Safran haberleri sayfasında Safran hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1527 Safran haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Anadolu’da Hititler’den bu yana bilinen, 1858’de Osmanlı’nın İngiltere’ye ihraç ettiği ve Safranbolu’ya ismini veren safran, AB’den coğrafi işaret tescili aldı. Sırada 45 ürün daha var. AB tesciliyle kazancın iki katına çıktığı belirtilirken Boğaziçi lüferi de TürkPatent’ten coğrafi işaret belgesi aldı.
#SafranDünyanın en pahalı baharatları arasında yer alan, kilosu 40 ile 50 bin lira arasında değişen safranın taklitleriyle tüketici, yanıltılıyor. Safran yerine gıda boyasıyla boyanmış mısır koçanı ipliği, at kılı gibi ürünler satıldığını söyleyen Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "İlk bakışta anlamak zor olabilir ama orijinal safranın rengi biraz daha koyu kırmızı ve elinize aldığınızda renk vermemesi gerekiyor" dedi.
#SafranHobi olarak başladığı safran üretimini geliştiren Edirneli üretici Hasan Artan, safran soğanı ve kurutulmuş safran talebine yetişmekte zorlanıyor. Artan, "Bu yıl 150 kilogram safran soğanı sattım, kilosu 200 liradan alıcı buluyor. Türkiye'nin birçok ilinden talep var" açıklamasında bulundu.
#SafranUzak Doğu'nun şifa dolu bitkisi safran, antik çağlarda ağrıyı, sindirim sorunlarını ve hatta yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılmaktaydı. Günümüzün en pahalı baharatlarından biri olan safranın faydalarını Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım anlattı.
#SafranTürkiye’nin en fazla endemik bitki türlerinin yer aldığı Muğla’ya endemik türler arasına Safran bitkisi de eklendi. Keskin ve acımsı bir tadının yanında parfümeri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında şifa verici bitki olarak tüketilen Safran bitkisinin hasadı başladı. Safran hasadına Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak da katıldı.
#SafranUNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilosu 40 bin liradan satılan safran bitkisinin hasadı başladı. Hücre yenileme ve vücut direnci yükseltme özelliği de bulunan Safran özellikle korona virüs salgını nedeniyle bu yıl en rağbet gören ürünlerin başında geldi.
#SafranMUĞLA’nın Marmaris ilçesinde, ikinci el otomobil fiyatına satılan İran safranının kilosu, ürünün bollaşmasıyla birlikte 70 bin TL’den 42 bin TL’ye kadar düşünce, aktarlar uğrak yeri oldu. İran safranına alternatif olan İspanya safranın fiyatı ise 40 bin TL’den 30 bin TL’ye kadar indi.
#SafranYıllar boyunca modern tıbbın içinde, bilimsel gelişmelerin merkezinde bir dermatolog olarak çalıştım. Lazerlerden dolgu maddelerine, laboratuvar ortamında geliştirilen formüllerden yeni nesil cilt bakım protokollerine kadar birçok yeniliğe şahit oldum. Ancak tüm bu gelişmelerin ortasında göz ardı edilemeyen bir gerçek vardı: Doğanın iyileştirici gücü hâlâ dimdik ayakta duruyor.
#Doğal GüzellikKendilerini medyum, astrolog, hoca olarak tanıtan dolandırıcıların “Eşine ‘Süryani Cini’ musallat olmuş, Yemen zırhı yapılması lazım” dediği Esma G. toplamda 131 bin TL’sini kaptırdı. Savcı dolandırıcılar hakkında 17.5’er yıla kadar hapis cezası istedi.
#DolandırıcılıkFregola çok bilinmez ama o Sardunya mutfağının gözbebeğidir. Kökeni Arap kültürüne dayanan kuskus benzeri bu makarna el yapımıdır. Gösterişsiz ama sağlamdır. Bu lezzet son yıllarda İtalya’nın modern mutfağında yeniden keşfediliyor.
#FregolaHayatın en güzel anıları, sevdiklerimizle paylaştığımız sofraların etrafında şekillenir. O sofralarda sadece yemekler değil, kahkahalar, sohbetler ve en kıymetli duygular da paylaşılır. İşte tam da böyle bir akşam hayaliyle mutfağa girdim bugün. Konuklarım için hazırlayacağım, geleneksel Amerikan mutfağının o kendine has, sıcakkanlı ve lezzetli temsilcisi: Jambalaya!Bu yemeğin adını ilk duyduğumda, egzotik bir melodi gibi tınlamıştı kulağımda. Louisiana'nın kalbinden, New Orleans'ın rengarenk sokaklarından sofralarımıza uzanan bu lezzet yolculuğu, aslında bir "tencere yemeği" olmanın çok ötesinde. Jambalaya, farklı kültürlerin, İspanyol paellasının, Fransız mutfağının ve Afrika baharatlarının muhteşem bir sentezi adeta. Tıpkı New Orleans gibi, canlı, enerjik ve her bir lokmasında ayrı bir sürpriz barındırıyor.
