Rüzgar Sünbül ile Ramazan menüsü 12. gün : Yayla çorbası, patates püreli et, haşhaşlı revani tatlısı...

Klasik bir çorbayla açılış yapıyoruz. Mide dostu, yoğurt çorbası. 7'den 70'e herkesin çok severek içtiği çorbamız Ramazanda boş kalan mideye iyi gelir. Bir yoğurt çorbası uzmanı olarak, şöyle diyebilirim ki bu iş bizden sorulur. Yıllarca oğlumun tek yediği yemekti. İşte yayla çorbası, patates püreli et, haşhaşlı revani tatlısı ile Ramazan 12. gün menüsü...

Haberin Devamı

YAYLA ÇORBASI YAYLA ÇORBASI 

MALZEMELERİ

1 çay bardağı pirinç
1 büyük kase yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı dolusu beyaz un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz

Rüzgar Sünbül ile Ramazan menüsü 12. gün : Yayla çorbası, patates püreli et, haşhaşlı revani tatlısı...


YAPILIŞI

Derin tencereye pirinci koyup yıkıyoruz. Ardından içine 4 su bardağı su koyuyoruz. Ve haşlamaya bırakıyoruz. Pirinçler yumuşadığında terbiyesini vereceğiz. Derin bir kasede yoğurdu koyuyoruz içine yumurta sarısı ve un koyup çırpma teliyle iyice çırpıyoruz. ardından çorbaya terbiyeyi eklemeden önce çorbanın kaynayan suyundan bir kepçe alıp yoğurtlu sosun içine sıcak suyu ekliyoruz ve çırpma teliyle karıştırıyoruz. Bu sayede çorbanız kesilmeyecek. Isısını eşitlediğiniz terbiyeyi yavaş yavaş haşlanan pirinçlerin bulunduğu tencereye dökün ve bir taraftan karıştırmaya devam edin. En son tuz serpin. Bir taşım kaynadığında hemen tencerenin altını kapatın. Çok kaynatırsanız çorbanız kesilir.Sos tavasında biraz zeytinyağı (ya da tereyağı) koyuyoruz. Biraz kızdıktan sonra içine kuru nane atıp köpürene kadar ocakta tutuyoruz. sonra ocaktan alıp çorbanın içine boşaltıyoruz karıştırıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

DÜDÜKLÜDE LİMONATA DÜDÜKLÜDE LİMONATA 

5 Dakikada harika limonata yapmak mümkün. Öyle güzel oluyor ki buzdolabından limonatanız eksik olmayacak. Ramazan sofralarında hararetinizi giderecek buz gibi limonatayı tavsiye ediyoruz. Pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz, en kolay limonata tarifi. Bu kadar hızlı limonata tarifi daha yok.

MALZEMELERİ

6 adet limon

1 su bardağı toz şeker

6 su bardağı içme suyu

YAPILIŞI

3 limonu dilimliyoruz. 3 limonun suyunu sıkıyoruz. Düdüklü tencerenin içine 3 limonun suyunu koyuyoruz. Şekeri koyuyoruz.Şöyle bir karıştırın.Dilimlediğimiz limonları koyuyoruz. Yeniden karıştırıyoruz. İçine suyu ilave edip karıştırıyoruz.Düdüklü tencereyi kapatıp sebze pişirme ayarına getirip duman çıkmaya başladığında 8 dakika kaynatıyoruz. Ardından kapatıp sürahiye süzgeçle koyuyoruz. Buz koyup isterseniz içme suyu ilave edin ve servis edin. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

DOMATES ÇANAĞINDA YEŞİLLİK SALATASI 

Sunumu çok şahane bu salatamız özellikle davet sofralarında hem görüntüsüyle hem tadıyla göz dolduracak. Hangi davet sofrasında bu salatayı hazırlamışsam herkesin büyük ilgisini çekti. 

