Otizm
Otizm, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Bu belirtiler otizmi, Asperger sendromu gibi daha hafif seyreden otistik spektrum bozukluğundan (OSB) ayırır. Otizm kalıtımsal kökenlidir ancak kalıtsallığı oldukça karmaşıktır ve OSB’nin kökeninin çoklu gen etkileşimlerinden mi yoksa ender görülen mutasyonlardan mı kaynaklandığı çok açık değildir. Nadir vakalarda, doğum sakatlıklarına neden olan etmenlerle yakından bağlantılıdır. Diğer görüşlere göre ise çocuklukta yapılan aşılar gibi nedenler tartışmalıdır ve aşı kökenli varsayımların ikna edici bilimsel kanıtları yoktur. Yakın dönem araştırmaları otizmin prevalansını 1.000 kişiye bir ya da iki vaka olarak tahmin eder, aynı araştırmalardaki tahminlere göre OSB yaklaşık 1.000 kişide altı vakadır ve erkeklerde rastlanma oranı kadınlara göre 4,3 kat daha fazladır. Otizm vakalarının sayısı 1980’lerden beri oldukça fazla oranda artmıştır. Bunun nedeni kısmen tanı koyma yöntemlerindeki değişikliklerdir; gerçek prevalansın artıp artmadığı anlaşılamamıştır.
Otizm Haberleri
Gizemli Hastalık: Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?
Geçirgen bağırsak sendromu, son dönemlerde adından sıkça söz ettiren bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. En son oyuncu Neslihan Atagül'ün geçirgen bağırsak sendromuna yakalandığını açıklaması üzerine oldukça merak edilen bu hastalık hakkında Uzm. Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Öz, önemli bilgiler veriyor.
Gizemli bir hastalık: Geçirgen bağırsak sendromu
Son dönemlerde adından sıkça söz edilen geçirgen bağırsak sendromunun, otoimmun hastalıkların altında yatan en büyük nedenlerden biri olarak gösterildiğini söyleyen Uzm. Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Öz, beslenme hatalarından strese, antibiyotikler, antideprasanlar başta olmak üzere gereksiz kullanılan ilaçlardan bakteri ve/veya virüs gibi patojenlere kadar birçok etkenin bağırsak geçirgenliğini etkileyerek hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.
‘ÖRAV Yarıyıl Atölyeleri’ başlıyor
ÖRAV bu yıl 26-29 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek ‘Yarıyıl Atölyeleri’ kapsamında, çevrimiçi olarak 28 farklı atölyeden oluşan bir program hazırladı. Katılımın ücretsiz olduğu atölye çalışmalarına isteyenler, ÖRAV web sitesi üzerinden kayıt olabilecek.
Alp Navruz'a büyük sürpriz
Oyuncu Alp Navruz, doğum gününde hayranları tarafından atılan binlerce kutlama mesajında Twitter’da tt oldu.
Bebeğiniz uyumuyorsa sebebi yorgunluk olabilir
Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Özellikle beyin gelişimi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik ve çocuklukta uyku, diğer dönemlere göre daha çok önemlidir. Çocuklarda en sık görülen uyku bozuklukları uyku terörü, uyurgezerlik, bruksizm ve uyku saatinin kaymasıdır. Yorgunluk ise bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açar” dedi.
18 yaşındaki oğlunu bakımevine bırakacak: İçim kan ağlıyor
Gösteri dünyasının işlerinden çok özel hayatıyla konuşulan yıldızı Katie Price, bu kez bambaşka bir konuyla gündemde.
