için iftar menüsü...
#İftar MenüsüRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın onuncu gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 22 Nisan Perşembe Ramazan 10. günü iftar menüsü...
#Ramazan 10. GünüRamazan ayıyla birlikte evlerde de iftar hazırlıkları başladı. Sevdiklerine özel menüler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerinde hangi lezzetli yemeklere yer vereceklerini araştırıyor. Sizlere, Ramazan'ın 4. gününe özel et yemeğinden tatlıya harika yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, işte 16 Nisan Cuma gününe özel iftar menüsü...
#Bugün Ne Pişirsem?Ramazan ayının başlamasıyla birlikte evlerde de iftar hazırlıkları tüm hızıyla başladı. Sevdiklerine özel menüler hazırlamak isteyenler her gün iftar menülerinde hangi lezzetli yemeklere yer vereceklerini araştırıyor. Sizlere, Ramazan'ın 2. gününe özel et yemeğinden tatlıya nefis yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünüyorsanız, işte Ramazanın ikinci gününe özel iftar menüsü...
#Bugün Ne Pişirsem?İftar menülerinizi renklendirmek için yine çorbadan tatlıya nefis yemek tarifleri hazırladık. Siz de iftar yemeği için farklı alternatifler arıyorsanız aşağıdaki önerilerimize mutlaka bir göz atın. İşte 22 Mayıs Cuma iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemRamazan ayı denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de güllaç tatlısı oluyor. Hafifliği nedeniyle uzmanların da önerdiği güllaç, yapımının pratikliği nedeniyle de tercih ediliyor. Ramazan ayında güllaç tatlısını her pastanede veya fırında bulmak mümkün. Ancak evde güllaç yapımını öğrenerek damakları şenlendiren bu tatlıyı her daim sofralarınıza ekleyebilirsiniz. Peki, güllaç nasıl yapılır? Güllaç yaprağı evde yapılır mı? İşte evde güllaç tarifi
#Güllaç Nasıl Yapılır?İyisiyle kötüsüyle bir yılın daha sonuna geldik. Bu sayfada gastronomiden kültür sanata hangi alanda olursa olsun ele aldığım, yer verdiğim konulara, kişilere, kurumlara hep iyi yanlarından bakmaya çalıştım. “Gazetecinin görevi eleştirmektir” denir ama yaşam kültürünün olumlu yanlarını, güzellikleri paylaşmak, öne çıkarmak bana aynı ölçüde anlamlı geliyor. 2019’un son cumartesisinde yine böyle paylaşmaya değer bulduğum yerler ve etkinlikler var. 2020 tüm dünyaya, ülkemize ve her birimize uğuruyla gelsin, sıkıntıları sorunları geride bırakmak için hep beraber çaba gösterelim.
#Müge Akgün