Bir balerin kadar zarif ve narin: Pavlova tatlısı

Küçüklüğümüzde pastanelerde şeffaf paketlerde satılan, günümüzde de patisserie dünyasının gözdesi halini alan bezelerin bir değişik versiyonuyla geldim bu hafta karşınıza; evet bildiniz, Pavlova tatlısı. Bolca taze meyve ve çırpılmış krema ile hazırlanan Pavlova tatlısı, Yeni Zelanda-Avustralya mutfağının geleneksel bir tatlısı olarak biliniyor. Adını ise 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başlarına damgasını vuran döneminin dünyaca ünlü Rus balerini Anna Pavlova’danalıyor. Bir rivayete göre ekibiyle 1962 yılında çıktığı Yeni Zelanda- Avusturya turnesinde, Yeni Zelanda’da kaldığı otelin şefi, balerin Pavlova'nın şerefine bir tatlı hazırlıyor. Adı da o günden bu yana Pavlova tatlısı olarak anılıyor.

Haberin Devamı

Son zamanların oldukça popüler tatlısı olan bu beze bazlı tatlı, çıtır çıtır dış formu, yumuşacık iç kremasıyla kendini herkese sevdirmeye başarıyor. Üzerine dizilen taze meyveler ve çeşitli soslar ise deneyenlere adeta hem görsel hem de lezzet şöleni yaşatıyor. Ayrıca içinde un ve yağ bulundurmayan ve oldukça hafif olan bu tatlı, her meyve, her sos ve her şekerleme ile uyum sağlayabiliyor. Benim taze meyvelerle çikolata sosu ilehazırladığım ve birazdan tarifini vereceğim Pavlova tatlısı ise kahve ve çayın yanında enfes bir alternatif sunuyor.

Pavlova tatlısı mereng ya da beze olarak biliniyor. Yeni Zelenda ve Avustralya’nın milli tatlısı olan Pavlova, yumurta köpüğü ve kremadan yapılarak, üzeri meyvelerle süsleniyor. Dünya çapında yaklaşık yüzlerce çeşit Pavlova tarifi ve birçok pişirme seçeneği bulunuyor. Fakat ben sizi temel, klasik bir tarifle tanıştırmak istiyorum. Pavlova yapımı ilk başta meşakkatli bir iş gibi görünse de aslında oldukça pratik bir tarif olmasıyla dikkat çekiyor. Evinizde bir de stant mikseriniz varsa, Pavlova hazırlamak keyifli bir mutfak etkinliğine dönüşüyor. Ancak stant mikseriniz yoksa el mikseri yardımıyla da kolayca bu tarifi hazırlayabiliyorsunuz. Fakat bu tatlının en önemli püf noktasını, yumurtanın beyazını sarısından çok dikkatli şekilde ayırmak oluşturuyor. Aksi durumda mereng hazırlama işlemi zorlu bir sürece dönüşebiliyor.

Tüm sırlarını paylaştığımıza göre o zaman muhteşem görüntüsü ve hafif lezzetiyle çok seveceğiniz Pavlova tatlısının tarifine geçebiliriz. Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da@cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Malzemeler

4 adet yumurta akı

1 su bardağı şeker

1 tatlı kaşığı nişasta

1 tatlı kaşığı sirke

Haberin Devamı

1 paket vanilin

Üzeri için;

1 paket krema

50 gr pembe pul çikolata

Yarım kase üzüm

Yarım kase yaban mersini

Yarım kase frenk üzümü

4-5 adet böğürtlen

Yapılışı:

Yumurta beyazlarını sarılarından ayırın ve mutfak mikserine alarak düşük devirde köpürtmeye başlayın. Köpüren yumurtalara azar azar şekeri ekleyin ve şeker tamamen eriyip parlak ve sıkı bir hal alana kadar çırpma işlemine devam edin. Nişasta, sirke ve vanilini ekledikten sonra çırpma işlemini bitirin.

Fırın tepsisine yağlı kağıdı serin ve orta kısmana bir daire çizin. Yaptığınız karışımı bu dairenin içine dökün ve spatulayardımı ile şekil verin. Ortasını hafifçe bastırıp bir çukur oluşturun.

Karışımı önceden ısıttığınız 150 derecelik fırına alıp daha sonra ısıyı 100 dereceye düşürerek ortalama 1,5 saat kadar pişirin. Fırının kapağını hafif açık bırakarak pişen Pavlova’yısoğutun.

Pembe çikolataları benmari usulü eritin ve kremayı ekleyip karıştırın. Soğuması için kenara alın.

Hazır olan çikolatalı sosunu soğuyan pavlovanın orta kısmına dökün. Meyvelerle süsleyerek servis edin. (Sosu servisten hemen önce ekleyin .Yoksa bir süre sonra kıtır mereng katmanı sos ile yumuşayıp kıtırlığını kaybedecektir.)

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun. 😊

Yazarın Tüm Yazıları