Atipik otizm nedir? İşte atipik otizm belirtileri
Atipik otizmi diğer otizm türlerinden ayıran en önemli özellik erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile bireylerin yaşadığı konuşma ve iletişim bozukluklarının düzeltilebiliyor olmasıdır. Atipik otizm sorunu yaşanan kişilerde iletişim kurmada güçlük, gelişimde bozukluklar, konuşmalarda tekrarlama, sosyalleşmede sorun yaşama gibi belirtiler bulunur. Peki, atipik otizm nedir? İşte atipik otizm belirtileri
Sia:Kalbim çok kırıldı
“Titanium” (David Guetta), “Diamonds” (Rihanna), “Wild Ones” (Flo Rida), “Chandelier”, “Cheap Thrills” gibi çok sayıda hit şarkıya imza atan dünyaca ünlü Avustralyalı şarkıcı Sia, bugünlerde kendi yazıp yönettiği “Music” (Müzik) filmiyle gündemde. Kate Hudson ve Leslie Odom Jr.’ın başrolünde yer aldığı filmde otizmli genç kızı Sia’nın kliplerinde oynayarak ünlenen dansçı Maddie Ziegler canlandırdı. Ancak otizm hakları savunucuları, hastalığa sahip olmayan birinin oynatılmasına tepki göstererek filmin gösterime girmesinin iptal istedi. Sia, tartışmaların kalbini kırdığını söyledi.
‘Ben gülmezsem Kaan mutsuz olur’
Ayça Alemdar, 25 Aralık’ta Twitter’dan “Ev sahibi aradı, apartmandakiler rahatsız oluyormuş, evden taşınmamızı istiyor. Otizm sadece sosyal medyada yanınızdayız demekle olmuyor, bilin istedim” diye yazdı. Otizmli oğluyla birlikte yaşadıkları apartmanda kapılarının tekmelendiğini ve evden taşınmalarının istendiğini söyleyen Ayça Alemdar: “Hep yorgunum. Kırgınım da… Birinin bana ‘Oğlun üç-dört sene sonra başaracak. Normal çocuklarla aynı okula gidebilecek’ demesine çok ihtiyacım var.”
9-10 Ocak sokağa çıkma kısıtlaması saatleri İçişleri Bakanlığı'nca açıklandı! Hafta sonu sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek?
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri ile ilgili açıklama yapıldı. Koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan hafta sonu kısıtlaması devam ediyor. Vatandaşlar İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge içerisindeki saatlerde ve günlerde dışarı çıkamıyorlar. Koronavirüs tedbirleri kapsamında kısıtlamalar bu hafta da devam ediyor. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı cuma akşamı saat 21:00’de başladı. İşte 9-10 Ocak sokağa çıkma yasağının saatleri
Bu klibi izleyenler otizmli öğrencilere destek oluyor
Öğretmen Şevket Erdoğan, öğrencilerine destek toplayabilmek için bir şarkı besteledi ve klip çekti. Sadece bu klibi seyrederek otizmli çocuklara yardımcı olabilirsiniz.
Sokağa çıkma izni nasıl alınır? Çalışma izin belgesi ve hafta sonu sokağa çıkma izni hakkında merak edilenler..
Sokağa çıkma izni özellikle işleri dolayısıyla yola çıkmak zorunda olan vatandaşların gündemini oluşturuyor. İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı Koronavirüs genelgesi kapsamında sokağa çıkma izin belgesi alarak yola çıkabilecek olan vatandaşlar, bu işlemi nasıl yapabileceklerini internet üzerinden sorguluyor. Peki, hafta sonu sokağa çıkma izni nereden alınıyor? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
56 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması bu akşam başlıyor! İçişleri Bakanlığı merak edilenleri yanıtladı
Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, bu akşam saat 21.00'den itibaren başlayacak. Sokağa çıkma kısıtlaması 11 Ocak Pazartesi saat 05.00'te sona erecek. İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma kısıtlaması boyunca vatandaşların temel ihtiyaç malzemelerine ulaşmaları noktasında herhangi bir zorlukla karşı karşıya kalmamaları için tüm tedbirleri aldı. İşte sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasında bilinmesi gerekenler...
Müzik, nörogelişimsel problemleri çözecek
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından geliştirilen ’neurosound cihazı’ başta otizm olmak üzere disleksi, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu gibi nörogelişimsel problemlerin çözümüne katkı sağlıyor. Neurosound programı Türkiye genelinde 60 noktada uygulanıyor.
Sağlıklı Diye Alıyoruz Ama... Paketli Gıdalarda 'Mikroplastik' Tehlikesi!
Pandemi sürecinde dışarıdan yemek siparişlerinde, hijyenik olduğu düşüncesiyle gıdaların konulduğu tek kullanımlık plastik ambalajlarla binlerce mikroplastik vücuda alınıyor! Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, çok önemli bilgiler veriyor.
Aşıların otizm yaptığına ilişkin iddialar asılsız
Aşıların otizm yaptığına yönelik yanlış ve temeli olmayan iddialar yüzünden çocukların ölümcül sonuçları olan bulaşıcı hastalık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, aşılamanın önemine işaret ediyor. “Aşılar otizme neden olmaz” diyen uzmanlar, aşı yaptırmamanın çok ciddi bir çocuk ihmali olduğuna dikkat çekiyor.
Son dakika haberi: Saat 21.00 itibarıyla başladı! İşte hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının detayları
Son dakika haberi... Koronavirüs tedbirleri kapsamında başlayan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması saat 21.00 itibarıyla başladı. Sokağa çıkma kısıtlaması cumartesi ve pazar günleri kesintisiz olarak uygulanacak. İşte 56 saat sürecek ve tüm Türkiye'de uygulanacak olan 19-20 Aralık hafta sonu sokağa çıkma yasağıyla ilgili tüm detaylar.
Sokağa çıkma yasağında çalışma izin belgesi nasıl ve nereden alınır? E-Devlet kayıt belgesi sorgulama ekranı
Sokağa çıkma yasağı izin belgesi, kısıtlama öncesinde gündemde yer alan konulardan oldu. İçişleri Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla belirtilen yerler ve kişilerin kısıtlamadan muaf olacağı açıklandı. Peki, sokağa çıkma yasağında çalışma izin belgesi nasıl alınır? İşte, sokağa çıkma yasağı e devlet çalışma izin belgesi başvuru ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
Uzmanlar uyardı… Kabuklu deniz mahsullerindeki gizli tehlike!
İzmir’de çok tüketilen kabuklu deniz mahsullerindeki gizli tehlikeye karşı Beslenme Uzmanı Deniz Zünbülcan, uyarılarda bulundu. Zünbülcan, “Kabuklu deniz mahsullerini tüketirken dikkatli olmalıyız. Başta midye olmak üzere kabuklu deniz canlıları, kadmiyum, arsenik gibi ağır metaller içeriyor. Aşırı tüketimde kansere neden olabiliyor.”
Hafta sonu sokağa çıkma yasağında kimler dışarı çıkabilecek? Sokağa çıkma yasağında muaf olanlar
Hafta sonu sokağa çıkma yasağında muaf olan kişiler, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile belli oldu. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı cuma akşamı başlıyor ve pazartesi 05.00’te sona eriyor. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma kısıtlamasında istisna kapsamının art niyetli kullanılması üzerine valiliklere genelge gönderdi. İşte detaylar…
'Kabuklu deniz mahsulleri aşırı tüketilirse kansere sebep olabilir'
İZMİR’de çok tüketilen kabuklu deniz mahsullerindeki gizli tehlikeye karşı Beslenme Uzmanı Deniz Zünbülcan, uyarılarda bulundu. Zünbülcan, “Kabuklu deniz mahsullerini tüketirken dikkatli olmalıyız. Başta midye olmak üzere kabuklu deniz canlıları, kadmiyum, arsenik gibi ağır metaller içeriyor. Aşırı tüketimde kansere neden olabiliyor”.
Koronavirüs aşı gönüllüsü Prof. Dr. Demirer: “Kendi antikoruma baktırdım, oldukça yüksek çıktı”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sipariş edildiğini açıkladığı Çin’den gelecek inaktif aşının Faz-3 çalışmaları için gönüllü olan Prof. Dr. Taner Demirer, "Çalışma kapsamında antikor bakılmıyor. Bakılmadığı için de bir bilim insanı olarak 21’inci günde gittim kendi antikoruma baktırdım, oldukça yüksek çıktı" dedi.
Hafta sonu sokağa çıkma yasağında marketlere- bakkala gitmek yasak mı?
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı yeni bir karar alıncaya dek devam edecek. 12-13 Aralık tarihlerinde 81 ilde geçerli olacak sokağa çıkma yasağı öncesinde en çok merak edilen konularında başında marketler ve bakkalların durumu geliyor. Peki, hafta sonu sokağa çıkma yasağında marketlere-bakkala gitmek yasak mı? Hafta sonu sokağa çıkma yasağında nereler açık? İşte detaylı bilgi…
Erken yaşta iki dil öğrenmenin gelecekte olumlu etkileri olabilir
İki farklı dilde iletişim kurabilme yetisi olarak bilinen iki dillilikle ilgili ön yargıların son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarla kırıldığına dikkat çeken Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Hozan Saatçioğlu, "Son araştırmalarda çocukların erken yaşta iki dili öğrenmesinin kalıcı bir olumsuzluğa yol açmadığı gösterildi" dedi. Saatçioğlu, erken yaşta iki dili eş zamanlı veya ardışık öğrenmenin avantajları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Otizmli bireyler için uzaktan eğitim uygulaması geliştirildi
Eskişehir'de bir firma, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde otizmli bireylere destek vermek için akıllı telefon ve tabletlerde kullanılabilen, evden eğitmeyi hedefleyen "MOTSİMO" adlı uygulama geliştirdi.
Hafta sonu yasağı bu akşam başlıyor; market, bakkal gazete bayii açık
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı bu akşam saat 21.00’de başlıyor. Cumartesi ve pazar günü uygulanacak yasak sırasında market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Gazete bayileri de satış yapacak.
Genelkurmay başkanları siyasi tartışmaya giremezler
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın ‘ordu’ sözlerine tepkiyle ilgili “Genelkurmay başkanları siyasi tartışmaya giremez” dedi. Kılıçdaroğlu, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ı ziyaretinde sorulara şu yanıtları verdi:
Sokağa çıkma yasağında çalışma izin belgesi nasıl ve nereden alınır? İşte detaylar
Sokağa çıkma yasağı izin belgesi, kısıtlama öncesinde gündemde yer alan konulardan oldu. İçişleri Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla belirtilen yerler ve kişilerin kısıtlamadan muaf olacağı açıklandı. Peki, sokağa çıkma yasağında çalışma izin belgesi nasıl alınır? İşte, sokağa çıkma yasağı e devlet çalışma izin belgesi başvuru ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
İstanbul Havalimanı'ndaki erişilebilir hizmetlerle yolculuk kolaylaştırılıyor
İstanbul Havalimanı'nda otizm, serebral palsi, görme engeli ile hareket kısıtlılığı gibi farklı zorluklar yaşayan bireyler için havalimanı kapısından uçuş kapılarına kadar engelsiz ulaşım sağlanıyor.
Otizmliler haklarından yararlanabiliyor mu?
3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul ediliyor. Otizmli bireylerin, engellilere yönelik haklar kapsamında pek çok kanuni hakkı var. Peki bu haklarından yeterince yararlandıklarını düşünüyorlar mı? Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği’nin araştırması bu soruya yanıt veriyor.
YÖK, engelli öğrencileri mercek altına aldı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), COVID-19 küresel salgın önlemleri kapsamında yürütülen uzaktan eğitim sürecinde üniversitelerde engelli öğrencilere yönelik alınan tedbirleri ve mevcut durumu 195 üniversitenin katılımıyla yapılan anketle analiz etti.
Kurallara uyalım, virüsü yenelim; bu yasaklar son olsun
Yaz başında geçtiğimiz normalleşme dönemi, vaka sayılarının hızla artmasıyla kapandı. Koronavirüsle mücadele kapsamında yasaklar yeniden hayatımıza girdi. İşte tüm ayrıntılarıyla dün akşam 21.00 itibarıyla uygulamaya konulan yeni yasaklar...