#Jambalaya Tarifiİstanbul Valiliği, kent genelinde kamu düzenini muhafaza etmek ve oluşabilecek provokatif eylemlerin önüne geçmek için 19 - 23 Mart tarihleri arasında 4 gün süreyle her türlü toplantı, gösteri ve basın açıklamasının yasaklandığını duyurdu. İstanbul Valiliği'nin kararıyla, bazı metro durakları ve Vatan Caddesi'ne çıkan bazı yollar geçici süreyle kapatıldı. Valilik yaptığı duyuru ile alternatif yolları duyurdu.
#İstanbul ValiliğiBir koroya girmek, koro dinlemek çoktandır hobi olmaktan çıktı. Bu kalabalık toplulukların coşkulu konserleri, birlikte üretmenin verdiği haz Türkiye’de koro müziğine olan ilgiyi arttırdı. Chromas, Boğaziçi Caz Korosu, İstanbul Avrupa Korosu ve daha birçok topluluk müzikseveri salonlara çekiyor.
#Uygar TAYLANŞekerlemeler, kekler, kurabiyeler ve süslemeler dahil sayısız üründe yer alan katkı maddesi No. 3, geçtiğimiz günlerde ABD’de yasaklandı. Türkiye’de de halihazırda kullanılan bu madde sağlık üzerinde çok ciddi etkilere sahip. En bilinen etkisi ise tiroit kanseri!
#No.3Oscar, Altın Küre gibi ödül törenlerinin en merak edilen yanlarından biri kırmızı halılar. "Kim ne giymiş, ne takmış? Şık mı olmuş rüküş mü?" derken ünlülerin üzerindeki giysiler, ödüllerin bile önüne geçebiliyor. Peki gece bitip herkes evine gittiğinde o elbiselere ne oluyor? İşte cevabı...
#Kırmızı HalıGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıSümerler’den Romalılara, Sezar’dan Hürrem Sultan’a birçok medeniyeti ve tarihi kişiyi kokuyla yaşatmaya çalışan Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül ve ekibi bu kez de İmparator Neron’un kokusunu hazırladı. Ancak bu parfümün diğerlerinden farklı bir özelliği var. Çünkü bu koku sadece Roma’yı yakmasıyla değil koku tutkusuyla da tarihe geçen İmparator Neron’un izlerini taşıyor.
#SümerlerMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#Sardalyaİzmirli iş insanı Fuat Eroğlu, ikinci kuşağın sinerjisiyle gıda takviyeleri sektörüne de yatırım yaptı. “Bitkilerin dönüşüm hikayesi ve daha sağlıklı yaşam” temasıyla ‘Sidrex’ markasına hayat verdi. Fuat Eroğlu ve Marka Direktörü kızı Büşra Eroğlu, gıda takviyesi alanında global bir marka olma hedefiyle çalışıyor. Gündemlerinde yeni ürünler de var.
#1Kapadokya Üniversitesi’nin Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde bulunan eski şarap fabrikası mahzenleri, artık Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında önemli sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor. Taş mahzenlerin soğuk ortamında yeni medya sanatının öncü sanatçıları eserlerini sergiliyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıGökyüzünün en yükseklerine çıkabilen dünyanın en yeni iş jetlerinden biri Falcon 6X. Daha kalktıktan birkaç dakika sonra havalimanı altınızda kalıyor. Bir füze gibi kalkıp tırmanıyor. İleri teknolojiler, güçlü motorlar insana güven veriyor. Oturduğunuz koltukta bunu tam olarak hissediyorsunuz. 47-48 bin feet’e çıktığında bile sizi ürkütmüyor. Türbülanslara takılmıyor.
#Falcon 6XUNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde hazırlanan 7 ton mesir macunu, 20 dakika boyunca Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Halk şifalı macunlardan kapmak için birbiriyle yarışırken, festivalde renkli görüntüler yaşandı.
#ManisaiBir zamanlar kralların, kraliçelerin zehirlenmeye ve hastalıklara karşı bir numaralı silahıydı ama zamanla unutuldu. Bilim insanları her derde deva olduğu düşünülen bu mucize ilacı yeniden üretmeyi başardı...
#Tiryak26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge Akgün