MALZEMELERİ

7-8 adet salkım domates
1/2 demet maydanoz
1/2 demet taze nane
4-5 dal fesleğen
1-2 dal taze kekik
2-3 yaprak marul
1/2 adet limon
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Eklemek istediğiniz tüm yeşillikleri incecik doğruyoruz. Zeytinyağı ve limon ekleyerek harmanlıyoruz. Tuz eklemeyin.Domateslerin içini kabak oyacağı ya da tatlı kaşığı ile oyun. İçini boşaltın. Demlemeye yırtmamaya özen gösterin. Salatanızı içine doldurun. Kestiğiniz kapakları şapka gibi koyun. Afiyet olsun.

PATATES PÜRELİ ET TARİFİ 

Patates püresi ve et müthiş ikili sunumu çok şahane olan bu yemekte farklılıklar yarattık. Patates püresi başlı başına lezzetli bir ara sıcaktır. Hele etle buluştu mu değmeyin patates püresini hazırladıktan sonra fırın tepsisine koyup üstüne kaşar ekleyip kızartıyorum.

MALZEMELERİ

orta boy 4-5 adet patates
1/2 çay bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
rendelenmiş 1 çay bardağı dolusu kaşar peyniri
1 çay kaşığının ucuyla karabiber
1 çay kaşığının ucuyla kimyon
1 tatlı kaşığı tereyağı
300 gr. kuzu parça et
1 çay kaşığı kekik
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 adet çarliston biber
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı dolusu salça
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI

Patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup patates ezeceği ile ezmeye başlayın. Üzerine tereyağı ekleyin ezmeye devam edin. Sütü ekleyip hem karıştırın hem ezin. Arzu ettiğiniz baharatları ekleyip karıştırın. Küçük boy borcamın içine yağlı kağıt serin. Dışına taşacak şekilde. Patates püresini bastırarak düzelterek yayın üstüne kaşar peyniri serpin ve yüksek dereceli fırında kaşar peynirleri kızarana kadar pişirin.Eti kekiği ve zeytinyağını bir kabın içinde hamur yoğurur gibi yoğurun. Üstünü streçleyip 15 dakika bekletin. Beklettiğiniz etleri düdüklüye koyup üstüne 1 su bardağı su koyup 15-20 dakika pişirin. Bir tavada ince kıyılmış soğan ve biberleri zeytinyağı kavurun. İçine salça ekleyin. Düdüklüde pişen eti süzgeçle alıp tavaya ekleyin güzelce kavurun, karıştırın. İçine biraz etin suyundan da ekleyebilirsiniz. Baharatları ekleyip karıştırın. Suyu çektirdiğinizde ocaktan alın.Fırından çıkan patates püresini yağlı kağıttan kurtarın. Ben bir tabağa koydum ardından yağlı kağıdı çıkarıp ters yüz ettin. Kızarmış tarafı üste geldi. en üstüne eti koyup servis yaptım. Afiyet bal olsun.

HAŞHAŞLI REVANİ TATLISI
 
Ağzınıza götürdüğünüz her lokmada haşhaşlar damağınıza süpriz yapacak. Üstündeki kremasıyla, tam tutan şerbetiyle çok lezzetli bir tatlıyla iftarımızı sonlandırıyoruz. Revani yapımı maharet ister. Şerbetin çekmesini sağlamak, sünger gibi yapısı olan bir kek olması hep püf noktalarıyla ve tecrübeyle oluşur.

MALZEMELERİ

4 adet yumurta
1 çay bardağı süt
yarım su bardağı şeker
yarım su bardağı zeytinyağı
yarım su bardağı irmik
1 su bardağı haşhaş
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi

ŞERBETİ İÇİN

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

ÜSTÜ İÇİN

1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt

YAPILIŞI

Şerbet malzemelerini bir tencereye alıp kaynatın. kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın altını kapatıp soğumaya bırakın.Şekeri ve yumurtayı mikserde 5 dakika çırpın. Sütü ve zeytinyağı katıp çırpmaya devam edin.Un, irmik, haşhaş, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın.Yağladığınız orta boy borcama hamuru dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Kürdanı batırıp çıkardığınızda temiz çıkıyorsa pişmiştir. Ocaktan alıp 2-3 dakika bekletin ve soğuyan şerbeti üzerine dökün.2-3 saat bekledikten sonra süt ve krem şantiyi çırpıp kabaran krem şantiyi tatlının üzerine sürüp dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları