Lüfer haberleri sayfasında Lüfer hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1226 Lüfer haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ege Denizi'nde 15 Nisan'da başlayan av yasağı, 1 Eylül'de sona erdi. 1 Eylül'de 'Vira bismillah' diyerek denize açılan balıkçıların ağları balıkla dolup taştı. İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, "Ege Denizi'nde, bugün lüferi de görmeye başladık. Bugüne kadar Ege Denizi'nde lüferi görmezdik. Türkiye'nin yükünü Ege çekiyor." ifadelerini kullandı.
#Ege DeniziHavaların soğumaya başlamasıyla vatandaşların balığa ilgisi arttı. Bu sene bol olan palamut, tezgâhlardaki yerini çinekop, hamsi, istavrit, tekir, mezgite bıraktı. Ancak lüfer, mevsimi olmasına rağmen azlığıyla dikkat çekti. Hürriyet’e konuşan balıkçılar, lüferin az olduğunu o yüzden fiyatının da yüksek olduğunu söyledi.
#BalıkBu hafta 4’üncüsü gerçekleşen Uluslararası İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin gündeminde lüfer vardı. Başvuru süreci tamamlanan ve coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Boğaziçi lüferini yazarımız Ebru Erke’den dinledik. Gastronometro şeflerinden de leziz bir ızgara tarifini aldık.
#MetroAnadolu’da Hititler’den bu yana bilinen, 1858’de Osmanlı’nın İngiltere’ye ihraç ettiği ve Safranbolu’ya ismini veren safran, AB’den coğrafi işaret tescili aldı. Sırada 45 ürün daha var. AB tesciliyle kazancın iki katına çıktığı belirtilirken Boğaziçi lüferi de TürkPatent’ten coğrafi işaret belgesi aldı.
#SafranBalıkçıların ve balık sevenlerin dört gözle beklediği sezonla birlikte Metro Türkiye, güvenilir balığın adresi olmayı sürdürüyor. Ağdan sofraya uzanan kontroller ve izlenebilirlik çözümleriyle müşterilerin güvenilir balığa ulaşması sağlanıyor. Şimdilerde Metro Türkiye reyonlarında lüfer, hamsi, palamut, istavrit, sardalya gibi onlarca balık ve deniz ürününü bir arada bulmak mümkün.
#BalıkDENİZLERDEKİ balık popülasyonunun tehdit altında olduğunu belirten Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, balıkçıların 'Bu yıl bolluk yaşanıyor' söyleminin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. Müsilaj nedeniyle çinekop avlanamadığını vurgulayan Sarı, "Şerden hayır doğdu. Avlamadığımız çinekoplar büyüdü ve bu yıl lüfer olarak karşımıza çıktı. '10 yıldır lüferi görmüyorduk, bu yıl bol. Denizimiz kurtuldu' yaklaşımı ise doğru değil" dedi.
#LüferLale, erguvan gibi yüzyıllardır İstanbul'un simgelerinden olan hatta 19. yüzyılın ikinci dönemine de ismini veren lüfer balığı, son yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2000'lerin başında, yok olmaması için uğruna kampanyalar düzenlenen lüferin kaderi, Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj ile değişti. İşte lüferin yeniden aramıza dönüşünün öyküsü ve onu tekrar kaybetmemek için yapmamız gerekenler
#Marmara DeniziÇanakkale'de balıkçı Mehmet Kul (46) ve tayfaları, 11 metre boyundaki 'Mercan- 2' isimli tekneyle balık avlamak için denize açıldı, bıraktıkları ağlarla 15 bin tane lüfer yakaladı. Balık dolu ağlar tekneye güçlükle çekilirken, binlerce lüfer ise tayfalar ve köylülerin yardımıyla ağlardan 10 saatte temizlenebildi.
#ÇanakkaleÇanakkale'de balıkçı Mehmet Kul (46) ve tayfaları, 11 metre boyundaki 'Mercan- 2' isimli tekneyle balık avlamak için denize açıldı, bıraktıkları ağlarla 15 bin tane lüfer yakaladı. Balık dolu ağlar tekneye güçlükle çekilirken, binlerce lüfer ise tayfalar ve köylülerin yardımıyla ağlardan 10 saatte temizlenebildi.
#ÇanakkaleLüfer, yanlış avlanma ve kirlilik nedeniyle zor günler geçiriyor. 25 cm boyuna geldiğinde üremeye başlayan lüferin avlama sınırının 18 cm olmasına dikkat çeken uzmanlar “Balıklar üremeden yakalanıyor, stokları çok azaldı” dedi. Balık pazarlarında lüferin tanesi 60-80 liradan satılıyor.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Boğazı ve Karadeniz için getirdiği hamsi avlama yasağına destek veren uzmanlar, İstanbul Boğazı’nda endüstriyel balıkçılığa son verilmesi çağrısında bulundu: “Boğaz biyolojik koridordur. Gırgır teknelerine kapatılmalıdır. Palamut ve lüfer gibi balıklar göç yollarını değiştirebilir.”
#GazetehaberleriArtık ne öğleden sonra komşumuzun pişirdiği çörek, kek kokusunu duyuyoruz ne de bakkalların buzdolabında açık yoğurt satılıyor... Türkiye’de kaybolan yeme-içme alışkanlıkları yalnızca nostaljik birer hatıra değil; toplumsal dönüşümün en görünür göstergeleri.
#Yeme-İçmeKasım, balık mevsiminin en bereketli aylarından biri. Havanın serinlemesiyle birlikte deniz suyu soğur, balıkların yağı artar ve lezzeti doruğa çıkar. Bu dönemde özellikle Karadeniz ve Marmara kıyılarında taze, yağlı ve omega-3 zengini balıkları bulmak kolaylaşır. İşte, kasım ayında tüketebileceğiniz en lezzetli mevsim balıkları... Ayrıca kasım ayının yıldızı istavritle yapabileceğiniz nefis bir istavrit tava tarifi...
#Kasım Ayı BalıklarıAv yasağının 1 Eylül'de sona ermesinin ardından denize açılan balıkçılar, hamsi bolluğu ile karşılaştı. Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, "İlk karlar, yağmurlar yağsın, biraz daha sular soğusun balık avcılığının daha iyi olacağını planlıyoruz. Karadeniz'de şu an iyi bir hamsi popülasyonu var, daha da iyi olacak" dedi.
#KaradenizÇorbaya bayılan bir millet olarak nedense balık çorbasını sadece balıkçıda hatırlıyoruz. Tam mevsimindeyken balıklara bir de çorba olarak şans vermeye ne dersiniz? Besleyici ve lezzetli balık çorbaları yapmak için biraz cesaret ve yaratıcılık yeter.
#Gülay Barbaros AltanGastronomide lüksün anlamı değişti. Artık mesele özel malzemelerle yapılan pahalı menüler değil; kaynağını bildiğimiz, doğaya saygılı, taze gıdaya ulaşmak. Kırklareli, longoz ormanlarının göbeğindeki Food&Wood Restaurant’da kurulan sofra tam da böyleydi; yeni çağın ‘iyi yaşam’ tarifini sunuyordu.
#GastronomiSonbaharla birlikte balık sezonu açıldı. Balık, içerdiği omega-3 yağ asitleri, D vitamini, iyot, selenyum ve kaliteli proteinle hem sofraların hem de sağlığın vazgeçilmezlerinden biri. Ancak balığın en besleyici olduğu dönem, mevsimine göre değişiyor.
#Berrin YiğitEGELİ balıkçılar, bu yıl bereketli bir sezon geçiriyor. İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, "Geçen yıl sezon sonu rakamlarına göre; İzmir Balık Hali'nde 55 bin ton balık girişi vardı. Bu 15 günde 5-6 bin tona ulaştık. Ciddi bir rakam. Rekoltenin çok olacağının göstergesi. Bu yıl 2 ay içinde geçen yılın rekoltesini geçeriz. Ege Denizi'nde, bugün lüferi de görmeye başladık. Bugüne kadar Ege Denizi'nde lüferi görmezdik" dedi.
#Ege Denizi BalıkçılıkAv yasağının sona ermesiyle birlikte balık tezgâhları da çeşitlenmeye başladı. Bu dönem, sadece damak tadımız için değil, aynı zamanda sağlığımız için de önemli bir fırsat. Çünkü balık, içerdiği besin öğeleriyle hem kalp, hem beyin hem de bağışıklık sistemi için eşsiz bir koruyucu kalkan niteliğinde.
#HamsiBalık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Balık Pişirme TüyolarıFüme somon son dönemde tariflerde çok sık karşımıza çıkan bir ürün. Makarnalardan sandviçlere, pizzalardan çırpılmış yumurtaya birçok şeye çok yakışıyor. Peki somonunuzu evde kendiniz fümelemeye ne dersiniz? İşte ev yapımı füme somon için bilmeniz gereken her şey...
#Somon Nasıl FümelenirMarmara Denizi’nde özellikle Gemlik Körfezi’nde son haftalarda artan denizanası yoğunluğu, balıkçıları zor durumda bırakıyor. Körfez kıyılarında ve açıklarında görülen, bazıları oldukça iri olan denizanaları ağları dolduruyor, balıkçıların avlanmasını imkânsız hale getiriyor. Uzmanlar bu artışın balık popülasyonunu hedef aldığını ve vatandaşın cebini etkileyeceğini belirtirken, tehlikenin Marmara Denizi’nin ekosistemine kadar uzandığına dikkat çekiyor.
#Marmara Deniziİzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, av yasağının normalde 15 Nisan'da başlaması gerekirken bu yıl iklim değişikliği nedeniyle teknelerin şimdiden paydos ettiğini söyledi. 15 Mart'tan itibaren teknelerin limana demirlediğini belirten Çakan, "Önümüzde Ramazan Bayramı var. Vatandaşların bol bol balık tüketmeleri lazım. Aksi takdirde bir dahaki eylül ayını beklemeleri gerekecek" dedi.
#Balık SezonuHAFTA sonu sigarayı bırakma günüydü. Sigara içmenin ne kadar zararlı olduğu ancak 1950’li, 1960’lı yıllarda başlayan araştırmalar ve birikmekte olan hastane ve ölüm istatistiklerinin sonuçları bakılarak belli olmuştur.
#SigaraTüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de nüfus giderek yaşlanıyor ve bu durum hafıza kaybı, düşünme yeteneğinin azalması, dikkat eksikliği ve kişilik değişiklikleri gibi belirtilerle kendini gösteren demans hastalığı ile daha sık karşılaşacağımız anlamına geliyor.
#Buğra BuyrukçuBugüne kadar yapılan pek çok araştırma denizden soframıza gelen deniz ürünlerinde mikroplastik tehlikesine dikkat çekti. ABD’da yapılan yeni bir araştırma kapsamında 1800'den fazla deniz canlısı incelendi ve örneklerin yüzde 99'unda mikroplastikler bulundu. Peki en çok hangi balık türünde mikroplastik var? Ülkemizde durum ne? Hangi balık türleri daha riskli? Sağlığımızı nasıl etkiliyor?
#Mikroplastik