Otizmli çocukların eğitime ulaşmaları 'paylaştıkça' çoğalacak!
İyiliği, paylaşmayı ve dayanışmayı arttırmak amacıyla tüm dünyada düzenlenen #PaylaşmaGünü bu yıl ilk defa ülkemizde kutlanacak. 1 Aralık’ta hayata geçirilecek kampanya kapsamında Tohum Otizm Vakfı otizmli çocuklara eğitim desteği için herkesi paylaşmaya davet etti.
Özel eğitimde büyük hamle
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) zihinsel engelli ve otizmli öğrencilerin kendilerini ev ortamında hissederek öz bakım becerilerini geliştirebileceği "uygulama evleri"ni 81 ile yaygınlaştırarak, bunların sayısını 220'ye çıkardı.
Çocuğunuz bu şekilde yürüyorsa dikkat!
Yürümeye yeni başlayan çocuklarda parmak ucu yürüyüşü oldukça yaygın bir şekilde karşımıza çıkıyor. Fakat, bu durumun uzun süre devam etmesi birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
Kimler sokağa çıkma yasağından muaf olacak?
Sokağa çıkma sınırlamalarının ardından internette en çok aranan konulardan biri de kimlerin yasaktan muaf olacağı ile ilgili.. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınanlanan koronavirüs tedbirleri genelgesinde, sınırlamalardan muaf olacakların listesi açıklandı.. İşte detaylar
Çocuklar için kış nasıl geçecek?
COVID-19 enfeksiyonu başladıktan sonra bu yıl nisan mayıs aylarından itibaren 1-15 yaş çocuklarımızı virüsten korusak da neler olacağını birçok kere yazdım ve online anlattım… Eğer yaz aylarında önlem almaz isek eylül ekim kasımda neler oluşabileceği konusunda defalarca konuşma ve yazı ile katkıda bulunmaya gayret ettim. Özet olarak tekrarlayayım.
Bitki Çayı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fitoterapi Uzmanı Eda Sönmez, bitkisel çay tüketimiyle bağışıklık sisteminin güçlendirilebileceğini belirterek havaların soğumasıyla birlikte artan bulaşıcı hastalıklara karşı daha etkin bir koruma sağlanabileceğini söyledi.
‘Özelim Eğitimdeyim’ diğer ülkelere örnek gösterildi
MEB tarafından özel eğitim öğrencileri için geliştirilen ‘Özelim Eğitimdeyim’ mobil uygulaması, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü tarafından yayımlanan ‘Turkey: Özelim Eğitimdeyim’ başlıklı raporda diğer ülkelere örnek olarak gösterildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Mobil uygulama, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve aileleri tarafından şu ana kadar aktif kullanıldı. Her ay içerikleri zenginleştirdik. Benzer ülkelere göre özel eğitimde sunmuş olduğumuz hizmet farklılığımızı ortaya koyduk. OECD'nin bu süreçte ülkelerde iyi uygulamaları tanıttığı raporlarından birisini, bu uygulamaya ayırması ve övgüyle bahsetmesi bizleri ziyadesiyle mutlu etti" dedi.
Deprem ve çocuklarda etkileri
Deprem gibi doğal afetlerde yaşanan kitlesel travma yaşantıları, gelişim dönemleri devam eden çocuk ve ergenlerde ciddi olumsuz etkilenmelere yol açabiliyor. Her çocuğun tepkisi, yaşanılan bu afet süresinde ve sonrasında farklılıklar gösterebilir. Bu tepkiler, çocukların yaşlarına, gelişimsel düzeylerine ve bu olaydan önceki yaşam deneyimlerine göre değişebiliyor
Çocuk gelişiminde tehdit: Dijital ekranlar
İnsanlık tarihi boyunca görsel ve sesli uyaranlar hiçbir zaman bu kadar fazla olmamıştı. Son yüz yılda artan uyaranları düşündüğümüzde son yıllarda bu artışın çok ciddi boyutlara geldiğini görüyoruz.